Рішення
від 30.12.2020 по справі 142/720/20
ПІЩАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальний номер 142/720/20

Номер провадження 2/142/478/20

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

30 грудня 2020 року смт. Піщанка

Піщанський районний суд Вінницької області

в складі:

головуючого судді Гринишиної А.А.,

за участю секретаря судового засідання Курасевич В.В.,

розглянувши у відкритому підготовчому засіданні в смт. Піщанка Вінницької області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Чорноминської сільської ради Піщанського району Вінницької області про поновлення терміну звернення до суду з питання прийняття спадщини та визнання права власності на майно внаслідок успадкування,-

В С Т А Н О В И В :

Позивач звернувся до суду з позовом до Чорноминської сільської ради Піщанського району Вінницької в якому просить суд поновити строк звернення до суду та визнати за нею, як спадкоємцем першої черги за законом, право власності внаслідок успадкування, на спадкове майно, яке залишилося після смерті її матері ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 , а саме належного їй на праві власності житлового будинку з господарськими будівлями в цілому, вартістю 27 649 грн. 00 коп., загальною площею 113,9 кв. м., житловою площею 61,5 кв. м., який складається з А- житлового будинку, Б - Сарай, В - Літня кухня, В/під. - підвал. 1-3 огорожа, які розташовані в АДРЕСА_1 .

Позивач являється спадкоємцем першої черги спадкоємців за законом на спадкове майно, яке залишилося після смерті її матері, крім неї спадкоємцями першої черги спадкоємців за законом на майно яке залишилось після смерті після смерті ОСОБА_2 є сестра позивача ОСОБА_3 , яка відмовились від своєї частки у спадковому майні.

Інших спадкоємців, які мають право на обов`язкову частку в спадковому майні, відповідно до ст. 1241 ЦК України, не має.

При зверненні позивача до Піщанської державної нотаріальної контори для отримання свідоцтва про право на спадщину за законом, їй було відмовлено, оскільки відсутні правовстановлюючі документи на спадкове майно, а тому здійснити своє право на спадкування вищезазначеного майна вона може лише в судовому порядку.

В судове засідання позивач ОСОБА_1 та її представник ОСОБА_4 не з`явились, проте представник позивача надав на адресу суду заяву, в якій просить слухати справу у його та позивача відсутності, підтримує заявлені позовні вимоги, наполягає на їх задоволенні.

Представник відповідача Чорноминської сільської ради Піщанського району Вінницької області в судове засідання не з`явився, подав до суду заяву, в якій позовні вимоги визнає повністю, просить слухати справу у його відсутності.

Оскільки, визнання представником відповідача позову не суперечить закону та не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд, дослідивши матеріали справи, приходить до висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2 , що підтверджено свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 . Після її смерті залишилося спадкове майно, а саме: на житловий будинок господарськими будівлями в цілому, вартістю 27 649 грн. 00 коп., загальною площею 113,9 кв. м., житловою площею 61,5 кв. м., який складається з А- житлового будинку, Б - Сарай, В - Літня кухня, В/під. - підвал. 1-3 огорожа, які розташовані в АДРЕСА_1 .

Позивач являється спадкоємцем першої черги спадкоємців за законом на спадкове майно, яке залишилося після смерті її матері, крім неї спадкоємцями першої черги спадкоємців за законом на майно яке залишилось після смерті після смерті ОСОБА_2 є сестра позивача ОСОБА_3 , яка відмовились від своєї частки у спадковому майні, спадкоємців, які мають право на обов`язкову частку в спадковому майні, відповідно до ст. 1241 ЦК України, не має. Позивачем пропущено строк звернення до суду з вимогою про визнання права власності, однак його можливо поновити як пропущений з поважної причини.

При зверненні позивача до Піщанської державної нотаріальної контори для отримання свідоцтва про право на спадщину за законом, їй було відмовлено, оскільки відсутні правовстановлюючі документи на спадкове майно та пропущений шестимісячний термін з дня відкриття спадщини, а тому здійснити своє право на спадкування вищезазначеного майна вона може лише в судовому порядку.

Зазначене підтверджується: роз`ясненням державного нотаріуса про відмову у вчиненні нотаріальних дій № 300/01-16 від 10 вересня 2020 року (а.с.26), свідоцтвом про народження ОСОБА_5 № НОМЕР_2 (а.с.4), свідоцтвом про укладення шлюбу ОСОБА_6 серії НОМЕР_3 (а.с.3), свідоцтвом про смерть ОСОБА_2 серії НОМЕР_1 (а.с.5), випискою з по господарської книги Чорноминської сільської ради за 2011 - 2015 роки (а.с.6), технічним паспортом на будинок садибного типу та господарські будівлі № 68 (а.с.8-24), заявою ОСОБА_3 про відмову від спадкового майна (а.с.25), ордером (а.с.27).

Відповідно до ст. 328 ЦК України право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом. Однією із таких законних підстав набуття права власності на майно є спадкування.

Правовідносини, які склались між сторонами, відповідають вимогам ст.ст.1216,1223, 1258, 1268 ЦК України, згідно з якими спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця) до інших осіб (спадкоємців); спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

На підставі наведеного та керуючись ст.ст.16, 30, 1216, 1218, 1220-1223, 1258, 1261, 1268, 1274 ЦК України, ст. ст. 15, 57, 72-73, 107, 174, 212-215 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В :

Прийняти визнання позову відповідачем.

Позов ОСОБА_1 до Чорноминської сільської ради Піщанського району Вінницької області про поновлення терміну звернення до суду з питання прийняття спадщини та визнання права власності на майно внаслідок успадкування - задовольнити.

Поновити ОСОБА_1 строк для звернення до суду.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , право власності на спадкове майно, яке залишилося після смерті її матері - ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , а саме: на житлового будинку з господарськими будівлями в цілому, вартістю 27 649 грн. 00 коп., загальною площею 113,9 кв. м., житловою площею 61,5 кв. м., який складається з А- житлового будинку, Б - Сарай, В - Літня кухня, В/під. - підвал. 1-3 огорожа, які розташовані в АДРЕСА_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана через Піщанський районний суд Вінницької області протягом тридцяти днів з дня його підписання до Вінницького апеляційного суду.

Сторони по справі:

позивач: ОСОБА_1 , яка проживає по АДРЕСА_2 , реєстраційний номер картки платника податків НОМЕР_4 ;

представник позивача: Кабанов Микола Олександрович, повноваження якого підтверджуються ордером серії ВН № 087569.

відповідач: Чорноминська сільська рада Піщанського району Вінницької області, яка розташована по вул. Шкільна, 1, с. Чорномин Піщанського району Вінницької області , код ЄДРПОУ 04327583;

Суддя:

Дата ухвалення рішення30.12.2020
Оприлюднено04.01.2021
Номер документу93930798
СудочинствоЦивільне
Сутьпоновлення терміну звернення до суду з питання прийняття спадщини та визнання права власності на майно внаслідок успадкування

Судовий реєстр по справі —142/720/20

Рішення від 30.12.2020

Цивільне

Піщанський районний суд Вінницької області

Гринишина А. А.

Ухвала від 09.10.2020

Цивільне

Піщанський районний суд Вінницької області

Гринишина А. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні