Ухвала
від 03.09.2020 по справі 522/14094/20
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа№ 522/14094/20

Провадження по справі № 1-«кс»/522/11948/20

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

03 вересня 2020 року Місто Одеса

Слідчий суддямісцевого Приморськогорайонного судум.Одеси КоваленкоВ.М., заучастю секретаря Гулям У.Х., розглянувшиу відкритомусудовому засіданніскаргу Голови ГО «Соціальна безпека України Управління боротьби зорганізованою злочинністю» ОСОБА_1 на бездіяльність,-

В С Т А Н О В И В:

Голова ГО «Соціальна безпека України Управління боротьби з організованою злочинністю» ОСОБА_1 звернулась до слідчого судді зі скаргою в порядку ст.303 КПК України на бездіяльність, в якій просить зобов`язати посадових осіб прокуратури Одеській області виконати вимоги ст.214 КПК України та внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про вчинення кримінальних правопорушень, що містяться в його заяві від 21.08.2020 року.

В обґрунтування скарги посилається на наступне.

21.08.2020року до прокуратури Одеської областіголовою ГО «Соціальна безпека України Управління боротьби зорганізованою злочинністю» ОСОБА_1 була направлена в порядку ст.214 КПК України заява про вчинення злочинів.

В порушення вимог ст.214 КПК України, до теперішнього часу відомості про вчинення вказаного злочину не внесені до ЄРДР, досудове розслідування не розпочато.

Вказану бездіяльність вона вважає протиправною, у зв`язку з чим, на підставі ст.303 КПК України просить зобов`язати посадових осіб прокуратури Одеської області виконати вимоги ст.214 КПК України та внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про вчинення зазначених кримінальних правопорушень, видати заявнику документ на підтвердження реєстрації в ЄРДР злочину, видати пам`ятку про процесуальні права потерпілої.

В судове засідання ОСОБА_1 не з`явилась, відповідно до письмової заяви просила розглядати скаргу без її участі.

Прокурор в судове засідання не з`явився, про місце та час розгляду скарги повідомлявся.

Відповідно до положень ч.3 ст.306 КПК України вважаю можливим розгляд скарги за відсутності прокурора.

Дослідивши матеріалисудового провадження, приходжу до висновку, що скарга підлягає задоволенню з наступних підстав.

В судовомузасіданні з наданихматеріалів встановлено, що 21.08.2020року до прокуратури Одеської області головою ГО «Соціальна безпека України Управління боротьби зорганізованою злочинністю» ОСОБА_1 була направлена в порядку ст.214 КПК України заява про вчинення злочинів.

В заяві викладені обставини, за яких, на думку заявника, вчинено кримінальне правопорушення.

До цього часу відомості, викладені в заяві про вчинення злочину, уповноваженими посадовими особами прокуратури Одеської області не внесені до ЄРДР, досудове розслідування не розпочато, повідомлення про початок досудового розслідування заявнику не направлено.

Такі дії посадових осіб прокуратури Одеської області не відповідають вимогам ч.1 ст.214 КПК України, про те, що слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати розслідування.

Статтею 25 КПК України передбачено, що прокурор, слідчий зобов`язані в межах своєї компетенції розпочати досудове розслідування в кожному випадку безпосереднього виявлення ознак кримінального правопорушення (за виключенням випадків, коли кримінальне провадження може бути розпочате лише на підставі заяви потерпілого) або в разі надходження заяви (повідомлення) про вчинення кримінального правопорушення, а також вжити всіх передбачених законом заходів для встановлення події кримінального правопорушення та особи, яка його вчинила.

Вимоги ст.25, ст.214 КПК України щодо внесення прокурором, слідчим до ЄРДР відомостей про вчинене кримінальне правопорушення є безальтернативними.

Згідно ч.2 ст.55 КПК України, права і обов`язки потерпілого виникають в особи з моменту подання заяви про вчинення щодо неї кримінального правопорушення або заяви про залучення її до провадження як потерпілого. Потерпілому вручається пам`ятка про процесуальні права та обов`язки особою, яка прийняла заяву про вчинення кримінального правопорушення.

Отже відповідно до приписів зазначеної норми законодавства після внесення до ЄРДР відомостей про вчинення злочину на підставі заяви КУ необхідно визначити процесуальний статус останньої.

Пунктом 1 ч.1 ст.303 КПК України передбачено, що на досудовому провадженні можуть бути оскаржені такі рішення, дії чи бездіяльність слідчого або прокурора: бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення.

За таких обставин скарга на бездіяльність підлягає задоволенню з наведених підстав.

Керуючись ст. ст. 214-216, 303-307, 318-380 КПК України, -

У Х В А Л И В:

Скаргу Голови ГО «Соціальна безпека України Управління боротьбиз організованою злочинністю» ОСОБА_1 на бездіяльність задовольнити.

Зобов`язати посадових осіб прокуратури Одеської області, уповноважених на прийняття та реєстрацію заяв та повідомлень про вчинені кримінальні правопорушення, внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості, що містятьсяв заяві Голови ГО «Соціальна безпека України Управління боротьбиз організованою злочинністю» ОСОБА_1 від 21.08.2020 року, повідомити заявника про початок досудового розслідування, надати витяг з ЄРДР на підтвердження реєстрації вказаної заяви, вирішити питання щодо визнання ОСОБА_2 потерпілою у кримінальному провадженні чи про відмову у визнанні потерпілою.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя:

03.09.2020

СудПриморський районний суд м.Одеси
Дата ухвалення рішення03.09.2020
Оприлюднено14.02.2023
Номер документу93914624
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за скаргами на дії та рішення правоохоронних органів, на дії чи бездіяльність слідчого, прокурора та інших осіб під час досудового розслідування бездіяльність слідчого, прокурора стосовно невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань

Судовий реєстр по справі —522/14094/20

Ухвала від 03.09.2020

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Коваленко В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні