Рішення
від 30.12.2020 по справі 904/5808/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49027

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30.12.2020м. ДніпроСправа № 904/5808/20

Господарський суд Дніпропетровської області у складі судді Мельниченко І.Ф., розглянув спір

за позовом Комунального підприємства "Кривбасводоканал", м. Кривий Ріг Дніпропетровської області

до Приватного підприємства "Бюлбюл", м. Кривий Ріг Дніпропетровської області

про стягнення заборгованості в сумі 7 044,12 грн.

Без участі представників сторін.

СУТЬ СПОРУ:

Комунальне підприємство "Кривбасводоканал" звернулось до Господарського суду Дніпропетровської області з позовом про стягнення 6 916,22 грн., що складають суму заборгованості за договором на подачу води з комунального водопроводу і приймання стічних вод до комунальної каналізації № 321 від 17.12.2004; 102,32 грн. - пені; 25,58 грн. - річних.

Судові витрати позивач просить покласти на відповідача.

Позовні вимоги обґрунтовані неналежним виконанням відповідачем умов Договору на подачу води з комунального водопроводу і приймання стічних вод до комунальної каналізації № 521 від 17.12.2004 в частині оплати за скид стічних вод з понаднормативними забрудненнями до систем централізованого водовідведення.

Відповідач відзив на позов не надав.

02.11.2020 господарським судом відкрито провадження у справі № 904/5808/20, розгляд справи вирішено здійснювати за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) учасників справи за наявними у справі матеріалами.

З метою повідомлення відповідача про відкриття провадження у справі та його право подати відзив на позовну заяву, на адресу останнього, яка зазначена в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, направлялась ухвала суду від 02.11.2020, яка отримана останнім 14.11.2020, про що свідчить наявне в матеріалах справи рекомендоване поштове повідомлення про вручення поштового відправлення (а.с. 34).

Приймаючи до уваги, що відповідач у строк, встановлений частиною 1 статті 251 Господарського процесуального кодексу України, не подав до суду відзив на позов, а відтак, не скористався наданими йому процесуальними правами, за висновками суду, у матеріалах справи достатньо документів, які мають значення для правильного вирішення спору, внаслідок чого справа може бути розглянута за наявними у ній документами відповідно до частини 9 статті 165 Господарського процесуального кодексу України.

Судом враховано, що в силу вимог частини 1 статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, кожен при вирішенні судом питання щодо його цивільних прав та обов`язків має право на судовий розгляд упродовж розумного строку.

З огляду на викладене та згідно з частини 4 статті 240 Господарського процесуального кодексу України справу розглянуто за наявними у справі матеріалами, а рішення підписано без його проголошення.

За результатом дослідження матеріалів справи, оцінки доказів у їх сукупності господарський суд, -

ВСТАНОВИВ:

Предметом доказування у даній справі є встановлення обставин, пов`язаних з укладенням договору, встановлення факту надання послуг, встановлення факту невиконання відповідачем умов договору в частині оплати послуг за скид стічних вод з понаднормативними забрудненнями та правомірності вимоги позивача про стягнення заборгованості за ці скиди.

17.12.2004 Комунальним підприємством "Кривбасводоканал" (Кривбасводоканал - Позивач) та Приватним підприємством «Бюлбюл» (Абонент - Відповідач) укладено договір № 521 на подачу води з комунального водопроводу і приймання стічних вод до комунальної каналізації (договір).

Відповідно до пункту 1.1. Договору, Кривбасводоканал зобов`язується цілодобово забезпечити питною водою з якістю, що відповідає Держстандарту 2874-82 «Вода питна» , а абонент прийняти та оплатити питну воду згідно наданої заявки орієнтовно в обсязі 337 куб.м/рік, в тому числі: населення -, бюджет -, інші - 337 куб.м/рік, а також приймати від нього стічні води в обсязі 337 куб.м/рік, в тому числі: населення -, бюджет -, інше 337 куб.м/рік.

Гарантований тиск води на врізці вводу водопроводу абонента (при відсутності витрат води по підключенню абонента від водопроводу кривбасводоканалу) вод.ст. - 15 м.

Згідно з пунктом 1.2. Договору, зміни договірного обсягу подачі води та приймання стічних вод (зменшення, збільшення) проводяться згідно заявки абонента яка є невід`ємною частиною договору не пізніше, як за один місяць.

Відповідно до пункту 2.1. Договору, вода подається Кривбасводоканалом абоненту при наявності водовимірювальних приладів, встановлених за рахунок абонента, своїми силами, згідно з технічними умовами Кривбасводоканалу за адресою: вул. Кимівська, 62, № водо лічильника; діаметр (калібр) СК- 15Г-01; Ш 15мм.

Пунктом 2.3. Договору встановлено, що всі водолічильники, в обумовлені паспортом строки, підлягають повірці представником Держстандарту з встановленням пломби з перевірочним тавром.

Кількість стічних вод, що надходять до каналізації, визначається за кількістю води, що надходить із комунального водопроводу та інших джерел водопостачання (з відрахуванням води на технологічні потреби), згідно з показниками приладів обліку (пункт 2.6 Договору).

Відповідно пункту 2.7. Договору скидання абонентом забруднених стічних вод з перевищенням гранично допустимих концентрацій оплачується підвищеним тарифом з моменту виявлення даного скидання до письмового повідомлення Абонента про усунення забруднення та перевірки усунення забруднення Кривбасводоканалом. При перевищенні гранично допустимих концентрацій одночасно по декількох видах забруднення їхні коефіцієнти перевищення сумуються.

Пунктом 3.1. Договору визначено, що розрахунки за надані послуги водопостачання та водовідведення здійснюються абонентом у грошовій формі протягом трьох банківських днів після пред`явлення платіжного доручення або рахунку. Можливі інші форми сплати отриманих послуг, які не суперечать діючому Законодавству України.

У відповідності до пункту 3.2. Договору тарифи на послуги водопостачання та водовідведення в період дії договору затверджені рішенням Криворізького виконкому від 01.06.2000р. № 379 та № 321 від 09.07.2003р. і можуть бути змінені відповідно до діючого Законодавства України.

Тарифи на момент укладення договору складають за 1 куб.м з ПДВ, інші: вода питна - 1,14 грн., стоки - 1,02 грн.

Відповідно до пункту 3.3. Договору, в разі затвердження нових тарифів на послуги водопостачання та водовідведення Кривбасводоканал письмово повідомляє абонента згідно з діючим законодавством України без додаткового узгодження розмірів та терміну введення нових тарифів. Письмове повідомлення стає невідємною частиною даного договору.

Абонент зобов`язаний своєчасно вносити плату за надані послуги на умовах даного договору; вчасно повідомляти кривбасводоканал про виявлені пошкодження на належних йому об`єктах водопостачання; не перешкоджати здійсненню контролю кривбасводоканалом за технічним станом водопровідних і каналізаційних мереж та обладнання; один раз в квартал надавати дані про кількість спожитої води та об`єми і якість стоків субабонентів (пункт 4.3. Договору).

Договір укладається терміном до 31.12.2007 і в ступає в силу з 03.03.2004 в частині надання послуг, а в частині проведення розрахунків за послуги - до повного здійснення розрахунків. Договір вважається переукладеним на новий строк на тих же умовах, якщо за один місяць до закінчення терміну дії договору жодна із сторін не заявить про закінчення строку його дії (пункти 7.6., 7.7. Договору).

14.04.2020 на підставі договору про надання послуг з централізованого постачання холодної води і водовідведення № 521 від 17.12.2004 та «Правил приймання стічних вод до системи централізованого водовідведення м. Кривого Рогу» , затверджених рішенням виконкому Криворізької міської ради від 13.02.2019 № 79, «Правил приймання стічних вод до систем централізованого водовідведення» № 316 від 01.12.2017, з метою здійснення контролю за якістю стічних вод, що надходять до системи централізованого водовідведення м. Кривий Ріг, з останнього елементу каналізаційної мережі споживача, а саме: каналізаційного випуску Ду=100мм споживача, перед приєднанням до каналізаційного колектору централізованої мережі водовідведення згідно Акут розподілу балансової належності мереж водовідведення та експлуатаційної відповідальності сторін від 09.11.2004 на об`єкті ПП «Бюлбюл» за адресою: вул. Збагачувальна, 62 за відсутності представника споживача директора ПП «БЮЛБЮЛ» Метіна Бюлбюл, здійснено відбір проб стічних вод (проба № 114, контрольна, арбітражна), про що складено Акт про відбір проб стічних вод № 184 від 14.04.2020 (а.с. 17), який підписаний представниками позивача.

Як вбачається з матеріалів справи, в Акті про відбір стічних вод № 184 від 14.04.2020 в розділі Особливі умови відбору проб зазначено, що час прибуття КП КВК на підприємство ПП Бюлбюл о 12:30. Представники КП КВК в телефонному режимі зв`язалися з бухгалтером Голубевою Л.П., яка повідомила, що відповідальна особа згідно Договору № 521 від 17.12.2004 Бюлбюл Метін на даний момент перебуває за межами країни та відмовився особисто бути присутнім при відборі проб стічних вод та підписати відповідні акти. Працівники даного підприємства надали доступ до каналізаційного колодязя, який знаходиться на огородженій території. Відбір проб стічних вод здійснювався з останнього елементу каналізаційної мережі споживача, а саме: з каналізаційного випуску Ду=100мм, який розташований ближче до житлового будинку № 64 по вул. Збагачувальна.

Також, 14.04.2020 на підставі договору про надання послуг централізованого постачання холодної води і водовідведення № 521 від 17.12.2004 та «Правил приймання стічних вод до систем централізованого водовідведення м. Кривого Рогу» , затвердженими рішенням виконкому Криворізької міської ради від 13.02.2019 № 79, Правил приймання стічних вод до систем централізованого водовідведення» № 316 від 01.12.2017 з метою здійснення контролю за якістю стічних вод, що надходять до системи централізованого водовідведення м. Кривого Рогу, з останнього елементу каналізаційної мережі споживача: а саме випуску Ду=100мм споживача, згідно Акту розподілу балансової належності мереж водовідведення й експлуатаційної відповідальності сторін від 09.11.2004 на об`єкті ПП «БЮЛБЮЛ» за адресою: вул. Збагачувальна, 62 у відсутності представника споживача директора ПП «БЮЛБЮЛ» Метіна Бюлбюл, не було здійснено відбір проб стічних вод у зв`язку відсутністю стоків, про що складено Акт про відбір проб стічних вод № 185 від 14.04.2020 (а.с. 18), який підписаний уповноваженими представниками позивача.

Як зазначено в позовній заяві, 14.04.2020 о 12:30 год. представники позивача прибули на об`єкт ПП «БЮЛБЮЛ» за адресою: вул. Збагачувальна, 62, про що зазначено в акті про відбір проб, з метою здійснення контролю за якістю стічних вод, що надходять до системи централізованого водовідведення м. Кривого Рогу та повідомили про необхідність забезпечення уповноваженого представника споживача.

Відповідно до наказу ПП «БЮЛБЮЛ» від 01.12.2004 № 2 призначено відповідальним за водопостачання та водовідведення на підприємстві Метіна Бюлбюл.

У розділі «Зауваження споживача» в Акті про відбір проб стічних вод № 184 від 14.04.2020 ніяких зауважень представником споживача внесено не було. Пропозиції щодо відбору паралельної проби зі сторони споживача не надходило.

Отже відповідач не скористався своїм правом, наданим п. 4.10 Правил № 79 та не ініціював проведення паралельного та арбітражного аналізу контрольної проби.

Відповідно до пункту 4.11. Правил № 79 якість контрольної проби визначається контрольним аналізом лабораторії виробника, у разі її відсутності - інших лабораторій, що здійснюють діяльність у цій галузі відповідно до Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність» і вимог чинного законодавства України, та підтверджується документами встановленого зразка: актом відбору проб стічних вод (додаток 4) і протоколом дослідження якості стічних вод (додаток 5).

Згідно з пунктом 4.12. Правил № 79 аналіз контрольної проби проводиться за показниками, зазначеними в додатку 1 до Правил. Виробник має право провести аналіз контрольної проби не за всіма показниками, в залежності від виду діяльності споживача.

Згідно результатів хімічного аналізу контрольної проби № 114 стічних вод ПП «БЮЛБЮЛ» , відібраних 14.04.2020, з останнього елементу каналізаційної мережі, а саме: каналізаційного випуску Ду=100мм споживача, виконаного хіміко-бактеріологічною лабораторією КП «КРИВБАСВОДОКАНАЛ» , про що складено Протокол № 349 від 21.04.2020 дослідження якості стічних вод (а.с. 19), яким встановлено, що якість стічних вод не відповідає вимогам Правил № 79.

Так, у відібраних пробах № 114 ПП «БЮЛБЮЛ» 14.04.2020 за адресою: вул. Збагачувальна, 62 в результаті випробувань виявлено перевищення допустимих концентрацій вмісту забруднюючих речовин за наступними показниками:

- ХСК = 706,0 мгО/куб.дм, при допустимій концентрації 470,0мгО/куб.дм;

- БСК5- = 270,0 мгО/куб.дм, при допустимій концентрації 200,0 мгО/куб.дм;

- Завислі речовини = 350,0 г/куб.дм, при допустимій концентрації 170,0 г/куб.дм

- Відношення ХСК/БСК5=2,61, не повинно перевищувати більше ніж у 2,5 рази.

«Правилами приймання стічних вод до системи централізованого водовідведення м. Кривого Рогу» № 79 від 13.02.2019, затверджено Порядок визначення розміру плати за скид стічних вод до систем централізованого водовідведення при порушенні вимог щодо якості й режиму їх скидання.

Відповідно до пункту 6.8. Правил № 79 визначення величини плати за скид стічних вод до систему централізованого водовідведення виробника (Pc) розраховується виробником за формулою: Pc = T х Qd + 5Т х Qpd + Kk х Т х Qpz,

де: Т - тариф, установлений за надання послуг централізованого водовідведення споживачам, віднесеним до відповідної категорії, грн./куб.м; Т= 13,152 грн./куб.м (з ПДВ) з 01.01.2019;

Qd - об`єм скинутих споживачем стічних вод у межах, обумовлених договором, куб.м;

Qpd - об`єм скинутих споживачем стічних вод понад обсяги, обумовлені договором, куб.м;

Qpz - об`єм скинутих споживачем стічних вод з понаднормативними забрудненнями, куб.м;

Kk - коефіцієнт кратності, який враховує рівень небезпеки скинутих забруднень для технологічних процесів очищення стічних вод та екологічного стану водойми.

Відповідно до пункту 6. 16 Правил № 79 якщо виробником встановлено факт одночасного скиду до системи централізованого водовідведення кількох забруднень у концентраціях, що перевищують ДК, застосовується коефіцієнт кратності.

Згідно із пунктом 6.17 Правил № 79 додаткова плата за скид споживачем стічних вод з перевищенням допустимих концентрацій (ДК), що встановлено контрольним аналізом і підтверджено актом відбору проб стічних вод та протоколом дослідження якості стічних вод, стягується за період від попереднього відбору контрольної проби, проведеного виробником, до дати зафіксованого порушення, але не більше дев`яноста днів.

Відповідно до пункту 4.26. Правил № 79 при виявленні перевищення ДК стічних вод споживача, що скидаються до систем централізованого водовідведення м. Кривого Рогу, установлених Правилами або договором, виробник у 7-денний термін після закінчення аналізу направляє споживачу лист-повідомлення про виявлені перевищення ДК у стічних водах з додаванням протоколу дослідження якості стічних вод та акта відбору проб стічних вод (у разі його відсутності в споживача).

У відповідності до вимог пункту 4.26 Правил № 79 про виявлені порушення та необхідність застосування заходів по приведенню якості стічних вод, відповідача повідомлено листом від 24.04.2020 № 3808 з додатком протоколу досліджень якості стічних вод № 349 від 21.04.2020 року (а.с. 20-21).

Позивачем нарахована відповідачу додаткова плата за скид споживачем стічних вод з перевищенням допустимих концентрацій забруднюючих речовин, що встановлено контрольним аналізом Акту про відбір проб стічних вод № 184 від 14.04.2020 та Протоколу № 349 від 21.04.2020 дослідження якості стічних вод у розмірі 6 916,22 грн. за період з 16.01.2020 по 14.04.2020 (а.с. 22-23) та виставлений рахунок № 139 від 30.06.2020 (а.с. 24), який відправлено позивачем на адресу відповідача 02.07.2020 року листом від 02.07.2020 № 5677 (а.с. 25), що підтверджується описом та фіскальним чеком (а.с. 26).

Відповідач відповіді на лист не надав, суму заборгованості не спалив, що стало підставою для звернення позивача з позовом до суду.

Дослідивши матеріали справи та подані докази, суд приходить до висновку, що позовні вимоги підлягають частковому задоволенню, з огляду на таке.

Аналізуючи правову природу спірних правовідносин, судом встановлено, що вони виникли між сторонами з приводу специфічних відносин водопостачання та водовідведення, а тому ці відносини регулюються загальними положеннями про зобов`язання, визначеними Цивільним та Господарським кодексами України, ЗУ "Про охорону навколишнього середовища", ЗУ "Про питну воду та питне водопостачання", "Правилами приймання стічних вод до систем централізованого водовідведення та Порядку визначення розміру плати, що справляється за понаднормативні скиди стічних вод до систем централізованого водовідведення" (Правила № 316) та "Правилами приймання стічних вод до систем централізованого водовідведення м. Кривого Рогу" (Правила № 79) .

Відповідно до частини 6 статті 33 Закону України "Про охорону навколишнього середовища" екологічні нормативи розробляються і вводяться в дію центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища, та іншими уповноваженими на те державними органами відповідно до законодавства України.

Згідно зі статтею 44 Водного кодексу України водокористувачі зобов`язані дотримуватись встановлених нормативів гранично допустимого скидання забруднюючих речовин та встановлених лімітів забору води, лімітів використання води та лімітів скидання забруднюючих речовин, а також санітарних та інших вимог щодо впорядкування своєї території.

Відповідно до п.п.3,5 п.1 розділу ІІ Правил приймання стічних вод до системи централізованого водовідведення (далі - Правила), визначено, що виробники повинні контролювати якість, кількість і режим скидання стічних вод споживачами; здійснювати раптовий (не погоджений зі споживачами заздалегідь) відбір контрольних проб. Механізм контролю, зокрема порядок відбору проб встановлюється місцевими правилами приймання.

Пунктом 6 розділу VI Правил, з метою контролю якості стічних вод споживачів виробник здійснює відбір контрольних проб. Виявлені в цих пробах перевищення ДК забруднюючих речовин у стічних водах є достатньою підставою для нарахування плати за скид понаднормативних забруднень.

Згідно стаття 173 Господарського кодексу України (далі - ГК України), господарським визнається зобов`язання, що виникає між суб`єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим Кодексом, в силу якого один суб`єкт (зобов`язана сторона, у тому числі боржник) зобов`язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб`єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб`єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов`язаної сторони виконання її обов`язку.

Відповідно до частини 1 статті 175 ГК України, майнові зобов`язання, які виникають між учасниками господарських відносин, регулюються Цивільним кодексом України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Стаття 193 ГК України встановлює, що суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Згідно з частиною 1 саття 901 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України) за оговором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов`язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов`язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

Якщо договором передбачено надання послуг за плату, замовник зобов`язаний оплатити надану йому послугу в розмірі, у строки та в порядку, що встановлені договором (частина 1 статті 903 ЦК України).

Відповідно до статті 629 ЦК України, договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін) (стаття 530 Цивільного кодексу України).

На час розгляду справи, відповідачем позовні вимоги належними та допустимими доказами не спростовані, суму боргу не сплачено.

Враховуючи викладене, вимоги позивача в частині стягнення основного боргу у сумі 6 916,22 грн. є обґрунтованими, підтвердженими матеріалами справи та такими, що підлягають задоволенню.

Також, позивач нарахував та просив стягнути з відповідача пеню у розмірі 102,32 грн., річні - 25,58 грн. за період з 05.08.2020 по 18.09.2020.

Відповідно до пункту 6.1 Договору, за несвоєчасну оплату послуг водопостачання та водовідведення у термін, зазначений у пункті 3.1. цього договору абонент сплачує на користь КП «КРИВБАСВОДОКАНАЛ» пеню в розмірі 0,5% від суми платежу за кожний день прострочки, але не більше подвійної облікової ставки НБУ, що діє в період, за який сплачується пеня (Закон України «Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов`язань» № 543/96 від 22.11.96 року) .

За приписами статті 611 ЦК України у разі порушення зобов`язання настають наслідки, встановлені договором або законом, зокрема, сплата неустойки.

Відповідно до статті 549 ЦК України неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов`язання. Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов`язання за кожен день прострочення виконання.

Згідно до положень частини 2 статті 551 Цивільного кодексу України, якщо предметом неустойки є грошова сума, її розмір встановлюється договором або актом цивільного законодавства.

В силу пункту 1 статті 216 Господарського кодексу України учасники господарських відносин несуть господарсько-правову відповідальність за правопорушення у сфері господарювання шляхом застосування до правопорушників господарських санкцій на підставах і в порядку, передбачених цим Кодексом, іншими законами та договором.

Відповідно до пунктом 1 статті 230 Господарського кодексу України штрафними санкціями визнаються господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов`язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов`язання.

Згідно з частиною 6 статті 231 Господарського кодексу України штрафні санкції за порушення грошових зобов`язань встановлюються у відсотках, розмір яких визначається обліковою ставкою Національного банку України, за увесь час користування чужими коштами, якщо інший розмір відсотків не передбачено законом або договором.

У відповідності з пунктом 6 статті 232 Господарського кодексу України нарахування штрафних санкцій за прострочення виконання зобов`язання, якщо інше не встановлено законом або договором, припиняється через шість місяців від дня, коли зобов`язання мало бути виконано.

Неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов`язання. Штрафом є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми невиконаного або неналежно виконаного зобов`язання. Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов`язання за кожен день прострочення виконання (стаття 549 Цивільного кодексу України).

Перевіривши розрахунок, судом встановлено, що сума пені, яка підлягає стягненню за період з 05.08.2020 по 18.09.2020 становить 102,04 грн.

В частині стягнення пені у сумі 0,28 грн. слід відмовити.

Згідно з статтею 625 ЦК України, боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Перевіривши розрахунок, судом встановлено, що сума річних, яка підлягає стягненню за період з 05.08.2020 по 18.09.2020 становить 25,51 грн.

В частині стягнення річних у сумі 0,7 грн. слід відмовити.

Розподіл судового збору здійснюється судом відповідно до статті 129 Господарського процесуального кодексу України, за змістом якої у разі часткового задоволення позову судовий збір покладається на обидві сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Керуючись ст.ст. 5, 73, 74, 77-79, 86, 129, 191, 231, 233, 236-241, 326 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги задовольнити частково.

Стягнути з Приватного підприємства "Бюлбюл" (50034, Дніпропетровська область, м. Кривий Ріг, вул. Кімівська, буд. 62; код ЄДРПОУ 32693317) на користь Комунального підприємства "Кривбасводоканал" (51400, Дніпропетровська область, м. Кривий Ріг, вул. Єсеніна, 6а; код ЄДРПОУ 03341316) 6 916,22 грн. (шість тисяч дев`ятсот шістнадцять гривень 22 коп.) - заборгованість зі сплати за понаднормативний скид стічних вод до системи централізованого водовідведення, 25,51 грн. (двадцять п`ять гривень 51 коп.) - річних, 102,04 грн. (сто дві гривні 04 коп.) - пені, 2 102,00 грн. (дві тисячі сто дві гривні 00 коп.) - судового збору.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

В решті позовних вимог відмовити.

Відповідно до статті 241 Господарського процесуального кодексу України рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржено шляхом подання апеляційної скарги до Центрального апеляційного господарського суду протягом 20 днів з дня складення повного тексту судового рішення.

Повне рішення складено 30.12.2020.

Суддя І.Ф. Мельниченко

СудГосподарський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення30.12.2020
Оприлюднено04.01.2021
Номер документу93959739
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —904/5808/20

Судовий наказ від 20.01.2021

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мельниченко Ірина Федорівна

Рішення від 30.12.2020

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мельниченко Ірина Федорівна

Ухвала від 02.11.2020

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мельниченко Ірина Федорівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні