Ухвала
від 24.12.2020 по справі 540/4142/20
ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД


УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

24 грудня 2020 р. м. ХерсонСправа № 540/4142/20

Суддя Херсонського окружного адміністративного суду Попов В.Ф., перевіривши виконання вимог статей 160-161 КАС України за адміністративним позовом Державного підприємства "Каховське лісове господарство" до Верхньорогачицької селищної ради про скасування рішення суб`єкта владних повноважень та зобов`язання вчинити певні дії,

встановив :

Позивач звернувся до суду з вказаним адміністративним позовом, в якому просить:

- скасувати рішення №254 Первомаївської сільської ради від 03.07.2019 року Про встановлення ставок та пільг із оплати земельного податку на 2020 рік , прийняті на XXV сесії 7 скликання, в частині визначених ставок земельного податку для земель лісогосподарського призначення (стор. 31 Додатку 1);

- скасувати рішення Первомаївської сільської ради №331 від 09.07.2020 року Про встановлення ставок та пільг із слати земельного податку на 2021 рік , прийняті на XXXIII сесії 7 скликання, в частині визначених ставок земельного податку для земель лісогосподарського призначення (аркуш 3,1 Додатку 1);

- зобов`язати Верхньорогачицьку селищну раду Верхньорогачицького району винести на розгляд позачергової сесії питання щодо зміни ставок земельного податку для земель лісогосподарського призначення та винести рішення щодо зміни Додатку 1 Рішення №331 від 12.06.2019 року та Додатку 1 Рішення №427 від 25.05.2020 року згідно чинного податкового законодавства України.

Відповідно до ч. 1 ст. 171 КАС України, суддя після одержання позовної заяви з`ясовує, зокрема, чи відповідає позовна заява вимогам, встановленим статтями 160, 161, 172 цього Кодексу; чи позов подано у строк, установлений законом (якщо позов подано з пропущенням встановленого законом строку звернення до суду, то чи достатньо підстав для визнання причин пропуску строку звернення до суду поважними); чи немає інших підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви або відмови у відкритті провадження в адміністративній справі, встановлених цим Кодексом.

Частиною 3 ст. 161 КАС України передбачено, що до позовної заяви додається документ про сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

До позовної заяви додано платіжне доручення на суму 2102,00 грн, однак ця сума є неповною виходячи з такого.

Правові засади справляння судового збору, платників, об`єкти та розміри ставок судового збору, порядок сплати, звільнення від сплати та повернення судового збору визначено Законом України "Про судовий збір".

Згідно з ч. 1 ст. 4 Закону України "Про судовий збір" судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Статтею 7 Закону України "Про державний бюджет України на 2020 рік" встановлено прожитковий мінімум на одну працездатну особу з 1 січня 2020 року у розмірі 2102,00 грн.

Згідно з п. 3 ч. 2 ст. 4 Закону України "Про судовий збір" за подання до адміністративного суду адміністративного позову немайнового характеру, який подано суб`єктом владних повноважень, юридичною особою, ставка судового збору становить 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб (2102,00 грн).

Відповідно до ч. 3 ст. 6 Закону України "Про судовий збір" у разі коли в позовній заяві об`єднано дві і більше вимог немайнового характеру, судовий збір сплачується за кожну вимогу немайнового характеру.

Позивачем заявлено три окремі вимоги немайнового характеру, проте сплачено тільки за одну.

З огляду на викладені обставини, за подання цього позову необхідно доплатити 4204,00 грн судового збору.

Крім того, однією з позовних вимог є зобов`язати Верхньорогачицьку селищну раду Верхньорогачицького району винести на розгляд позачергової сесії питання щодо зміни ставок земельного податку для земель лісогосподарського призначення та винести рішення щодо зміни Додатку 1 Рішення №331 від 12.06.2019 року та Додатку 1 Рішення №427 від 25.05.2020 року згідно чинного податкового законодавства України. Виходячи зі змісту вказаної вимоги, позивач порушує питання щодо внесення змін у додатки до рішень, які не є предметом оскарження, при цьому не надає їх копій.

Позовні вимоги заявлені до Верхньорогачицької селищної ради, при цьому, предметом оскарження є, зокрема, рішення Первомаївської сільської ради. Таку позицію позивач пояснює змінами в адміністративно-територіальному устрої України та Херсонської області на підставі постанови КМУ від 29.04.2020 року. В результаті таких змін, функції та повноваження Первомаївської сільської ради перейшли до Верхньорогачицької селищної ради в порядку правонаступництва.

Посилаючись на постанову КМУ від 29.04.2020 року, позивач не зазначає номер цього нормативно-правового акта, у зв`язку із чим, суд не може перевірити зазначені відомості.

Згідно із відомостями ЄДРПОУ, Первомаївська сільська рада перебуває у стані припинення, такі дані внесені до реєстру 21.12.2020 р., інформація щодо припинення цієї особи відсутня.

Відповідно до ч. 1 ст. 104 Цивільного кодексу України юридична особа припиняється в результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації.

Положеннями ч. 2 ст. 104 ЦК України передбачено, що юридична особа є такою, що припинилася, з дня внесення до єдиного державного реєстру запису про її припинення.

Згідно ч. 3 статті 105 ЦК України, учасники, суд або орган, що прийняв рішення про припинення юридичної особи, відповідно до цього Кодексу призначають комісію з припинення юридичної особи (комісію з реорганізації, ліквідаційну комісію), голову комісії або ліквідатора та встановлюють порядок і строк заявлення кредиторами своїх вимог до юридичної особи, що припиняється.

Відповідно до ч. 4 ст. 105 ЦК України до комісії з припинення юридичної особи (комісії з реорганізації, ліквідаційної комісії) або ліквідатора з моменту призначення переходять повноваження щодо управління справами юридичної особи. Голова комісії, її члени або ліквідатор юридичної особи представляють її у відносинах з третіми особами та виступають у суді від імені юридичної особи, яка припиняється.

Відповідно до ч. 2 ст. 33 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців", юридична особа є такою, що припинилася, з дати внесення до Єдиного державного реєстру запису про державну реєстрацію припинення юридичної особи.

Згідно із ч. 9 ст. 36 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців", дата внесення до Єдиного державного реєстру запису про проведення державної реєстрації припинення юридичної особи в результаті її ліквідації є датою державної реєстрації припинення юридичної особи.

Відповідно до ч. 4 ст. 91 ЦК України цивільна правоздатність юридичної особи припиняється з дня внесення до Єдиного державного реєстру запису про її припинення.

Таким чином, з урахуванням системного аналізу вищенаведених законодавчих приписів, в комплексному зв`язку з наявними у матеріалах справи документами, виходить, що Первомаївська сільська рада (код ЄДРПОУ 04401747) не припиняло свою діяльність, оскільки до державного реєстру не внесено запис про державну реєстрацію припинення юридичної особи.

Із урахуванням того, що орган, яким було прийнято оскаржувані рішення, не припинив свою діяльність, позивачеві необхідно вирішити питання щодо уточнення складу відповідачів, шляхом залучення цієї особи або її ліквідаційної комісії до їх складу.

Окремо слід звернути увагу, що ч. ч. 1, 4 ст. 161 КАС України передбачено, що до позовної заяви додаються її копії, а також копії доданих до позовної заяви документів відповідно до кількості учасників справи, крім випадків, визначених частиною другою цієї статті. Позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази - позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Згідно ч. ч. 2, 4, 5 ст. 94 КАС України письмовими доказами є документ (крім електронних документів), які містять дані про обставини, що мають значення для правильного вирішення спору. Письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не визначено цим Кодексом. Якщо для вирішення спору має значення лише частина документа, подається засвідчений витяг з нього. Копії документів вважаються засвідченими належним чином, якщо їх засвідчено в порядку, встановленому чинним законодавством. Учасник справи, який подає письмові докази в копіях (електронних копіях), повинен зазначити про наявність у нього або іншої особи оригіналу письмового доказу. Учасник справи підтверджує відповідність копії письмового доказу оригіналу, який знаходиться у нього, своїм підписом із зазначенням дати такого засвідчення.

Згідно із наказом від 02.04.2020 року №193-к, директором ДП "Каховське лісове господарство" є Ісаков С.О. Відповідно до відомостей з ЄДРПОУ, керівником та представником позивача є також Ісаков С.О. Позовна заява підписана вказаною особою, проте копії доданих документів засвідчені Ващенком Л.В., на підтвердження повноважень якого, документів не надано.

Таким чином, позивач долучив до позовної заяви копії документів, які не засвідчені в установленому законом порядку.

Тому така заява відповідно до ч. 1 ст. 169 КАС України підлягає залишенню без руху із встановленням позивачу строку для усунення її недоліків, а саме:

- сплатити судовий збір у сумі 4204,00 грн та надати суду відповідний платіжний документ;

- визначити правильний склад відповідачів;

- зазначити номер постанови Кабінету Міністрів України від 29.04.2020 року, на яку є посилання у тексті позовної заяви;

- надати суду належним чином засвідчені копії Додатку 1 Рішення №331 від 12.06.2019 року та Додатку 1 Рішення №427 від 25.05.2020 року, до яких позивач просить внести зміни, а також, копії рішень №331 від 12.06.2019 року та №427 від 25.05.2020 року;

- надати належним чином засвідчені копії документів, які перелічені у додатках до позову.

Керуючись ч. 1 ст. 169 КАС України,

ухвалив :

Залишити позовну заяву без руху.

Надати позивачу строк для усунення недоліків позовної заяви - десять днів з дня отримання копії цієї ухвали.

Після усунення недоліків позовної заяви документи до суду направляти із вказівкою на номер справи 540/4142/20 та зазначенням прізвища судді, який прийняв ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

У разі невиконання цієї ухвали, позовна заява буде вважатися неподаною та повернута позивачу.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Суддя В.Ф. Попов

Дата ухвалення рішення24.12.2020
Оприлюднено31.12.2020
Номер документу93876745
СудочинствоАдміністративне
Сутьскасування рішення суб`єкта владних повноважень та зобов`язання вчинити певні дії

Судовий реєстр по справі —540/4142/20

Ухвала від 01.02.2021

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Попов В.Ф.

Ухвала від 24.12.2020

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Попов В.Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні