Ухвала
від 14.12.2020 по справі 308/4524/20
УЖГОРОДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 308/4524/20

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

14 грудня 2020 року м. Ужгород

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області в особі головуючої судді Дергачової Н.В., при секретарі судового засідання Стегней К.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду в місті Ужгород подання державного виконавця Соломії Галочкіної Ужгородського районного відділу державної виконавчої служби про примусове проникнення до приміщень на території ТОВ Консервіс - Трейд , -

В С Т А Н О В И В:

Державний виконавець Ужгородського районного відділу державної виконавчої служби Соломія Галочкіна звернулася до суду із поданням в порядку ст. 439 ЦПК України за яким просить суд: вирішити питання про примусове проникнення до приміщень на території, що знаходиться за адресою - АДРЕСА_1 , з метою отримання можливості встановлення наявності майна боржника та проведення його опису.

В обґрунтування подання зазначила наступне.

На виконанні в Ужгородському районному відділі державної виконавчої служби Південно - Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Івано-Франківськ) знаходиться виконавче провадження № 62473522, відкрите 03.07.2020, по примусовому виконанні судового наказу № 308/4524/20, виданого 14.05.2020 Ужгородським міськрайонним судом про: стягнення з ТОВ Консервіс-Трейд на користь ОСОБА_1 нараховану, але не виплачену заробітну плату за період з січня 2019 року по жовтень 2019 року в сумі - 70 475,20 грн.

07 липня 2020 року до відділу звернувся стягувач ОСОБА_1 із заявою, в якій повідомив, що за юридичною адресою ТОВ Консервіс-Трейд знаходиться рухоме майно.

У зв`язку із цим, державним виконавцем 21 липня 2020 року було призначено примусове виконання на 30 липня 2020 року о 09:00 год., повідомлення про що було надіслано на юридичну адресу ТОВ Консервіс-Трейд .

30 липня 2020 року при виїзді на адресу - АДРЕСА_2 , провести опис майна боржника не виявилось можливим, оскільки охоронець ДП Столичне , повідомив, що за даною адресою, ТОВ Консервіс- Трейд та будь-яке його майно не знаходяться. Разом із цим, охоронець відмовився допустити державного виконавця на територію, що знаходиться за адресою - АДРЕСА_2 , чим унеможливив перевірити наявність майна боржника за даною адресою, про що було складено відповідний акт державного виконавця.

Згідно витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, місцезнаходження юридичної особи ТОВ Консервіс-Трейд - Ужгородський район, с. Часлівці, вул. Геївська, 2.

Що й зумовило звернення до суду з відповідним поданням.

В судове засідання представник ДВС не з`явився, незважаючи на вимоги закону про його обов`язкову участь у судовому засіданні.

Дослідивши матеріали подання та додані до нього докази, суд прийшов до наступних висновків.

Як вбачається з наданих суду доказів, а саме з постанови про відкриття виконавчого провадження ВП № 62473522 від 03.07.2020 року на примусовому виконанні в Ужгородському районному відділі державної виконавчої служби Південно - Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Івано-Франківськ) дійсно із 03.07.2020 року перебуває виконавче провадження № 62473522, з примусового виконання судового наказу № 308/4524/20, виданого 14.05.2020 Ужгородським міськрайонним судом про: стягнення з ТОВ Консервіс-Трейд на користь ОСОБА_1 нарахованої, але не виплаченої заробітної плати за період з січня 2019 року по жовтень 2019 року в сумі - 70 475,20 грн.

07 липня 2020 року до відділу звернувся стягувач ОСОБА_1 із заявою, в якій повідомив, що за юридичною адресою ТОВ Консервіс-Трейд знаходиться рухоме майно.

У зв`язку із цим, державним виконавцем 21 липня 2020 року було призначено примусове виконання на 30 липня 2020 року о 09:00 год., повідомлення про що було надіслано на юридичну адресу ТОВ Консервіс-Трейд .

30 липня 2020 року при виїзді на адресу - АДРЕСА_2 , провести опис майна боржника не виявилось можливим, оскільки охоронець ДП Столичне , повідомив, що за даною адресою, ТОВ Консервіс- Трейд та будь-яке його майно не знаходяться. Разом із цим, охоронець відмовився допустити державного виконавця на територію, що знаходиться за адресою - АДРЕСА_2 , чим унеможливив перевірити наявність майна боржника за даною адресою, про що було складено відповідний акт державного виконавця.

Матеріали подання містять докази повідомлення про вручення зазначеного поштового відправлення, що підтверджується отриманням поштового відправлення боржником - ТОВ Консервіс-Трейд

Згідно витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, місцезнаходження юридичної особи ТОВ Консервіс-Трейд - Ужгородський район, с. Часлівці, вул. Геївська, 2, проте ця юридична особа із 29.11.2011 року перебуває у стані припинення, при цьому ОСОБА_2 є головою комісії з припинення.

Засновниками боржника є ОСОБА_3 , країна громадянства: Україна, місцезнаходження: АДРЕСА_3 ; ОСОБА_4 , країна громадянства: АДРЕСА_4 .

Відповідно до ч. 1,5 ст. 104 ЦК України юридична особа припиняється в результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації. У разі реорганізації юридичних осіб майно, права та обов`язки переходять до правонаступників. Юридична особа є такою, що припинилася, з дня внесення до єдиного державного реєстру запису про її припинення.

Стаття 105 ЦК України встановлює порядок виконання рішення про припинення юридичної особи, а саме: учасники юридичної особи, суд або орган, що прийняв рішення про припинення юридичної особи, зобов`язані протягом трьох робочих днів з дати прийняття рішення письмово повідомити орган, що здійснює державну реєстрацію.

Учасники юридичної особи, суд або орган, що прийняв рішення про припинення юридичної особи, відповідно до цього Кодексу призначають комісію з припинення юридичної особи (комісію з реорганізації, ліквідаційну комісію), голову комісії або ліквідатора та встановлюють порядок і строк заявлення кредиторами своїх вимог до юридичної особи, що припиняється.

Виконання функцій комісії з припинення юридичної особи (комісії з реорганізації, ліквідаційної комісії) може бути покладено на орган управління юридичної особи.

До комісії з припинення юридичної особи (комісії з реорганізації, ліквідаційної комісії) або ліквідатора з моменту призначення переходять повноваження щодо управління справами юридичної особи. Голова комісії, її члени або ліквідатор юридичної особи представляють її у відносинах з третіми особами та виступають у суді від імені юридичної особи, яка припиняється.

Строк заявлення кредиторами своїх вимог до юридичної особи, що припиняється, не може становити менше двох і більше шести місяців з дня оприлюднення повідомлення про рішення щодо припинення юридичної особи.

Кожна окрема вимога кредитора, зокрема щодо сплати податків, зборів, єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування, страхових коштів до Пенсійного фонду України, фондів соціального страхування, розглядається, після чого приймається відповідне рішення, яке надсилається кредитору не пізніше тридцяти днів з дня отримання юридичною особою, що припиняється, відповідної вимоги кредитора.

Відповідно до ч. 3 - 5 ст. 112 ЦК України у разі відмови ліквідаційної комісії у задоволенні вимог кредитора або ухилення від їх розгляду кредитор має право протягом місяця з дати, коли він дізнався або мав дізнатися про таку відмову звернутися до суду із позовом до ліквідаційної комісії. За рішенням суду вимоги кредитора можуть бути задоволені за рахунок майна, що залишилося після ліквідації юридичної особи.

Вимоги кредитора, заявлені після спливу строку, встановленого ліквідаційною комісією для їх пред`явлення, задовольняються з майна юридичної особи, яку ліквідовують, що залишилося після задоволення вимог кредиторів, заявлених своєчасно .

Вимоги кредиторів, які не визнані ліквідаційною комісією, якщо кредитор у місячний строк після одержання повідомлення про повну або часткову відмову у визнанні його вимог не звертався до суду з позовом, вимоги, у задоволенні яких за рішенням суду кредиторові відмовлено, а також вимоги, які не задоволені через відсутність майна юридичної особи, що ліквідується, вважаються погашеними.

Крім того, як зазначено у постанові Верховного Суду від 12 березня 2020 р. у справі № 757/41727/19-ц, згідно з положенням статті 1 Закону України "Про виконавче провадження" виконавче провадження як завершальна стадія судового провадження і примусове виконання судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб) (далі - рішення) - сукупність дій, визначених у цьому Законі органів і осіб, що спрямовані на примусове виконання рішень і проводяться на підставах, у межах повноважень та у спосіб, що визначені Конституцією України, цим Законом, іншими законами та нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до цього Закону, а також рішеннями, які відповідно до цього Закону підлягають примусовому виконанню.

Відповідно до частини першої статті 18 Закону України "Про виконавче провадження" виконавець зобов`язаний вживати передбачених цим Законом заходів щодо примусового виконання рішень, неупереджено, ефективно, своєчасно і в повному обсязі вчиняти виконавчі дії.

Згідно з частиною восьмою статті 48 Закону України "Про виконавче провадження" виконавець проводить перевірку майнового стану боржника у 10-денний строк з дня відкриття виконавчого провадження. У подальшому така перевірка проводиться виконавцем не рідше ніж один раз на два тижні - щодо виявлення рахунків боржника, не рідше ніж один раз на три місяці - щодо виявлення нерухомого та рухомого майна боржника та його майнових прав, отримання інформації про доходи боржника.

Відповідно до частини першої статті 17 Закону України "Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини" суди застосовують при розгляді справ Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод та практику Європейського суду з прав людини як джерело прав.

Виконання судового рішення є також сферою регулювання статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, так як виконання судових рішень у цивільних справах є складовою права на справедливий суд та однією з процесуальних гарантій доступу до суду, що передбачено статтею 6 Конвенції.

Як зазначено у статті 30 Конституції України, статті 311 ЦК України не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим рішенням суду.

Гарантування кожному прав на повагу та недоторканність житла є не тільки конституційно-правовим обов`язком держави, а й дотриманням взятих Україною міжнародно-правових зобов`язань відповідно до положень Загальної декларації прав людини 1948 року, Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року, Міжнародного пакту про громадянські та політичні права 1966 року. Зазначені міжнародні акти згідно з частиною першою статті 9 Конституції України є частиною національного законодавства України.

Відповідно до статті 12 Загальної декларації прав людини 1948 року, статті 8 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року, пункту 1 статті 17 Міжнародного пакту про громадянські та політичні права 1966 року ніхто не може зазнавати безпідставного посягання на недоторканність свого житла.

При здійсненні своїх прав і свобод кожна людина може зазнавати тільки таких обмежень, які встановлені законом виключно з метою забезпечення належного визнання і поваги до прав і свобод інших та забезпечення справедливих вимог моралі, громадського порядку і загального добробуту в демократичному суспільстві (пункт 2 статті 29 Загальної декларації прав людини 1948 року, стаття 18 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року.

Конституційна гарантія недоторканності житла не поширюється на випадки, коли суспільні інтереси вимагають правомірного обмеження прав людини, зокрема для захисту прав і законних інтересів інших членів суспільства.

Отже, за змістом наведених норм національного та міжнародного законодавства, проникнення у житло чи іншого володіння боржника, як обмеження конституційного права особи на недоторканність житла, має виступати виключним засобом забезпечення примусового виконання судового рішення та бути виправданим.

Частиною першою статті 439 ЦПК України передбачено, що питання про примусове проникнення до житла чи іншого володіння боржника - фізичної особи або особи, у якої знаходиться майно боржника чи майно та кошти, належні боржникові від інших осіб, або дитина, щодо якої є виконавчий документ про її відібрання, при виконанні судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб) вирішується судом за місцезнаходженням житла чи іншого володіння особи або судом, який ухвалив рішення за поданням державного виконавця, приватного виконавця.

Відповідно до частини 1, 4статті 13 Закону України Про виконавче провадження під час здійснення виконавчого провадження виконавець вчиняє виконавчі дії та приймає рішення шляхом винесення постанов, попереджень, внесення подань, складення актів та протоколів, надання доручень, розпоряджень, вимог, подання запитів, заяв, повідомлень або інших процесуальних документів у випадках, передбачених цим Законом та іншими нормативно-правовими актами.

При цьому, судом встановлено, що державним виконавцем вчинялись дії, спрямовані на виконання рішення суду, здійснювалися виходи за місцем розташування боржника, однак ТОВ Консервіс-Трейд ухиляється від його виконання, хоча Конституційний Суд України неодноразово зазначав, що виконання судового рішення є невід`ємною складовою права кожного на судовий захист і охоплює, зокрема, законодавчо визначений комплекс дій, спрямованих на захист і відновлення порушених прав, свобод, законних інтересів фізичних та юридичних осіб, суспільства, держави (пункт 2 мотивувальної частини Рішення Конституційного Суду України від 13 грудня 2012 року № 18-рп/2012 ); невиконання судового рішення загрожує сутності права на справедливий розгляд судом (пункт 3 мотивувальної частини Рішення Конституційного Суду України від 25 квітня 2012 року № 11-рп/2012).

Аналізуючи наведене, суд дійшов висновку, що подання про примусове проникнення до приміщень юридичної особи ТОВ Консервіс-Трейд , за адресою: Ужгородський район, с. Часлівці, вул. Геївська, 2, є обґрунтованим, а тому підлягає задоволенню.

Керуючись ст. ст. 76-81 , 260 , 261 , 263 , 439, ЦПК України , суд

У Х В А Л И В:

Подання державного виконавця Соломії Галочкіної Ужгородського районного відділу державної виконавчої служби про примусове проникнення до приміщень на території ТОВ Консервіс - Трейд - задовольнити .

Дозволити державному виконавцю Ужгородського РВ ДВС Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Івано-Франківськ) Галочкіній Соломії Василівні, здійснити примусове проникнення до приміщень на території, що знаходяться за адресою - АДРЕСА_1 , для проведення виконавчих дій.

Дана ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею, відповідно до ч. 2 ст. 261 ЦПК України .

На ухвалу може бути подано апеляційну скаргу до Закарпатського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення.

Учасник справи, якому повна ухвала суду не була вручена у день її складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга буде подана протягом п`ятнадцяти днів з дня її вручення.

Суддя Н.В. Дергачова

СудУжгородський міськрайонний суд Закарпатської області
Дата ухвалення рішення14.12.2020
Оприлюднено30.12.2020
Номер документу93903494
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —308/4524/20

Ухвала від 14.12.2020

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Дергачова Н. В.

Ухвала від 23.11.2020

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Дергачова Н. В.

Судовий наказ від 14.05.2020

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Дергачова Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні