Рішення
від 21.12.2020 по справі 924/1230/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

29000, м. Хмельницький, майдан Незалежності, 1 тел. 71-81-84, факс 71-81-98


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"22" грудня 2020 р. Справа № 924/1230/19

Господарський суд Хмельницької області у складі судді Смаровоза М.В., при секретарі судового засідання Желіхівській О.О., розглянувши матеріали справи

за позовом заступника керівника Старокостянтинівської місцевої прокуратури в інтересах держави в особі Ямпільської селищної ради, Білогірської районної ради

до 1. Микласької гімназії Ямпільської селищної ради Білогірського району Хмельницької області

2. Товариства з обмеженою відповідальністю науково - виробничої агрофірми "Перлина Поділля"

про визнання недійсним договору та зобов`язання звільнити земельну ділянку

за участю представників:

прокуратури: Юхимчук М.О..;

інших учасників процесу: не з`явилися (явка обов`язковою не визнавалась).

У судовому засіданні 22.12.2020р. оголошено вступну та резолютивну частини рішення у справі.

Заступник керівника Старокостянтинівської місцевої прокуратури в інтересах держави в особі органу, уповноваженого державою здійснювати відповідні функції у спірних правовідносинах - Ямпільської селищної ради, Білогірської районної ради звернувся до суду із позовом до Микласької гімназії Ямпільської селищної ради Білогірського району Хмельницької області, товариства з обмеженою відповідальністю Науково - виробнича агрофірма "Перлина Поділля" про визнання недійсним договору соціального партнерства від 01.03.2019р., укладеного між Миклаською гімназією та ТОВ НВА "Перлина Поділля" та зобов`язання ТОВ НВА "Перлина Поділля" звільнити земельну ділянку площею 14,51 га, яка розташована в межах с. Миклаші Білогірського району Хмельницької області.

В обґрунтування позовних вимог зазначається, зокрема, що проведено вивчення питання додержання вимог законодавства при використанні Миклашською гімназією земельної ділянки площею 14,51 га., наданої в постійне користування. Згідно інформації відділу у Білогірському районі Держгеокадастру вартість вказаної земельної ділянки становить 2168538,30 грн. Також, як вказує прокурор, згідно статуту Микласької гімназії Білогірської районної ради затвердженого рішенням сесії Білогірської селищної ради від 25.08.2018р. №7-21/2018 Микласька гімназія знаходиться в комунальній власності територіальної громади Білогірської районної ради. Засновником навчального закладу є Білогірська районна рада Білогірського району Хмельницької області. Безпосереднє керівництво школою здійснює його директор. Також, як зазначено в статуті, матеріально-технічна база навчального закладу включає нерухоме та рухоме майно, включаючи будівлі, споруди, земельні ділянки, комунікації, обладнання, транспортні засоби, службове житло та інше.

При цьому, прокурор зауважив, що відповідно до інформації відділу у Білогірському районі Головного Управління Держгеокадастру в області, земельна ділянка, яка знаходиться у постійному користуванні Миклашської гімназії надана для виробничих потреб належить до земель комунальної форми власності, посвідчена державним актом Серія ІІ-ХМ №002243 від 24.01.2002р.

Водночас встановлено, що вказаний навчальний заклад згадану земельну ділянку для навчально - дослідних цілей не використовує, а діяльність зводиться лише до вчинення дій, пов`язаних із її передачею в користування іншим суб`єктам господарювання, грубо порушуючи при цьому вимоги законодавства України.

Зокрема, як стверджує прокурор, 01.03.2019р. Миклаською гімназією з товариством з обмеженою відповідальністю науково - виробничою агрофірмою Перлина Поділля укладено договір соціального партнерства, предметом якого є взаємне соціальне економічне партнерство сторін щодо здійснення дій з об`єднання майна і зусиль щодо оброблення землі для досягнення спільних господарських цілей та проведення навчально - дослідної діяльності школярів (п. 1.1. договору).

При цьому, зазначено, що фактичний розподіл прибутку здійснюється шляхом перерахування відповідної частки прибутку Миклаській гімназії з розрахунку 1270 грн. з кожного гектара землі у формі грошової плати, яка до 01 грудня поточного року має бути перерахована на спец рахунок гімназії. Загальна щорічна сума договору становить 18478,50 грн. Крім того, як вказує прокурор, умовами договору визначено строк дії договору, який починає свій перебіг з дати його підписання сторонами та закінчується 01.12.2019р.

Враховуючи умови вищезгаданого договору, прокурор дійшов висновку, що між сторонами існують фактичні відносини з передання в користування земельної ділянки, метою яких є отримання прибутку від врожаю сільськогосподарської культур, які там вирощуються.

Таким чином, як вважає прокурор, за змістом договору від 01.03.2019р. між сторонами фактично склалися правовідносини з оренди землі, оскільки, з умов оспорюваного договору вбачається, що Микласька гімназія фактично передала ТОВ НВА Перлина Поділля земельну ділянку, що перебуває у постійному користуванні навчального закладу, тому положення спірного договору повинні відповідати законодавству, що регулює правовідносини у сфері оренди землі. Разом з тим, відзначено, що якщо ж сторони оформлюють договором про спільну діяльність відносини оренди, то застосовуються положення про удаваний правочин.

Також, посилаючись на положення ч. 1 ст. 235 ЦК України, ст.ст. 4, 6, ч. 2 ст. 16 Закону України Про оренду землі, ч. 1 ст. 78 , ч. 1 ст. 92, ст. 124 Земельного Кодексу України прокурор вказує на те, що земельним законодавством не передбачено право постійного користувача розпоряджатись земельною ділянкою шляхом передачі її іншим особам у платне користування.

Крім того, посилаючись на положення ч.ч. 1-3, 5 та 6 ст. 203, ст. 204, ст. 215 ЦК України, прокурор дійшов висновку про те, що укладення Миклаською гімназією оспорюваного договору без наявності необхідного на це обсягу цивільної дієздатності має наслідком визнання такого договору недійсним.

За таких обставин, укладений відповідачами договір від 01.03.2019р. підлягає визнанню недійсним в силу статей 203, 215 ЦК України.

Разом з тим, прокурор звертає увагу на те, що 11.04.2019р. місцевою прокуратурою скеровано лист №77-2763вих-19 керівництву Ямпільської селищної ради та №77-9вих19 від 12.09.2019р. Миклашській гімназії, №77-2765вих19 від 11.04.2019р. Білогірській районній раді з пропозицією врегулювання та вжиття вичерпних заходів до усунення порушень та приведення правовідносин, укладених всупереч встановленому державою порядку, у відповідність до вимог чинного законодавства. Також, як зазначив прокурор, 22.04.2019р. за №407/02-24, 15.04.2019р. за №33/01-26 на адресу місцевої прокуратури отримано інформацію Ямпільської селищної ради, Микласької гімназії, Білогірської районної ради про те, що договір від 01.03.2019р. відповідає чинному законодавству та по договору здійснено оплату. В подальшому, місцевою прокуратурою спрямовано повідомлення в Головне управління Держгеокадастру в Хмельницькій області щодо встановлених порушень вимог земельного законодавства при використанні Миклаською гімназією земельної ділянки, яка надана в постійне користування. Згідно листа Головного управління Держгеокадастру в області від 20.09.2019р. за №10-22-0.6-5559/2-19, органом не встановлено достатніх підстав для вжиття заходів представницького характеру.

Укладення договору соціального партнерства від 01.03.2019р. між Миклаською гімназією та ТОВ НВА Перлина Поділля всупереч встановленому державою порядку, зачіпає інтереси держави у сфері контролю за використанням та охороною земель, що є підставою для захисту інтересів держави органами прокуратури шляхом звернення до суду з позовом, оскільки уповноваженими органами заходи щодо визнання спірного договору недійсним з моменту його укладення по теперішній час не вживаються, незважаючи на те, що місцевою прокуратурою скеровувалися листи про приведення укладених вищезазначених правовідносин у відповідність до вимог чинного законодавства.

При цьому, посилаючись на приписи ст. 23 Закону України Про прокуратуру та ст. 53 ГПК України, зазначено, що даному випадку, звернення прокурора спрямоване на задоволення суспільної потреби у відновленні законності при вирішенні суспільно значимого питання - передачі в користування земельної ділянки навчального закладу з цільовим призначенням для дослідних і навчальних цілей, і дотримання у цій сфері суспільних відносин законодавства становить суспільний інтерес, тому захист такого інтересу відповідає функціям прокурора.

Враховуючи викладене, прокурор просить задовольнити позов.

Відповідач 2 у відзиві на позов, поданому 24.09.2020р. проти позову заперечує, вважаючи його необґрунтованим та безпідставним, оскільки не надано належних та допустимих доказів, якими обґрунтовано обставини, викладені в позовній заяві, а також відзначено, зокрема таке.

Відповідно до умов договору сторони зобов`язувались надати у спільне користування певні товарно-матеріальні цінності для досягнення поставлених цілей. При цьому, як вбачається з п. 3.3. укладеного між сторонами договору соціального партнерства від 01.03.2019р. строк цього договору починає перебіг у момент, визначений у п. 3.2. цього договору та закінчується 01.12.2019р. Також, як вказує відповідач, умовами договору визначено, що договір може бути розірвано достроково (п. п. 3.4, 5.3.).

Враховуючи вищезазначене, як вказує відповідач, 24.09.2019р. сторонами за взаємною згодою прийнято рішення про розірвання договору соціального партнерства від 01.03.2019р. за взаємною згодою сторін, що підтверджується додатковим договором №1 від 24.09.2019р. та повернуто земельну ділянку у користування Миклаській гімназії відповідно до акту приймання-передачі від 24.09.2019р. Отже, як стверджує відповідач, станом на момент пред`явлення позову (12.11.2019р.) та розгляду справи визнання недійсним договору соціального партнерства від 01.03.2019р. та зобов`язання звільнити земельну ділянку, даний договір розірвано, а земельну ділянку повернуто відповідачу 1.

Крім того, відповідач, посилаючись на зміст постанови Верховного суду України від 04.10.2017р. у справі № 906/418/14 зазначив, що неможливо визнати недійсним договір оренди (в даному випадку договір соціального партнерства), який розірвано, оскільки предмет спору відсутній.

Таким чином, беручи до уваги те, що договір соціального партнерства від 01.03.2019р., укладений між ТОВ НВА Перлина Поділля та Миклаською гімназією Білогірської районної ради Хмельницької області за взаємною згодою сторін розірвано та земельна ділянка передана відповідачу 1, відповідач вказує на те, що відсутній предмет спору, що є підставою для закриття провадження у справі.

Враховуючи вищевикладене, відповідач 2 просить суд закрити провадження у справі на підставі п. 2 ч. 1 ст. 231 ГПК України.

Розглядом матеріалів справи встановлено таке.

01.03.2019р. між Миклаською гімназією Ямпільської селищної ради Білогірського району Хмельницької області (стороною 1) та товариством з обмеженою відповідальністю Науково - виробнича агрофірма "Перлина Поділля" (стороною 2) укладено договір соціального партнерства (далі договір), предметом якого є взаємне соціальне, економічне партнерство сторін щодо здійснення дій з об`єднання майна і зусиль щодо оброблення землі для досягнення спільних господарських цілей та проведення навчально - дослідної діяльності школярів (п. 1.1).

Згідно із п. 2.2. договору сторона 2 зобов`язується: надати техніку та кваліфікованих працівників для оброблення землі; надати паливо - мастильні матеріали для оброблення землі; надати насіння та мінеральні добрива для належного забезпечення посівної; провести хімічний захист рослин; зібрати та реалізувати урожай; провести передпосівну підготовку грунту; створити умови для проведення навчально-дослідних екскурсій та навчально-дослідної роботи для школярів в різні пори року.

Як передбачено п. 2.3. договору, сторони 1 зобов`язується: надати земельну ділянку площею 14,51 га; у межах своєї компетенції забезпечити необхідні умови для виконання стороною 2 предмету договору в тому числі до початку виконання стороною 2 робіт, надати стороні 2 необхідну дозвільну документацію; не перешкоджати своїми діями стороні 2 виконувати зобов`язання передбачені цим договором; за запитом надати дані та інформацію, які сторона 2 обґрунтовано вважає необхідними для виконання своїх обов`язків за договором.

Відповідно до п. 2.5. договору прибуток, що отримується стороною 2 від реалізації урожаю, підлягає розподілу пропорційно часткам кожної сторони, при умові пропорційно вкладених затрат.

Згідно із п. 2.6. договору фактичний розподіл прибутку здійснюється шляхом перерахування відповідної частки прибутку стороні - 1 з розрахунку 1270 грн. з кожного гектара землі у формі грошової плати, яка до 01 грудня поточного року має бути перерахована на спец рахунок гімназії. Загальна щорічна сума договору становить 18478,50 грн.

Місце виконання договору: Хмельницька область , Білогірський район, с. Миклаші (земля за межами населеного пункту (п. 3.1.)).

Договір діє з моменту підписання його сторонами (п. 3.2.).

Строк цього договору починає свій перебіг у момент, визначений у п. 3.2. цього договору та закінчується 01.12.2019р. (п. 3.3.).

Договір може бути розірваний достроково виключно за згодою обох сторін, або в судовому порядку, якщо буде доведене невиконання або неналежне виконання взятих на себе зобов`язань однією зі сторін (п. 3.4.).

Як передбачено п. 5.1. договору, зміни та доповнення до цього договору вносяться за погодженням сторін та оформлюються письмово як невід`ємна частина договору.

Договір може бути розірваний достроково: за згодою сторін; на підставах, встановлених діючим законодавством; за рішенням суду; у разі ліквідації однієї із сторін, якщо не визначена юридична особа, що є правонаступником ліквідованої сторони; у випадку порушення виконання договірних зобов`язань сторонами (п. 5.3.).

Відповідно до п. 6.5. договору додаткові договори та додатки до договору є його невід`ємною частиною і мають юридичну силу в разі, якщо вони викладені у письмовій формі та підписані повноважними представниками сторін.

Договір скріплено підписами та печатками сторін.

У листах № 77-276319 від 11.04.2019р. та № 77-276519 від 11.04.2019р., адресованих голові Ямпільської ОТГ та голові Білогірської районної ради, начальник Білогірського відділу Старокостянтинівської місцевої прокуратури просив повідомити Білогірський відділ Старокостянтинівської місцевої прокуратури чи вживались та чи вживаються Білогірською районною радою заходи судового захисту інтересів територіальної громади Ямпільської ОТГ щодо визнання недійсним договору соціального партнерства від 01.03.2019р., укладеного Миклаською гімназією та ТОВ НВА Перлина Поділля та звільнення земельної ділянки.

У листі № 33/01-26 від 15.04.2019р., адресованому заступнику керівника Старокостянтинівської місцевої прокуратури, голова Білогірської районної ради повідомив про те, що при вивчені умов договору соціального партнерства від 01.03.2019р., укладеного Миклаською гімназією та ТОВ НВА Перлина Поділля порушень вимог законодавства не встановлено та зазначено, що у зв`язку із наведеним заходи щодо визнання недійсним спірного договору не вживались та вживатись не будуть.

У відповіді на лист № 407/02-24 від 22.04.2019р., адресованій заступнику керівника Старокостянтинівської місцевої прокуратури, селищний голова Ямпільської селищної ради зазначено про те, що оскільки Микласька гімназія не перебуває на балансі Ямпільської селищної ради, про укладення 01.03.2019р. Миклаською гімназією Білогірської районної ради Хмельницької області та товариством з обмеженою відповідальністю науково-виробничою агрофірмою Перлина Поділля договору соціального партнерства та про його умови селищній раді не відомо. Тому заходи щодо визнання даного договору недійсним селищною радою не приймались.

Також зазначено, що земельна ділянка площею 14,51 га, передана в постійне користування Миклаській гімназії Білогірської районної ради Хмельницької області. Питання щодо подальшого використання земельної ділянки буде розглянуте на засіданні постійної комісії, з питань земельних відносин, будівництва, архітектури та просторового планування Ямпільської селищної ради.

У листі № 10-22-0.6-5559/2-19 від20.09.2019р., адресованому Старокостянтинівській місцевій прокуратурі Хмельницької області щодо здійснення заходів з державного контролю за використанням та охороною земель, начальник Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області, зокрема зазначив про те, що Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області не вправі здійснювати заходи судового захисту з порушених прокуратурою питань.

У листі № 77-919 від 12.09.2019р., адресованому директору Микласької гімназії, начальник Білогірського відділу Старокостянтинівської місцевої прокуратури повідомив про те, що спірний договір не є договором про надання послуг, а є прихованим договором оренди землі, його зміст суперечить вимогам Цивільного кодексу України, Земельного кодексу України, Закону України Про оренду землі, укладений не уповноваженою стороною та не спрямований на реальне настання правових наслідків, що обумовлені ним, тому підлягає визнанню недійсним відповідно до ст. 203, 215 ЦК України.

Враховуючи викладене, просить розглянути вказаний лист, вжити вичерпних заходів до усунення порушень та приведення вищевказаних правовідносин у відповідність до вимог чинного законодавства.

У відповіді на лист № 10-22-0.19-491/103-19 від 22.08.2019р., адресованій начальнику Білогірського відділу Старокостянтинівської місцевої прокуратури надано інформацію щодо земельної ділянки згідно державного акта на право постійного користування землею Серія ІІ-ХМ № 002243, зареєстрованого 24.01.2002р., виданого Миклашській загальноосвітній школі І-ІІ ступенів для виробничих потреб. На даному державному акті знаходиться три земельні ділянки на загальній площі 17,55 га, які знаходяться в межах населеного пункту села Миклаші Миклашівської сільської ради Білогірського району Хмельницької області, а саме: 1) земельна ділянка № 1 площею - 2,34 га ; форма власності - комунальна; місце знаходження земельної ділянки: с. Миклаші; категорія земель - землі житлової та громадської забудови; цільове призначення земельної ділянки: не визначене; загальна вартість земельної ділянки станом на 01.01.2019р. становить - 2914051,14 грн.; 2 ) земельна ділянка № 2 площею - 14,51 га; форма власності - комунальна; місце знаходження земельної ділянки: с. Миклаші; категорія земель - землі сільськогосподарського призначення; цільове призначення земельної ділянки: не визначене; загальна вартість земельної ділянки (ріллі ) станом на 01.01.2019р. становить - 2168538,30 грн.; 3) земельна ділянка № 3 площею - 0,70 га; форма власності - комунальна; місце знаходження земельної ділянки: с. Миклаші; категорія земель землі сільськогосподарського призначення; цільове призначення земельної ділянки: не визначене; загальна варітьсь земельної ділянки (ріллі) станом на 01.01.2019р. становить 83393,81 грн.

У листі № 77-374919 від 31.05.2019р., адресованому начальнику Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області, заступник керівника Старокостянтинівської місцевої прокуратури зазначив про те, що вказаний договір за своєю правовою природою не є договором про спільну діяльність, а є договором оренди земельної ділянки.

Також вказано, що спірний договір не відповідає вимогам закону, суперечить інтересам суспільства і підлягає визнанню недійсним в судовому порядку.

З урахуванням наведеного, прокурор просить повідомити Білогірський відділ Старокостянтинівської місцевої прокуратури чи вживались та чи вживаються Головним Управлінням Держгеокадастру в Хмельницькій області заходи судового захисту інтересів територіальної громади щодо визнання недійсним договору соціального партнерства від 01.03.20.2019р., укладеного Миклаською гімназією та ТОВ НВ А Перлина Поділля та звільнення земельної ділянки. У разі невжиття таких заходів - просить інформувати причини.

Відповідно до Статуту Микласької гімназії Білогірської районної ради Хмельницької області, затвердженого рішенням сесії Білогірської районної ради Хмельницької області № 7-21/2018 від 25.05.2018р. Микласька гімназія Білогірської районної ради Хмельницької області є комунальною неприбутковою установою. Заклад освіти є правонаступником комунального закладу Микласька загальноосвітня школа І-ІІ ступенів (п. 1.1. Статуту).

Згідно із п. 1.4. Статуту засновником закладу освіти є Білогірська районна рада Хмельницької області.

Як передбачено п. 5.1. Статуту, матеріально-технічна база закладу освіти включає: нерухоме та рухоме майно, включаючи будівлі, споруди, земельні ділянки, комунікації, обладнання, транспортні засоби, службове житло,тощо; майнові права, включаючи майнові права інтелектуальної власності на об`єкти права інтелектуальної власності, зокрема інформаційні система, об`єкти авторського права та/або суміжних прав; інші активи, передбачені законодавством.

У повідомленні про встановлення підстав та намір здійснювати представництво інтересів держави в суді Старокостянтинівська місцева прокуратура, посилаючись на положення ст. 23 Закону України Про прокуратуру повідомлено про намір здійснити представництво в суді законних інтересів держави в особі Ямпільської селищної ради шляхом пред`явлення до господарського суджу Хмельницької області позову про визнання недійсним договору соціального партнерства від 01.03.2019р.

24.09.2019р. між Миклаською гімназією Ямпільської селищної ради Білогірського району Хмельницької області (стороною 1) та товариством з обмеженою відповідальністю Науково - виробнича агрофірма "Перлина Поділля" (стороною 2) укладено додатковий договір № 1, відповідно до якого сторони домовились припинити договір соціального партнерства від 01.03.2019р. за взаємною згодою сторін.

Передати по акту приймання-передачі стороні 1 земельну ділянку державної форми власності площею 14,51 га, що знаходиться на території с. Миклаші, яку сторона - 2 займала на підставі договору від 01.03.2019р.

Акт приймання - передачі є невід`ємною частиною додаткового договору № 1 від 24.09.2019р.

Додатковий договір набирає чинності з моменту підписання сторонами, складений у двох примірниках та є невід`ємною частиною договору соціального партнерства від 01.03.2019р.

Додатковий договір скріплений підписами та печатками сторін.

24.09.2019р. між Миклаською загальноосвітньою школою І-ІІІ ступенів (стороною 1) та товариством з обмеженою відповідальністю Науково - виробнича агрофірма "Перлина Поділля" (стороною 2) складено, скріплено підписами та печатками обох сторін акт прийому-передачі (земельної ділянки), відповідно до якого на підставі договору соціального партнерства від 01.03.2019р. між стороною-1 та стороною-2 сторона -2 передає земельну ділянку площею 14,51 га, а сторона - 1 приймає вищевказану земельну ділянку (п. 1 акту).

Акт прийому-передачі земельної ділянки є невід`ємною частиною договору соціального партнерства від 01.03.2019р. (п. 2).

В матеріалах справи наявні копії: Виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань від 21.12.2018р.4 протоколу загальних зборів учасників товариством з обмеженою відповідальністю Науково - виробнича агрофірма "Перлина Поділля" № 114 від 17.12.2018р.; наказу № 116 від 18.12.2018р.; Статуту товариства з обмеженою відповідальністю Науково - виробнича агрофірма "Перлина Поділля", затвердженого загальними зборами учасників товариства протокол № 132 від 12.02.2020р. тощо.

Досліджуючи надані докази, оцінюючи їх в сукупності, судом береться до уваги наступне.

Пунктом 3 ст.3, ст.627 Цивільного кодексу України закріплено принцип свободи договору, який передбачає, що сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.

Ст. 526 Цивільного кодексу України визначено, що зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Згідно зі ст. 193 Господарського кодексу України суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом. Не допускаються одностороння відмова від виконання зобов`язань, крім випадків, передбачених законом, а також відмова від виконання або відстрочка виконання з мотиву, що зобов`язання другої сторони за іншим договором не було виконано належним чином.

Згідно із ст. 38 Закону України Про загальну середню освіту заклад загальної середньої освіти, зокрема: створює науково-методичну і матеріально-технічну бази для організації та здійснення освітнього процесу.

Як передбачено ст. 44 Закону України Про загальну середню освіту матеріально-технічна база закладів загальної середньої освіти включає будівлі, споруди, землю, комунікації, обладнання, транспортні засоби, службове житло та інші цінності. Майно закладів загальної середньої освіти належить їм на правах, визначених законодавством України. Вимоги до матеріально-технічної бази закладів загальної середньої освіти визначаються відповідними будівельними і санітарно-гігієнічними нормами і правилами, а також типовими переліками обов`язкового навчального та іншого обладнання (в тому числі корекційного), навчально-методичних та навчально-наочних посібників, підручників, художньої та іншої літератури.

Відповідно до ч. 1 ст. 80 Закону України Про освіту до майна закладів освіти та установ, організацій, підприємств системи освіти належать: нерухоме та рухоме майно, включаючи будівлі, споруди, земельні ділянки, комунікації, обладнання, транспортні засоби, службове житло тощо; майнові права, включаючи майнові права інтелектуальної власності на об`єкти права інтелектуальної власності, зокрема інформаційні системи, об`єкти авторського права та/або суміжних прав; інші активи, передбачені законодавством.

Як встановлено судом, 01.03.2019р. між Миклаською гімназією Ямпільської селищної ради Білогірського району Хмельницької області (стороною 1) та товариством з обмеженою відповідальністю Науково - виробнича агрофірма "Перлина Поділля" (стороною 2) укладено договір соціального партнерства, предметом якого згідно із п. 1.1. є взаємне соціальне, економічне партнерство сторін щодо здійснення дій з об`єднання майна і зусиль щодо оброблення землі для досягнення спільних господарських цілей та проведення навчально - дослідної діяльності школярів.

Умовами договору передбачено, що сторона 2 зобов`язується: надати техніку та кваліфікованих працівників для оброблення землі; надати паливо - мастильні матеріали для оброблення землі; надати насіння та мінеральні добрива для належного забезпечення посівної; провести хімічний захист рослин; зібрати та реалізувати урожай; провести передпосівну підготовку грунту; створити умови для проведення навчально-дослідних екскурсій та навчально-дослідної роботи для школярів в різні пори року (п. 2.2.).

Крім того, відповідно до умов договору, а саме п. 2.3. сторони 1 зобов`язується: надати земельну ділянку площею 14,51 га; у межах своєї компетенції забезпечити необхідні умови для виконання стороною 2 предмету договору в тому числі до початку виконання стороною 2 робіт, надати стороні 2 необхідну дозвільну документацію; не перешкоджати своїми діями стороні 2 виконувати зобов`язання передбачені цим договором; за запитом надати дані та інформацію, які сторона 2 обґрунтовано вважає необхідними для виконання своїх обов`язків за договором.

Також, умовами договору визначено, що відповідно до п. 2.5. договору прибуток, що отримується стороною 2 від реалізації урожаю, підлягає розподілу пропорційно часткам кожної сторони, при умові пропорційно вкладених затрат.

Разом з тим, п. 2.6. договору передбачає, що фактичний розподіл прибутку здійснюється шляхом перерахування відповідної частки прибутку стороні - 1 з розрахунку 1270 грн. з кожного гектара землі у формі грошової плати, яка до 01 грудня поточного року має бути перерахована на спец рахунок гімназії. Загальна щорічна сума договору становить 18478,50 грн.

Строк цього договору починає свій перебіг у момент, визначений у п. 3.2. цього договору та закінчується 01.12.2019р. (п. 3.3.).

Згідно із ч. 2 ст. 11 Цивільного кодексу України підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є: договори та інші правочини.

Як передбачено ст.ст. 626, 629 Цивільного кодексу України, договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків. Договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Відповідно до ст. 651 Цивільного кодексу України договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом.

Статтею 215 Цивільного кодексу України передбачено, що підставою недійсності правочину є недодержання в момент вчинення правочину стороною (сторонами) вимог, які встановлені частинами першою - третьою, п`ятою та шостою статті 203 цього Кодексу.

Недійсним є правочин, якщо його недійсність встановлена законом (нікчемний правочин). У цьому разі визнання такого правочину недійсним судом не вимагається.

У випадках, встановлених цим Кодексом, нікчемний правочин може бути визнаний судом дійсним.

Якщо недійсність правочину прямо не встановлена законом, але одна із сторін або інша заінтересована особа заперечує його дійсність на підставах, встановлених законом, такий правочин може бути визнаний судом недійсним (оспорюваний правочин).

Згідно із ст. 203 Цивільного кодексу України зміст правочину не може суперечити цьому Кодексу, іншим актам цивільного законодавства, а також інтересам держави і суспільства, його моральним засадам. Особа, яка вчиняє правочин, повинна мати необхідний обсяг цивільної дієздатності. Правочин має бути спрямований на реальне настання правових наслідків, що обумовлені ним.

Правочин є правомірним, якщо його недійсність прямо не встановлена законом або якщо він не визнаний судом недійсним (ст. 204 Цивільного кодексу України).

З огляду на зміст укладеного між сторонами договору соціального партнерства від 01.03.2019р. та положення законодавства суд приходить до висновку, що між сторонами виникли фактичні відносини з передання в користування земельної ділянки, метою яких є отримання прибутку від врожаю сільськогосподарських культур, які там вирощуються.

Також, за змістом ст. 13 Закону України Про оренду землі договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов`язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов`язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

Як передбачено ч.ч. 1, 3 ст. 15 Закону України Про оренду землі істотними умовами договору оренди землі є: об`єкт оренди (кадастровий номер, місце розташування та розмір земельної ділянки); дата укладення та строк дії договору оренди; орендна плата із зазначенням її розміру, індексації, способу та умов розрахунків, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату. За згодою сторін у договорі оренди землі можуть зазначатися інші умови.

При цьому, судом зауважується, що за змістом вищеозначеного договору соціального партнерства від 01.03.2019р. між сторонами склалися правовідносини з оренди землі, оскільки відповідно до умов договору Микласька гімназія Ямпільської селищної ради Білогірського району Хмельницької області передала товариству з обмеженою відповідальністю Науково - виробнича агрофірма "Перлина Поділля" земельну ділянку площею 14,51 га, що перебуває у постійному користуванні навчального закладу, тому суд приходить до висновку про необхідність застосування до даних правовідносин законодавства, що регулює правовідносини у сфері оренди землі.

Статтею 235 Цивільного кодексу України визначено, що удаваним є правочин, який вчинено сторонами для приховання іншого правочину, який вони насправді вчинили.

Якщо буде встановлено, що правочин був вчинений сторонами для приховання іншого правочину, який вони насправді вчинили, відносини сторін регулюються правилами щодо правочину, який сторони насправді вчинили.

Відносини, пов`язані з орендою землі, регулюються Земельним кодексом України, Цивільним кодексом України, Законом України Про оренду землі та іншими нормативно-правовими актами.

Так, частина 1 статті 6 Закону України Про оренду землі передбачає, що орендарі набувають права оренди земельної ділянки на підставах і в порядку, передбачених Земельним кодексом України, Цивільним кодексом України, цим та іншими законами України і договором оренди землі.

При цьому, ч.ч. 1, 2 ст. 4 Закону України Про оренду землі визначає, що орендодавцями земельних ділянок є громадяни та юридичні особи, у власності яких перебувають земельні ділянки, або уповноважені ними особи.

Орендодавцями земельних ділянок, що перебувають у комунальній власності, є сільські, селищні, міські ради в межах повноважень, визначених законом.

Згідно із ч. 1 ст. 78 Земельного кодексу України право власності на землю - це право володіти, користуватися і розпоряджатися земельними ділянками.

Як передбачено ч. 1 ст. 92 Земельного кодексу України право постійного користування земельною ділянкою - це право володіння і користування земельною ділянкою, яка перебуває у державній або комунальній власності, без встановлення строку.

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 124 Земельного кодексу України передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у державній або комунальній власності, здійснюється на підставі рішення відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування згідно з їх повноваженнями, визначеними статтею 122 цього Кодексу, чи договору купівлі-продажу права оренди земельної ділянки (у разі продажу права оренди) шляхом укладення договору оренди земельної ділянки чи договору купівлі-продажу права оренди земельної ділянки.

Передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у державній або комунальній власності, здійснюється за результатами проведення земельних торгів, крім випадків, встановлених частинами другою, третьою статті 134 цього Кодексу.

Як передбачено ч. 2 ст. 16 Закону України Про оренду землі, укладення договору оренди земельної ділянки із земель державної або комунальної власності здійснюється на підставі рішення відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування - орендодавця, прийнятого у порядку, передбаченому Земельним кодексом України, або за результатами аукціону.

Крім того, ч. 5 ст. 6 Закону України Про оренду землі встановлено, що право оренди земельної ділянки підлягає державній реєстрації відповідно до закону.

Враховуючи вищенаведені положення законодавства, судом звертається увага на те, що, враховуючи вищенаведене, оспорюваний договір укладений без наявності необхідного на це обсягу цивільної дієздатності, що має наслідком визнання такого договору недійсним.

За таких обставин суд приходить до висновку про обґрунтованість позову в частині визнання недійсним договору соціального партнерства від 01.03.2019р., укладеного між Миклаською гімназією Ямпільської селищної ради Білогірського району Хмельницької області та товариством з обмеженою відповідальністю науково-виробничою агрофірмою "Перлина Поділля" з огляду на зміст статей 203, 215 ЦК України, тому позов в цій частині підлягає задоволенню.

Щодо позовних вимог в частині зобов`язання товариства з обмеженою відповідальністю науково - виробничої агрофірми "Перлина Поділля" звільнити земельну ділянку площею 14,51 га, яка розташована в межах с. Миклаші Білогірського району Хмельницької області, судом враховується наступне.

Як вбачається з матеріалів справи 24.09.2019р. між Миклаською гімназією Ямпільської селищної ради Білогірського району Хмельницької області (стороною 1) та товариством з обмеженою відповідальністю Науково - виробнича агрофірма "Перлина Поділля" (стороною 2) укладено додатковий договір № 1, відповідно до якого сторони домовились припинити договір соціального партнерства від 01.03.2019р. за взаємною згодою сторін.

Також, як встановлено судом та вбачається з матеріалів справи, 24.09.2019р. між Миклаською загальноосвітньою школою І-ІІІ ступенів (стороною 1) та товариством з обмеженою відповідальністю Науково - виробнича агрофірма "Перлина Поділля" (стороною 2) складено, скріплено підписами та печатками обох сторін акт прийому-передачі (земельної ділянки), відповідно до якого на підставі договору соціального партнерства від 01.03.2019р. між стороною-1 та стороною-2 сторона-2 передає земельну ділянку площею 14,51 га, а сторона - 1 приймає вищевказану земельну ділянку (п. 1 акту).

Відтак, судом звертається увага на те, що ще до пред`явлення позову спірну земельну ділянку було повернуто товариством з обмеженою відповідальністю науково - виробничою агрофірмою "Перлина Поділля" на підставі акту прийому-передачі земельної ділянки від 24.09.2019р.

Беручи до уваги наведене вище, оскільки ще до пред`явлення позову спірну земельну ділянку було повернуто, суд приходить до висновку про безпідставність позовних вимог в частині зобов`язання товариства з обмеженою відповідальністю науково - виробничої агрофірми "Перлина Поділля" звільнити земельну ділянку площею 14,51 га, яка розташована в межах с. Миклаші Білогірського району Хмельницької області, тому у позові в цій частині слід відмовити.

Крім того, зважаючи на викладене, враховуючи також правові позиції, наведені у постанові Верховного Суду від 22 січня 2020 року в справі № 394/301/19, судом відзначається відсутність передбачених ст. 231 ГПК України підстав для закриття провадження в даній справі.

У зв`язку із частковим задоволенням позову судові витрати покладаються на прокуратуру та відповідачів пропорційно до задоволених позовних вимог відповідно до ст. 129 ГПК України.

Керуючись ст.ст. 2, 20, 24, 73, 74, 129, 232, 237, 238, 240, 241 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

ВИРІШИВ:

Позов заступника керівника Старокостянтинівської місцевої прокуратури в інтересах держави в особі Ямпільської селищної ради, Білогірської районної ради до Микласької гімназії Ямпільської селищної ради Білогірського району Хмельницької області, товариства з обмеженою відповідальністю науково - виробничої агрофірми "Перлина Поділля" про визнання недійсним договору та зобов`язання звільнити земельну ділянку задовольнити частково.

Визнати недійсним договір соціального партнерства від 01.03.2019р., укладений між Миклаською гімназією Ямпільської селищної ради Білогірського району Хмельницької області та товариством з обмеженою відповідальністю науково-виробничою агрофірмою "Перлина Поділля".

У решті позову відмовити.

Стягнути з Микласької гімназії Ямпільської селищної ради Білогірського району Хмельницької області (Хмельницька область, Білогірський район, с. Миклаші, вул. Центральна, 3, код ЄДРПОУ 25994303) на користь Хмельницької обласної прокуратури (м. Хмельницький, пров. Військоматський, 3, код ЄДРПОУ 02911102) 960,5 грн. відшкодування судового збору.

Видати наказ.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю науково - виробничої агрофірми "Перлина Поділля" (Хмельницька область, Білогірський район, смт. Білогір`я, вул. Миру, 10, код ЄДРПОУ 30557165) на користь Хмельницької обласної прокуратури (м. Хмельницький, пров. Військоматський, 3, код ЄДРПОУ 02911102) 960,5 грн. відшкодування судового збору.

Видати наказ.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду (ч. ч. 1, 2 ст. 241 ГПК України).

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення (ч. 1 ст. 256 ГПК України).

Апеляційна скарга подається в порядку, передбаченому ст. 257 ГПК України, з урахуванням пп. 17.5 Розділу ХІ "Перехідні положення" ГПК України.

Повний текст рішення складено 04.01.2021р.

Суддя М.В. Смаровоз

Віддруков. 7 прим. (рек. з пов. про вруч.): 1 - до справи; 2,3 - позивачам (Ямпільській селищній раді - 30231, смт. Ямпіль, вул. Чернавіна. 52А; Білогірській районній раді - 30200, смт. Білогір`я, вул. Шевченка, 46); 4,5 - відповідачам (Миклаській гімназії Ямпільської сел. ради Білогірського р. Хмельницького обл. - 30241, Хмельницька обл., Білогірський район, с. Миклаші, вул. Центральна, 3; ТОВ НВА "Перлина Поділля" - 30200, Хмельницька обл., Білогірський р-н, смт. Білогір`я, вул. Миру,10); 6 - Старокостянтинівській місцевій прокуратурі ( 31100, м. Старокостянтинів, вул. К. Острозького, 41); 7 - прокуратурі Хмельницької області.

СудГосподарський суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення21.12.2020
Оприлюднено05.09.2022
Номер документу93982975
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин про усунення порушення прав власника

Судовий реєстр по справі —924/1230/19

Рішення від 21.12.2020

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Смаровоз М.В.

Рішення від 22.12.2020

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Смаровоз М.В.

Ухвала від 30.11.2020

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Смаровоз М.В.

Ухвала від 06.11.2020

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Смаровоз М.В.

Ухвала від 02.10.2020

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Смаровоз М.В.

Ухвала від 31.08.2020

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Смаровоз М.В.

Ухвала від 27.11.2019

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Смаровоз М.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні