Рішення
від 21.12.2020 по справі 235/5990/20
КРАСНОАРМІЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальний номер справи 235/5990/20

Номер провадження 2/235/1963/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 грудня 2020 року м. Покровськ

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області у складі:

Головуючого судді: Клікунової А. С.,

за участю секретаря судового засідання: Нагорної К. В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в порядку загального провадження цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до Лисівської сільської ради Покровського району Донецької області про визначення додаткового строку для прийняття спадщини , -

В С Т А Н О В И В :

18.09.2020 року на розгляд суду пред`явлено вказану позовну заяву, в якій ОСОБА_1 просить встановити додатковий строк тривалістю три місяці для прийняття спадщини, відкритої після смерті батька ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Позовні вимоги обґрунтовані наступним. ОСОБА_1 є донькою ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , тобто є спадкоємцем першої черги. Інших спадкоємців на спадкування за законом після смерті ОСОБА_2 не має. Мати позивача - ОСОБА_3 - померла ІНФОРМАЦІЯ_2 . У встановлений шестимісячний строк позивач заяву про прийняття спадщини після смерті батька до нотаріальної контори не подала з огляду наявності об`єктивних перешкод виконання таких дій. Так, позивач на час відкриття спадщини не проживала разом з спадкодавцем. У встановлений законом шестимісячний строк не звернулася до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини у зв`язку із тим, що смерть батьків переживала дуже тяжко у зв`язку з чим загострилися хронічні хвороби. Довгий час хворіла, знаходилася на лікуванні у лікаря хірурга в період часу з 14.04.2019 року по 10.09.2020 року, що підтверджується доданою до позовної заяви випискою з медичної карти амбулаторного хворого, виданої Комунальним підприємством Центром первинної медико - санітарної допомоги №1-17/846 від 07.09.2020 року.

Після смерті батька залишилося спадкове майно, яке складається з земельної ділянки розміром 6,8618 га, яка розташована на території Лисівської сільської ради передана для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що належала спадкодавцю на підставі державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЯГ №365057 від 01.12.2006 року та земельної ділянки розміром 0,2437 га, яка розташована на території Лисівської сільської ради, яка передана для обслуговування житлового будинку, що належала спадкодавцю на підставі державного акту на право приватної власності на землю серії ДН №3132 від 08.10.1999 року.

20.08.2020 року позивач з усною завою звернулася до Приватного нотаріусу Покровського районного нотаріального округу щодо заведення спадкової справи після смерті свого батька ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , але в оформленні права на спадкове майно за законом їй було відмовлено у зв`язку з пропуском встановленого законом шестимісячного строку для прийняття спадщини та рекомендовано звернутися до суду з позовом про визначення додаткового строку для прийняття спадщини. Враховуючи вищезазначене, відповідно до ч. 3 ст. 1272 ЦК України, - ОСОБА_1 звернулася за судовим захистом оспорюваних прав.

Позивач ОСОБА_1 в судове засідання не з`явилася, суду, в порядку п. 3 ч. 1 ст. 43 ЦПК України, адресовано заяву про розгляд справи в її відсутність, заявлені вимоги підтримано.

Представник позивача - адвокат Ожиганов С. В. в судове засідання не з`явився, суду, в порядку п. 3 ч. 1 ст. 43 ЦПК України, адресовано заяву про розгляд справи в його відсутність, заявлені вимоги підтримано.

Відповідачем Лисівською сільською радою, Покровського району, Донецької області, в порядку ч. 3 ст. 211 ЦПК України, заявлено клопотання про проведення судового розгляду у відсутність представника органу місцевого самоврядування, заперечень по суті заявлених вимог не надано.

Суд, повно і всебічно з`ясувавши обставини, на які посилались сторони, як на підставу своїх вимог, дослідивши докази, оцінивши їх належність, допустимість, достовірність, а також достатність і взаємний зв`язок у їх сукупності, встановивши правовідносини, які випливають із встановлених обставин та правові норми, які підлягають застосуванню до цих правовідносин, - приходить до наступних висновків.

З матеріалів справи встановлено наступні факти та відповідні правовідносини.

Позивач ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , уродженка с. Новопавлівка, Покровського району, Донецької області, громадянка України, адреса реєстрації місця проживання: АДРЕСА_1 (відомості підтверджено копією паспорта а. с. 3).

ОСОБА_4 є донькою ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 (родинні відносини документально підтверджено - а.с. 5).

ІНФОРМАЦІЯ_4 ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 помер (підтверджено свідоцтвом про смерть - а.с. 7)

Після смерті ОСОБА_2 , в силу ст. 1220 ЦК України, відкрилася спадщина.

Згідно ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті. До складу спадщини після смерті ОСОБА_2 входить нерухоме майно, яке складається з земельної ділянки розміром 6,8618 га, яка розташована на території Лисівської сільської ради передана для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що належала спадкодавцю на підставі державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЯГ №365057 від 01.12.2006 року та земельної ділянки розміром 0,2437 га, яка розташована на території Лисівської сільської ради, яка передана для обслуговування житлового будинку, що належала спадкодавцю на підставі державного акту на право приватної власності на землю серії ДН №3132 від 08.10.1999 року. (а.с. 8, 9)

Згідно статті 1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом. ОСОБА_2 за життя не скористався наданим ст. 1234 ЦК України правом на залишення заповіту, тому спадкування здійснюється за законом.

Позивач ОСОБА_1 є спадкоємцем першої черги за законом відповідно до ст. 1261 ЦК України.

Статтями 1268, 1269 ЦК України визначено порядок прийняття спадщини. Згідно ч. 3 ст. 1268 ЦК України спадкоємець, який постійно проживав із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого ст. 1270 ЦК України, він не заявив про відмову від неї. Спадкоємців після смерті ОСОБА_2 , якими прийнято спадщину немає.

Згідно копії паспорта ОСОБА_2 останній був зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 (а.с. 4).

Позивачем ОСОБА_1 вжито заходи для прийняття спадщини, відкритої після смерті батька, однак в реалізації юридичних прав спадкоємця виникли певні перешкоди.

Згідно повідомлення приватного нотаріуса Покровського районного нотаріального округу Райххольд М. І. від 20.08.2020 - позивачу ОСОБА_1 відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину після померлого ОСОБА_2 , оскільки спадкоємцем пропущений шестимісячний строк для подачі заяви про прийняття спадщини (а.с. 11).

Згідно листа приватного нотаріуса Покровського районного нотаріального округу Райххольд М. І. № 374/01-16 від 02.10.2020 року - спадкова справа після смерті ОСОБА_2 не відкривалась, про що надано Інформаційну довідку зі Спадкового реєстру (спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину) № 61916603 від 02.10.2020 року (а.с. 20,21).

Згідно ст. 1272 ЦК України за письмовою згодою спадкоємців, які прийняли спадщину, спадкоємець, який пропустив строк для прийняття спадщини, може подати заяву про прийняття спадщини до нотаріальної контори за місцем відкриття спадщини. Враховуючи зазначене, а саме відсутність інших спадкоємців, які могли б дати письмову згоду на подання заяви до нотаріальної контори про прийняття спадщини, ОСОБА_1 , відповідно до ч. 3 ст. 1272 ЦК України, звернулася до суду.

За змістом статті 1272 ЦК України поважними причинами пропуску строку для прийняття спадщини є причини, які пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій. Правила ч. 3 ст. 1272 ЦК України про надання додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини можуть бути застосовані, якщо: 1) у спадкоємця були перешкоди для подання такої заяви; 2) ці обставини визнані судом поважними. Такі висновки відповідають рекомендаціям, викладеним в п. 24 постанови Пленуму Верховного суду України від 30.05.2008 р. за № 7 Про судову практику у справах про спадкування , а також правовій позиції, висловленій Верховним судом України при розгляді справи № 6-1486цс15.

Зі змісту позовних вимог вбачається, що своєчасна не подача позивачем заяви про прийняття спадщини пов`язана з її тривалою хворобою після смерті батьків.

Відповідно до ст. 12 ЦПК України цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Відповідно до ст. 81 ЦПК України учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом; кожна сторона повинна довести ті обставини на які вона посилається як на підставу для своїх вимог.

Таким чином, при з`ясуванні, якими доказами кожна сторона буде обґрунтовувати свої доводи чи заперечення щодо невизнаних обставин, суд повинен виходити з принципу змагальності цивільного процесу, за яким кожна сторона несе обов`язки щодо збирання доказів і доказування тих обставин, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, якщо інше не встановлено процесуальним законом.

За переконанням суду, вказані обставини можуть свідчити, що позивач ОСОБА_1 об`єктивно не могла своєчасно звернутися до нотаріальної контори для оформлення спадщини після смерті батька. Ці обставини дійсно заслуговують на увагу, та причини пропуску строку подачі позивачем заяви про прийняття спадщини, судом розцінюються як поважні. Також судом враховано, що окрім позивача на спадкове майно ніхто не претендує, спадщина до цього часу ніким не прийнята, відумерлою у встановленому законом порядку не визнана, відповідач Лисівська сільська рада Покровського району, Донецької області не заперечує проти задоволення позову.

Такий висновок суду узгоджується з тим, що Європейським судом з прав людини у справі "Ільхан проти Туреччини" акцентовано увагу, що при вирішенні питання пропуску строку на вчинення дій має застосовуватись правило встановлення всіх обставин з певною гнучкістю і без надзвичайного формалізму, воно не застосовується автоматично і не має абсолютного характеру.

За таких обставин, суд вважає наявними законні підстави для ухвалення рішення про задоволення позову ОСОБА_1 .

Суд, визначаючи додатковий строк позивачу, відповідно до вказівок вищезазначеного пленуму Верховного суду України, в резолютивній частині рішення вказує відповідний період часу з моменту набрання судовим рішенням законної сили, протягом якого спадкоємець може подати заву про прийняття спадщини, а не конкретну дату, до якої спадкоємець може подати заяву про прийняття спадщини, та, вважає, що трьох місячний строк, є таким, що достатній для подання заяви про прийняття спадщини, та не перевищує строку, встановленого ст. 1270 ЦК України для прийняття спадщини.

На підставі ст. ст. 1220, 1266, 1270, 1272 ЦК України, керуючись ст. ст. 263-265, 268, 273, 280, 354 ЦПК України суд, -

В И Р І Ш И В :

Позовну заяву ОСОБА_1 до Лисівської сільської ради Покровського району Донецької області про визначення додаткового строку для прийняття спадщини -задовольнити.

Встановити ОСОБА_1 додатковий строк для прийняття спадщини, відкритої після смерті батька ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Новопавлівка, Покровського району, Донецької області строком 3 (три) місяці з моменту набрання рішенням суду законної сили.

Рішення суду набирає законної сили відповідно до ст. 273 ЦПК України після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення суду може бути оскаржене протягом тридцяти днів за правилами, встановленими ст. ст. 354, 355 ЦПК України та, відповідно п. п. 15.5 п. 15 ч. 1 Перехідних положень ЦПК України, - до Донецького апеляційного суду через Красноармійський міськрайонний суд Донецької області або безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Відповідно до п. 3 розділу ХІІ Прикінцеві положення ЦПК України (в редакції Закону № 731-IX від 18.06.2020 р.) під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), суд за заявою учасників справи та осіб, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, інтереси та (або) обов`язки (у разі наявності у них права на вчинення відповідних процесуальних дій, передбачених цим Кодексом), поновлює процесуальні строки, встановлені нормами цього Кодексу, якщо визнає причини їх пропуску поважними і такими, що зумовлені обмеженнями, впровадженими у зв`язку з карантином; суд може поновити відповідний строк як до, так і після його закінчення; суд за заявою особи продовжує процесуальний строк, встановлений судом, якщо неможливість вчинення відповідної процесуальної дії у визначений строк зумовлена обмеженнями, впровадженими у зв`язку з карантином.

Згідно ч. 5 ст. 268 ЦПК України датою ухвалення рішення, ухваленого за відсутності учасників справи, є дата складення повного судового рішення.

Дата складання повного тексту рішення суду - 28.12.2020 року.

Відомості про учасників справи згідно п. 4 ч. 5 ст. 265 ЦПК України:

- позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 , адреса реєстрації місця проживання: АДРЕСА_1 ;

- відповідач: Лисівська сільська рада Покровського району, Донецької області, код ЄДРПОУ 04343116, адреса місцезнаходження: Донецька область, Покровський район, с. Лисівка, вул. Центральна, 68.

Суддя:

Дата ухвалення рішення21.12.2020
Оприлюднено30.12.2020
Номер документу93901341
СудочинствоЦивільне
Сутьвизначення додаткового строку для прийняття спадщини

Судовий реєстр по справі —235/5990/20

Рішення від 21.12.2020

Цивільне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Клікунова А. С.

Ухвала від 12.11.2020

Цивільне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Клікунова А. С.

Ухвала від 22.09.2020

Цивільне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Клікунова А. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні