Ухвала
від 22.06.2020 по справі 201/5861/20
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД м. ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 201/5861/20

Провадження № 1-кс/201/2307/2020

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 червня 2020 року м. Дніпро

Слідчий суддя Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська ОСОБА_1 , з секретарем судового засідання ОСОБА_2 , за участю прокурора групи прокурорів у кримінальному провадженні прокурора Дніпропетровської місцевої прокуратури №4 ОСОБА_3 , розглянувши клопотання прокурора відділу прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_4 , про проведення обшуку у кримінальному провадженні № 42019040000000534 від 08.08.2019 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

До суду надійшло клопотання прокурора відділу прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_4 , про проведення обшуку у кримінальному провадженні № 42019040000000534 від 08.08.2019 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України, в якому прокурор просив надати дозвіл на проведення обшуку банківської установи АТ «Райффайзен Банк Аваль» відділення «Центральне» (м. Дніпро) (код банку: 305653, код ЄРДПОУ 19358201) яке розташоване за адресою: м. Дніпро, вул. Артема (вул.Січових стрільців), буд. 4Д.

В обґрунтування заявленого клопотання прокурор посилався на те, що слідчим відділом Соборного відділення поліції Дніпровського відділу поліції ГУНП в Дніпропетровській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №42019040000000534 від 08.08.2019, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України, за фактом зловживання службовим становищем посадовими особами Дніпровської міської ради при проведенні тендерних закупівель щодо надання рекламних та маркетингових послуг (висвітлення діяльності Дніпровської міської ради, її виконавчих органів, посадових осіб та депутатів через засоби масової інформації), що завдало істотної шкоди державним інтересам, чим спричинили тяжкі наслідки.

Нагляд за додержанням законів під час розслідування у формі процесуального керівництва забезпечується групою прокурорів першого відділу процесуального керівництва при провадженні досудового розслідування територіальними органами поліції та підтримання державного обвинувачення управління нагляду за додержанням законів у кримінальному провадженні та координації правоохоронної діяльності прокуратури області.

Проведеним досудовим розслідуванням встановлено, що на початку 2017 року засновником ТОВ «Рекламне Агенство «Медіа-Експерт» код ЄДРПОУ 35609741 - ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 спільно з директором ТОВ «Рекламне Агенство «Медіа-Експерт» ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , за попередньою змовою з директором TOВ «Дніпро.Інфо» код ЄДРПОУ 40431010 ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_3 зареєстровано та фактично контролюється діяльність ряду фізичних осіб-підприємців, а саме:

ФОП ОСОБА_8 , ФОП ОСОБА_9 , ФОП ОСОБА_10 , ФОП ОСОБА_11 , ФОП ОСОБА_12 , ФОП ОСОБА_13 , ФОП ОСОБА_6 , ФОП ОСОБА_14 , а також ФОП ОСОБА_15 .

Так, у період з 2017 року по теперішній час комунальним підприємством «Організаційно-аналітична служба» Дніпровської міської ради код ЄДРПОУ 38360501 (фактичне місцезнаходження: м. Дніпро, вул. Мечникова, буд. 7) було проведено ряд процедур закупівель щодо надання рекламних та маркетингових послуг (висвітлення діяльності Дніпровської міської ради, її виконавчих органів, посадових осіб та депутатів через засоби масової інформації) перемогу на яких за активного сприяння директора вказаного комунального підприємства ОСОБА_16 отримують вищезазначені фізичні особи-підприємці.

Загальна сума отриманих бюджетних коштів становить близько 130 млн.грн. Однак, КП «Організаційно аналітична служба» Дніпровської міської ради має достатній штат працівників, які фактично і виконують послуги згідно укладених договорів.

Згідно наявної оперативної інформації ціни на вказані послуги завищені на 30 відсотків від ринкової вартості аналогічних послуг. Таким чином, орієнтовані збитки бюджету складають слизько 38 млн. грн.

Схема привласнення грошових коштів територіальної громади м. Дніпро полягає в тому, що вказаними фізичними особами-підприємцями вносяться завідомо неправдиві відомості до актів прийому-передачі виконаних послуг, актів виконаних послуг, прибуткових та видаткових накладних, податкових накладних, рахунків-фактур, платіжних доручень тощо, які передаються до КП «Організаційно-аналітична служба» ДМР та є підставою перерахування на розрахункові рахунки ФОП грошових коштів за нібито надані рекламні послуги. Грошові кошти з рахунків вищезазначених ФОП на підставі довіреностей знімають у відділеннях банків громадяни України ОСОБА_5 та ОСОБА_7 та у подальшому розподіляють між учасниками злочинної групи.

Додатково встановлено, що організатор протиправної схеми - ОСОБА_5 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , ур. с. Снігурівка Миколаївської області, фактично проживаючий за адресою: АДРЕСА_1 ) за місцем свого фактичного мешкання та автомобілі BMW X5 д.н. НОМЕР_1 зберігає «чорнові» записи, грошові кошти отримані злочинним шляхом, документи та магнітні носії інформаціїї, які підтверджують злочинну діяльність.

В ході досудового розслідування, 19.06.2020 на підставі ухвали слідчого судді Жовтневого районого суду м. Дніпропетровська проведено обшук за фактичним місцем мешкання ОСОБА_5 за адресою, АДРЕСА_1 , під час якого виявлено та вилучено речі, документи, грошові кошти, а також «чорнові записи», які вказують на причетність ОСОБА_5 до вчинення кримінального правопорушення, зокрема записи розподілення між учасниками злочинної схеми грошових коштів отриманих злочинним шляхом, «чорнові записи», які вказують на організацію ОСОБА_5 на території м. Дніпра «Call centr», з метою отримання грошових коштів шахрайським шляхом.

Поряд з тим, встановлено, що громадянин України ОСОБА_5 , за попередньою змовою з громадянином України ОСОБА_17 , ІНФОРМАЦІЯ_4 та іншими невстановленими особами шляхом обману та незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки заволодівають коштами громадян. Свою злочинну діяльність вказані особи маскують під приводом законної господарської діяльності, винаймають в оренду приміщення в м. Дніпро ( АДРЕСА_2 та інші наразі невстановлені адреси), де громадяни переважно з незахищених верств населення здійснюють свою злочинну діяльність.

Встановлено, що співробітники вищевказаних так званих «Call-центрів» з метою заволодіння грошовими коштами громадян, умисно, із застосуванням електронно0обчислювальної техніки створюють фейкові аканти в різних соціальних мережах, а також Інтернет-ресурсах зокрема таких як «Insragram», «OLX», «Auto.ria», на яких розміщують завідомо неправдиву інформацію (оголошення) щодо продажу певного товару, або надання певних послуг, при цьому умисно вказують занижені ціни на відповідний товар або послугу, щоб зацікавити потенційного клієнта.

Далі, коли співробітники вищевказаного так званого «Call-центру» щоденно, під виглядом участі в он-лайн торгах валютними парами (бінарні опціони), використовуючи спеціально створені для цього он-лайн ресурси, здійснюють шахрайські дії відносно осіб, які мешкають на території України та інших російськомовних країн, шляхом зв`язку за допомогою Інтернет та IP телефонії.

За схемою, потенційному клієнту пропонується прийняти участь в торгах, шляхом відкриття спеціального демо-рахунку, де організаторами створюється імітація успішних торгів. Після цього, особу вмовляють на відкриття реального рахунку при цьому з клієнтами працюють оператори офісу, які націлюють їх на внесення якомога більших сум грошових коштів, аргументуючи це більшою вірогідністю здобуття прибутку. Для досягнення цієї мети, зловмисники використовують заздалегідь прописану схему психологічного впливу на потерпілого (скрипт розмови з клієнтом). Вклавши грошові кошти, громадяни не мають можливості ані отримати будь-який прибуток, ані зняти такі кошти назад, оскільки по факту ніякі торги не відбуваються, а грошові кошти шахрайським шляхом присвоюються даною групою осіб.

Крім того, під час проведення обшуку, вилучено додаткові угоди до договорів оренди індивідуального (банківського) сейфу у банківській установі АТ «Райффайзен Банк Аваль» (код банку: 300335, код ЄДРПОУ 14305909) відділення «Центральне» (м. Дніпро) (код банку: 305653, код ЄРДПОУ 19358201) розташованого за адресою м. Дніпро, вул. Артема (вул.Січових стрільців), буд. 4Д, додаткова угода №10/С04-0000-168/856/7 до Договору оренди індивідуального (банківського) сейфу №150 від 09.04.2014 № 10/С04-0000-168/856 на ім`я ОСОБА_5 та заяви-анкети про надання банківських послуг АТ «ОТП БАНК» № 300/300/288/15062020 від 15/06/2020 до договору про зберігання ціностей і документів в індивідуальних сейфах у банківській установі АТ «ОТП БАНК» ( код банку: 300528, ідентифікаційний код: 21685166) місцезнаходження приміщення сховища (адреса установи банку м. Дніпро, вул. Шевченка, 53), сейф № 288 на ім`я ОСОБА_5 , а також квитанції до зазначених послуг (оплати оренди сейфів) на ім`я ОСОБА_5 ,

Таким чином, у вищезазначених сейфах банківських установ ОСОБА_5 зберігає документи та речі, які мають значення для встановлення обставин вчинення кримінального провадження, а також грошові кошти чи інші цінності отриманні злочинним шляхом, «чорнові» записи, магнітні носії інформації, які підтверджують злочинну діяльність, печатки та штампи підконтрольних йому фізичних осіб-підприємців.

У зв`язку з вищевикладеним, у органу досудового розслідування виникла необхідність в проведенні обшуку банківської установи АТ «Райффайзен Банк Аваль» відділення «Центральне» (м. Дніпро) (код банку: 305653, код ЄРДПОУ 19358201) яке розташоване за адресою: м. . Дніпро, вул. Артема (вул.Січових стрільців), буд. 4Д, з метою виявлення індивідуального (банківського) сейфу № НОМЕР_2 на ім`я ОСОБА_5 відповідно до договору від 09.04.2014 № 10/С04-0000-168/856, а також інших індивідуальних (банківських) сейфів на ім`я ОСОБА_5 , для виявлення та фіксації обставин вчинення кримінального правопорушення, встановлення кола причетних до його вчинення осіб, а також відшукання та вилучення речей і документів щодо фінансово-господарської діяльності, документів, в яких відображено відомості стосовно ведення господарської діяльності юридичними чи фізичними особами (у тому числі документів з обліку кадрів, відомостей, товарно-транспортних, видаткових, чи податкових накладних, банківської документації, тендерної документації, актів виконаних робіт, актів наданих послуг, договорів із додатками та специфікаціями, тощо) та інших документів, що мають значення для досудового розслідування, в т.ч. магнітних та електронних засобів зберігання та передачі інформації, банківських карток, чорнових записів, печаток, штампів, незаповнених бланків з відбитками печаток, комп`ютерної техніки, мобільних телефонів, сім-карток мобільних операторів, карток пам`яті, флеш-накопичувачів, грошових коштів чи інших цінностей здобутих злочинним шляхом, та інших предметів і документів, які мають значення для досудового розслідування.

Доступ до речей та документів, які планується відшукати у ході проведення обшуку неможливо отримати органом досудового розслідування у добровільному порядку шляхом їх витребування відповідно до частини другої статті 93 КПК України, або за допомогою інших слідчих дій, оскільки під час проведення обшуку планується відшукати предмети, речі та документи, що вказують на ведення протиправної діяльності фізичними особами та складають неофіційну («тіньову») бухгалтерію, комп`ютерну техніку у якій відображені проведені безтоварні операції, грошові кошти здобуті злочинним шляхом та інші матеріальні об`єкти, що у подальшому можуть бути визнанні речовими доказами у кримінальному проваджені, а звернення в порядку ст. 93 КПК України, чи іншим чином окрім проведення обшуку, призведе до обізнаності осіб про наміри вилучення вищевказаного майна та надасть можливість його знищити, приховати, тощо.

Відповідно до відомостей з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, нерухоме майно за адресою: м. Дніпро, вул. Артема (вул.Січових стрільців), буд. 4Д належить на праві приватної власності ТОВ «ОДЕСА ТРЕЙД» код ЄДРПОУ: 39460290, яку орендує ПАТ «Райфайзен Банк Аваль» код ЄДРПОУ: 14305909.

Прокурор у судовому засіданні клопотання підтримав, просив його задовольнити у повному обсязі.

Слідчий суддя, розглянувши клопотання, дослідивши додані до клопотання документи, матеріали кримінального провадження вважає, що клопотання підлягає задоволенню за наступними підставами.

Відповідно до ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Згідно до ч. 2 ст. 234 КПК України обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

На підставі ч. 1 ст. 236 КПК України ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи з підстав, зазначених у клопотанні прокурора, слідчого, надає право проникнути до житла чи іншого володіння особи лише один раз.

Стаття 30 Конституції України гарантує кожному недоторканність житла чи іншого володіння особи. Так, згідно із цією статтею не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим рішенням суду. У невідкладних випадках, пов`язаних із врятуванням життя людей та майна чи з безпосереднім переслідуванням осіб, які підозрюються у вчиненні злочину, можливий інший, встановлений законом, порядок проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду і обшуку.

Відповідно до ст. 8 Європейської конвенції про захист прав людини і основоположних свобод від 04 листопада 1950 року (Конвенція) кожен має право на повагу до свого приватного і сімейного життя, до свого житла і кореспонденції. Органи державної влади не можуть втручатись у здійснення цього права, за винятком випадків, коли втручання здійснюється згідно із законом і є необхідним у демократичному суспільстві в інтересах національної та громадської безпеки чи економічного добробуту країни, для запобігання заворушенням чи злочинам, для захисту здоров`я чи моралі або для захисту прав і свобод інших осіб.

Згідно до ч. 2 ст. 233 КПК України під житлом особи розуміється будь-яке приміщення, яке знаходиться у постійному чи тимчасовому володінні особи, незалежно від його призначення і правового статусу, та пристосоване для постійного або тимчасового проживання в ньому фізичних осіб, а також усі складові частини такого приміщення. Не є житлом приміщення, спеціально призначені для утримання осіб, права яких обмежені за законом. Під іншим володінням особи розуміються транспортний засіб, земельна ділянка, гараж, інші будівлі чи приміщення побутового, службового, господарського, виробничого та іншого призначення тощо, які знаходяться у володінні особи.

Відповідно до ч. 1 ст. 235 КПК України ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи з підстав, зазначених у клопотанні прокурора, слідчого, надає право проникнути до житла чи іншого володіння особи лише один раз.

Відповідно п.2 ч. 2 ст.235 КПК України ухвала слідчогосудді продозвіл наобшук житлачи іншоговолодіння особиповинна містити відомості про прокурора, слідчого, який подав клопотання про обшук.

Відповідно до ч. 1 ст. 236 КПК України ухвала про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи може бути виконана слідчим чи прокурором.

Враховуючи вищевикладене, з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення даного кримінального правопорушення, що дозволять органам досудового розслідування провести подальше розслідування кримінального провадження, враховуючи той факт, що є всі підстави вважати, що адресою, зазначеною у клопотанні, можуть знаходитись предмети, речі та засоби, які є речовими доказами у кримінальному провадженні, суд приходить до висновку, що клопотання про проведення обшуку підлягає задоволенню.

Враховуючи викладене, керуючись ч.4 ст. 107, ст.ст. 110, 233, 234, 236, 309 КПК України,

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання задовольнити.

Надати слідчому СВ Соборного ВП ДВП ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_18 , прокурорам першого відділу процесуального керівництва при провадженні досудового розслідування територіальними органами поліції та підтримання державного обвинувачення управління нагляду за додержанням законів у кримінальному провадженні та координації правоохоронної діяльності прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_19 , ОСОБА_4 , ОСОБА_20 , ОСОБА_21 , ОСОБА_22 , ОСОБА_23 , ОСОБА_24 , ОСОБА_25 , ОСОБА_26 , ОСОБА_27 , ОСОБА_28 , ОСОБА_29 , прокурорам Дніпропетровської місцевої прокуратури № 4 ОСОБА_3 , ОСОБА_30 , прокурорам Дніпропетровської місцевої прокуратури № 1 ОСОБА_31 , ОСОБА_32 , ОСОБА_33 , прокурору Дніпропетровської місцевої прокуратури №3 ОСОБА_34 , прокурорам Дніпропетровської місцевої прокуратури № 2 ОСОБА_35 , ОСОБА_36 , прокурору Синельниківської місцевої прокуратури ОСОБА_37 , прокурорам групи прокурорів, слідчим слідчої групи, співробітникам оперативного підрозділу за дорученням слідчого/прокурора дозвіл на проведення обшуку банківської установи АТ «Райффайзен Банк Аваль» відділення «Центральне» (м. Дніпро) (код банку: 305653, код ЄРДПОУ 19358201) яке розташоване за адресою: м. Дніпро, вул. Артема (вул.Січових стрільців), буд. 4Д, з метою виявлення індивідуального (банківського) сейфу № НОМЕР_2 на ім`я ОСОБА_5 відповідно до договору від 09.04.2014 № 10/С04-0000-168/856, а також інших індивідуальних (банківських) сейфів на ім`я ОСОБА_5 , для виявлення та фіксації обставин вчинення кримінального правопорушення, встановлення кола причетних до його вчинення осіб, а також відшукання та вилучення речей і документів щодо фінансово-господарської діяльності, документів, в яких відображено відомості стосовно ведення господарської діяльності юридичними чи фізичними особами (у тому числі документів з обліку кадрів, відомостей, товарно-транспортних, видаткових, чи податкових накладних, банківської документації, тендерної документації, актів виконаних робіт, актів наданих послуг, договорів із додатками та специфікаціями, тощо) та інших документів, що мають значення для досудового розслідування, в т.ч. магнітних та електронних засобів зберігання та передачі інформації, банківських карток, чорнових записів, печаток, штампів, незаповнених бланків з відбитками печаток, комп`ютерної техніки, мобільних телефонів, сім-карток мобільних операторів, карток пам`яті, флеш-накопичувачів, грошових коштів чи інших цінностей здобутих злочинним шляхом, та інших предметів і документів, які мають значення для досудового розслідування.

Строк дії цієї ухвали 1 місяць з дня її постановлення

Ухвала оскарженню не підлягає і заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення22.06.2020
Оприлюднено14.02.2023
Номер документу93890677
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку у кримінальному провадженні № 42019040000000534 від 08.08.2019 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України

Судовий реєстр по справі —201/5861/20

Ухвала від 22.06.2020

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Батманова В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні