Рішення
від 30.12.2020 по справі 605/713/20
ПІДГАЄЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 605/713/20

РІШЕННЯ

Іменем України

"30" грудня 2020 р. Підгаєцький районний суд

Тернопільської області

в складі :

головуючого судді Горуц Р.О.

за участю:

секретаря судового засідання Дармограй Т.І.

позивача ОСОБА_1

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в м.Підгайці цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Підгаєцької міської ради Тернопільської області, Білокриницької сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області про встановлення факту постійного проживання разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини та визнання права власності на спадкове майно за законом, -

В С Т А Н О В И В :

Позивач ОСОБА_1 звернулась в суд з позовом до Підгаєцької міської ради Тернопільської області, Білокриницької сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області про встановлення факту постійного проживання разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини та визнання права власності на спадкове майно за законом, у вигляді земельної ділянки площею 2,5278 га., з кадастровим номером 6124880300:01:001:0258, яка розташована на території Білокриницької сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області, що належало її тітці ОСОБА_2 .

У підготовчому судовому засіданні позивач позовні вимоги підтримала повністю, обґрунтовуючи їх доводами викладеними у позовній заяві та просить задовольнити. Крім того, додала, що вона за 5 місяців до дня смерті тітки ОСОБА_2 , переїхала проживати до неї в с. Білокриниця Підгаєцького району Тернопільської області, у зв`язку з необхідністю догляду за нею, де проживала аж до дня її смерті, при цьому доглядала за нею та похоронила її. Встановлення даного факту їй необхідно для прийняття спадщини, що залишилась після смерті її тітки. За життя ОСОБА_2 , яка була одинокою, заповіту не складала. Інших спадкоємців за законом, окрім неї, після смерті спадкодавця, немає.

У підготовче судове засідання представники відповідачів не з`явились, хоча належним чином були повідомлені про дату, час та місце розгляду справи. Крім того, визнання ними позовних вимог та прохання про розгляд справи у їх відсутності викладено у адресованому суду письмовому клопотанні, яке долучене до матеріалів справи, що не суперечить вимогам ч.3 ст.211 ЦПК України.

Свідок ОСОБА_3 в судовому засіданні пояснила, що вона проживає все життя у с. Білокриниця Підгаєцького району, тобто у тому ж селі, що й проживала тітка позивачки - ОСОБА_2 , а тому їй достовірно відомо, що позивачка в січні 2006 року у зв`язку з тим, що її тітка захворіла, переїхала проживати до неї в с. Білокриниця Підгаєцького району Тернопільської області, при цьому доглядала за нею і похоронила її. Позивачка проживала разом із своєю тіткою ОСОБА_2 , яка була одинокою, не менше 6 місяців до дня смерті останньої.

Аналогічні пояснення в судовому засідання надала свідок ОСОБА_4 .

Суд, заслухавши пояснення позивача, свідків ОСОБА_3 та ОСОБА_4 , враховуючи визнання позову відповідачами, дослідивши матеріали справи, дійшов до переконання, що позов підлягає до задоволення, виходячи із наступних підстав.

У відповідності із ч.2 ст.315 ЦПК України у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Відповідно до роз`яснень викладених у п.1 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 31.03.1995 року №5 «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо згідно із законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян.

У пункті 23 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 7 від 30 травня 2008 року «Про судову практику у справах про спадкування» роз`яснено, що якщо постійне проживання особи зі спадкодавцем на час відкриття спадщини не підтверджено відповідними документами, у зв`язку із чим нотаріус відмовив особі в оформленні спадщини, спадкоємець має право звернутися в суд із заявою про встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини, а не про встановлення факту прийняття спадщини.

За змістом ст.1217, 1218 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом. До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Положенням ч.1 ст.1225 ЦК України визначено, що право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення.

Спадкоємці за законом одержують право на спадкування почергово (ч.1 ст.1258 ЦК України).

Племінники спадкодавця спадкують ту частку спадщини, яка належала б за законом їхнім матері, батькові (сестрі, братові спадкодавця), якби вони були живими на час відкриття спадщини (ч.3 ст.1266 ЦК України).

Згідно ч.ч.1, 3 ст.1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Судом встановлено, що позивач народилась ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Білокриниця Підгаєцького району Тернопільської області, в сім`ї: батька - ОСОБА_5 та матері - ОСОБА_6 , що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_1 від 13 січня 1961 року.

Позивач 25 травня 1979 року зареєструвала шлюб із ОСОБА_7 , у зв`язку з чим змінила прізвище із дошлюбного ОСОБА_8 на прізвище чоловіка ОСОБА_9 , що стверджується свідоцтвом про укладення шлюбу серії НОМЕР_2 від 25 травня 1979 року.

Батько позивачки ОСОБА_5 народився ІНФОРМАЦІЯ_2 в с. Білокриниця, в сім`ї: батька - ОСОБА_10 та матері - ОСОБА_11 , що видно із виписок з метричної книги народжень і шлюбів виданих Парафіяльною канцелярією с. Білокриниця Підгаєцького повіту, перекладених з польської мови на українську.

Батько позивачки - ОСОБА_5 помер ІНФОРМАЦІЯ_3 , що вбачається із свідоцтва про смерть серії НОМЕР_3 від 11 листопада 2020 року, виданого Підгаєцьким районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Івано-Франківськ).

Тітка позивачки, тобто рідна сестра її батька - ОСОБА_2 народилась ІНФОРМАЦІЯ_4 в с. Білокриниця, в сім`ї: батька - ОСОБА_10 та матері - ОСОБА_11 , що видно із вищевказаних виписок з метричної книги народжень і шлюбів виданих Парафіяльною канцелярією с. Білокриниця Підгаєцького повіту, перекладених з польської мови на українську.

ОСОБА_2 на праві власності належала земельна ділянка площею 2,5278 га., з кадастровим номером 6124880300:01:001:0258, яка розташована на території Білокриницької сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області, що підтверджується інформацією відділу у Підгаєцькому районі Головного управління Держгеокадастру у Тернопільській області від 03 листопада 2020 року та витягом із технічної документації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки, сформованим вказаним відділом 18 травня 2020 року.

ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_5 , що стверджується актовим записом про смерть №07 від 21 червня 2006 року складеним Білокриницькою сільською радою Підгаєцького району Тернопільської області.

Той факт, що спадкодавець ОСОБА_2 була одинокою, при цьому разом з нею з січня 2006 року по ІНФОРМАЦІЯ_5 постійно проживала позивачка, яка доглядала за нею і похоронила її, крім вищезазначеного підтверджується також довідкою виданою виконкомом Білокриницької сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області за вих.№333 від 04 листопада 2020 року.

Після смерті ОСОБА_2 , позивачка прийняла спадщину у вигляді вищевказаного спадкового майна, що виразилось у постійному проживанні разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, що знайшло своє підтвердження під час розгляду справи.

Із інформації завідувача Підгаєцької державної нотаріальної контори за вих.№756/01-16 від 11 грудня 2020 року видно, що після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_5 , станом на 11 грудня 2020 року за даними Спадкового реєстру спадкова справа не заводилась.

Позивач зверталась до нотаріуса із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину за законом після смерті своєї тітки ОСОБА_2 , однак в цьому їй було відмовлено у зв`язку із відсутністю правовстановлюючих документів на спадкове майно, що вбачається із письмової відмови державного нотаріуса Підгаєцької державної нотаріальної контори за вих.№367/01-16 від 24 червня 2020 року.

Той факт, що державний акт на право власності на земельну ділянку серії ЯБ №242422 від 10 серпня 2005 року виданий на ім`я ОСОБА_2 - втрачено, підтверджується публікацією в газеті «Земля Підгаєцька» за №23 від 19 червня 2020 року.

За таких обставин, суд дійшов висновку, що позов ОСОБА_1 підставний, а тому підлягає до задоволення.

Судові витрати слід покласти на позивача в межах нею понесених.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 10, 12, 81, 141, 200 ч.ч.3, 4, 206 ч.ч.1,4, 263, 265, 319 ЦПК України, ст.ст.1217, 1218, 1225, 1258, 1266, 1268 ЦК України, суд, -

В И Р І Ш И В :

Позов ОСОБА_1 до Підгаєцької міської ради Тернопільської області, Білокриницької сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області про встановлення факту постійного проживання разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини та визнання права власності на спадкове майно за законом - задовольнити.

Встановити, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , постійно з січня 2006 року проживала разом із спадкодавцем ОСОБА_2 в с. Білокриниця Підгаєцького району Тернопільської області, аж до дня її смерті, тобто до ІНФОРМАЦІЯ_5 .

Визнати за ОСОБА_1 право власності на спадкове майно за законом, у вигляді земельної ділянки площею 2,5278 га., з кадастровим номером 6124880300:01:001:0258, яка розташована на території Білокриницької сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області, що на підставі державного акта на право власності на земельну ділянку серії ЯБ №242422 від 10 серпня 2005 року, належало ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_5 .

Судові витрати покласти на позивача в межах нею понесених.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Тернопільського апеляційного суду або через Підгаєцький районний суд Тернопільської області.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 цього Кодексу.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , жителька АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_4 .

Відповідачі: Білокриницька сільська рада Підгаєцького району Тернопільської області, місцезнаходження: 48014, с. Білокриниця вул. Шевченка, 69 Підгаєцького району Тернопільської області, код ЄДРПОУ 04394881;

Підгаєцька міська рада Тернопільської області, місцезнаходження: 48000, м. Підгайці вул. Бережанська, 8, код ЄДРПОУ 04058462.

Головуючий: Р. О. Горуц

Дата ухвалення рішення30.12.2020
Оприлюднено04.01.2021

Судовий реєстр по справі —605/713/20

Рішення від 30.12.2020

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Горуц Р. О.

Ухвала від 10.12.2020

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Горуц Р. О.

Ухвала від 10.12.2020

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Горуц Р. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні