Рішення
від 30.12.2020 по справі 906/1315/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Господарський суд

Житомирської області



10002, м. Житомир, майдан Путятинський, 3/65, тел. (0412) 48-16-20,

E-mail: inbox@zt.arbitr.gov.ua, веб-сайт: http://zt.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"30" грудня 2020 р. м. Житомир Справа № 906/1315/20

Господарський суд Житомирської області у складі: судді Прядко О.В.

розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження без виклику (повідомлення) сторін справу

за позовом Комунальне підприємство" Аеропорт Вінниця"

до Товариство з обмеженою відповідальністю "ЯнЕір" ЛТД

про стягнення 119389,13 грн

Процесуальні дії по справі.

Комунальне підприємство "Аеропорт Вінниця" звернулось до суду з вимогою про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю "ЯнЕір" ЛТД заборгованості за договором про надання послуг № 2 від 18.08.2015 у розмірі 119389,13грн, з яких: 112552,94грн основного боргу, 3891,11грн 3% річних та 2945,08грн інфляційних втрат.

Ухвалою господарського суду від 06.11.2020 позовну заяву Комунального підприємства "Аеропорт Вінниця" судом прийнято до розгляду, відкрито провадження у справі, постановлено справу розглядати за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін.

Відповідач не скористався правом надання відзиву на позовну заяву, представник відповідача в судове засідання не з`явився, про причину неявки суд не повідомив.

З метою перевірки отримання відповідачем копії ухвали направленої за адресою: 10007, м.Житомир, вул. Авіаторів, 9, суд здійснив електронний запит та отримав витяг з сайту Укрпошта, з якого вбачається, що поштове відправлення, яке направлялось відповідачу, за вказаною у позовній заяві адресою ТОВ "Ян Еір" ЛТД, вручено 17.11.2020 (а.с. 70).

З метою уточнення належної адреси відповідача суд здійснив запит та отримав витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, зазначену на сайті Міністерства юстиції України, відповідно до якого встановлено, що зазначена в позовній заяві адреса відповідача є належною та відповідає інформації зазначеній на вказаному офіційному ресурсі.

Враховуючи викладене суд вважає, що своєчасно та належним чином вжив всі залежні від нього заходи для повідомлення відповідача про розгляд справи для реалізації ним права на судовий захист.

Відповідач у строк, встановлений ст.165 Господарського процесуального кодексу України, відзив на позов не подав. Поряд з цим, у матеріалах справи достатньо документів, які мають значення для правильного вирішення спору, внаслідок чого справа може бути розглянута за наявними у ній матеріалами відповідно до ч. 2 ст.178 Господарського процесуального кодексу України.

Виклад позицій учасників судового процесу, заяви, клопотання.

Позов мотивований неналежним виконанням Товариством з обмеженою відповідальністю "ЯнЕір" ЛТД умов договору про надання послуг з використання місць стоянок для базування повітряних суден №2, що був укладений між сторонами 18.08.2015.

В обґрунтування позовних вимог позивач вказує, що останнім було виконано умови договору у повній мірі та надано відповідачу послуг на суму 112552,94грн, в свою чергу відповідач свої зобов`язання за договором щодо оплати послуг належним чином та у повній мірі не виконав, внаслідок чого позивач був змушений звернутись до суду з вимогою про стягнення з відповідача заборгованості в розмірі 112552,94 грн.

За несвоєчасне виконання грошового зобов`язання позивачем на підставі ч.2 ст. 625 ЦК України заявлено до стягнення з відповідача 3891,11грн 3% річних та 2945,08грн інфляційних.

Відповідач в порядку ст.ст. 165, 251 ГПК України письмового відзиву на позовну заяву не надав.

Фактичні обставини, встановлені судом, та зміст спірних правовідносин.

18.08.2015 між Комунальним підприємством "Аеропорт Вінниця" (аеропорт/позивач) та Товариством з обмеженою відповідальністю "ЯнЕір" ЛТД (замовник/відповідач) укладено договір про надання послуг з використання місць стоянок для базування повітряних суден №2 (а.с.12-18), за умовами якого замовник замовляє, а аеропорт надає комплекс послуг, пов`язаних з користуванням місць стоянок, розташованих на території аеродрому для базування повітряних суден замовника (надалі - ПС) (п.1.1 договору).

Розмір плати за користування одним місцем стоянки визначається в додатку №1, що є невід`ємною частиною цього договору (п.3.1 договору).

Так, розмір плати за користування одним місцем стоянки для базування ПС складає: SAAB - 20 дол.США; Airbus A320 - до 30 діб - 40 дол.США, більше 30 діб - 30 дол.США; Boeing 737 - до 30 діб - 40 дол.США, більше 30 діб - 30 дол.США (а.с.19).

Замовник щомісяця сплачує плату за користування місць стоянок на підставі рахунків, виставлених в національній валюті України за курсом НБУ на день виставлення рахунку аеропортом, шляхом перерахування відповідної суми коштів на поточний рахунок аеропорту протягом п`яти календарних днів з моменту отримання рахунку. Рахунки на сплату платежів передаються нарочним під розписку уповноваженій особі, або висилаються по електронній пошті не пізніше 5-го числа по закінченню кожного звітного місяця. Неотримання Замовником рахунку не звільняє його від обов`язку щодо сплати визначених сум. Сторони домовились, що у разі відмови Замовником від отримання рахунків з будь-яких причин, рахунок вважатиметься таким, що отриманий ним з дати його поштового відправлення рекомендованим листом, або відправленим по електронній пошті за реквізитами, зазначеними в цьому договорі (п.3.2 договору).

Сторони погодили, що аеропорт залишає за собою право на перегляд вартості послуг. Зміни розміру плати здійснюються на підставі письмового повідомлення замовника та оформлюються додатковою угодою до цього договору. Аеропорт зобов`язаний документально підтвердити настання обставин, що спричиняють збільшення його витрат на утримання стоянок, охорони та письмово повідомити замовника в строк не менш ніж за 10 (десять) робочих днів до дати, з якої змінюється розмір плати. Протягом десяти календарних днів з моменту отримання повідомлення про зміну розміру вартості послуг сторони підписують додаткову угоду, в якій зазначається змінений (новий) розмір плати (п.3.4 договору).

Згідно з п.3.5 договору приймання наданих послуг здійснюється замовником на підставі Акту прийому-передачі наданих послуг, який складається аеропортом та підписується сторонами не пізніше 3 (трьох) днів з моменту отримання такого акту замовником.

За умовами п.3.6 договору акт прийому-передачі наданих послуг оформляється аеропортом в двох екземплярах по закінченню кожного звітного місяця станом на останній день звітного місяця, крім того оформляються рахунки на попередню оплату на наступний місяць.

Акт прийому-передачі наданих послуг має бути отриманий та підписаний замовником не пізніше 5 числа наступного місяця, в якому було надано послуги (п.3.7 договору).

У випадку, якщо протягом строку, встановленого п.3.7 договору, замовник не надішле на адресу аеропорту Акт прийому-передачі наданих послуг, послуги вважаються наданими належним чином, прийнятими Замовником без застережень та мають бути оплачені в порядку та на умовах, встановлених даним договором (п.3.8 договору).

Сторони погодили, що у випадку порушення своїх зобов`язань за даним договором сторони несуть відповідальність, визначену даним договором та чинним в Україні законодавством. Порушенням зобов`язання є його невиконання або неналежне виконання, тобто виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (п.4.1 договору).

Цей договір набирає чинності з моменту його підписання уповноваженими представниками сторін і скріплення печатками сторін і діє протягом одного року, але щодо фінансових питань до повного виконання сторонами своїх зобов`язань (п.8.1 договору).

Даний договір може бути пролонгований за згодою сторін. Договір вважається пролонгованим на рік, якщо за 30 календарних днів до закінчення строку його дії жодна їз сторін не повідомить іншу сторону про припинення дії цього договору або його перегляд (п.8.3 договору).

Додатковою угодою від 01.05.2017 №2 до договору №2 про надання послуг з використання місць стоянок для базування повітряних суден від 18.08.2015 (а.с. 21-23) сторони дійшли згоди про внесення змін до Додатку №1 до договору №2 про надання послуг з використання місць стоянок для базування повітряних суден від 18.08.2015 в частині вартості за користування одним місцем стоянки для базування ПС, виклавши його в наступній редакції: SAAB - еквівалент 20 дол.США; Airbus A320 - до 10 діб - еквівалент 30 дол.США, більше 10 діб - еквівалент 20 дол.США; Boeing 737 - до 10 діб - еквівалент 30 дол.США, більше 10 діб - еквівалент 20 дол.США, Airbus A321 - до 10 діб - еквівалент 30 дол.США, більше 10 діб - еквівалент 20 дол.США.

Сторони також дійшли згоди про доповнення розділу 2 договору №2 п.2.5.11 про наступне: замовник зобов`язується оплачувати послуги аеропорту з резервування за ним місця стоянки для базування ПС незалежно від базування на ньому ПС замовника за тарифом, еквівалентним 20,0 доларів США за кожну добу резервування. У разі базування замовника на зарезервованому місці стоянки вартість резервування входить до плати за користування місцем стоянки для базування ПС Замовника та окремо не оплачується.

Крім того, сторони дійшли згоди про внесення змін до п. 3.2 Договору № 2 про надання послуг з використання місць стоянок для базування повітряних суден від 18.08.2015 в частині строків оплати, виклавши його в наступній редакції: « 3.2. Замовник щомісяця сплачує вартість користування та резервування місця стоянки на підставі рахунків, виставлених Аеропортом, плату за цим Договором шляхом перерахування відповідної суми коштів на поточний рахунок Аеропорту протягом трьох календарних днів з моменту отримання рахунку. Рахунки на сплату платежів передаються нарочним під розписку уповноваженій особі, або висилаються по електронній пошті не пізніше 5-го числа по закінченню кожного звітного місяця. Неотримання замовником рахунку не звільняє його від обов`язку сплати визначених сум. У разі вильоту ПС Замовника з місця стоянки замовник зобов`язується сплатити повну вартість користування місця стоянки до моменту вильоту відповідного ПС замовника. Сторони домовились, що у разі відмови замовником від отримання рахунків з будь-яких причин, рахунок вважатиметься таким, що отриманий ним з дати його поштового відправлення рекомендованим листом, або відправлення по електронній пошті за реквізитами, зазначеними в цьому Договорі.»

Слід зазначити, що сторонами неодноразово продовжувався термін дії договору шляхом укладення додаткових угод. Зокрема, додатковою угодою від 18.08.2019 №5 до договору №2 про надання послуг з використання місць стоянок для базування повітряних суден від 18.08.2015 сторони домовились продовжити термін дії договору по 18.08.2019 (а.с.26).

На виконання умов укладеного Договору за період з 30.06.2019 по 31.08.2019 позивачем було надано відповідачу послуги на загальну суму 112552,94грн, що підтверджується підписаними та завіреними печатками актами прийому-здачі наданих послуг: - актами наданих послуг №458 від 30.06.2019, №525 від 31.07.2019, №613 від 31.08.2019 та рахунками на оплату № 458 від 30.06.2019 на суму 37679,76грн, №525 від 31.07.2019 на суму 37327,22 грн; №613 від 31.08.2019 на суму 37545,95грн (а.с.27-32).

При цьому позивач зазначає, що заперечення щодо якості та вартості наданих послуг зі сторони відповідача не заявлялись.

Відповідач в порушення взятих на себе зобов`язань оплату за отримані послуги за Договором про надання послуг з використання місць стоянок для базування повітряних суден №2 від 18.08.2015 не здійснив.

Внаслідок неналежного виконання відповідачем своїх договірних зобов`язань, у відповідача утворилась заборгованість перед позивачем в розмірі 112552,94грн.

За несвоєчасне виконання відповідачем грошового зобов`язання за договором позивач, на підставі ст. 625 ЦК України, нарахував до стягнення з відповідача 3891,11грн 3 % річних та 2945,08грн інфляційних.

Не проведення відповідачем розрахунків за надані послуги з використання місць стоянок для базування повітряних суден стало приводом для звернення позивача за захистом порушеного права до суду.

Норми права, застосовані судом, оцінка доказів, аргументів, наведених учасниками справи, та висновки щодо порушення, не визнання або оспорення прав чи інтересів, за захистом яких мало місце звернення до суду.

За змістом ст.11 Цивільного кодексу України цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов`язки. Підставою виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договір та інші правочини.

Згідно ст.173 Господарського кодексу України господарським визнається зобов`язання, що виникає між суб`єктом господарювання та іншим учасником відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених ГК України, в силу якого один суб`єкт (зобов`язана сторона, у тому числі боржник) зобов`язаний вчинити певну дію господарського характеру на користь іншого суб`єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші тощо), а інший суб`єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов`язаної сторони виконання її обов`язку. Наведена правова норма кореспондується зі ст.509 Цивільного кодексу України: зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку. Зобов`язання виникають з підстав, встановлених статтею 11 цього Кодексу.

Згідно з ч.1 ст.193 ГК України суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення ЦК України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Згідно ст. 901 ЦК України, за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов`язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов`язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

Відповідно до ст. 525 ЦК України одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до ст.629 Цивільного кодексу України договір є обов`язковим для виконання сторонами.

За змістом ст.ст.526, 530 Цивільного кодексу України зобов`язання має виконуватися належним чином та у встановлений строк, якщо у зобов`язанні встановлений строк його виконання то воно підлягає виконанню в цей строк.

В силу ст. 610 Цивільного кодексу України, порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Згідно пункту 1 ст. 612 Цивільного кодексу України, боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Пунктом 2 ст. 614 Цивільного кодексу України встановлено, що відсутність своєї вини доводить особа, яка порушила зобов`язання.

Відповідач доказів належного виконання своїх зобов`язань не надав, доводи позивача не спростував.

За таких обставин, вимога позивача в частині стягнення основного боргу в сумі 112552,94грн є обґрунтованою та підлягає задоволенню.

Розглянувши вимоги позивача про стягнення з відповідача 3% у розмірі 3891,11грн та 2945,08грн інфляційних нарахувань, суд враховує наступне.

Відповідно до статті 610 Цивільного кодексу України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Згідно ч.1 ст.611 Цивільного кодексу України у разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом.

Відповідно ст. 625 ЦК України боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов`язання. Боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Згідно розрахунку позивача (а.с. 10-11) 3% річних на суму 3891,11грн нараховано за період з 08.07.2019 по 30.09.2020 та інфляційні втрати нараховано за період липня 2019 - вересень 2020 (по кожному акту окремо).

Перевіривши розрахунок 3% річних та інфляційних за допомогою інформаційно-пошукової системи "Ліга:Закон", суд дійшов висновку, що нарахування 3% річних в сумі 3891,11грн за період з 08.07.2019 по 30.09.2020 та 2945,08грн інфляційних за період липень 2019 - вересень 2020 є арифметично вірним та обґрунтованим, тому підлягає задоволенню.

Статтею 73 ГПК України встановлено, що доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

За приписами статей 76, 77 ГПК України, належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування. Обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

Відповідно до ст. 74 ГПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Відповідно до ст. 86 ГПК України, суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Відповідач не подав суду доказів, які б спростовували доводи позивача, натомість позивач обґрунтував свої позовні вимоги належними та достатніми доказами.

Враховуючи вищевикладене, господарський суд дійшов висновку про задоволення позову на загальну суму 119389,13грн, з яких: 112552,94грн основного боргу, 3891,11грн 3 % річних та 2945,08грн інфляційних втрат.

Щодо розподілу судових витрат

Судовий збір, в порядку ст. 129 Господарського процесуального кодексу України, у розмірі 2102,00 грн покладається на відповідача.

Керуючись статтями 123, 129, 233, 236 - 238, 240, 241 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд,-

УХВАЛИВ:

1. Позов Комунального підприємства "Аеропорт Вінниця" до Товариства з обмеженою відповідальністю "ЯнЕір" ЛТД про стягнення 119389,13грн задовольнити.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "ЯнЕір" ЛТД (10007, м.Житомир, вул. Авіаторів, 9, код ЄДРПОУ 38267160)

- на користь Комунального підприємства "Аеропорт Вінниця" (21050, м. Вінниця, вул. Соборна, 59, код ЄДРПОУ 01130532):

- 112552,94грн - боргу за надані послуги;

- 3891,11грн - 3 % річних,

- 2945,08грн - інфляційних,

- 2102,00грн судового збору.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Суддя Прядко О.В.

Віддрукувати:

1 - в справу

2,3 - сторонам (рек.) + на електронну пошту

Дата ухвалення рішення30.12.2020
Оприлюднено04.01.2021
Номер документу93959932
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 119389,13грн задовольнити. 2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "ЯнЕір" ЛТД (10007, м.Житомир, вул. Авіаторів, 9, код ЄДРПОУ 38267160) - на користь Комунального підприємства "Аеропорт Вінниця" (21050, м. Вінниця, вул. Соборна, 59, код ЄДРПОУ 01130532): - 112552,94грн - боргу за надані послуги; - 3891,11грн - 3 % річних, - 2945,08грн - інфляційних, - 2102,00грн судового збору. Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення

Судовий реєстр по справі —906/1315/20

Рішення від 30.12.2020

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Прядко О.В.

Ухвала від 06.11.2020

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Прядко О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні