Рішення
від 23.12.2020 по справі 607/20638/20
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

23.12.2020 Справа №607/20638/20

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області в складі головуючого судді Позняка В.М.,

за участю секретаря судового засідання Свергун Т.В., заявників ОСОБА_1 , ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Тернополі цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , заінтересована особа Лановецька державна нотаріальна контора про встановлення факту родинних відносин , -

в с т а н о в и в :

Заявники ОСОБА_1 та ОСОБА_2 звернулися до Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області із заявою про встановлення факту родинних відносин, а саме, що померлий ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 є їхнім рідним батьком, посилаючись на те, що через наявність розбіжностей у написанні по-батькові батька в свідоцтвах про народження заявників, де прізвище, ім`я, по-батькові зазначено ОСОБА_4 , а в свідоцтві про смерть, прізвище, ім`я, по-батькові зазначено ОСОБА_3 , вони не в змозі оформити належним чином своїх спадкових прав в нотаріальній конторі на спадкове майно, що належало померлому.

В судовому засіданні заявники ОСОБА_1 та ОСОБА_2 заявлені вимоги підтримали повністю та просили суд їх задовольнити.

Представник заінтересованої особи Лановецької державної нотаріальної контора в судове засідання не з`явився, не повідомивши суд про причини неявки, хоча про день, час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином.

Вивчивши матеріали справи суд вважає, що заява підлягає до задоволення з наступних підстав:

ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_3 , що стверджується свідоцтвом про смерть серія НОМЕР_1 , виданим 07 листопада 2018 року Виконавчим комітетом Печірнянської сільської ради Лановецького району Тернопільської області.

Після смерті ОСОБА_3 відкрилася спадщина і у встановленому законом порядку заявники ОСОБА_1 та ОСОБА_2 звернулися до Лановецької державної нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини, проте, заявникам було надане усне роз`яснення про необхідність підтвердження родинних відносин між ними та ОСОБА_3 .

Таким чином, у зв`язку із розбіжностями у написанні по-батькові спадкодавця, у свідоцтвах про народження заявників та у свідоцтві про смерть спадкодавця, заявники не можуть реалізувати свої спадкові права.

Так, згідно свідоцтва про народження заявника ОСОБА_2 серії НОМЕР_2 , виданого 27 травня 1966 року Буглівською сільською радою Лановецького району Тернопільського району, ОСОБА_2 народився ІНФОРМАЦІЯ_2 в с.Печірна Лановецького району Тернопільської області, про що зроблено актовий запис № 17 від 25 травня 1966 року, його батьками значаться ОСОБА_4 - батько та ОСОБА_5 - мати. Тобто, допущено помилку в написанні по-батькові батька - зазначено як ОСОБА_6 замість ОСОБА_7 .

Згідно свідоцтва про народження заявника ОСОБА_1 серії НОМЕР_3 , виданого 26 травня 1966 року Печірнянською сільською радою Лановецького району Тернопільської області, ОСОБА_8 народилася ІНФОРМАЦІЯ_3 в с.Печірна Лановецького району Тернопільської області, про що зроблено актовий запис № 15 від 30 липня 1959 року, її батьками значаться ОСОБА_4 - батько та ОСОБА_5 - мати. Тобто, допущено помилку в написанні по-батькові батька - зазначено як ОСОБА_6 замість ОСОБА_7 .

У зв`язку з одруженням ОСОБА_8 змінила прізвище на ОСОБА_9 , що підтверджується свідоцтвом про шлюб серії НОМЕР_4 повторно виданим 30 березня 2018 року Тернопільським міськрайонним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області.

Як вбачається з довідок №№ 283, 284 виданих 20 листопада 2020 року Виконкомом Печірнянської сільської ради Лановецького району Тернопільської області, ОСОБА_2 , ОСОБА_1 та ОСОБА_3 , були зареєстровані та проживали разом за адресою: АДРЕСА_1 .

Згідно пенсійного посвідчення серії НОМЕР_5 , воно видане ОСОБА_3 , 1934 року народження.

Як вбачається із наявної копії паспорта батька заявників серії НОМЕР_6 , виданого Лановецьким РВ УМВС України в Тернопільській області 12 квітня 2000 року, прізвище зазначено ОСОБА_10 , ім`я - ОСОБА_11 , по батькові - ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , село Печірна, Лановецького району Тернопільської області.

Таким чином встановлено, що у свідоцтвах про народження заявників ОСОБА_1 та ОСОБА_2 в графі батько значиться ОСОБА_4 , а у свідоцтві про смерть їхнього батька зазначено - ОСОБА_3 .

Вказані розбіжності у документах викликають сумнів щодо родинних відносин заявників із спадкодавцем ОСОБА_3 .

Тому, з метою недопущення порушення спадкових прав заявників, реалізація яких залежить від доведеності факту родинних відносин між заявниками та їхньою матір`ю, суд приходить до переконання про необхідність встановлення цього факту судом.

Згідно ст. 293 ЦПК України, окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Згідно із вимогами п. 1 ч. 1 ст. 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту, зокрема родинних відносин між фізичними особами.

Відповідно до п. 7 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 5 від 31.03.1995 року з наступними змінами і доповненнями Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення , суд вправі розглядати справи про встановлення родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки, наприклад, якщо підтвердження такого факту необхідне заявникові для одержання в органах, що вчиняють нотаріальні дії, свідоцтва про право на спадщину.

Таким чином, оцінивши зібрані по справі докази в їх сукупності, суд приходить до висновку, що вимога ОСОБА_1 та ОСОБА_2 про встановлення факту родинних відносин, а саме, що ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 є батьком ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , підлягає до задоволення.

Керуючись ст.ст. 293, 294, п.1 ч.1 ст.315, ст.ст. 316, 318, 319, 352, 354, 355 Цивільного процесуального кодексу України, п. 7 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 5 від 31.03.1995 року з наступними змінами і доповненнями Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення , суд, -

в и р і ш и в :

Заяву ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , заінтересована особа Лановецька державна нотаріальна контора про встановлення факту родинних відносин - задоволити.

Встановити факт родинних відносин між ОСОБА_1 та ОСОБА_3 , а саме те, що ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 є батьком ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 .

Встановити факт родинних відносин між ОСОБА_2 та ОСОБА_3 , а саме те, що ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 є батьком ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_6 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку, визначеному п. 15.5 Розділу XIII Перехідні положення ЦПК України, до Тернопільського апеляційного суду шляхом подачі через суд першої інстанції, у 30-денний строк з дня проголошення рішення, апеляційної скарги. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом тридцяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Заявник: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , АДРЕСА_2 , ідентифікаційний номер НОМЕР_7 .

Заявник: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , АДРЕСА_3 , ідентифікаційний номер НОМЕР_8 .

Заінтересована особа: Лановецька державна нотаріальна контора, вул. Новосілка, 9, м.Ланівці, Лановецький район Тернопільська область, код ЄДРПОУ 02900541 .

Головуючий суддяВ. М. Позняк

СудТернопільський міськрайонний суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення23.12.2020
Оприлюднено30.12.2020
Номер документу93915232
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —607/20638/20

Рішення від 23.12.2020

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Позняк В. М.

Ухвала від 01.12.2020

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Позняк В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні