Рішення
від 29.12.2020 по справі 142/343/20
ПІЩАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальний номер 142/343/20

Номер провадження 2/142/320/20

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

29 грудня 2020 року смт. Піщанка

Піщанський районний суд Вінницької області

В складі:

Головуючого судді Щерби Н. Л.

з участю секретаря Ласки Л. В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт. Піщанка Вінницької області в порядку загального позовного провадження

цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до громадянина Російської Федерації ОСОБА_2 , про визнання дійсним договору купівлі -продажу ,-

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до громадянина Російської Федерації ОСОБА_2 , про визнання дійсним договору купівлі -продажу, в якому просить суд визнати дійсним усний договір купівлі-продажу об`єкту нерухомого майна - земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, площею 2,1845 га, кадастровий номер 0523281600:01:001:0022, вартістю 109030,17 грн., укладений 12 червня 2017 року між ним, ОСОБА_1 , в якості покупця, та ОСОБА_2 , в якості продавця.

В обґрунтування позовних вимог позивач в позовній заяві зазначає, що між ним, ОСОБА_1 , та ОСОБА_2 , 12 червня 2017 року було укладено усний договір купівлі-продажу обєкту нерухомого майна - земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, площею 2,1845 га, кадастровий номер 0523281600:01:001:0022, яку останній, як іноземний громадянин, зобов`язаний був відчужити протягом року з моменту набуття права власності, а саме 16.06.2016 р. Суттєвими умовами вказаного договору була повна оплата за земельну ділянку в розмірі 75000,00 грн. та наступний розподіл витрат, повязаних з нотаріальним посвідченням договору купівлі-продажу та реєстрацією права власності. Ним, як покупцем, були виконані умови усного договору, сплачені вказані суми готівковими коштами продавцю об`єкту нерухомого майна. Проте відвідати нотаріса для укладення договору купівлі-продажу зазначених об`єктів в письмовій формі та їх нотаріального посвідчення виявилось неможливим, оскільки ОСОБА_2 виїхав з території України до місця свого постійного проживання. На даний час не має жодного способу змусити його виконати взяті на себе зобов`язання за договором. Керуючись ч. 2 ст. 220 Цивільного кодексу України, з метою реалізації своїх майнових прав та інтересів, позивач просить суд визнати дійсним усний договір купівлі-продажу земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, площею 2,1845 га, кадастровий номер 0523281600:01:001:0022, вартістю 109030,17 грн., укладений 12 червня 2017 року між ним, ОСОБА_1 , в якості покупця, та ОСОБА_2 , в якості продавця .

В судове засідання заявник ОСОБА_1 та його предстваник адвокат Близнюк В. В. не з`явилися, проте від представника заявника на адресу суду надійшла заява, в якій він просить суд розглянути справу без їхньої участі, заявлені вимоги підтримує повністю, просить суд їх задовольнити.

Відповідач ОСОБА_2 в судове засідання не з`явився, проте в матеріалах справи наявна його заява про розгляд справи без його участі та про визнання позовних вимог.

Відповідно до ч. 2 ст. 211 ЦПК України, учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності. Якщо таке клопотання заявили всі учасники справи, судовий розгляд справи здійснюється на підставі наявних у суду матеріалів.

У зв`язку з неявкою в судове засідання всіх учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу, відповідно до ч.2 ст. 247 ЦПК України, не здійснювалося

Відповідно до ч.1. ст. 206 ЦПК України, позивач може відмовитися від позову, а відповідач - визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві.

Згідно ч. 1 ст. 64 ЦПК України, представник, який має повноваження на ведення справи в суді, здійснює від імені особи, яку він представляє, її процесуальні права та обов`язки.

Відповідно до ч. 4 ст. 206 ЦПК України, у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Суд, дослідивши матеріали даної цивільної справи, вивчивши правові норми, що регулюють дані правовідносини, приходить до переконання, що позовну заяву слід задовольнити повністю з наступних підстав.

Відповідно до ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Як вбачається зі змісту ст. 13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Учасник справи розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд. Таке право мають також особи, в інтересах яких заявлено вимоги, за винятком тих осіб, які не мають процесуальної дієздатності.

Як вбачається з позову та доданих до нього матеріалів відповідач ОСОБА_2 являється громадянином Російської Федерації з 2001 року.

Відповідно до Інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомомого майна щодо об`єкта нерухомого майна та Витягу з Державного земемльного кадастру про земемльну ділянку вбачається, що 17 червня 2016 року за ОСОБА_2 було зареєстровано право приватної власності на земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, площею 2,1845 га, з кадастровим номером 0523281600:01:001:0022, яка розташована на території Кукулівської сільської ради Піщанського району Вінницької області.

Згідно ст. 81 Земельного кодексу України, іноземці та особи без громадянства можуть набувати права власності на земельні ділянки відповідно до частини другої цієї статті у разі: а) придбання за договором купівлі-продажу, ренти, дарування, міни, іншими цивільно-правовими угодами; б) викупу земельних ділянок, на яких розташовані об`єкти нерухомого майна, що належать їм на праві власності; в) прийняття спадщини. Землі сільськогосподарського призначення, прийняті у спадщину громадянами, а також особами без громадянства, протягом року підлягають відчуженню.

Відповідно до розписки від 12 червня 2017 року, громадянин Російської Федерації ОСОБА_2 , зареєстрований за місцем проживання за адресою: АДРЕСА_1 , паспорт НОМЕР_1 , виданий Саракгашським РОВД Оренбургської області 18.10.2001 р., ідентифікаційний номер платника податків в Російській Федерації НОМЕР_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_3 , отримав від громадянина України ОСОБА_1 , зареєстрований за місцем проживання за адресою: АДРЕСА_2 , пред`явника паспорта НОМЕР_4 , виданого Піщанським РВ УМВС України у Вінницькій області 07.02.2013 р. реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_5 , грошові готівкові кошти в сумі 75000,00 грн. (сімдесят п`ять тисяч гривень 00 копійок) в якості оплати за продаж належної йому на праві приватної земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташованої в межах Кукулівської сільської ради Піщанського району, площею 2,1845 га, кадастровий номер 0523281600:01:001:0022, правовстановлюючі документи щодо права власності на зазначену земельну ділянку передано покупцю, претензій щодо ціни продажу у сторін не має, сторони домовились про розподіл витрат на нотаріальне посвідчення договору купівлі-продажу в рівних частках.

Згідно з ч. 1 ст. 328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів.

За загальними вимогами, додержання яких є необхідним для чинності правочину передбаченими п.4 ст. 203 ЦК України правочин має вчинятися у формі, встановленій законом.

Відповідно до ч.2 ст.220 ЦК України, якщо сторони домовилися щодо усіх істотних умов договору, що підтверджується письмовими доказами, і відбулося повне або часткове виконання договору, але одна із сторін ухилилася від його нотаріального посвідчення, суд може визнати такий договір дійсним.

Статтею 657 ЦК України встановлено, що договір купівлі-продажу земельної ділянки, єдиного майнового комплексу, житлового будинку (квартири) або іншого нерухомого майна укладається у письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню, крім договорів купівлі-продажу майна, що перебуває в податковій заставі.

Відповідно до ч. 3 ст. 640 ЦК України договір, що підлягає нотаріальному посвідченню, є укладеним з дня такого посвідчення.

Пленум Верховного Суду України в п. 13 постанови Про судову практику розгляду цивільних справ про визнання правочинів недійсними від 6 листопада 2009 року № 9 роз`яснив, що вирішуючи спір про визнання правочину, який підлягає нотаріальному посвідченню, дійсним, судам необхідно враховувати, що норма ч. 2 ст. 220 ЦК України не застосовується щодо правочинів, які підлягають і нотаріальному посвідченню, і державній реєстрації, оскільки момент вчинення таких правочинів відповідно до ст. ст. 210, 640 ЦК України пов`язується з їх державною реєстрацією, тому вони не є укладеними і не створюють прав та обов`язків для сторін.

З 01 січня 2013 року набрав чинності Закон України Про внесення змін до Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень , відповідно до якого частину третю статті 640 ЦК України викладено в новій редакції, згідно з якою договір, що підлягає нотаріальному посвідченню, є укладеним із дня такого посвідчення, а з частини другої статті 657 ЦК України виключено слова та державної реєстрації .

Таким чином, положення статті 220 ЦК України можливі до застосування за умови укладення таких правочинів після набрання чинності вищезазначеного Закону.

Отже, після вказаної дати, договір купівлі-продажу нерухомості в силу ст. 657 ЦК України підлягав лише нотаріальному посвідченню, тому може бути визнаний судом дійсним на підставі ч. 2 ст. 220 ЦК України.

Однією з умов застосування ч. 2 ст. 220 ЦК України та визнання правочину дійсним в судовому порядкує встановлення судом факту безповоротного ухилення однієї із сторін від нотаріального посвідчення правочину та втрата стороною можливості з будь-яких причин нотаріально посвідчити правочин.

В своїй постанові від 06.09.2017 у справі № 6-1288цс17 Верховний Суд України зазначив, що з огляду на встановлені судом фактичні обставини, а саме: тимчасова неможливість здійснення відповідачем нотаріального посвідчення договору купівлі-продажу у зв`язку із проходженням реабілітації та відсутність у нього коштів на таке посвідчення, суд першої інстанції не обґрунтував в чому саме полягає безповоротне ухилення відповідача від нотаріального посвідчення правочину та з чого вбачається втрата можливості з будь-яких причин його посвідчити, що є обов`язковими умовами для визнання правочину дійсним згідно зі ст. 220 ЦК України.

Суд, дослідивши надані письмові докази в сукупності, дійшов висновку, що між сторонами виникли договірні відносини з приводу купівлі-продажу земельної ділянки, відповідач за ОСОБА_3 є громадянином Російської Федерації де постійно проживає, можливість нотаріального посвідчення укладеного сторонами договору купівлі-продажу відсутня, а тому позовна заява підлягає задоволенню в повному обсязі.

На підставі наведеного та керуючись ст. ст. 141, 206, 247, 258, 259, 263-265, 273, 354 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В :

Прийняти визнання позову відповідачем.

Позов ОСОБА_1 до громадянина Російської Федерації ОСОБА_2 , про визнання дійсним договору купівлі -продажу задовольнити повністю.

Визнати дійсним усний договір купівлі-продажу об`єкту нерухомого майна - земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, площею 2,1845 га, кадастровий номер 0523281600:01:001:0022, вартістю 109030,17 грн., укладений 12 червня 2017 року між ОСОБА_1 , в якості покупця, та ОСОБА_2 , в якості продавця.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана через Піщанський районний суд Вінницької області протягом тридцяти днів з дня його підписання до Вінницького апеляційного суду.

Сторони по справі:

позивач: ОСОБА_1 , який зареєстрований та проживає в АДРЕСА_2 , реєстраційний номер обілкової картки платкника податків НОМЕР_5 ;

відповідач: громадянин Російської Федерації ОСОБА_2 , який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер обілкової картки платника податків НОМЕР_3 ;

представник позивача: адвокат Близнюк Віктор Васильович, повноваження якого підтверджуються ордером серії ВН № 133900.

Суддя:

Дата ухвалення рішення29.12.2020
Оприлюднено04.01.2021

Судовий реєстр по справі —142/343/20

Рішення від 29.12.2020

Цивільне

Піщанський районний суд Вінницької області

Щерба Н. Л.

Ухвала від 09.09.2020

Цивільне

Піщанський районний суд Вінницької області

Щерба Н. Л.

Ухвала від 10.06.2020

Цивільне

Піщанський районний суд Вінницької області

Щерба Н. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні