Рішення
від 12.11.2020 по справі 361/3304/20
БРОВАРСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УКРАЇНА

БРОВАРСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа № 361/3304/20

провадження № 2/361/2518/20

12.11.2020

РІШЕННЯ

(Заочне)

Іменем України

12 листопада 2020 року м. Бровари

Броварський міськрайонний суд Київської області у складі:

головуючого судді: Петришин Н.М.

за участю секретаря:Плиси В.О.,

розглянувши у порядку спрощеного позовного провадження у відкритому судовому засіданні у залі суду цивільну справу за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю Прайм Ріелт до ОСОБА_1 , про стягнення заборгованості за оренду квартири,-

в с т а н о в и в :

У червні 2020 року до суду надійшла позовна заява Товариства з обмеженою відповідальністю Прайм Ріелт .

Виклад обставин та зміст позовних вимог, з якими звертається позивач

В обґрунтування своїх вимог позивач посилається на те, що 14 січня 2019 року між Товариством з обмеженою відповідальністю Прайм Ріелт та ОСОБА_1 укладено договір оренди житлового приміщення № 28/01-19, відповідно до умов якого позивач передав відповідачу в тимчасове платне користування квартиру АДРЕСА_1 . 31 липня 2019 року сторони прийшли до згоди про дострокове розірвання договору оренди. На дату припинення договірних правовідносин ОСОБА_1 прострочив сплату орендних платежів та заборгував ТОВ Прайм Ріелт 21 000 грн. Також, у ОСОБА_1 виникла заборгованість зі сплаті комунальних послуг у розмірі 756 грн. 28 коп. Намагаючись врегулювати спір в досудовому порядку, позивачем надіслано на адресу відповідача претензію, однак відповіді на претензію ОСОБА_1 не надано, борг не погашено. За таких обставин, ТОВ Прайм Ріелт звернулося до суду з даним позовом, в якому просить стягнути з ОСОБА_1 на свою користь заборгованість у розмірі 23 385 грн. 90 коп., що складається із: 21 000 грн. - сума боргу за оренду квартири; 756 грн. 28 коп. - сума боргу за комунальні послуги; 522 грн. 98 коп. - 3 % річних від заборгованості за оренду квартири, 18 грн. 83 коп. - 3 % річних від заборгованості за комунальні послуги, 1 050 грн. - інфляційні втрати від суми боргу за оренду квартири, 37 грн. 81 коп. - інфляційні втрати від суми боргу за комунальні платежі, а також судові витрати на правничу допомогу адвоката у розмірі 15 626 грн. 12 коп. та судовий збір у розмірі 2 102 грн.

Заяви, інші процесуальні дії у справі

Ухвалою судді Броварського міськрайонного суду Київської області від 22 червня 2020 року відкрито провадження у справі та призначено її до судового розгляду в порядку спрощеного позовного провадження (а.с. 37).

У судове засідання представник позивача не з`явився, про місце, час та дату розгляду справи повідомлявся належним чином. До початку судового засідання подав заяву, в якій позовні вимоги підтримав у повному обсязі, просив їх задовольнити. Також, просив здійснювати розгляд справи за його відсутності та не заперечував проти ухвалення заочного рішення у справі.

Відповідач ОСОБА_1 у судове засідання також не з`явився, про місце, час та дату розгляду справи повідомлявся належним чином. Відзив не подав, причини неявки суду не відомі.

Суд ухвалює рішення при заочному розгляді справи згідно із положеннями статті 280 ЦПК України.

Обставини справи, що встановлені судом

Товариство з обмеженою відповідальністю Прайм Ріелт є власником квартири АДРЕСА_1 , на підставі договору купівлі-продажу від 11 січня 2019 року, посвідченого приватним нотаріусом Броварського міського нотаріального округу Київської області Базир Н.М. (а.с. 20-21).

14 січня 2019 року між Товариством з обмеженою відповідальністю Прайм Ріелт (Орендодавець) та ОСОБА_1 (Орендар) укладено договір оренди № 28/01-19 житлового приміщення (далі - Договір) (а.с. 13-15).

Згідно п. 1.1 вказаного Договору орендодавець зобов`язався передати в тимчасове, оплатне строкове користування житлове ізольоване приміщення, а саме 2 (двох) кімнатну квартиру АДРЕСА_2 , а орендар зобов`язався прийняти квартиру в оренду належним чином використовувати, сплачувати встановлену цим Договором плату за оренду, та повернути квартир. На умовах, встановлених цим Договором.

Відповідно до п. 2.1 та 2.2 Договору на момент укладення Договору Орендодавець встановлює плату за 1 (один) календарний місяць кожного місяця оренди в національній валюті - гривнях в розмірі суми 7 000,00 грн., в тому числі ПДВ в сумі 1 166, 67 грн. Орендна плата), а Орендар погоджується на таку суму Орендної плати та зобов`язується сплачувати (перераховувати) її щомісячно. Банківські витрати, пов`язані з перерахуванням коштів , покладаються на Орендаря. Орендар зобов`язаний сплатити Орендну плату за перший місяць Оренди протягом 5 (п`яти) календарних днів з дня укладення сторонами цього Договору. Поточні платежі Орендар зобов`язаний здійснювати передоплатою, до 10 (десятого) числа кожного місяця (починаючи з другого місяця). Оплата здійснюється шляхом перерахування суми вказаної у п. 2.1 цього Договору на поточний рахунок Орендодавця, вказаний в реквізитах сторін цього Договору, або на інший рахунок, про який Орендодавець зобов`язаний сповістити Орендаря в порядку, встановленому п.п. 4.1.7 цього Договору.

Сторони встановлюють, що Орендар в розумний строк, але не більш ніж 20 днів від дати укладення цього Договору, як правомірний користувач квартири, зобов`язаний укласти відповідні договори з: балансоутримувачем будинку, надалі за текстом - ЖЕВ, та постачальними організаціями на водопостачання водовідведення, та теплопостачання - КП Броваритепловодоенергія , електропостачання - ПАТ Київобленерго на відшкодування фактичних витрат (оплату) на утримання квартири, та постачання відповідних мереж. А саме: комунальні послуги з утримання будинку та при будинкової території; послуги з водопостачання та водовідведення, теплопостачання, послуги з постачання електричної енергії - надалі - Експлуатаційні витрат, та нести витрати з дати укладення цього Договору, та з відліком від дати укладення цього Договору та показників квартирних лічильників, вказаних в акті приймання передачі квартири, та акті приймання передачі приладу обліку електричної енергії за тарифами/цінами ЖЕВ та постачальних організацій за рахунок власних коштів, згідно укладених договорів (п. 2.4 Договору).

Як передбачено п.п. 4.3.2 Договору Орендар зобов`язаний своєчасно та в повному обсязі сплачувати Орендну плату, на умовах та в порядку, встановленому цим Договором та сплачувати за експлуатаційні витрати.

Згідно акту передачі-приймання житлового приміщення від 14 січня 2019 року у відповідності до Договору оренди Товариство з обмеженою відповідальністю Прайм Ріелт передало ОСОБА_1 у строкове користування житлове приміщення, а саме квартиру АДРЕСА_1 в належному для проживання стані (а.с. 15).

Також, 14 січня 2019 року сторони підписали акт передачі-приймання приладів обліку, від зазначених показників приладів обліку Орендар зобов`язався нести витрати за відповідні експлуатаційні послуги за Договором оренди (а.с. 16).

31 липня 2019 року Товариство з обмеженою відповідальністю Прайм Ріелт та ОСОБА_1 підписали акт передачі-приймання (повернення) житлового приміщення, у зв`язку з розірванням (припиненням) Договору оренди № 28/01-19 від 14 січня 2019 року, на підставі якого Орендодавець прийняв, а Орендар передав (повернув) квартиру

АДРЕСА_1 . На дату укладення цього Акту сторонами зафіксовано показники квартирних приладів обліку (а.с. 17).

Згідно Актів звіряння взаємних розрахунків за період 2019 р. між ТзОВ Прайм Ріелт і ОСОБА_1 за Договором оренди № 28/01-19 від 14.01.2019 р. станом на 31.12.2019 р. заборгованість ОСОБА_1 перед ТзОВ Прайм Ріелт складається із: 21 000 грн. - борг за оренду квартири, 756,28 грн. - борг за комунальні послуги (а.с. 18-19).

Мотиви, з яких виходить суд, та застосування норм права, що регулюють дані правовідносини

Згідно із статтями 525, 526 ЦК України зобов`язання повинні виконуватися належним чином відповідно до умов договору і одностороння відмова від зобов`язання не допускається.

Відповідно до ч. 1 ст. 530 ЦК України якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Стаття 610 ЦК України передбачає, що порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Згідно ч. 1ст. 612 ЦК України боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

За змістом ст. 615 ЦК України у разі порушення зобов`язання однією стороною друга сторона має право частково або в повному обсязі відмовитися від зобов`язання, якщо це встановлено договором або законом.

У відповідність до вимог ч. 1ст. 623 ЦК України боржник, який порушив зобов`язання, має відшкодувати кредиторові завдані цим збитки.

Відповідно до 629 ЦК України договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Згідно із ст. 651 ЦК України зміна або розірвання договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом. Договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом. Істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору. У разі односторонньої відмови від договору у повному обсязі або частково, якщо право на таку відмову встановлено договором або законом, договір є відповідно розірваним або зміненим.

Статтею 810 ЦК України передбачено, що за договором найму (оренди) житла одна сторона - власник житла (наймодавець) передає або зобов'язується передати другій стороні (наймачеві) житло для проживання у ньому на певний строк за плату.

Договір найму житла укладається у письмовій формі (ст. 811 ЦК України).

У відповідності до вимог статті 815 ЦК України , наймач зобов`язаний використовувати житло лише для проживання у ньому, забезпечувати збереження житла та підтримувати його в належному стані. Наймач не має права провадити перевлаштування та реконструкцію житла без згоди наймодавця. Наймач зобов`язаний своєчасно вносити плату за житло. Наймач зобов`язаний самостійно вносити плату за комунальні послуги, якщо інше не встановлено договором найму.

Згідно ч. 1 ст. 820 ЦК Україн и, розмір плати за користування житлом встановлюється у договорі найму житла.

Як вбачається із умов Договору оренди № 28/01-19 від 14.01.2019 р. відповідач зобов`язався сплачувати орендну плату за користування житлом у розмірі 7 000 грн. за один календарний місяць кожного місяця, а також оплачувати комунальні послуги за користування ними. Проте, вказане зобов`язання не виконав, у зв`язку з чим у нього виникла заборгованість у розмірі 21 000 грн. за оренду житла та заборгованість у розмірі 756,28 грн. за комунальні послуги.

Докази виконання відповідачем умов договору та сплати виниклої заборгованості у матеріалах справи відсутні. Отже, враховуючи вищевказані норми чинного законодавства, що регулюють спірні правовідносини, суд приходить до висновку про задоволення позовних вимог в частині стягнення вищевказаної заборгованості.

Також,статтею 625 ЦК України передбачено, що боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов`язання. Боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Виходячи із доданого до позовної заяви Розрахунку боргу 3 % річних та інфляційних втрат, які суд бере до уваги, стягненню із відповідача на користь позивача також підлягають: 522 грн. 98 коп. - 3 % річних від заборгованості за оренду квартири, 18 грн. 83 коп. - 3 % річних від заборгованості за комунальні послуги, 1 050 грн. - інфляційні втрати від суми боргу за оренду квартири, 37 грн. 81 коп. - інфляційні втрати від суми боргу за комунальні платежі.

Отже, загальний розмір, який підлягає стягненню із відповідача становить 23 385 (двадцять три тисячі триста вісімдесят п`ять) грн. 90 коп.

Щодо стягнення судових витрат

Як передбачено ч. 1,2,3ст. 133 ЦПК України судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи. Розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом. До витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать витрати, у тому числі і на професійну правничу допомогу.

Відповідно до вимог ст. 137 ЦПК України витрати, пов`язані з правничою допомогою адвоката, несуть сторони, крім випадків надання правничої допомоги за рахунок держави. За результатами розгляду справи витрати на правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами. Для цілей розподілу судових витрат: розмір витрат на правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката визначаються згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою; розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі відповідних доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат. Для визначення розміру витрат на правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги.

Як передбачено ч. 4 та 5ст. 137 ЦПК України розмір витрат на оплату послуг адвоката має бути співмірним із: 1) складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг); 2) часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг); 3) обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт; 4) ціною позову та (або) значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи. У разі недотримання вимог частини четвертої цієї статті суд може, за клопотанням іншої сторони, зменшити розмір витрат на правничу допомогу, які підлягають розподілу між сторонами.

У відповідності до ч. 1 та ч. 2 ст. 141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. Інші судові витрати, пов`язані з розглядом справи, покладаються: 1) у разі задоволення позову - на відповідача; 2) у разі відмови в позові - на позивача; 3) у разі часткового задоволення позову - на обидві сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Так, із матеріалів справи вбачається, що при подачі даного позову Товариством з обмеженою відповідальністю Прайм Ріелт сплачено судовий збір у розмірі 2 102 грн., що підтверджується платіжним дорученням № 163 від 07 травня 2020 року.

Згідно із ч. 3 ст. 141 ЦПК України при вирішенні питання про розподіл судових витрат суд враховує: 1) чи пов`язані ці витрати з розглядом справи; 2) чи є розмір таких витрат обґрунтованим та пропорційним до предмета спору з урахуванням ціни позову, значення справи для сторін, в тому числі чи міг результат її вирішення вплинути на репутацію сторони або чи викликала справа публічний інтерес; 3) поведінку сторони під час розгляду справи, що призвела до затягування розгляду справи, зокрема, подання стороною явно необґрунтованих заяв і клопотань, безпідставне твердження або заперечення стороною певних обставин, які мають значення для справи, безпідставне завищення позивачем позовних вимог тощо; 4) дії сторони щодо досудового вирішення спору та щодо врегулювання спору мирним шляхом під час розгляду справи, стадію розгляду справи, на якій такі дії вчинялися.

На підтвердження понесених інших судових витрат, які пов`язані з розглядом справи, позивачем додано: Договір про надання правової допомоги № 2-03/20 від 31 березня 2020 року, Акт про обсяг наданої правової допомоги за договором про надання правової допомоги від 31 березня 2020 року, підписаний адвокатом Федоровським А.В. та директором Товариства з

обмеженою відповідальністю Прайм Ріелт Мінакерман С.Б., копію ордеру на надання правничої (правової) допомоги, підписаний адвокатом Федоровським А.В., та видатковий касовий ордер від 09 листопада 2020 року на суму 15 626,12 грн.

Враховуючи положення вищенаведених норм чинного законодавства, суд вважає за можливе стягнути із відповідача на користь позивача судовий збір у розмірі 2 102 грн. та витрати на професійну правничу допомогу адвоката у розмірі 15 626,12 грн.

На підставі викладеного, та керуючись ст. ст. 22, 526, 530, 610, 612, 623, 625, 629, 810, 811, 815, 820 ЦК України, ст. ст. 133, 137, 141, 280-284, 274, 289, 352, 354 ЦПК України, суд, -

в и р і ш и в :

Позов Товариства з обмеженою відповідальністю ПРАЙМ РІЕЛТ до ОСОБА_1 ,про стягнення заборгованості за оренду квартири - задовольнити.

Стягнути із ОСОБА_1 на користь Товариства з обмеженою відповідальністю Прайм Ріелт заборгованість у розмірі 23385 (двадцять три тисячі триста вісімдесят п`ять) гривень 90 копійок, що складається із: 21000 (двадцять одна тисяча) гривень - сума боргу за оренду квартири; 756 (сімсот п`ятдесят шість) гривень 28 копійок - сума боргу за комунальні послуги; 522 (п`ятсот двадцять дві) гривні 98 копійок - 3 % річних від заборгованості за оренду квартири, 18 (вісімнадцять гривень) 83 копійки - 3 % річних від заборгованості за комунальні послуги, 1050 (одна тисяча п`ятдесят) гривень - інфляційні втрати від суми боргу за оренду квартири, 37 (тридцять сім) гривень 81 копійка - інфляційні втрати від суми боргу за комунальні платежі.

Стягнути із ОСОБА_1 на користь Товариства з обмеженою відповідальністю Прайм Ріелт судові витрати на правничу допомогу адвоката у розмірі 15 626 (п`ятнадцять тисяч шістсот двадцять шість) гривень 12 копійок та судовий збір у розмірі 2102 (дві тисячі сто дві) гривні.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Київського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Рішення набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо заяву про перегляд заочного рішення або апеляційну скаргу не було подано, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Позивач - Товариство з обмеженою відповідальністю Прайм Ріелт , Код ЄДРПОУ 42716272, адреса: 07400, Київська обл., м. Бровари, вул. Сергія Москаленка, буд. 18.

Відповідач - ОСОБА_1 , ІПН НОМЕР_1 , адреса зареєстрованого місця проживання: АДРЕСА_3 .

Суддя Н.М. Петришин

СудБроварський міськрайонний суд Київської області
Дата ухвалення рішення12.11.2020
Оприлюднено30.12.2020
Номер документу93882496
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —361/3304/20

Рішення від 12.11.2020

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Петришин Н. М.

Рішення від 12.11.2020

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Петришин Н. М.

Ухвала від 12.11.2020

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Петришин Н. М.

Рішення від 12.11.2020

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Петришин Н. М.

Ухвала від 17.06.2020

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Петришин Н. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні