Рішення
від 17.12.2020 по справі 169/435/20
ТУРІЙСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 169/435/20

Провадження № 2-о/169/30/20

ТУРІЙСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 грудня 2020 року смт Турійськ

Турійський районний суд Волинської області в складі:

головуючого судді Хвіц Г.Й.

за участю: секретаря Ганюк З.Ю.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судового засідання справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа - Новодвірська сільська рада Турійського району Волинської області, про встановлення факту, що має юридичне значення,

В С Т А Н О В И В :

Заявник ОСОБА_1 звернувся в суд із заявою про встановлення факту належності йому державного акта на право приватної власності на землю серії ІІ-ВЛ № 020306, виданого ОСОБА_1 26 березня 2002 року Турійською районною державною адміністрацією Волинської області, посилаючись на те, що його прізвище в цьому документі помилково зазначено як ОСОБА_2 замість ОСОБА_3 . На цей час державні акти на право власності на землю не видаються, тому неможливо внести зміни чи виправлення до державних актів на право власності на землю. Вказуючи, що факт належності правовстановлюючого документу є безспірним і необхідний йому для проведення державної реєстрації земельних ділянок , то просив в судовому порядку встановити факт належності йому, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , державного акта на право приватної власності на землю серії ІІ-ВЛ № 020306, виданого ОСОБА_1 26 березня 2002 року Турійською районною державною адміністрацією Волинської області на підставі розпорядження Турійської районної державної адміністрації Волинської області від 04 березня 2002 року № 61.

Суддя своєю ухвалою прийняв заяву до розгляду, відкрив провадження у справі та призначив судове засідання для розгляду справи по суті.

Заявник ОСОБА_1 у судове засідання не з`явився, однак, подав адресовану суду заяву про те, що він повністю підтримує заяву з підстав, викладених у ній, та просить розгляд справи проводити за його відсутності.

Представник заінтересованої особи - Новодвірської сільської ради Турійського району Волинської області у судове засідання не з`явився, про дату, час і місце розгляду справи був повідомлений належним чином, однак, головою вказаної сільської ради подано до суду заяву, в якій він просить розгляд справи проводити за відсутності їхнього представника, заявлені вимоги визнає повністю, проти задоволення заяви не заперечує.

Враховуючи, що в судове засідання не з`явилися всі особи, які беруть участь у справі, то фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу відповідно до частини другої статті 247 ЦПК України не здійснювалося.

Суд, дослідивши та оцінивши наявні в матеріалах справи письмові докази в їх сукупності, дійшов такого висновку.

Відповідно до пункту 6 частини першої статті 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім`ям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті, та в цьому випадку від зазначеного факту залежить виникнення майнових прав заявника, й іншого порядку встановлення вказаного факту, крім як судового, законом не визначено, то заявник ОСОБА_1 підставно звернувся з відповідною заявою до суду.

Пунктом 1 постанови Пленуму Верховного Суду України від 31 березня 1995 року № 5 "Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення" передбачено, що в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо: згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення; встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

Так, із паспорта громадянина України серії НОМЕР_1 видно, що він виданий 24 червня 1997 року Турійським РВ УМВС України у Волинській області ОСОБА_1 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_2 в селі Нудиже Любомльського району Волинської області (а.с. 5).

Із свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 , виданого 27 грудня 1965 року виконавчим комітетом Нудиженської сільської Ради депутатів трудящих Любомльського району Волинської області, також видно, що ОСОБА_1 народився ІНФОРМАЦІЯ_2 і його батьками були ОСОБА_4 та ОСОБА_5 (а.с. 6).

А з сертифіката на право на земельну частку (пай) серії ВЛ № 0221436, виданого 20 жовтня 1997 року на підставі рішення Турійської районної державної адміністрації Волинської області від 31 березня 1997 року № 118, видно, що право на земельну частку (пай) у землі, яка перебуває у колективній власності колективного сільськогосподарського підприємства ім. Щорса, розміром 5, 89 в умовних кадастрових гектарах належить ОСОБА_1 (а.с.8).

Також згідно державного акта на право приватної власності на землю серії ІІ-ВЛ № 020306, виданого 26 березня 2002 року Турійською районною державною адміністрацією Волинської області на підставі розпорядження Турійської районної державної адміністрації Волинської області від 04 березня 2002 року № 61, видно, що цей державний акт видано ОСОБА_1 (а.с. 10).

Згідно листа Турійської районної державної адміністрації Волинської області від 22 квітня 2020 року № В-44, після введення в дію Закону України Про державний земельний кадастр та постанови Кабінету Міністрів України від 17 жовтня 2012 року № 1051 Про затвердження Порядку ведення Державного земельного кадастру стало неможливо вносити зміни до державних актів, а тому виправити в державному акті на право приватної власності на землю серії ІІ-ВЛ № 020306, виданому ОСОБА_1 , допущену в прізвищі помилку неможливо (а.с. 11).

За таких обставин справи та відповідно до зазначених норм процесуального права, а також враховуючи, що написання прізвища заявника у правовстановлюючому документі не відповідає запису в його паспорті та свідоцтві про народження, що унеможливлює використання заявником цього документу для проведення державної реєстрації земельних ділянок , представлені заявником докази на підтвердження правильності написання прізвища в контексті положень статей 77-80 ЦПК України є належними, допустимими, достовірними

та достатніми, встановлення такого факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право, то суд дійшов висновку, що заява ОСОБА_1 про встановлення факту належності правовстановлюючого документу є підставною та підлягає до задоволення.

Відповідно до частини сьомої статті 294 ЦПК України при ухваленні судом рішення у справах окремого провадження судові витрати не відшкодовуються.

Керуючись статтями 77-80, 263-265, 268, 293, 294, 315 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В :

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа Новодвірська сільська рада Турійського району Волинської області, про встановлення факту, що має юридичне значення, задовольнити повністю.

Встановити факт належності ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , державного акта на право приватної власності на землю серії ІІ-ВЛ № 020306, виданого ОСОБА_1 26 березня 2002 року Турійською районною державною адміністрацією Волинської області на підставі розпорядження Турійської районної державної адміністрації Волинської області від 04 березня 2002 року № 61.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене до Волинського апеляційного суду через Турійський районний суд Волинської області шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Ім`я заявника - ОСОБА_1 , житель: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_3 , паспорт громадянина України серії НОМЕР_1 , виданий Турійським РВ УМВС України у Волинській області 24 червня 1997 року.

Найменування заінтересованої особи - Новодвірська сільська рада Турійського району Волинської області, місцезнаходження: вул. Центральна, 35, с. Новий Двір, Турійський район, Волинська область, код ЄДРПОУ: 04332986.

Повне рішення складено 17 грудня 2020 року.

Головуючий

Дата ухвалення рішення17.12.2020
Оприлюднено30.12.2020
Номер документу93880770
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту, що має юридичне значення

Судовий реєстр по справі —169/435/20

Рішення від 17.12.2020

Цивільне

Турійський районний суд Волинської області

Хвіц Г. Й.

Ухвала від 22.06.2020

Цивільне

Турійський районний суд Волинської області

Хвіц Г. Й.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні