Рішення
від 10.12.2020 по справі 460/5528/18
ЯВОРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 460/5528/18

Провадження №2/944/361/20

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10.12.2020 рокум.Яворів

Яворівський районний суд Львівської області в складі:

головуючого судді Кондратьєвої Н.А.

з участю секретаря судового засідання Вербенець Т.Р.,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в м. Яворові цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Великопільської сільської ради Яворівського району Львівської області, третя особа - ОСОБА_2 про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини та за позовом третьої особи, яка заявляє самостійні вимоги на предмет спору ОСОБА_2 до Великопільської сільської ради Яворівського району Львівської області про визначення додаткового строку для прийняття спадщини, -

встановив:

Представник позивача ОСОБА_1 - адвокат Зозуля А.В. звернувся до суду з позовом до Великопільської сільської ради Яворівського району Львівської області, третя особа - ОСОБА_2 , в якому просить визначити ОСОБА_1 додатковий строк терміном три місяці для подачі ним заяви про прийняття спадщини після смерті матері - ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 . В обґрунтування позову покликається на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла мати позивача - ОСОБА_3 . Після її смерті відкрилася спадщина на все її майно, в тому числі на: -земельну ділянку площею 0,8256 на території Великопільської сільської ради Яворівського району Львівської області для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер: 4625881600:02:000:0053; земельну ділянку площею 1,3736 на території Великопільської сільської ради Яворівського району Львівської області для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер: 4625881600:02:000:0112; житловий будинок АДРЕСА_1 . 23 жовтня 2006 року ОСОБА_3 склала заповіт, який був посвідчений секретарем Великопільської сільської ради Яворівського району Львівської області Бучко Н.І., зареєстровано в реєстрі за № 12, згідно якого у випадку її смерті все належне їй майно, що буде належати їй на момент смерті, заповіла в рівних частинах своїм дітям: ОСОБА_1 та ОСОБА_2 . Маючи намір оформити свої спадкові права, як спадкоємець за заповітом, 15 листопада 2018 року позивач звернувся до Новояворівської державної нотаріальної контори. Проте, у прийнятті заяви про прийняття спадщини та видачі Свідоцтва про прийняття спадщини за заповітом після смерті матері йому було відмовлено в зв`язку з пропуском встановленого законодавством строку на прийняття спадщини. У строки, визначені законодавством, із заявою про прийняття спадщини у нотаріальну контору ОСОБА_1 не звертався, так як вважав, що оскільки на момент відкриття спадщини він фактично проживав разом з матір`ю, до і після її смерті користувався спадковим майном, зокрема будинком, обробляв присадибну ділянку, то вважався таким, що прийняв спадщину. Проте, оскільки місце його реєстрації на момент відкриття спадщини було: АДРЕСА_2 , а мати була зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , то нотаріусом було відмовлено у прийнятті заяви та видачі йому Свідоцтва про право на спадщину за заповітом. Зважаючи на викладене, просить визначити йому додатковий строк для прийняття спадщини та позов задовольнити.

Ухвалою від 26.11.2018 року відкрито загальне позовне провадження у справі та призначено підготовче судове засідання.

15.01.2020 року ОСОБА_2 подала до суду позовну заяву третьої особи, яка заявляє самостійні вимоги на предмет спору до Великопільської сільської ради Яворівського району Львівської області про визначення додаткового строку для прийняття спадщини. В обґрунтування позову покликається на те, що ІНФОРМАЦІЯ_2 померла її мама ОСОБА_3 . Після смерті мами ОСОБА_3 відкрилась спадщина на все її майно, в тому числі на: земельну ділянку площею 0,8256 га на території Великопільської сільської ради Яворівського району Львівської області для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер : 4625881600:02:000:0053; земельну ділянку площею 1,3736 на території Великопільської сільської ради Яворівського району Львівської області для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер : 4625881600:02:000:0112; житловий будинок, що знаходиться по АДРЕСА_1 . Її мати, як спадкодавець 23.10.2006 року склала заповіт, згідно якого у випадку її смерті мама зробила розпорядження, яким все її майно, де б воно не було і з чого б воно не складалось і взагалі все те, що на випадок її смерті буде належати їй і на що вона за законом матиме право заповіла в рівних частинах своїм дітям: ОСОБА_1 і ОСОБА_2 . У строки, визначені законодавством, із заявою про прийняття спадщини у нотаріальну контру вона не зверталась, так як до смерті, так після смерті матері ОСОБА_3 користувалась спадковим майном, а саме житловим будинком, що знаходиться по АДРЕСА_1 , а також обробляла присадибну земельну ділянку, то вважає себе такою, що прийняла спадщину. За три роки до дня смерті матері, крім літнього періоду, мати проживала з нею у м. Львові. Вони з братом допомагали матері у підтриманні житлового будинку, обробляли земельну ділянку. В зв`язку з погіршенням стану здоров`я за шість місяців до дня смерті мати проживала з нею у Львові. Вони з братом похоронили мати. З пред`явленням позову її братом ОСОБА_1 про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини за заповітом вона, як третя особа даною позовною заявою заявляє самостійні вимоги на предмет спору, а тому змушена звернутись до суду з позовом про визначення їй додаткового строку на подання заяви про прийняття спадщини після смерті матері ОСОБА_3 , оскільки хоче оформити своє законне право на частину спадщини, що належить їй за заповітом. Знаючи, що фактично після смерті матері вона вступила в управління її спадковим майном, за станом здоров`я, оскільки перенесла операцію на жовчний міхур після смерті матері, маючи проблеми з тиском, у шестимісячний строк не подавала заяви до нотаріальної контори про видачу їй свідоцтва про право на спадщину за заповітом, а тому пропустила встановлений законом строк. Відтак просить визначити їй додатковий строк терміном три місяці для подання заяви про прийняття спадщини за заповітом після смерті матері ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Позивач ОСОБА_1 в судове засідання не з`явився, представник позивача - адвокат Зозуля А.В. подав до суду заяву про розгляд справи у відсутності сторони позивача, позовні вимоги підтримує в повному обсязі, просить позов задовольнити. Проти задоволення позову ОСОБА_2 до Великопільської сільської ради Яворівського району Львівської області про визначення додаткового строку для прийняття спадщини не заперечує, просить такий задовольнити.

Відповідач за позовом ОСОБА_1 та за позовом третьої особи ОСОБА_2 - представник Великопільської сільської ради Яворівського району Львівської області в судове засідання не з`явився, подав до суду заяву про розгляд справи у відсутності представника сільської ради. Позовні вимоги визнає, просить такі задовольнити.

Третя особа, яка заявляє самостійні вимоги на предмет спору ОСОБА_2 в судове засідання не з`явилася, представник третьої особи - адвокат Детинич П.І. подав до суду заяву про розгляд справи у їх відсутності. Щодо задоволення позову ОСОБА_1 до Великопільської сільської ради Яворівського району Львівської області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини не заперечує. Позовні вимоги за позовом третьої особи, яка заявляє самостійні вимоги на предмет спору ОСОБА_2 до Великопільської сільської ради Яворівського району Львівської області про визначення додаткового строку для прийняття спадщини підтримує в повному обсязі, просить позов задовольнити.

Згідно із ст.247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Відповідно до ст. 200 ЦПК України, за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

З`ясувавши обставини на яких ґрунтуються позовні вимоги позивача та третьої особи, дослідивши докази, які мають значення для розгляду справи та вирішення спору по суті, суд встановив наступні обставини та надав їм правову оцінку.

Згідно із свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 , виданим Яворівським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Львівській області ОСОБА_3 померла ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Відповідно до свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 від 13.02.1960 року ОСОБА_4 та ОСОБА_3 є батьками ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

23.10.2006 року ОСОБА_3 склала заповіт, посвідчений секретарем Великопільської сільської ради Яворівського району Львівської області Бучко Н.І., зареєстрований в реєстрі за № 12, згідно із яким на випадок своєї смерті заповіла усе своє майно де б воно не було і з чого б не складалося у рівних частках своїм дітям: ОСОБА_1 та ОСОБА_2 . Згідно державним актом на право власності на земельну ділянку серії ЯА № 202815 ОСОБА_3 на праві приватної власності належить земельна ділянка площею 2,1992 га на території Великопільської сільської ради Яворівського району Львівської області, цільове призначення - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Згідно із листом Новояворівської державної нотаріальної контори від 15.11.2018 року № 1310/01-16 встановлено, що ОСОБА_1 у шестимісячний термін із заявою про прийняття спадщини в нотаріальну контору не звертався та не підтвердив документально факту постійного проживання зі спадкодавцем.

Згідно із довідкою № 522 від 26.10.2018 року, виданою виконавчим комітетом Великопільської сільської ради Яворівського району Львівської області ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 постійно до дня смерті проживала та була зареєстрована в с. Затока Яворівського району Львівської області.

Згідно із довідкою № 523 від 26.10.2018 року, виданою виконавчим комітетом Великопільської сільської ради Яворівського району Львівської області згідно погосподарських книг домогосподарство в АДРЕСА_1 рахується за ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 . Будинок на балансі сільської ради не числиться.

Згідно із державним актом на право власності на земельну ділянку серії ЯА № 202815 ОСОБА_3 належить на праві власності земельна ділянка площею 2,1992 га на території Великопільської сільської ради Яворівського району Львівської області, цільове призначення: ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер 4625881600:02:000:0112.

Відповідно до відповіді на запит суду Новояворівської державної нотаріальної контори №м175/01-16 від 18.02.2019 рокуу відповідності до інформаційної довідки зі спадкового реєстру № 55258807 від 25.02.2019 року за параметрами запиту спадкодавця " ОСОБА_3 ", промерла 22.04.2008 року інформація відсутня.

Згідно із ст. 3 ЦК України загальними засадами цивільного законодавства є, зокрема, справедливість, добросовісність та розумність.

Згідно із ст.1218 ЦК Українидо складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до ч. 1 ст. 1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Згідно із ст. 1233 ЦК України заповітом є особисте розпорядження фізичної особи на випадок своєї смерті.

Ста. 1223 ЦК України встановлено, що право на спадкування мають особи, визначені у заповіті.

За загальними положеннями про спадкування право на спадщину виникає в день відкриття спадщини; спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою; для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини (ст. ст. 1220,1222,1270 ЦК України).

Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини (ч. 1 ст. 1269 ЦК України).

Таким чином, право на спадщину виникає з моменту її відкриття, і закон зобов`язує спадкоємця, який постійно не проживав зі спадкодавцем, у шестимісячний строк подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини.

Відповідно до ч.3 ст. 1272 ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

За змістом цієї статті поважними причинами пропуску строку для прийняття спадщини є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Правила ч. 3 ст. 1272 ЦК України про надання додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини можуть бути застосовані, якщо: 1) у спадкоємця були перешкоди для подання такої заяви; 2) ці обставини суд визнав поважними.

Згідно ст. 1218 ЦК України, до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

При цьому, вирішуючи питання поважності причин пропущення шестимісячного строку, визначеного статтею 1270 ЦК України, для прийняття спадщини, суд має враховувати, що такі причини визначаються в кожному конкретному випадку з огляду на обставини справи.

Принцип пропорційності тісно пов`язаний із принципом верховенства права: принцип верховенства права є фундаментом, на якому базується принцип пропорційності , натомість принцип пропорційності є умовою реалізації принципу верховенства права і водночас його необхідним наслідком. Судова практика Європейського суду з прав людини розглядає принцип пропорційності як невід`ємну складову та інструмент верховенства права, зокрема й у питаннях захисту права власності.

Дотримання принципу пропорційності передбачає, що втручання в право власності, навіть якщо воно здійснюється згідно з національним законодавством і в інтересах суспільства, все одно буде розглядатися як порушення статті 1 Першого протоколу, якщо не було дотримано розумної пропорційності між втручанням у право особи та інтересами суспільства. Ужиті державою заходи мають бути ефективними з точки зору розв`язання проблеми суспільства, і водночас пропорційними щодо прав приватних осіб. Оцінюючи пропорційність, слід визначити, чи можливо досягти легітимної мети за допомогою заходів, які були б менш обтяжливими для прав і свобод заінтересованої особи, оскільки обмеження не повинні бути надмірними або такими, що є більшими, ніж необхідно для реалізації поставленої мети.

Проаналізувавши встановлені обставини по справі, оцінивши надані докази в їх сукупності, враховуючи, що позивач ОСОБА_1 та третя особа ОСОБА_2 є спадкоємцями за заповітом після смерті матері ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , не заперечують щодо задоволення позову один одного, визнання позовів відповідачем - Великопільською сільською радою Яворівського району Львівської області, враховуючи, що не визначення судом додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини порушуватиме права позивача та третьої особи, яка заявляє самостійні вимоги на предмет спору, суд вважає за необхідне визнати причини пропуску строку подачі заяв про прийняття спадщини спадкоємцями поважними та визначити ОСОБА_1 та ОСОБА_2 додатковий строк для подачі заяви про прийняття спадщини терміном в три місяці з дня набрання рішенням законної сили.

Керуючись ст. ст. 1 2, 13, 81, 89, 247, 263-265 , 268 ЦПК України, ст. ст. 1218, 1220, 1221, 1223, 1268, 1270, 1272 ЦК України, суд,

ухвалив:

Позов ОСОБА_1 до Великопільської сільської ради Яворівського району Львівської області, третя особа - ОСОБА_2 про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини - задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 додатковий строк терміном три місяці з дня набрання рішенням законної сили для подання до нотаріальної контори заяви про прийняття спадщини після смерті матері - ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Позовом третьої особи, яка заявляє самостійні вимоги на предмет спору ОСОБА_2 до Великопільської сільської ради Яворівського району Львівської області про визначення додаткового строку для прийняття спадщини - задовольнити.

Визначити ОСОБА_2 додатковий строк терміном три місяці з дня набрання рішенням законної сили для подання до нотаріальної контори заяви про прийняття спадщини після смерті матері - ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Відповідно до п. 15.5 Перехідних положень ЦПК України до дня початку функціонування єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи через Яворівський районний суд Львівської області.

Повне найменування сторін.

Позивач - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ІПН НОМЕР_3 , проживає за адресою: АДРЕСА_2 .

Відповідач - Великопільська сільська рада Яворівського району Львівської області, ЄДРПОУ 35925638, юридична адреса: Львівська область, Яворівський район, с. Великополе, вул. Садова, 29.

Третя особа, яка заявляє самостійні вимоги на предмет спору - ОСОБА_2 , ІПН НОМЕР_4 , проживає за адресою: АДРЕСА_3 .

Суддя Н.А. Кондратьєва

СудЯворівський районний суд Львівської області
Дата ухвалення рішення10.12.2020
Оприлюднено31.12.2020
Номер документу93919221
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —460/5528/18

Рішення від 10.12.2020

Цивільне

Яворівський районний суд Львівської області

Кондратьєва Н. А.

Постанова від 14.01.2020

Цивільне

Яворівський районний суд Львівської області

Кондратьєва Н. А.

Ухвала від 13.06.2019

Цивільне

Яворівський районний суд Львівської області

Кондратьєва Н. А.

Ухвала від 06.03.2019

Цивільне

Яворівський районний суд Львівської області

Кондратьєва Н. А.

Ухвала від 26.11.2018

Цивільне

Яворівський районний суд Львівської області

Кондратьєва Н. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні