Рішення
від 30.12.2020 по справі 605/712/20
ПІДГАЄЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 605/712/20

РІШЕННЯ

Іменем України

"30" грудня 2020 р. Підгаєцький районний суд

Тернопільської області

в складі :

головуючого судді Горуц Р.О.

за участю:

секретаря судового засідання Дармограй Т.І.

позивача ОСОБА_1

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в м.Підгайці цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Підгаєцької міської ради Тернопільської області, Білокриницької сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами та визнання права власності на спадкове майно, -

В С Т А Н О В И В :

Позивач ОСОБА_1 звернулась в суд з позовом до Підгаєцької міської ради Тернопільської області, Білокриницької сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами та визнання права власності на спадкове майно за законом, у вигляді права на земельну частку (пай) площею 3,0 га. в умовних кадастрових гектарах на території Білокриницької сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області, що належало її бабі ОСОБА_2 .

У підготовчому судовому засіданні позивач позовні вимоги підтримала повністю, обґрунтовуючи їх доводами викладеними у позовній заяві та просить задовольнити. Крім того, додала, що її мати після смерті баби, прийняла спадкове майно, що належало останній, шляхом постійного проживання разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, однак за життя не встигла юридично оформити його. Інших спадкоємців за законом після смерті її баби та матері, окрім неї, немає. ЇЇ бабою за життя заповіт не складався.

У підготовче судове засідання представники відповідачів не з`явились, хоча належним чином були повідомлені про дату, час та місце розгляду справи. Крім того, визнання ними позовних вимог та прохання про розгляд справи у їх відсутності викладено у адресованому суду письмовому клопотанні, яке долучене до матеріалів справи, що не суперечить вимогам ч.3 ст.211 ЦПК України.

Свідок ОСОБА_3 в судовому засіданні пояснила, що вона проживає все життя у с. Білокриниця Підгаєцького району, тобто у тому ж селі, що й проживала баба позивачки, а тому їй достовірно відомо, що дочкою ОСОБА_2 була ОСОБА_4 . На час смерті баби позивачки, разом з нею в с. Білокриниця постійно проживала її дочка ОСОБА_4 , яка доглядала за нею та похоронила її. Після смерті ОСОБА_2 , її дочка ОСОБА_4 переїхала проживати із с. Білокриниця Підгаєцького району в м. Тернопіль до своєї дочки - ОСОБА_1 , де вона і проживала аж до смерті. Їй також відомо, що в селі матір позивачки називали по різному: ОСОБА_4 , ОСОБА_4 , або ОСОБА_4 .

Аналогічні пояснення в судовому засідання надала свідок ОСОБА_8 .

Суд, заслухавши пояснення позивача, свідків ОСОБА_3 та ОСОБА_8 , враховуючи визнання позову відповідачами, дослідивши матеріали справи, дійшов до переконання, що позов підлягає до задоволення, виходячи із наступних підстав.

У відповідності до п.1 ч.1, ч.2 ст.315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами.

У судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Згідно ч.1 ст.524 ЦК Української РСР (в редакції 1963 року) спадкоємство здійснюється за законом і за заповітом.

Відповідно до ст.527 ЦК Української РСР спадкоємцями можуть бути особи, що були живими на момент смерті спадкодавця, а також діти померлого, зачаті при його житті і народженні після його смерті.

Статтею 529 ЦК Української РСР передбачено, що при спадкоємстві за законом спадкоємцями першої черги є, в рівних частках, діти (у тому числі усиновлені), дружина і батьки (усиновителі) померлого. До числа спадкоємців першої черги належить також дитина померлого, яка народилася після його смерті.

Онуки і правнуки спадкодавця є спадкоємцями за законом, якщо на час відкриття спадщини немає в живих того з їх батьків, хто був би спадкоємцем; вони успадковують порівну в тій частці, яка належала б при спадкоємстві за законом їх померлому родителю.

В силу ст.548 ЦК Української РСР для придбання спадщини необхідно, щоб спадкоємець її прийняв. Не допускається прийняття спадщини під умовою або з застереженнями.

Прийнята спадщина визнається належною спадкоємцеві з моменту відкриття спадщини.

У відповідності із п.1 ч.1, ч.2 ст.549 ЦК Української РСР визнається, що спадкоємець прийняв спадщину: якщо він фактично вступив в управління або володіння спадковим майном. Зазначені в цій статті дії повинні бути вчинені протягом шести місяців з дня відкриття спадщини.

За змістом ст.1217, 1218 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом. До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Положенням ч.1 ст.1225 ЦК України визначено, що право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення.

Спадкоємці за законом одержують право на спадкування почергово (ч.1 ст.1258 ЦК України).

У першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки (ст.1261 ЦК України).

Згідно ч.ч.1, 3 ст.1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Судом встановлено, що позивач народилась ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Білокриниця Підгаєцького району Тернопільської області, в сім`ї: батька - ОСОБА_9 та матері - ОСОБА_4 , що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_1 від 15 листопада 1962 року.

При видачі свідоцтва про народження позивачки, в графі мати, ім`я її матері було помилково вказано - Франія, замість вірно - ОСОБА_4 .

Той факт, що вірно ім`я матері позивачки - ОСОБА_4 , а не Франія, окрім пояснень самої позивачки та свідків даних ними в судовому засіданні, підтверджується також свідоцтвом про смерть, яке видавалось на підставі паспорта останньої, а також витягом з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про шлюб щодо підтвердження дошлюбного прізвища від 24 червня 2020 року, в яких вірно записано прізвище, ім`я та по батькові матері позивачки.

Батьки позивачки зареєстрували шлюб 02 березня 1952 року, у зв`язку з чим мати позивачки змінила прізвище із дошлюбного ОСОБА_4 на прізвище чоловіка ОСОБА_4 , що стверджується витягом з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про шлюб щодо підтвердження дошлюбного прізвища, сформованим 24 червня 2020 року Підгаєцьким районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Івано-Франківськ).

Батько позивачки - ОСОБА_9 помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , що вбачається із свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2 від 13 січня 1993 року.

Як вбачається із інформацій Державного архіву Тернопільської області від 14 грудня 2020 року, в документах архівного фонду Греко-католицькі парафіяльні управління Тернопільського краю Галицького намісництва, з 1921 року Тернопільського воєводства, в метричній книзі про народження, шлюб, смерть за 1877-1938 роки с. Білокриниця Підгаєцького повіту, сучасного Підгаєцького району, відомостей про народження у 1921-1930 роках ОСОБА_4 , а також відомостей про шлюб у 1924-1938 роках ОСОБА_11 та ОСОБА_12 , не виявлено.

Позивач 03 серпня 1976 року одружилась із ОСОБА_13 у зв`язку з чим змінила прізвище із дошлюбного ОСОБА_1 на прізвище чоловіка ОСОБА_1 , що видно із свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_3 від 06 листопада 2020 року.

Бабі позивачки ОСОБА_2 на підставі сертифіката на право на земельну частку (пай) серії ТР №0134299 від 10 листопада 1996 року належало право на земельну частку (пай) площею 3,0 га. в умовних кадастрових гектарах із земель селянської спілки "Білокриницька" с. Білокриниця Підгаєцького району Тернопільської області, що підтверджується інформацією про грошову оцінку земельної частки (пай) та випискою із списку, що додається до державного акта на право колективної власності на землю с/с "Білокриницька" с. Білокриниця Підгаєцького району, виданими відділом у Підгаєцькому районі Головного управління Держгеокадастру у Тернопільській області від 18 травня 2020 року.

ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_3 , що вбачається із свідоцтва про смерть серії НОМЕР_4 від 23 червня 2020 року, виданого Підгаєцьким районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Івано-Франківськ).

Той факт, що ОСОБА_2 є бабою позивачки, окрім вищезазначеного, підтверджується також поясненнями вищезазначених свідків, а також визнано відповідачами.

Після смерті ОСОБА_2 , мати позивачки ОСОБА_4 прийняла спадщину у вигляді вищевказаного спадкового майна, фактично вступивши в управління ним, що виразилось у постійному проживанні разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, що знайшло своє підтвердження під час розгляду справи.

Встановлено, що за життя мати позивачки не встигла юридично оформити правовстановлюючі документи на спадкове майно у вигляді вказаного права на земельну частку (пай), що належало ОСОБА_2 .

Із інформації завідувача Підгаєцької державної нотаріальної контори за вих.№755/01-16 від 11 грудня 2020 року видно, що після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 , станом на 11 грудня 2020 року за даними Спадкового реєстру спадкова справа не заводилась.

Той факт, що мати позивачки - ОСОБА_4 з 2001 року і по день смерті, тобто до ІНФОРМАЦІЯ_4 , проживала без реєстрації, разом із своєю дочкою - позивачкою ОСОБА_1 за адресою: АДРЕСА_1 , підтверджено в судовому засіданні самою позивачкою, визнано відповідачами, а також стверджується довідками за вих.№№10000, 10-12-20-1 від 10 грудня 2020 року.

Мати позивачки ОСОБА_4 померла в м. Тернопіль ІНФОРМАЦІЯ_4 , що видно із свідоцтва про смерть серії НОМЕР_5 від 20 вересня 2013 року, виданого відділом державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Тернопільського міського управління юстиції.

Позивач прийняла спадкове майно, що залишилось після смерті її матері ОСОБА_4 , що виразилось у своєчасному зверненні до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини та у постійному проживанні разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини і протягом строку встановленого статтею 1270 ЦК України, не заявила про відмову від неї, що стверджується вищевикладеним, а також витягом про реєстрацію в Спадковому реєстрі від 01 квітня 2014 року та нотаріально посвідченим свідоцтвом про право на спадщину за заповітом від 01 квітня 2014 року зареєстрованим в реєстрі за №384.

Позивач зверталась до нотаріуса із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину за законом після смерті своєї баби ОСОБА_2 , однак в цьому їй було відмовлено у зв`язку із відсутністю правовстановлюючих документів на спадкове майно, що вбачається із письмової відмови державного нотаріуса Підгаєцької державної нотаріальної контори за вих.№369/01-16 від 24 червня 2020 року.

Той факт, що сертифікат на право на земельну частку (пай) серії ТР №0134299 від 10 листопада 1996 року - втрачено, підтверджується публікацією в газеті "Земля Підгаєцька" за №23 від 19 червня 2020 року.

За таких обставин, суд дійшов висновку, що позов ОСОБА_1 підставний, а тому підлягає до задоволення.

Судові витрати слід покласти на позивача в межах нею понесених.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 10, 12, 81, 141, 200 ч.ч.3, 4, 206 ч.ч.1,4, 263, 265, 319 ЦПК України, ст.ст.524, 527, 529, 548, 549 ЦК Української РСР (в редакції 1963 року), Прикінцевими та перехідними положеннями ЦК України (в редакції 2003 року), ст.ст.1217, 1218, 1225, 1258, 1261, 1268 ЦК України, суд, -

В И Р І Ш И В :

Позов ОСОБА_1 до Підгаєцької міської ради Тернопільської області, Білокриницької сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами та визнання права власності на спадкове майно - задовольнити.

Встановити факт родинних відносин, а саме, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 є дочкою - ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_4 та онукою - ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Визнати за ОСОБА_1 право власності на спадкове майно за законом, у вигляді права на земельну частку (пай) площею 3,0 га. в умовних кадастрових гектарах на території Білокриницької сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області, що на підставі сертифіката на право на земельну частку (пай) серії ТР №0134299 від 10 листопада 1996 року, належало ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 і після смерті якої спадщину прийняла, але не оформила своїх спадкових прав ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Судові витрати покласти на позивача в межах нею понесених.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Тернопільського апеляційного суду або через Підгаєцький районний суд Тернопільської області.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 цього Кодексу.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , жителька АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_6 .

Відповідачі: Білокриницька сільська рада Підгаєцького району Тернопільської області, місцезнаходження: 48014, с. Білокриниця вул. Шевченка, 69 Підгаєцького району Тернопільської області, код ЄДРПОУ 04394881;

Підгаєцька міська рада Тернопільської області, місцезнаходження: 48000, м. Підгайці вул. Бережанська, 8, код ЄДРПОУ 04058462.

Головуючий: Р. О. Горуц

Дата ухвалення рішення30.12.2020
Оприлюднено04.01.2021
Номер документу93945148
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту родинних відносин між фізичними особами та визнання права власності на спадкове майно

Судовий реєстр по справі —605/712/20

Рішення від 30.12.2020

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Горуц Р. О.

Ухвала від 10.12.2020

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Горуц Р. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні