Ухвала
від 28.12.2020 по справі 760/28394/20
СОЛОМ'ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Провадження №1-кс/760/8697/20

Справа № 760/28394/20

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28.12.2020 року м. Київ

Слідчий суддя Солом`янського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю старшого слідчого з ОВС СУ ГУ ДФС у м. Києві ОСОБА_3 , розглянувши у закритому судовому засіданні, в залі суду в м. Києві, клопотання старшого слідчого з ОВС СУ ГУ ДФС у м. Києві ОСОБА_4 про надання дозволу на проведення обшуку у кримінальному провадженні № 32020100000000266 від21.05.2020 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 212, ч. 3 ст. 209 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

До слідчого судді Солом`янського районного суду м. Києва надійшло клопотання старшого слідчого з ОВС СУ ГУ ДФС у м. Києві ОСОБА_4 , погоджене прокурором відділу процесуального керівництва та підтримання публічного обвинувачення управління організації і процесуального керівництва досудовим розслідуванням органів ДФС України Департаменту нагляду за органами безпеки, фіскальною та прикордонною службами Офісу Генерального прокурора ОСОБА_5 , про надання дозволу проведення обшуку обшук транспортного засобу Volkswagen Transporter сірого кольору, з державним номерним знаком НОМЕР_1 , який зареєстрований на праві власності за ТОВ «СБ «ФОРСАД» (код ЄДРПОУ 39506742), з метою встановлення та вилучення документів, предметів та речей, що мають значення для розкриття даного кримінального правопорушення.

В обґрунтування слідчий вказав, що службові особи низки експрес-перевізників, зокрема: ТОВ Фірма «ЕЛІН ЛТД» (код ЄДРПОУ 19364905), Державне підприємство спеціального зв`язку (код ЄДРПОУ 24366929), ТОВ «ЕЙР ЕКСПРЕС» (код ЄДРПОУ 30435146), ТОВ «Уорлд Кур`єр України» (код ЄДРПОУ 35430827), ТОВ «ТММ ЕКСПРЕС» (код ЄДРПОУ 35712122), ТОВ «ТНТ Україна» (код ЄДРПОУ39500321), ДП «Форінтос» (код ЄДРПОУ 31626281), ДП МЕП «Юкрейнієн Парсел Сервіс» (код ЄДРПОУ 20044695), ТОВ «ПОСТ-ІНТЕРНЕЙШНЛ» (код ЄДРПОУ 25401674) задіяні у злочинній схемі по ухиленню від сплати податків при ввезенні, митному оформленні та безпосередньо під час передачі посилок замовнику, що призводить до фактичного ненадходження до бюджетів чи Державних цільових фондів податку на додану вартість та мита в особливо великих розмірах.

В ході розслідування вказаного кримінального провадження встановлено, що обготівкування грошових коштів, одержаних злочинним шляхом, учасниками злочинної схеми здійснюється за допомогою ТОВ «ФІНАНСОВА КОМПАНІЯ «ЄВРОПОШТА» (код ЄДРПОУ 40214866), яке зареєстроване та перебуває на податковому обліку в ГУ ДПС у Івано-Франківській області, та за видом діяльності надає послуги з кредитування. В ході проведення слідчих та інших розшукових дій встановлено, що за адресами офісів ТОВ «ФК «Європошта», які оформленні як пункти обміну валют, фактично здійснюється видача та перекази грошових коштів в адресу підприємств «вигодонабувачів» вищевказаної злочинної схеми з ухилення від сплати податків.

Перекази грошових коштів відбуваються без належного документального оформлення, поза банківською системою «Welsend» (АБ «Украгазбанк», фактично проводяться з комісією 0,45 % (переказ коштів день в день) та 0,3 % (переказ коштів на наступний день) від суми переказу, що є порушенням постанови Національного банку України від 04.01.2019 року № 16 «Про документ для обліку та реєстрації валюто обмінних операцій».

Згідно поданих декларацій з податку на прибуток підприємств, ТОВ «ФК «ЄВРОПОШТА» за період 2018 - 2019 років сплачено податок на прибуток в розмірі 276 тис. грн. за 2018 рік, та 289 тис. грн. за 2019 рік, з доходів отриманих під час надання фінансових послуг по переказу готівкових коштів в банківській системі «Welsend» (АБ «Украгазбанк»).

Таким чином, крім іншого, ТОВ «ФК «Європошта» не задекларовано фактичний обсяг наданих фінансових послуг та навмисно зменшено об`єкт оподаткування на суму понад 10 млн. грн. за 2018-2020 р. р., за рахунок проведення фінансово господарських операцій з перерахуванням готівки без належного документального оформлення, поза банківською системою грошових переказів за рахунок власних обігових готівкових коштів. Крім того, службові особи ТОВ «ФК «Європошта» за попередньою змовою здійснили легалізацію доходів, одержаних внаслідок вчинення вищевказаних злочинних дій.

З метою всебічного, повного та неупередженого дослідження обставин вказаного кримінального провадження, виникла необхідність отримати та дослідити документи щодо проведення фінансово-господарських операцій ТОВ «ФК «Європошта» за період 2018-2020 років.

Проведеними заходами встановлено, що видача та зберігання грошових коштів, отриманих злочинним шляхом, а також місце зберігання фінансово-господарських документів та чорнової бухгалтерії щодо проведення ТОВ «ФК «Європошта» вищевказаних незаконних фінансових операціях, здійснюється на першому поверсі офісного центру за адресою: м. Київ, проспект Голосіївський, 42.

Також встановлено, що перевезення (інкасація) незаконно одержаних грошових коштів без їх відображення в бухгалтерському та податковому обліках здійснюється транспортним засобом Volkswagen Transporter сірого кольору, з державним номерним знаком НОМЕР_1 , який зареєстрований на праві власності за ТОВ «СБ «ФОРСАД» (код ЄДРПОУ 39506742), основний вид діяльності: діяльність приватних охоронних служб. Відповідно до наявної в матеріалах досудового розслідування інформації, у вказаного підприємства відсутня ліцензія Національного банку України на надання послуг з інкасації, що саме по собі свідчить про незаконність вищевказаних операцій з готівковими коштами. Крім незаконно отриманих грошових коштів, вказаним транспортним засобом також перевозяться документи чорнової бухгалтерії та реєстри незаконних фінансово-господарських операцій.

Таким чином, є достатньо підстав вважати, що у вищевказаному транспортному засобі можуть знаходитися речі та документи, що мають значення для досудового розслідування.

Слідчий зазначив, що з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, необхідно відшукати та вилучити фінансово-господарські документи щодо діяльності ТОВ «ФІНАНСОВА КОМПАНІЯ «ЄВРОПОШТА» (код ЄДРПОУ 40214866).

Вилучення документів та чорнових записів, в яких міститься інформація, щодо умисного ухилення від сплати податків, не облікованих грошових коштів, речей, цінностей та які здобуті злочинним шляхом, носіїв електронної інформації, за допомогою яких здійснюється незаконна діяльність, є єдиною можливістю встановити фактичні дані вчинення злочину.

Також, слідчий просив надати дозвіл на проведення обшуку з метою знаходження носіїв електронної інформації, телефонів, комп`ютерів, планшетів, електронних інформаційних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв`язку та інших електронних пристроїв та чорнових записів, з яких готувалися та на яких містяться вказані вище господарські документи, грошові кошти, не обліковані грошові кошти, речі, цінності, які не внесені в книги обліку розрахункових операцій та грошові кошти отримані від незаконної діяльності.

В судовому засіданні слідчий клопотання підтримав та просив його задовольнити.

Дослідивши клопотання та додані до нього копії матеріалів кримінального провадження, вважаю, що клопотання підлягає частковому задоволенню за таких підстав.

Відповідно до ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Доводи, обставини вчинення імовірного злочину, викладені слідчим в клопотанні, надані письмові докази достатньо обґрунтовують наявність підстав для проведення обшуку автомобіля марки Volkswagen Transporter сірого кольору, з державним номерним знаком НОМЕР_1 , а саме, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання, встановлення та вилучення предметів, речей та документів, чорнових записів, документів щодо діяльності ТОВ «ФІНАНСОВА КОМПАНІЯ «ЄВРОПОШТА» (код ЄДРПОУ 40214866), а саме: первинних і зведених фінансово-господарських, бухгалтерських та звітних документів; договорів (угод) і контрактів з додатками, журналів реєстрації договорів; податкових та видаткових накладних; рахунків-фактур; актів-прийому передачі; банківських виписок та інших документів, що стосуються відкриття і використання рахунків у банках; квитанцій до прибуткових касових ордерів та інших касових документів; доручень на отримання матеріальних цінностей, товарів (послуг); журналів реєстрації доручень (довіреностей); книг обліку доходів ФОП, бухгалтерських відомостей, журналів-ордерів, податкової звітності та документів, на підставі яких вона складена; документів про переписку (листування) із суб`єктами господарювання, установами, організаціями, поштової кореспонденції, журналів вхідної та вихідної кореспонденції; документів (журналів, інших облікових реєстрів), що підтверджують надходження, використання, списання товарно-матеріальних цінностей; документів, що підтверджують реалізацію товарів та іншої продукції, робіт та послуг в адресу фізичних або юридичних осіб; документів (журналів, реєстрів) складського обліку і руху товарно-матеріальних цінностей; журналів, реєстрів обліку приймання (придбання) товарно-матеріальних цінностей; журнали і реєстри в`їзду-виїзду автотранспорту; журнали, реєстри обліку приймання (придбання) ТМЦ, а також інші документи і реєстри, в яких відображається використання і рух придбаної продукції; реєстраційних документів та документів, що містять відомості про найманих працівників, у тому числі наказів про прийняття на роботу, про відрядження, про відпустки та звільнення працівників, посадових інструкцій (функціональних обов`язків) працівників, авансових звітів, табелів робочого часу працівників, ідентифікуючих документів (копій паспортів) вказаних працівників, штатного розпису, документів про нарахування та виплату заробітної плати; комп`ютерної техніки, в тому числі ноутбуків, планшетів, на електронних носіях, в яких містяться сформовані в електронному вигляді вище вказані документи, програми для ведення бухгалтерського та податкового обліків, або які використовувались для складання таких документів шляхом копіювання інформації з них та вилучення лише у випадку неможливості встановити чи скопіювати таку інформацію через необхідність подолання систем логічного захисту; документів, в яких ведеться неофіційний облік діяльності підприємства (у тому числі електронне листування та переписки по електронній пошті); чекових книжок; документів, які містять вільні зразки почерку та підпису службових осіб та працівників ТОВ «ФІНАНСОВА КОМПАНІЯ «ЄВРОПОШТА».

Вимоги слідчого в частині надання дозволу на проведення обшуку з метою знаходження магнітних та електронних засобів зберігання та передачі інформації (CD/DVD-дисків, SSD/HDD накопичувачів інформації, USB флеш-накопичувачів, карт пам`яті, смарт-карток, вінчестерів тощо) та засобів зв`язку(вт.ч.мобільних телефонів)із вмонтованоюпам`яттю, необлікованих грошовихкоштів є не обґрунтованими та не вмотивованими, а тому не можуть бути задоволені.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст.234, 235 КПК України, слідчий суддя -

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити частково.

Надати слідчому дев`ятого СВ РКП СУ ГУ ДФС у м. Києві ОСОБА_6 , а також слідчим слідчої групи ОСОБА_4 , ОСОБА_3 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , іншим слідчим слідчої групи дозвіл на обшук транспортного засобу Volkswagen Transporter сірого кольору, з державним номерним знаком НОМЕР_1 , який зареєстрований на праві власності за ТОВ «СБ «ФОРСАД» (код ЄДРПОУ 39506742), з метою відшукання і вилучення документів щодо проведення фінансово-господарської діяльності ТОВ «ФІНАНСОВА КОМПАНІЯ «ЄВРОПОШТА» (код ЄДРПОУ 40214866) за період 2018-2020 років, а саме:

первинних і зведених фінансово-господарських, бухгалтерських та звітних документів; договорів (угод) і контрактів з додатками, журналів реєстрації договорів; податкових та видаткових накладних; рахунків-фактур; актів-прийому передачі; банківських виписок та інших документів, що стосуються відкриття і використання рахунків у банках; квитанцій до прибуткових касових ордерів та інших касових документів; доручень на отримання матеріальних цінностей, товарів (послуг); журналів реєстрації доручень (довіреностей); книг обліку доходів ФОП, бухгалтерських відомостей, журналів-ордерів, податкової звітності та документів, на підставі яких вона складена; документів про переписку (листування) із суб`єктами господарювання, установами, організаціями, поштової кореспонденції, журналів вхідної та вихідної кореспонденції; документів (журналів, інших облікових реєстрів), що підтверджують надходження, використання, списання товарно-матеріальних цінностей; документів, що підтверджують реалізацію товарів та іншої продукції, робіт та послуг в адресу фізичних або юридичних осіб; документів (журналів, реєстрів) складського обліку і руху товарно-матеріальних цінностей; журналів, реєстрів обліку приймання (придбання) товарно-матеріальних цінностей; журнали і реєстри в`їзду-виїзду автотранспорту; журнали, реєстри обліку приймання (придбання) ТМЦ, а також інші документи і реєстри, в яких відображається використання і рух придбаної продукції; реєстраційних документів та документів, що містять відомості про найманих працівників, у тому числі наказів про прийняття на роботу, про відрядження, про відпустки та звільнення працівників, посадових інструкцій (функціональних обов`язків) працівників, авансових звітів, табелів робочого часу працівників, ідентифікуючих документів (копій паспортів) вказаних працівників, штатного розпису, документів про нарахування та виплату заробітної плати; комп`ютерної техніки, в тому числі ноутбуків, планшетів, на електронних носіях в яких містяться сформовані в електронному вигляді вище вказані документи, програми для ведення бухгалтерського та податкового обліків, або які використовувались для складання таких документів шляхом копіювання інформації з них та вилучення лише у випадку неможливості встановити чи скопіювати таку інформацію через необхідність подолання систем логічного захисту; документів, в яких ведеться неофіційний облік діяльності підприємства (у тому числі електронне листування та переписки по електронній пошті); чекових книжок; документів, які містять вільні зразки почерку та підпису службових осіб та працівників ТОВ «ФІНАНСОВА КОМПАНІЯ «ЄВРОПОШТА».

Ухвала діє протягом одного місяця з дня її постановлення, до 27.01.2021 року.

Ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи з підстав, зазначених у клопотанні прокурора, слідчого, надає право проникнути до житла та іншого володіння особи лише один раз.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення28.12.2020
Оприлюднено14.02.2023
Номер документу93943594
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення обшуку у кримінальному провадженні № 32020100000000266 від21.05.2020 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 212, ч. 3 ст. 209 КК України

Судовий реєстр по справі —760/28394/20

Ухвала від 28.12.2020

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Бурлака О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні