Рішення
від 28.12.2020 по справі 627/944/20
КРАСНОКУТСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 627/944/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 грудня 2020 року смт. Краснокутськ

Краснокутський районний суд Харківської області в складі:

головуючого - судді Каліберди В.А.,

з участю секретаря Коломієць Н.Д.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт Краснокутськ Харківської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Козіївської сільської ради Краснокутського району Харківської області про визнання права на земельну частку (пай) в порядку спадкування,

В С Т А Н О В И В :

Позивач звернувся до суду з позовною заявою про визнання права на земельну частку (пай) в порядку спадкування.

В обґрунтування своїх позовних вимог позивач зазначив, що його батько ОСОБА_2 являвся членом в колгосп ім. Леніна (реорганізованого в КСП ім. Леніна, в подальшому перейменованого в Козіївське КСП, правонаступником якого є ТОВ Козіївське ).

Станом на час розпаювання земель КСП Козіївське він являвся членом даного господарства. Як член даного господарства набув законне право на отримання земельної частки (паю) та прізвище батька позивача було внесено до списку - додатку до Державного акту на право колективної власності на землю КСП Козіївське , однак сертифікат на право на земельну частку (пай) він не отримував.

Як вбачається зі свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 батько позивача ОСОБА_2 помер.

Після смерті батька ОСОБА_2 спадщину фактичного прийняла його дружина, а мати позивача ОСОБА_3 , проживаючи з ним на час відкриття спадщини.

ІНФОРМАЦІЯ_1 мати позивача ОСОБА_3 померла, що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_2 .

Після її смерті відкрилася спадщина, до якої уввійшло право на земельну частку (пай) розміром 3,47 умовних кадастрових гектар із земель не витребуваних паїв КСП Козіївське , розташованих на території Козіївської сільської ради Краснокутського району Харківської області, за межами населених пунктів, яке вона фактично успадкувала після смерті свого чоловіка ОСОБА_2 .

На даний час позивач виявив намір успадкувати майно, яке залишилось після смерті матері ОСОБА_4 , так як відповідно до ст. 1261 ЦК України являється спадкоємцем за законом першої черги, а тому прохає: поновити йому строк звернення до суду та визнати за ним право на земельну частку (пай) розміром 3,47 умовних кадастрових гектар із земель не витребуваних паїв КСП Козіївське в порядку спадкування за законом після смерті матері ОСОБА_4 , яка фактично прийняла спадщину після смерті свого чоловіка ОСОБА_2 .

В судове засідання позивач не з`явився, однак надав суду заяву про підтримання позовних вимог, а також про розгляд справи у його відсутність.

Представник відповідача - Козіївської сільською радою Краснокутського району Харківської області в судове засідання не з`явився, однак надав заяву, в якій при розгляді справи покладався на розсуд суду та прохав слухати справи у відсутність представника.

Суд, перевіривши та дослідивши письмові докази, повно та всебічно з`ясувавши обставини справи, прийшов до висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

Частина друга статті 23 ЗК України 1990 року визначала, що державний акт на право колективної власності на землю видається колективному сільськогосподарському підприємству, сільськогосподарському кооперативу, сільськогосподарському акціонерному товариству із зазначенням розмірів земель, що перебувають у власності підприємства, кооперативу, товариства і у колективній власності громадян. До державного акта додається список цих громадян.

Пунктом 1 Указу Президента України від 8 серпня 1995 року № 720/95 Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям встановлено, що паюванню підлягають сільськогосподарські угіддя, передані у колективну власність колективним сільськогосподарським підприємствам., сільськогосподарським кооперативам, сільськогосподарським акціонерним товариствам, у тому числі створеним на базі радгоспів та інших державних сільськогосподарських підприємств. Паювання земель радгоспів та інших державних сільськогосподарських підприємств здійснюється після перетворення їх на колективні сільськогосподарські підприємства.

Паювання земель передбачає визначення розміру земельної частки (паю) у колективній власності на землю кожного члена колективного сільськогосподарського підприємства, сільськогосподарського кооперативу, сільськогосподарського акціонерного товариства без виділення земельних ділянок в натурі (на місцевості).

Указом Президента України від 8 серпня 1995 року № 720/95 Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям визначено, що право на земельний пай мають члени колективного сільськогосподарського підприємства, в тому числі пенсіонери, які раніше працювали в ньому і залишаються членами цього підприємства, відповідно до списку, що додається до державного акта на право колективної власності на землю.

З матеріалів справи вбачається, що 29 жовтня 1997 року в книзі записів державних актів на право колективної власності на землю був зареєстрований Державний акт про право колективної власності на землю КСП Козіївське Козіївської сільської ради, серія ХР - 18-00-000-230 та до списку додатку до вказаного Державного акту був включений ОСОБА_2 , що підтверджується відповіддю Відділу Держгеокадастру у Краснокутському районі Харківської області від 23.11.2016 №1872, однак сертифікат на право на земельну частку (пай) не отримав.

Тобто, з матеріалів справи вбачається, що ОСОБА_2 на час розпаювання земель КСП Козіївське був включений до списку - додатку до Державного акту на право колективної власності на землю по КСП Козіївське серії ХР - 18-00-000-230.

Враховуючи вищевикладене, суд приходить до висновку, що ОСОБА_2 набув законне право на отримання земельної частки /пай/, а також право на отримання земельної частки /паю/ з не витребуваних паїв, так як на момент розпаювання земель був включений до списку - додатку до Державного акту на право колективної власності на землю по КСП Козіївське серії ХР - 18-00-000-230.

Таким чином, в судовому засіданні встановлено, що ОСОБА_2 мав право на земельну частку (пай), але сертифікат про право на земельну частку (пай) він не отримував.

Відповідно до положень ч. ч. 9, 10 ст. 5 ЗК України 1990 року, кожний член колективного сільськогосподарського підприємства, сільськогосподарського кооперативу, сільськогосподарського акціонерного товариства у разі виходу з нього має право одержати свою частку землі в натурі (на місцевості), яка визначається в порядку, передбаченому частинами шостою і сьомою статті 6 цього Кодексу.

Право на земельну частку може бути передано у спадщину в порядку та на умовах, передбачених цивільним законодавством щодо успадкування та статутом відповідного колективного підприємства.

За відсутності спадкоємців переважне право на земельну частку мають члени цих підприємств, кооперативів і товариств.

За ч. ч. 6, 7 ст. 6 ЗК України 1990 року, при обчисленні розміру середньої земельної частки, що обчислюється сільською, селищною, міською Радою народних депутатів враховуються сільськогосподарські угіддя (у тому числі рілля), якими користуються підприємства, установи, організації та громадяни у межах території даної Ради, крім тих підприємств, установ і організацій, землі яких не підлягають приватизації.

Загальний розмір обчисленої площі поділяється на кількість осіб, які працюють у сільському господарстві, пенсіонерів, які раніше працювали у сільському господарстві і проживають у сільській місцевості, а також осіб, зайнятих у соціальній сфері на селі.

З відповіді відділу у Краснокутському районі Головного управління Держгеокадастру у Харківській області від 16.01.2020 №11/115-20 вбачається, що розмір земельної частки (паю) згідно сертифікату на право на земельну частку (пай) по КСП Козіївське на території Козіївської сільської ради становить 3,47 умовних кадастрових гектар.

З матеріалів справи вбачається, що ОСОБА_2 помер, про що свідчить свідоцтво про смерть серії НОМЕР_1 .

Після смерті ОСОБА_2 відкрилася спадщина, яка складається з права на земельну частку (пай) розміром 3,47 умовних кадастрових гектар із земель не витребуваних паїв КСП Козіївське .

Відповідно до п. 24 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 16.04.2004 N 7 Про практику застосування судами земельного законодавства при розгляді цивільних справ сертифікати на право на земельну частку (пай) є дійсними до виділення земельної ділянки в натурі (на місцевості) та видачі державного акта про право власності на землю (пункт 17 розд. X "Перехідні положення" ЗК ( 2768-14 ). Член колективного сільськогосподарського підприємства (далі - КСП), включений до списку, що додається до державного акта на право колективної власності на землю, набуває права на земельну частку (пай) з дня видачі цього акта, і в разі його смерті успадкування права на земельний пай здійснюється за нормами ЦК ( 435-15 ), у тому числі й у випадку, коли з різних причин ця особа не отримала сертифікат на право на земельну частку (пай). Невнесення до зазначеного вище списку особи, яка була членом КСП на час передачі у колективну власність землі, не може позбавити її права на земельну частку.

Згідно ст.529 ЦК Української РСР при спадкоємстві за законом спадкоємцями першої черги є, в рівних частках, діти (у тому числі усиновлені), дружина і батьки (усиновителі) померлого. До числа спадкоємців першої черги належить також дитина померлого, яка народилася після його смерті.

Після смерті ОСОБА_2 спадщину прийняла його дружина ОСОБА_3 ,

про що свідчить відповідь Харківського обласного державного нотаріального архіву від 21 грудня 2020 року №3841/01-21 та довідка виконавчого комітету Козіївської сільської ради Краснокутського району Харківської області від 14.11.2019 року №1755.

Факт, що ОСОБА_3 являлася дружиною ОСОБА_2 підтверджується свідоцтвом про одруження серії НОМЕР_3 , копія якого мається в матеріалах справи.

Інших спадкоємців майна ОСОБА_2 немає, що підтверджується відповіддю Харківського обласного державного нотаріального архіву від 21 грудня 2020 року №3841/01-21, з якої вбачається, що ОСОБА_3 та Інформаційною довідкою зі Спадкового реєстру (спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину) від 02.12.2020 року.

ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 померла, що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_2 .

Після її смерті відкрилася спадщина, до якої уввійшло право на земельну частку (пай) розміром 3,47 умовних кадастрових гектар із земель не витребуваних паїв КСП Козіївське , розташованих на території Козіївської сільської ради Краснокутського району Харківської області, за межами населених пунктів, яке вона фактично успадкувала після смерті свого чоловіка ОСОБА_2 .

У відповідності до вимог ст.ст.1217, 1223 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або законом. У разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі неохоплення заповітом усієї спадщини, право на спадкування одержують особи, зазначені у статтях 1261-1265 ЦК України.

Згідно ст.1261 ЦК України у першу чергу право на спадкування за законом має той з подружжя, який його пережив та діти спадкодавця.

Факт, що позивач являється сином померлої ОСОБА_4 підтверджується свідоцтвом про його народження серії НОМЕР_4 .

Позивач з метою прийняття спадщини в нотаріальному порядку звертався до Краснокутської державної нотаріальної контори, однак йому було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину в зв`язку з відсутність оригіналу правовстановлюючого документа, про що свідчить постанова про відмову у вчиненні нотаріальної дії від 21 листопада 2019 року.

Інших спадкоємців майна ОСОБА_4 немає, оскільки довідкою виконавчого комітету Козіївської сільської ради Краснокутського району Харківської області та Інформаційною довідкою зі Спадкового реєстру (спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину) від 02.12.2020 року, з якої вбачається, що по параметру запита: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 - інформація відсутня.

Таким чином, в судовому засіданні встановлено, що позивач є єдиним спадкоємцем за законом після померлої ОСОБА_4 до складу спадкового майна входить право на земельну частку (пай).

У відповідності з п. 1 ст. 6 Європейської Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, ратифікованої УкраїноюЗаконом України №475/97-ВР від 17.07.1997 року, яка відповідно до ст. 9 Конституції України є частиною національного законодавства України, кожна людина при визначенні її громадянських прав та обов`язків має право на справедливий розгляд справи незалежним та безстороннім судом.

Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод(1950 р.), ратифікована Законом України від 17 липня 1997 р. № 475/97-ВР, зокрема ст. 1 Протоколу № 1 (1952 р.) передбачає право кожної фізичної чи юридичної особи безперешкодно користуватися своїм майном, не допускає позбавлення особи свого майна, крім як в інтересах суспільної необхідності і на умовах, передбачених законом і загальними принципами міжнародного права, визнає право держави на здійснення контролю за використанням власності у відповідності з загальними інтересами або для забезпечення податків, інших зборів чи штрафів.

Відповідно до п. 6 Постанови №5 Пленуму ВССУ з розгляду цивільних і кримінальних справ від 07.02.2014 року Про судову практику в справах про захист права власності та інших речових прав , незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Статтею 17 Закону України від 23 лютого 2006року N3477-IV "Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини" передбачено, що суди застосовують при розгляді справ Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод1950 року та практику Європейського Суду з прав людини як джерело права.

Згідно із ч.1 ст.19 ЦПК України суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи, що виникають з цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових та інших правовідносин, крім справ, розгляд яких здійснюється в порядку іншого судочинства.

Відповідно ч.1 ст.76 ЦПК України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Згідно із ч.1 ст.81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Крім того, ОСОБА_1 пропустив строк для звернення з позовною заявою до суду і просить його поновити. Перевіривши матеріали справи, суд дійшов до висновку, що відповідно до ст.73 ЦПК України пропущений строк необхідно поновити, оскільки він пропущений з поважних причин.

Окрім цього, відповідно до ст.4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Отже, на підставі вищевикладеного, повно та всебічно з`ясувавши всі обставини справи, суд приходить до висновку про задоволення позовних вимог, оскільки ОСОБА_1 надав суду достатньо доказів, які підтверджують позов.

На підставі вищевказаного та керуючись ст.ст. 259, 265, 268 ЦПК України, Указом Президента України №720 від 08. 08.1995 року "Про порядок розпаювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам", п. 24 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 16.04.2004 N 7 Про практику застосування судами земельного законодавства при розгляді цивільних справ , ст.529 ЦК Української РСР, ст.1261 ЦК України, суд -

В И Р І Ш И В :

Поновити ОСОБА_1 строк звернення до суду з позовом про визнання права на земельну частку (пай) в порядку спадкування.

Позов ОСОБА_1 до Козіївської сільською радою Краснокутського району Харківської області про визнання права на земельну частку (пай) в порядку спадкування - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право на земельну частку (пай) розміром 3,47 умовних кадастрових гектар із земель не витребуваних паїв КСП Козіївське , розташованих на території Козіївської сільської ради Краснокутського району Харківської області, за межами населених пунктів в порядку спадкування за законом після смерті матері ОСОБА_3 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка прийняла спадщину після смерті свого чоловіка ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду

Рішення може бути оскаржено безпосередньо до Харківського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

ОСОБА_1 (місце проживання: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_5 ).

Козіївська сільська рада Краснокутського району Харківської області (місцезнаходження: вул. Слобожанська № 91, с. Козіївка, Краснокутського району, Харківської області, код ЄДРПОУ: 04397419).

Суддя В.А. Каліберда

Дата ухвалення рішення28.12.2020
Оприлюднено30.12.2020
Номер документу93895467
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права на земельну частку (пай) в порядку спадкування

Судовий реєстр по справі —627/944/20

Рішення від 28.12.2020

Цивільне

Краснокутський районний суд Харківської області

Каліберда В. А.

Ухвала від 30.11.2020

Цивільне

Краснокутський районний суд Харківської області

Каліберда В. А.

Ухвала від 13.11.2020

Цивільне

Краснокутський районний суд Харківської області

Каліберда В. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні