Рішення
від 29.12.2020 по справі 602/1401/20
ШУМСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 602/1401/20

2-о/609/35/2020

29 грудня 2020 року Шумський районний суд Тернопільської області

в складі головуючого судді Харлана М.В.

за участю:

присяжних: Омельчук А.М.,

Остроголової Н.М.

секретаря судового засідання: Семенюк О.І.

заявника: ОСОБА_1

представника зацікавленої особи

КНП Лановецька центральна районна лікарня Гулько О.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Шумськ цивільну справу за заявою: ОСОБА_1

заінтересовані особи : КНП Лановецька центральна районна лікарня , Бережанська сільська рада Лановецького району

вимоги заявника: про оголошення особи померлою ,

В С Т А Н О В И В :

І. Стислий виклад позиції позивача.

1. 04 грудня 2020 року ОСОБА_1 (далі заявник) звернулася до суду з заявою про оголошення особи померлою.

2. Позов обгрунтований тим, що її батько ОСОБА_2 , перебуваючи на стаціонарному лікуванні в Лановецькій ЦРЛ, помер ІНФОРМАЦІЯ_1 . Вказана обставина підтверджується довідкою про причину смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 , згідно якої причиною смерті батька вказана ішемічна хвороба серця, хронічна серцево - судинна недостатність.

01 липня 2020 року заявник звернулась до Лановецької ЦРЛ для отримання лікарського свідоцтва про смерть батька, однак їй було відмовлено у видачі цього свідоцтва у зв`язку із тим, що вона невчасно звернулась (більше трьох днів) за отриманням цього лікарського свідоцтва, а також у зв`язку із тим, що місцем смерті зазначено м. Тернопіль.

Звернутись за отриманням лікарського свідоцтва про смерть батька у 3-денний термін заявник незмогла, оскільки захворіла на Covid-19, а тому перебувала на ізоляції.

Заявник зазначає, що через неможливість отримання лікарського свідоцтва про смерть, вона позбавлена можливості отримати свідоцтво про смерть батька ОСОБА_2 в органах реєстрації актів цивільного стану, а також оформити спадщину після його смерті в органах нотаріату. Просить заявлені вимоги задоволити, оголосити ОСОБА_2 , 1947 року народження, жителя села Бережанка Лановецького району Тернопільської області, померлим ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Заявник ОСОБА_1 в судовому засіданні заяву підтримала, просила суд її задоволити із підстав викладених у ній.

Додатково суду пояснила, що її батько ОСОБА_2 , помер ІНФОРМАЦІЯ_1 у м. Тернопіль, за адресою її проживання та реєстрації. Факт смерті був зафіксований працівниками поліції, які були викликані на місце смерті останнього.

Представник заінтересованої особи - КНП Лановецька центральна районна лікарня Гулько О.М. в судовому засіданні пояснив, що в довідці про причину смерті ОСОБА_2 виданої КНП Лановецька центральна районна лікарня , дата його смерті, а саме, 27.06.2020 року записана зі слів заявника. Дана довідка була видана на прохання заявника, з метою поховання ОСОБА_2 . Також пояснив, що померлий не перебував на обліку у сімейного лікаря.

Представник заінтересованої особи Бережанської сільської ради Лановецького району, в судове засідання не з`явився, хоча був повідомлений про день, час та місце розгляду справи, причини неявки суду не відомі.

ІІ. Процесуальні дії у справі.

4. Ухвалою суду від 09 грудня 2020 року прийнято до розгляду позовну заяву та призначено судове засідання на 29 грудня 2020 року.

ІІІ. Фактичні обставини, встановлені Судом та зміст спірних правовідносин.

5. Згідно із свідоцтвом про народження серії НОМЕР_1 , виданого 09 жовтня 1980 року відділом ЗАГСу міськвиконкому м. Тернопіль, заявник ОСОБА_3 , народилася ІНФОРМАЦІЯ_3 в м. Тернопіль та в графі батьки вказано - ОСОБА_2 та ОСОБА_4 , а/з № 2533.

6. Заявник, дошлюбне прізвище якої ОСОБА_5 , 31 липня 2008 року зареєструвала шлюб із гр. ОСОБА_6 у Відділі реєстрації актів цивільного стану Тернопільського міського управління юстиції Тернопільської області та їй присвоєно прізвище ОСОБА_7 , що стверджується свідоцтвом про шлюб серії НОМЕР_2 , виданого 31 липня 2008 року Відділом реєстрації актів цивільного стану Тернопільського міського управління юстиції Тернопільської області.

7. Згідно довідки про причину смерті виданої КНП Лановецька центральна районна лікарня 28.06.2020 року, вбачається, що ІНФОРМАЦІЯ_2 у віці 73 роки помер ОСОБА_2 . Причиною смерті зазначено - ішемічна хвороба серця, хронічна серцево - судинна недостатність.

8. Згідно довідки №227 від 18 листопада 2020 року виданої КНП Лановецька центральна районна лікарня , вбачається, що 01.07.2020 року, ОСОБА_1 , 1980 року народження, жителька м. Тернопіль, звернулась в КНП Лановецька ЦРЛ , з проханням видати лікарське свідоцтво про смерть батька ОСОБА_2 , 1947 року народження, жителя с. Бережанка, померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 в м. Тернопіль.

Лікарське свідоцтво про смерть не було видано по причині невчасного звернення (більше 3-х днів), а також місце смерті в м. Тернопіль по адресі проживання дочки ОСОБА_1 .

9. Судом встановлено, що з 02.07.2020 року по 17.07.2020 року заявник ОСОБА_1 перебувала на лікарняному, з діагнозом Covid-19, що підтверджується випискою із медичної карти амбулаторного хворого виданої 21 жовтня 2020 року ТМКЗ ЦПМСД .

ІV. Оцінка Суду.

Суд, дослідивши матеріали справи, оцінивши докази в їх сукупності, дійшов до висновку про відмову у заяві з таких підстав.

10. Відповідно до ч. 1, п. 3 ч. 2 ст. 293 ЦПК України, окреме провадження це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Суд розглядає в порядку окремого провадження справи про, зокрема, визнання фізичної особи безвісно відсутньою чи оголошення її померлою.

11. Відповідно до ч.1 ст.46 Цивільного кодексуУкраїни фізична особа може бути оголошена судом померлою, якщо у місці її постійного проживання немає відомостей про місце її перебування протягом трьох років, а якщо вона пропала безвісти за обставин , що загрожували їй смертю або дають підставу припускати її загибель від певного нещасного випадку - протягом шести місяців.

12. Рішення про оголошення фізичної особи померлою приймається судом за наявності таких підстав: 1) відсутність особи в місці її постійного проживання; 2) відсутність відомостей про місце її перебування протягом трьох років, а якщо вона зникла безвісті за обставин, що загрожували їй смертю або дають підставу припускати її загибель від певного нещасного випадку,- протягом шести місяців.

13. Особливості цієї категорії справ, є те, що висновок суду про оголошення громадянина померлим ґрунтується на юридичному припущенні смерті особи.

14. Як роз`яснено у п. 13 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 31 березня 1995 року за №5 Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення , громадянин може бути оголошений в судовому порядку померлим у разі встановлення обставин, на підставі яких суд робить вірогідне припущення про смерть громадянина, коли немає доказів про факт його смерті. У цих справах суд визнає днем смерті громадянина, оголошеного померлим, день його гаданої смерті, якщо він пропав без вісті за обставин, які загрожували смертю або давали підстави припускати його загибель від певного нещасного випадку, а в інших випадках днем смерті вважається день набрання законної сили рішення суду про оголошення громадянина померлим.

В судовому засіданні встановлено, що батько заявника ОСОБА_1 - ОСОБА_2 , помер ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Тернопіль у віці 73 роки та причиною смерті вказана ішемічна хвороба серця, хронічна серцево - судинна недостатність, а отже і немає підстав для застосування правил ч.1 ст.46 ЦК та оголошення його померлим.

З огляду на вищезазначене, оскільки судом установлено, що ОСОБА_2 помер, а заявлено вимогу про оголошення його померлим, відповідно у поданій заяві слід відмовити.

V. Розподіл судових витрат між сторонами.

15. Згідно з ч. 1 ст. 141 ЦПК України в редакції Закону України № 2147-VІІІ від 03.10.2017 року Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Вимогами ч.7 ст. 294 ЦПК України передбачено, що при ухваленні судом рішення судові витрати не відшкодовуються, якщо інше не встановлено законом.

У зв`язку з чим суд не вирішує даного питання про відшкоджування судових витрат по справі.

З цих підстав,

Керуючись ст.ст. 12 , 13 , 81 , 259 , 263-265 , 268 , 315-319 ЦПК України , суд -

У Х В А Л И В :

1. У задоволенні заяви ОСОБА_1 (зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , фактично проживає за адресою: АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_3 ), заінтересована особа: КНП Лановецька центральна районна лікарня (місце знаходження: м. Ланівці, вул. Шевченка, 30, Тернопільської області, код ЄДРПОУ 02000903), Бережанська сільська рада Лановецького району (місце знаходження: вул. 1 травня, 15, с. Бережанка, Лановецького району, Тернопільської області, код ЄДРПОУ 04395857) про оголошення ОСОБА_2 , 1947 року народження, жителя села Бережанка Лановецького району Тернопільської області, померлим ІНФОРМАЦІЯ_1 - відмовити.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

До дня початку функціонування єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи через Шумський районний суд Тернопільської області.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення .

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Повне рішення складено 29 грудня 2020 року.

Заявник: ОСОБА_1 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , фактично проживає за адресою: АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_3

Заінтересовані особи: КНП Лановецька центральна районна лікарня , місце знаходження: м. Ланівці, вул. Шевченка, 30, Тернопільської області, код ЄДРПОУ 02000903; Бережанська сільська рада Лановецького району, місце знаходження: вул. 1 травня, 15, с. Бережанка, Лановецького району, Тернопільської області, код ЄДРПОУ 04395857.

Суддя: М. В. Харлан

Присяжні: Н.М. Остроголова

А.М.Омельчук

Дата ухвалення рішення29.12.2020
Оприлюднено30.12.2020
Номер документу93915824
СудочинствоЦивільне
Сутьоголошення особи померлою

Судовий реєстр по справі —602/1401/20

Рішення від 29.12.2020

Цивільне

Шумський районний суд Тернопільської області

Харлан М. В.

Ухвала від 09.12.2020

Цивільне

Шумський районний суд Тернопільської області

Харлан М. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні