Рішення
від 28.12.2020 по справі 911/2935/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Симона Петлюри, 16/108, м. Київ, 01032, тел. (044) 235-95-51, е-mail: inbox@ko.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"28" грудня 2020 р. м. Київ Справа № 911/2935/20

Господарський суд Київської області у складі судді Лилака Т.Д., розглянувши справу

за позовом Фізичної особи-підприємця Рибак Надії Василівни ( АДРЕСА_1 , код НОМЕР_1 )

до Товариства з обмеженою відповідальністю «АЛЬТЕРПРАЙМ СТАР» (07400, Київська обл., м. Бровари, Бульвар Незалежності, буд. 31/оф. 20, код 42421795)

про стягнення 32 327,61 грн.

без виклику представників сторін

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

До Господарського суду Київської області надійшла позовна заява Фізичної особи-підприємця Рибак Надії Василівни (позивач) до Товариства з обмеженою відповідальністю «АЛЬТЕРПРАЙМ СТАР» (відповідач) про стягнення 32327,61 грн., з яких: 31671,90 грн. основного боргу та 101,24 грн. 3% річних.

Свої позовні вимоги позивач обґрунтовує тим, що відповідач в порушення норм чинного законодавства України та укладеного між сторонами Договору перевезення вантажу № 3-0047 від 20.07.2020 належним чином не виконав взяті на себе зобов`язання по сплаті наданих послуг, у зв`язку з чим у останнього виникла заборгованість у заявленому розмірі.

Ухвалою Господарського суду Київської області від 15.10.2020 позовну заяву залишено без руху та запропоновано позивачу усунути недоліки позовної заяви.

21.10.2020 через канцелярію Господарського суду Київської області від представника позивача надійшла заява про прийняття позовної заяви до розгляду у зв`язку з усуненням недоліків.

Ухвалою Господарського суду Київської області від 26.10.2020 відкрито провадження у даній справі, вирішено розгляд справи здійснювати за правилами спрощеного позовного провадження без виклику сторін (без проведення судового засідання) та зобов`язано сторін вчинити певні дії.

Згідно з ч. 2 ст. 252 Господарського процесуального кодексу України розгляд справи по суті в порядку спрощеного провадження починається з відкриття першого судового засідання або через тридцять днів з дня відкриття провадження у справі, якщо судове засідання не проводиться.

Відповідно до ч. 8 ст. 252 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України), при розгляді справи у порядку спрощеного провадження суд досліджує докази і письмові пояснення, викладені у заявах по суті справи, а у випадку розгляду справи з повідомленням (викликом) учасників справи - також заслуховує їх усні пояснення. Судові дебати не проводяться.

Оскільки клопотань про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням сторін до суду не надходило, у відповідності до ч. 5 ст. 252 ГПК України справа розглядається за наявними у справі матеріалами.

Крім того, ухвалою Господарського суду Київської області від 26.10.2020 відповідачу було визначено строк для подання відзиву на позов - протягом 15 днів з дня вручення даної ухвали, для подання заперечень на відповідь на відзив - протягом 5 днів з дня отримання відповіді на відзив.

Відповідач належним чином повідомлений про розгляд даної справи, у встановлений судом строк відзиву на позовну заяву не подав, будь-яких заяв чи клопотань на адресу суду не направляв.

Відповідно до ч. 9 ст. 165 Господарського процесуального кодексу України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Приймаючи до уваги належне повідомлення відповідача про розгляд даної справи, а також враховуючи наявність у матеріалах справи достатньої кількості документів для розгляду справи по суті, суд дійшов висновку про її розгляд за наявними матеріалами.

Положення ч.1 ст.248 ГПК України визначають, що суд розглядає справи у порядку спрощеного позовного провадження протягом розумного строку, але не більше шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі.

Згідно з частиною 4 ст. 240 Господарського процесуального кодексу України, у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, суд підписує рішення без його проголошення.

Розглянувши подані документи і матеріали, всебічно і повно з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об`єктивно оцінивши докази, що мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд

ВСТАНОВИВ:

20.07.2020 між Товариством з обмеженою відповідальністю АЛЬТЕРПРАЙМ СТАР (Експедитор) та Фізичною особою ОСОБА_1 (Перевізник) укладено договір перевезення №3-0047, відповідно до умов якого, Перевізник зобов`язується приймати до перевезення і доставляти довірений йому відправником вантаж до пункту призначення та видати особі, яка має право отримання вантажу (одержувачеві), а Експедитор зобов`язується оплатити надані послуги по перевезенню вантажу.

Пунктом 1.2 Договору передбачено, що найменування, вид, кількість (об`єм, маса),

характер, властивості і умови перевезення вантажу, строки перевезення, відправника і

утримувача, спосіб і місце завантаження і розвантаження, особливі умови перевезення

зазначаються Експедитором у письмовій заявці, яка є невід`ємною частиною договору.

Вартість послуг по кожному перевезенню вантажу визначаються за погодженням сторін і зазначається в заявці. (п. 1.3. Договору).

Згідно з п.3.2 Договору, послуги Перевізника, надані по даному договору, оплачуються Експедитором, за кожною заявкою на перевезення вантажу через 15 банківських днів після отримання виставлених Перевізником оригіналів документів: ЦМР, а також рахунку, акту виконаних робіт, податкової накладної, виписаних датою розвантаження автомобіля, інших документів вказаних у заявці на перевезення вантажу та оригіналу договору.

Відповідно до п.7.1 Договору, даний договір вступає в дію з моменту його підписання

і діє протягом 365 календарних днів.

На виконання умов договору, між сторонами узгоджено та підписано заявку №4- 20/07/2020.

У вказаній заявці сторонами узгоджено дату завантаження - з 21.07.2020 о 14:00 та адресу завантаження Kirschner Maschinen-und Metallbau GmbH Rainweg 23, 91171, Greding- Euerwang; дату та адресу вивантаження - 27.07.2020 -29.07.2020, України, м. Мелітополь; адресу митного оформлення - 91171, Greding Euerwang пункт пропуску: Краківець; адресу митного очищення - Україна, Львівська обл., м. Городок, вул. Львівська, 659А; кількість вантажу, його вагу, пакування і розміри - оброблюючий центр вертикальний фрезерний HAAS VF-4HE, 2001 року виробництва, сер.номер 26418 у кількості 1 шт. (4.3x2.4x2.65). вагою 6,5 т.; тип рухомого складу, спосіб завантаження: тент.22/86м.3 (верхнє).

Також у заявці сторонами узгоджено вартість перевезення - 1000 EUR (по курсу НБУ на день митного оформлення авто) та умови оплати - 15 днів після отримання оригіналів документів (заява, рахунок, акт договір, CMR).

27.07.2020 позивачем надано відповідачу транспортно-експедиційні послуги з перевезення вантажу, що підтверджується підписаною одержувачем CMR.

На виконання п. 3.2 Договору, позивач листом №59000542355157, який було вручено відповідачу 12.08.2020, надіслав оригінали документів.

Як стверджує позивач, відповідач не повернув примірник підписаного акту виконаних робіт та не оплатив надані позивачем послуги.

В порядку досудового врегулювання спору, позивач направив відповідачу претензію-вимогу про сплату заборгованості за Договором перевезення вантажу № 3-0047 від 20.07.2020, однак вказана претензія залишена без відповіді та задоволення, у зв`язку з чим позивач був змушений звернутись з позовом до суду.

Дослідивши наявні матеріали справи, оцінюючи надані докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об`єктивному розгляді всіх обставин справи в їх сукупності, суд вважає за необхідне зазначити наступне.

За своєю правовою природою укладений між сторонами правочин є договором транспортного експедирування.

Відповідно до ст.509 Цивільного кодексу України зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку. Зобов`язання виникають з підстав, встановлених статтею 11 цього Кодексу .

Згідно з ч. 1 ст. 173 Господарського кодексу України, господарським визнається зобов`язання, що виникає між суб`єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим Кодексом, в силу якого один суб`єкт (зобов`язана сторона, у тому числі боржник) зобов`язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб`єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб`єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов`язаної сторони виконання її обов`язку.

Відповідно до ст.193 Господарського кодексу України, суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Статтею 629 ЦК України передбачено, що договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Відповідно до статті 525 ЦК України, одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до статті 316 Господарського кодексу України та ст.ст. 929 , 930 Цивільного кодексу України, за договором транспортного експедирування одна сторона (експедитор) зобов`язується за плату і за рахунок другої сторони (клієнта) виконати або організувати виконання визначених договором послуг, пов`язаних з перевезенням вантажу.

Відповідно до ч. 1 ст. 73 ГПК України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Стаття 74 ГПК України зазначає, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. У разі посилання учасника справи на невчинення іншим учасником справи певних дій або відсутність певної події, суд може зобов`язати такого іншого учасника справи надати відповідні докази вчинення цих дій або наявності певної події.

У разі ненадання таких доказів суд може визнати обставину невчинення відповідних дій або відсутності події встановленою.

Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи.

Суд не може збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи, крім витребування доказів судом у випадку, коли він має сумніви у добросовісному здійсненні учасниками справи їхніх процесуальних прав або виконанні обов`язків щодо доказів.

За приписами ч. 1 ст. 86 ГПК України, суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Згідно ч. 2 ст. 533 ЦК України якщо у зобов`язанні визначено грошовий еквівалент в іноземній валюті, сума, що підлягає сплаті у гривнях, визначається за офіційним курсом відповідної валюти на день платежу, якщо інший порядок її визначення не встановлений договором або законом чи іншим нормативно-правовим актом.

Згідно офіційного курсу НБУ станом на 22.07.2020 (дата митного оформлення автомобілю) 1 EUR еквівалентно 31,6719 грн. Таким чином вартість отриманих відповідачем послуг становить 31671,90 грн.

З огляду на те, що судом встановлено факт виконання позивачем умов договору, строк оплати отриманих послуг настав, а відповідачем не надано доказів того, що ним сплачено заборгованість перед позивачем, суд вважає за можливе задовольнити позовні вимоги про стягнення 31671,90 грн. основного боргу.

Також позивачем заявлено вимогу про стягнення з відповідача 3% річних у розмірі 101,24 грн. за період з 28.08.2020 по 05.10.2020.

Відповідно до ч.2 ст. 625 ЦК України, боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Перевіркою розрахунку 3% річних судом виявлено, що позивачем визначено період 15 календарних днів та взято до розрахунку святковий день (24 серпня), який не є банківським днем.

Разом з тим, умовами Договору перевезення вантажу № 3-0047 від 20.07.2020 та Заявки встановлено, що послуги оплачуються через 15 банківських днів після отримання виставлених Перевізником оригіналів документів, тому вірним періодом нарахування є 04.09.2020 - 05.10.2020, розмір 3% річних за який складає 83,07 грн.

За таких обставин суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню частково та з відповідача на користь позивача підлягає стягненню 31 671,90 грн. основного боргу та 83,07 грн. 3% річних. В іншій частині позову суд відмовляє.

Витрати по сплаті судового збору, відповідно до статті 129 ГПК України, покладаються судом на сторін пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Керуючись ст. ст. 123, 129, 233, 236 - 240, 248 , 252 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

1.Позовні вимоги задовольнити частково.

2.Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «АЛЬТЕРПРАЙМ СТАР» (07400, Київська обл., м. Бровари, Бульвар Незалежності, буд. 31/оф. 20, код 42421795) на користь Фізичної особи-підприємця Рибак Надії Василівни ( АДРЕСА_1 , код НОМЕР_1 ) 31 671 (тридцять одну тисячу шістсот сімдесят одну) грн. 90 коп. основного боргу, 83 (вісімдесят три) грн. 07 коп. 3% річних та 2064 грн. 77 коп. судового збору.

3.В іншій частині позову відмовити.

4.Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Дане рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга може бути подана протягом двадцяти днів з дня складення повного тексту рішення до Північного апеляційного господарського суду у порядку, визначеному ст. 257 та з урахуванням п.17.5 п.17 Перехідних положень ГПК України.

Повний текст рішення виготовлений та підписаний 28.12.2020

Суддя Т.Д. Лилак

Дата ухвалення рішення28.12.2020
Оприлюднено29.12.2020
Номер документу93854761
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 32 327,61 грн. без виклику представників сторін

Судовий реєстр по справі —911/2935/20

Рішення від 28.12.2020

Господарське

Господарський суд Київської області

Лилак Т.Д.

Ухвала від 26.10.2020

Господарське

Господарський суд Київської області

Лилак Т.Д.

Ухвала від 15.10.2020

Господарське

Господарський суд Київської області

Лилак Т.Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні