Рішення
від 15.12.2020 по справі 136/1319/20
ЛИПОВЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 136/1319/20

провадження № 2-о/136/40/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"15" грудня 2020 р. м. Липовець

Липовецький районний суд Вінницької області

у складі головуючого судді Кривенка Д.Т.,

за участю секретаря судового засідання Марчук Н.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Липовець, за правилами окремого провадження, цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа Струтинська сільська рада Липовецького району Вінницької області про встановлення факту належності правовстановлюючого документу,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 (далі - заявник), звернувся до суду із вищевказаною заявою, в якій просив встановити юридичний факт, про те що виданий ОСОБА_2 на підставі рішення 13 сесії 21 скликання Струтинської сільської ради (далі - заінтересована особа) від 30.03.1994 державний акт на право постійного користування землею серії ВН №0574 на земельну ділянку площею 0,98 га, яка розташована на території с. Струтинка, Липовецького р-ну, Вінницької обл., насправді належить ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Заявник обґрунтовує свою заяву наступними обставинами, на підтвердження яких подав суду відповідні докази.

ІНФОРМАЦІЯ_1 помер батько заявника ОСОБА_3 . Після його смерті відкрилася спадщина, до складу якої, серед інших, увійшло право постійного користування земельною ділянкою площею 0,98 га, яка розташована на території с. Струтинка, Липовецького р-ну, Вінницької обл. Заявнику, який звернувся до нотаріальної контори для оформлення спадщини, було відмовлено так як державний акт серії ВН №0574 на відповідну земельну ділянку виданий на ОСОБА_2 . Оскільки заінтересованою особою, при видачі зазначеного державного акту, було допущено помилку в найменуванні батька заявника, а саме ОСОБА_3 , вказані обставини перешкоджають нотаріальному переоформленні заявником частки у спадщині після смерті його батька. На підтвердження вказаних обставин заявником подано суду: копії свідоцтва про народження заявника; свідоцтва про смерть батька заявника; державного акту на право постійного користування землею; довідки органу місцевого самоврядування за місцем проживання заявника.

Викладені обставини послугували підставою для звернення до суду з даною заявою.

Ухвалою суду від 10.09.2020 призначено розгляд справи по суті, за правилами окремого провадження, з викликом сторін, а також визначено заінтересованій особі строк для подання відзиву.

Заінтересованою особою у визначений судом строк відзиву не було подано.

Заінтересована особа та заявник у судове засідання не з`явились, однак останній подав заяву, у якій просив суд про розгляд справи без його участі, а також підтримав заявлену ним вимогу.

З огляду на викладене, суд не вбачає підстав для відкладення розгляду справи, тому проводить його в даному судовому засіданні на підставі зібраних у справі доказів, за відсутності осіб, які беруть участь у справі, при цьому не здійснюючи фіксацію судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Суд, вивчивши та дослідивши матеріали цивільної справи, повно і всебічно з`ясувавши усі фактичні обставини, на яких ґрунтується заява, об`єктивно і безпосередньо оцінивши зібрані у справі докази, встановив наступне.

ОСОБА_3 був батьком заявника, про що свідчить свідоцтво про народження останнього (а.с. 6). ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 помер, що підтверджується свідоцтвом про його смерть (а.с. 7). Як зазначено у заяву, після смерті ОСОБА_3 відкрилася спадщина, до складу якої, серед інших, увійшло право постійного користування земельною ділянкою площею 0,98 га, яка розташована на території с. Струтинка, Липовецького р-ну, Вінницької обл., про що було видано державний акт серії ВН №0574, на підставі рішення 13 сесії 21 скликання Струтинської сільської ради від 30.03.1994. Однак згаданий державний акт виданий на ім`я ОСОБА_2 (а.с.10). Разом з тим, згідно довідки виконавчого комітету Струтинської сільської ради ОСОБА_2 та ОСОБА_3 є одною і тією ж особою (а.с. 11). Оскільки заінтересованою особою, при видачі зазначеного державного акту, було допущено помилку в іменуванні батька заявника, вказані обставини перешкоджають нотаріальному переоформленні заявником частки у спадщині після смерті його батька, у зв`язку з чим він звернувся до суду.

Суд, вирішуючи питання про встановлення юридичного факту, про те що виданий ОСОБА_2 на підставі рішення 13 сесії 21 скликання Струтинської сільської ради від 30.03.1994 державний акт на право постійного користування землею серії ВН №0574 на земельну ділянку площею 0,98 га, яка розташована на території с. Струтинка, Липовецького р-ну, Вінницької обл., насправді належить ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , виходить з наступних мотивів та норм права.

Як визначено у постанові Пленуму Верховного Суду України №5 від 31.03.1995 Про судову практику у справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення суд вправі розглядати справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі прізвище, ім`я, по батькові якої зазначені в документі не збігаються в свідоцтві про народження, паспорті, свідоцтві про смерть, інше.

За правовими позиціями Верховного Суду України щодо судової практики розгляду справ про встановлення фактів, що мають юридичне значення коли громадяни не можуть використати правовстановлюючі документи, оскільки зазначені в них прізвище, ім`я, по батькові, місце чи час народження не відповідають записам у правовстановлюючому документі, якщо хоч і не посвідчують особу, але є необхідними для підтвердження певного права, а установи, які видали ці документи, не можуть виправити допущені в них помилки, відповідно до п. 6 ч. 1 ст. 315 ЦПК України, громадяни мають право звернутися до суду із заявою про встановлення факту належності правовстановлюючого документу.

У відповідності з п. 6 ч. 1 ст. 315 ЦПК України, суди розглядають справи про встановлення фактів належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з ім`ям, по батькові, прізвищем, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті.

Предметом розгляду заяви є встановлення факту належності правовстановлюючого документа батьку заявника оскільки від цього залежать його майнові права, а іншого порядку встановлення даного факту, аніж судового, чинним законодавством не передбачено.

Досліджені докази, які є належними та допустимими, вказують на те, що виданий ОСОБА_2 на підставі рішення 13 сесії 21 скликання Струтинської сільської ради від 30.03.1994 державний акт на право постійного користування землею серії ВН №0574 на земельну ділянку площею 0,98 га, яка розташована на території с. Струтинка, Липовецького р-ну, Вінницької обл., насправді належить ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , а встановлення факту належності вказаного документу батьку заявника сприятиме реалізації ним своїх майнових прав.

Отже, з урахуванням встановлених обставин та норм для їх правового регулювання, суд дійшов висновку, що вимога заявника, ґрунтується на нормах діючого законодавства, а тому підлягає задоволенню.

В цілому, суд дійшов висновку, що заява підлягає задоволенню у повному обсязі.

Враховуючи викладене та керуючись ст.ст. 2, 19, 23, 76-80, 258-259, 263-265, 268, 273, 293, 315, 354 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Задовольнити у повному обсязі заяву ОСОБА_1 (місце проживання: АДРЕСА_1 , РНОКПП - НОМЕР_1 ) заінтересована особа Струтинська сільська рада Липовецького району Вінницької області (місцезнаходження: вул. Гагаріна, буд. 1, с. Струтинка, Вінницька обл., код ЄДРПОУ - 04329180) про встановлення факту належності правовстановлюючого документу.

Встановити юридичний факт, про те що виданий ОСОБА_2 на підставі рішення 13 сесії 21 скликання Струтинської сільської ради від 30.03.1994 державний акт на право постійного користування землею серії ВН №0574 на земельну ділянку площею 0,98 га, яка розташована на території с. Струтинка, Липовецького р-ну, Вінницької обл., насправді належить ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 (свідоцтво про смерть серії НОМЕР_2 ).

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом 30-ти днів до Вінницького апеляційного суду через Липовецький районний суд Вінницької області.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом 30-ти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у ч. 2 ст. 358 ЦПК України.

Суддя Д.Т. Кривенко

СудЛиповецький районний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення15.12.2020
Оприлюднено29.12.2020
Номер документу93858816
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —136/1319/20

Рішення від 15.12.2020

Цивільне

Липовецький районний суд Вінницької області

Кривенко Д. Т.

Ухвала від 10.09.2020

Цивільне

Липовецький районний суд Вінницької області

Кривенко Д. Т.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні