Ухвала
від 12.11.2020 по справі 522/4897/20
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

12.11.2020

Справа № 522/4897/20

Провадження 1-кп/522/1318/20

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 листопада 2020 року Приморський районний суд м. Одеси у складі:

Головуючого судді - ОСОБА_1 ,

за участю секретаря - ОСОБА_2 ,

розглянувши у судовому засіданні в залі суду в м. Одесі обвинувальний акт у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32018160000000052 від 07.05.2018 р. відносно:

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Одеси, громадянина України, з середньо-спеціальною освітою, не одруженого, працюючого фізичною особою підприємцем, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого,

обвинуваченого у вчиненні злочину, передбаченого ч.1 ст. 205-1 КК України,

за участю сторін кримінального провадження:

прокурора - ОСОБА_4 ,

захисника - ОСОБА_5 ,

обвинуваченого - ОСОБА_3 ,

ВСТАНОВИВ:

Згідно обвинувального акту, ОСОБА_3 діючи умисно, вніс в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи завідомо неправдиві відомості та подав документи, що містили завідомо неправдиві відомості державному реєстратору при проведенні державної реєстрації юридичної особи ТОВ «Лидер-Юг» (код ЄДРГІОУ 39195877).

Відповідно до ст. 56 Господарського кодексу України, суб`єкт господарювання може бути утворений за рішенням власника (власників) майна або уповноваженого ним (ними) органу, а у випадках, передбачених законодавством, також за рішенням інших органів, організацій і громадян шляхом заснування нового, реорганізації (злиття, приєднання, виділення, поділу, перетворення) діючого (діючих) суб`єкта господарювання з додержанням вимог законодавства.

Згідно ст. 57 Господарського кодексу України, установчими документами суб`єкта господарювання є рішення про його утворення або засновницький договір, а у випадках, передбачених законом, статут (положення) суб`єкта господарювання.

Відповідно до ст. 58 Господарського кодексу України, суб`єкт господарювання підлягає державній реєстрації як юридична особа чи фізична особа-підприємець у порядку, визначеному законом.

Статтею 81 Цивільного кодексу України передбачено, що юридична особа приватного права створюється на підставі установчих документів.

Відповідно до ст. 87 Цивільного кодексу України, 1) для створення юридичної особи її учасники (засновники) розробляють установчі документи, які викладаються письмово і підписуються всіма учасниками (засновниками), якщо законом не встановлений інший порядок їх затвердження; 2) установчим документом товариства є затверджений учасниками статут або засновницький договір між учасниками, якщо інше не встановлено законом.

Відповідно до ст. 89 Цивільного кодексу України, 1) юридична особа підлягає державній реєстрації у порядку, встановленому законом.

Статтею 8 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців та громадських формувань» визначено, що установчі документи (установчий акт, статут або засновницький договір, положення) юридичної особи, які подаються державному реєстратору, повинні містити відомості, передбачені законом.

Відповідно до положень ст. 24 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців та громадських формувань» для проведення державної реєстрації юридичної особи засновник (засновники) або уповноважена ними особа повинні особисто подати державному реєстратору два примірники установчих документів.

Згідно ст. 17 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців та громадських формувань», відомості про юридичну особу або фізичну особу - підприємця включаються до Єдиного державного реєстру шляхом внесення записів на підставі відомостей з відповідних реєстраційних карток та відомостей, що надаються юридичними особами державному реєстратору.

В Єдиному державному реєстрі містяться відомості, зокрема щодо місцезнаходження юридичної особи.

Відповідно до положень статті 35 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців та громадських формувань», засновники (учасники) юридичної особи несуть відповідальність за відповідність установчих документів законодавству; особи, винні у внесенні до установчих документів або інших документів, що подаються для державної реєстрації, завідомо неправдивих відомостей, що підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, несуть відповідальність, встановлену законом.

У порушення вищевказаних норм та інших нормативних документів, усвідомлюючи покладену на нього відповідальність, ОСОБА_3 вчинив умисні протиправні дії, які виразились в наступному.

Так, ОСОБА_3 у червні 2016 р., точної дати не встановлено, перебуваючи у місті Одеса, точну адресу слідством не встановлено, усвідомлюючи протиправність своїх дій, діючи умисно, з метою укриття відомостей щодо реального місцезнаходження ТОВ «Лидер-Юг» склав статут Товариства з обмеженою діяльністю «Лидер-Юг» (нова редакція) у якому в пункті 2.3 розділу 2 вніс відомості щодо місцезнаходження ТОВ «Лидер-Юг» за адресою: 65005, Україна, Одеська область, м. Одеса, вул. Бугаївська, буд. 21, що не відповідало дійсності.

З метою подальшої реалізації свого злочинного наміру, ОСОБА_3 12 лютого 2016 р. перебуваючи у кабінеті приватного нотаріуса Одеського міського нотаріального округу ОСОБА_6 за адресою: м. Одеса, вул. Піроговська, 7/9 підписав Статут ТОВ «Лидер-Юг» який містив завідомо неправдиві відомості щодо місцезнаходження підприємства за адресою: 65005, Україна, Одеська область, м. Одеса, вул. Бугаївська, буд. 21, після чого нотаріусом ОСОБА_6 засвідчено справжність підпису ОСОБА_3 .

В подальшому, 14.07.2016 р. ОСОБА_3 , діючи умисно, перебуваючи за адресою: м.Одеса, вул. Черняховського, 6, подав до управління державної реєстрації юридичного департаменту Одеської міської ради статут ТОВ «Лидер-Юг» (нова редакція), у якому містились завідомо неправдиві відомості щодо місцезнаходження ТОВ «Лидер-Юг» за адресою: 65005, Україна, Одеська область, м. Одеса, вул. Бугаївська, буд. 21, для проведення реєстраційної дії: «Державна реєстрація змін до установчих документів юридичної особи ТОВ «Лидер-Юг» (код ЄДРПОУ 39195877)», про що в Єдиному державному реєстрі державним реєстратором зроблено запис № 15561050007052778.

Своїми діями ОСОБА_3 , вчинив кримінальне правопорушення, передбачене за ч.1 ст. 205-1 КК України (в редакції Закону № 642-VII від 10.10.2013; із змінами, внесеними згідно із Законом № 835-VIII від 26.11.2015) за кваліфікуючою ознакою внесення в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдивих відомостей, а також умисне подання для проведення такої реєстрації документів, які містять завідомо неправдиві відомості.

Суд вважає, що дії ОСОБА_3 кваліфіковано правильно.

12.11.2020 р. у судовому засіданні захисником ОСОБА_5 заявлено клопотання про звільнення ОСОБА_3 від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 205-1 КК України, на підставі ст. 49 КК України у зв`язку з закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності.

Обвинувачений ОСОБА_3 , підтримав клопотання захисника та просив його задовольнити.

Прокурор, проти задоволення клопотання не заперечував.

Заслухав думку учасників процесу, вивчивши матеріали, суд приходить до висновку, що клопотання обґрунтоване і підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до п.2 ч.1 ст. 49 КК України, «особа звільняється від кримінальної відповідальності, у разі вчиненні злочину невеликої тяжкості, за який передбачене покарання у виді обмеження або позбавлення волі, якщо з моменту вчинення ним злочину минуло три роки».

Згідно ч.1 ст. 285 КПК України, особа звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

Згідно ч.4 ст. 286 КПК України, якщо під час здійснення судового провадження щодо провадження, яке надійшло до суду з обвинувальним актом, сторона кримінального провадження звернулася до суду з клопотанням про звільнення від кримінальної відповідальності обвинуваченого, суд має невідкладно розглянути таке клопотання.

Відповідно до п.1 ч. 2 ст. 284 КПК України, кримінальне провадження закривається судом у зв`язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності.

Як вбачається з обвинувального акту, кримінальне правопорушення яке вчинив ОСОБА_3 відноситься до злочину невеликої тяжкості, та з дня вчинення кримінального правопорушення минуло більше трьох років.

Також слід зазначити, що ОСОБА_3 , раніше не судимий, працює, має постійне місце реєстрації та проживання.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає можливим задовольнити клопотання захисника ОСОБА_5 та звільнити ОСОБА_3 від кримінальної відповідальності передбаченої ч.1 ст. 205-1 КК України у зв`язку з закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності, та закрити щодо нього кримінальне провадження по обвинуваченню у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 205-5 КК України.

На підставі вищезазначеного, керуючись ст. 49 КК України, ст.ст. 284, 285, 286, 376 КПК України, суд

УХВАЛИВ:

Клопотання захисника ОСОБА_5 , про звільнення ОСОБА_3 від кримінальної відповідальності на підставі ст. 49 КК України задовольнити.

Звільнити ОСОБА_3 від кримінальної відповідальності, передбаченої ч.1 ст. 205-1 КК України, у зв`язку з закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності, на підставі ст. 49 КК України.

Кримінальне провадження внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32018160000000052 від 07.05.2018 р. відносно ОСОБА_3 за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 205-1 КК України закрити.

Ухвала може бути оскаржена шляхом подачі апеляції через Приморський районний суд м.Одеси в Одеський апеляційний суд протягом семи днів з моменту її проголошення.

Суддя:

Дата ухвалення рішення12.11.2020
Оприлюднено14.02.2023
Номер документу93914659
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —522/4897/20

Ухвала від 12.11.2020

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Осіік Д. В.

Ухвала від 12.11.2020

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Осіік Д. В.

Ухвала від 26.03.2020

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Осіік Д. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні