Рішення
від 28.12.2020 по справі 164/1485/20
МАНЕВИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №: 164/1485/20

п/с: 2/164/605/2020

Категорія: 310010000

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

28 грудня 2020 року Маневицький районний суд Волинської області

в складі: головуючого - судді Невара О.В.,

при секретарі Шлеян А.В.,

з участю представника прокуратури Власюк М.С.,

відповідачів ОСОБА_1 , ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт. Маневичі справу за позовом Маневицької місцевої прокуратури Волинської області в інтересах Старочорторийської сільської ради Маневицького району Волинської області, третя особа на стороні позивача, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, - державне підприємство „Маневицьке лісове господарство" до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 про стягнення 23873 гривень 05 копійок, -

В С Т А Н О В И В:

Маневицька місцева прокуратура Волинської області звернулася в суд в інтересах Старочорторийської сільської ради Маневицького району Волинської області, третя особа на стороні позивача, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, - державне підприємство „Маневицьке лісове господарство" до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 про стягнення 23873 гривень 05 копійок. Свої вимоги обґрунтували тим, що 19 березня 2019 року, біля 18 год, відповідачі ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 в 22 кварталі 6 виділу Куклинського лісництва ДП „Маневицьке лісове господарство" всупереч встановленому законом порядку, без будь-якого дозволу вчинили самовільну порубку восьми сухостійних дерев породи сосна з діаметрами пнів відповідно два дерева - 24/16 см., два дерева - 32/24 см., одне дерево - 35/28 см., одне дерево - 36/28 см., одне дерево - 38/28 см., одне дерево - 40/32 см. Незаконною порубкою вказаних сухостійних дерев породи сосна заподіяна майнова шкода на загальну суму 23873 гривень 05 копійок, що підтверджується розрахунком розміру шкоди, проведеним ДП „Маневицьке лісове господарство" на підставі постанови Кабінету Міністрів України № 665 від 23 липня 2008 року „Про затвердження такс для обчислення розміру шкоди, заподіяної лісу". Відповідачами ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 завдана порушенням законодавства про охорону навколишнього природного середовища шкода на загальну суму 23873 гривень 05 копійок в добровільному порядку не відшкодована. Посилаючись на зазначені обставини, просили стягнути з відповідачів ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 у солідарному порядку на користь спеціального фонду місцевого бюджету 23873 гривень 05 копійок у відшкодування шкоди, заподіяної порушенням законодавства про охорону навколишнього природного середовища, та 2102 гривень сплаченого при зверненні до суду судового збору.

В судовому засіданні представник Маневицької місцевої прокуратури Волинської області Власюк М.С. позовні вимоги підтримала у повному обсязі з підстав, викладених у поданій до суду заяві, просила стягнути з відповідачів ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 у солідарному порядку на користь спеціального фонду місцевого бюджету 23873 гривень 05 копійок у відшкодування шкоди, заподіяної порушенням законодавства про охорону навколишнього природного середовища, та 2102 гривень сплаченого при зверненні до суду судового збору.

Представник позивача - Старочорторийської сільської ради Маневицького району Волинської області, представниктретьої особи на стороні позивача, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, - державного підприємства „Маневицьке лісове господарство" в судове засідання не з`явилися, будучи завчасно у встановленому законом порядку повідомленими про час та місце розгляду справи, про причини неявки суд не повідомили, подали до суду заяви, в яких вказали, що позовні вимоги вони підтримують у повному обсязі, просили розгляд справи проводити у їх відсутності.

Відповідачі ОСОБА_1 , ОСОБА_2 в судовому засіданні позовні вимоги визнали частково, підтвердили, що 19 березня 2019 року в 22 кварталі 6 виділу Куклинського лісництва ДП „Маневицьке лісове господарство" ними разом з ОСОБА_3 всупереч встановленому законом порядку, без будь-якого дозволу було вчинено самовільну порубку восьми сухостійних дерев породи сосна з діаметрами пнів відповідно два дерева - 24/16 см., два дерева - 32/24 см., одне дерево - 35/28 см., одне дерево - 36/28 см., одне дерево - 38/28 см., одне дерево - 40/32 см. Завдану шкоду в добровільному порядку відшкодовано не було в зв`язку з відсутністю необхідних коштів. Вважають, що розмір шкоди має бути меншим.

Відповідач ОСОБА_3 в судове засідання не з`явився, будучи завчасно у встановленому законом порядку повідомленим про час та місце слухання справи, що підтверджується відповідним поштовим повідомленням про одержання судової повістки.

Заслухавши думку представника прокуратури Власюк М.С., відповідачів ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , які не заперечували щодо проведення судового розгляду у відсутності вказаних представника позивача, представникатретьої особи на стороні позивача, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, та відповідача, а також те, що в справі є достатньо доказів для вирішення її по суті, суд ухвалив - розглядати справу у відсутності представника позивача - Старочорторийської сільської ради Маневицького району Волинської області, представникатретьої особи на стороні позивача, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, - державного підприємства „Маневицьке лісове господарство" та відповідача ОСОБА_3 .

Заслухавши пояснення представника прокуратури, відповідачів, проаналізувавши матеріали справи, суд вважає, що позов підставний і підлягає до задоволення з наступних підстав.

Згідно з ст. 1166 Цивільного кодексу України майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала. Особа, яка завдала шкоди, звільняється від її відшкодування, якщо вона доведе, що шкоди завдано не з її вини.

Відповідно до ст. 105 Лісового кодексу України порушення лісового законодавства тягне за собою дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність відповідно до закону. Відповідальність за порушення лісового законодавства несуть особи, винні у незаконному вирубуванні та пошкодженні дерев і чагарників...

Згідно з ст. 107 Лісового кодексу України підприємства, установи, організації і громадяни зобов`язані відшкодувати шкоду, заподіяну ними лісу внаслідок порушення лісового законодавства, у розмірах і порядку, визначених законодавством України.

Відповідно до ст. 10 Закону України „Про рослинний світ" спеціальне використання природних рослинних ресурсів здійснюється за дозволом юридичними або фізичними особами для задоволення їх виробничих та наукових потреб, а також з метою отримання прибутку від реалізації цих ресурсів або продуктів їх переробки. За умови додержання вимог законодавства можуть здійснюватися такі види спеціального використання природних рослинних ресурсів: … заготівля деревини під час рубок головного користування… Законодавством України можуть передбачатися й інші види спеціального використання природних рослинних ресурсів. Спеціальне використання природних рослинних ресурсів загальнодержавного значення здійснюється за дозволом, що видається в порядку, який визначається Кабінетом Міністрів України. Спеціальне використання природних рослинних ресурсів місцевого значення здійснюється за дозволом, що видається в порядку, який визначається Верховною Радою Автономної Республіки Крим та органами місцевого самоврядування.

Згідно з ст. 41 Закону України „Про охорону навколишнього природного середовища" економічні заходи забезпечення охорони навколишнього природного середовища передбачають:… відшкодування в установленому порядку збитків, завданих порушенням законодавства про охорону навколишнього природного середовища.

Відповідно до ст. 68 вказаного Закону порушення законодавства України про охорону навколишнього природного середовища тягне за собою встановлену цим Законом та іншим законодавством України дисциплінарну, адміністративну, цивільну і кримінальну відповідальність. Відповідальність за порушення законодавства про охорону навколишнього природного середовища несуть особи, винні у:… самовільному спеціальному використанні природних ресурсів. Законодавством України може бути встановлено відповідальність і за інші порушення законодавства про охорону навколишнього природного середовища. Підприємства, установи, організації та громадяни зобов?язані відшкодовувати шкоду, заподіяну ними внаслідок порушення законодавства про охорону навколишнього природного середовища, в порядку та розмірах, встановлених законодавством України. Застосування заходів дисциплінарної, адміністративної або кримінальної відповідальності не звільняє винних від компенсації шкоди, заподіяної забрудненням навколишнього природного середовища та погіршенням якості природних ресурсів. Незаконно добуті в природі ресурси та виготовлена з них продукція підлягають безоплатному вилученню, а знаряддя правопорушення - конфіскації.

Згідно з ч. 1 ст. 69 Закону України „Про охорону навколишнього природного середовища" шкода, заподіяна внаслідок порушення законодавства про охорону навколишнього природного середовища, підлягає компенсації в повному обсязі.

В судовому засіданні встановлено, що 19 березня 2019 року, біля 18 год, відповідачі ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 в 22 кварталі 6 виділу Куклинського лісництва ДП „Маневицьке лісове господарство" всупереч встановленому законом порядку, без будь-якого дозволу вчинили самовільну порубку восьми сухостійних дерев породи сосна з діаметрами пнів відповідно два дерева - 24/16 см., два дерева - 32/24 см., одне дерево - 35/28 см., одне дерево - 36/28 см., одне дерево - 38/28 см., одне дерево - 40/32 см. Незаконною порубкою вказаних сухостійних дерев породи сосна заподіяна майнова шкода на загальну суму 23873 гривень 05 копійок, що підтверджується розрахунком розміру шкоди, проведеним ДП „Маневицьке лісове господарство" на підставі постанови Кабінету Міністрів України № 665 від 23 липня 2008 року „Про затвердження такс для обчислення розміру шкоди, заподіяної лісу". Відповідачами ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 завдана порушенням законодавства про охорону навколишнього природного середовища шкода на загальну суму 23873 гривень 05 копійок в добровільному порядку не відшкодована. Зазначені обставини не оспорюються сторонами в судовому засіданні, а також це встановлено з досліджених судом письмових доказів, зокрема, протоколів про адміністративне правопорушення № 000046 від 19 березня 2019 року, № 000004 від 19 березня 2019 року та № 000061 від 19 березня 2019 року, постанов про накладення адміністративного стягнення № 000046, № 000005 від 19 березня 2019 року та № 000007 від 21 березня 2019 року, доповідної записки начальника ВОЗЛ ДП „Маневицьке лісове господарство" Наумюка І.О. від 20 березня 2019 року, повідомлення ДП „Маневицьке лісове господарство" № 10-23/999 від 24 липня 2020 року, акту огляду місця вчинення правопорушення лісового законодавства від 19 березня 2019 року, довідки-розрахунку розміру шкоди, заподіяної внаслідок незаконної рубки дерев в 22 кварталі 6 виділу Куклинського лісництва ДП „Маневицьке лісове господарство".

Згідно ч. 1, 5-6 ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

При вирішенні позовних вимог суд бере до уваги, що відповідачами ОСОБА_1 , ОСОБА_2 та ОСОБА_3 відповідно до ст. 81 ЦПК України не подано суду будь-яких належних доказів, що свідчать про неправильність представлених позивачем розрахунків суми завданої шкоди, а також про безпідставність заявлених позовних вимог.

Аналізуючи зібрані та досліджені в судовому засіданні докази в їх сукупності, суд вважає, що з відповідачів ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 підлягає стягненню у солідарному порядку на користь спеціального фонду місцевого бюджету Старочорторийської сільської ради Маневицького району Волинської області 23873 гривень 05 копійок у відшкодування шкоди, заподіяної порушенням законодавства про охорону навколишнього природного середовища.

Відповідно до ст. 141 ЦПК України з відповідачів ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 підлягає стягненню на користь прокуратури Волинської області відповідно з кожного по 700 гривень 67 копійок судового збору, сплаченого при поданні позову.

Керуючись ст.ст. 2-5, 10-13, 76-81, 133, 141, 258-259, 263-265, 268, 280-284, 289, 354-355 ЦПК України, ст. 1166 Цивільного кодексу України, ст.ст. 105, 107, 108 Лісового кодексу України, ст.ст. 20-2, 41, 68, 69 Закону України „Про охорону навколишнього природного середовища", ст. 10 Закону України „Про рослинний світ", суд, -

В И Р І Ш И В:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з ОСОБА_1 (ідентифікаційний номер НОМЕР_1 ), ОСОБА_2 (ідентифікаційний номер НОМЕР_2 ), ОСОБА_3 (ідентифікаційний номер НОМЕР_3 ) у солідарному порядку на користь Старочорторийської сільської ради Маневицького району Волинської області (р/р UA168999980333179331000003314 в УК у Маневицькому районі, код платежу 240621, МФО 899998, код ЄДРПОУ 04334442) 23873 (двадцять три тисячі вісімсот сімдесят три) гривень 05 копійок у відшкодування шкоди, заподіяної порушенням законодавства про охорону навколишнього природного середовища.

Стягнути з ОСОБА_1 (ідентифікаційний номер НОМЕР_1 ), ОСОБА_2 (ідентифікаційний номер НОМЕР_2 ), ОСОБА_3 (ідентифікаційний номер НОМЕР_3 ) на користь прокуратури Волинської області (р/р UA138201720343140001000004945 у ДКС України, МФО 820172, код ЄДРПОУ 02909915) відповідно з кожного по 700 (сімсот) гривень 67 копійок судових витрат.

Рішення суду може бути оскаржене безпосередньо до Волинського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя районного суду О.В. Невар

СудМаневицький районний суд Волинської області
Дата ухвалення рішення28.12.2020
Оприлюднено06.01.2021
Номер документу93986232
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —164/1485/20

Ухвала від 29.03.2021

Цивільне

Маневицький районний суд Волинської області

Невар О. В.

Рішення від 28.12.2020

Цивільне

Маневицький районний суд Волинської області

Невар О. В.

Рішення від 28.12.2020

Цивільне

Маневицький районний суд Волинської області

Невар О. В.

Рішення від 28.12.2020

Цивільне

Маневицький районний суд Волинської області

Невар О. В.

Ухвала від 02.12.2020

Цивільне

Маневицький районний суд Волинської області

Невар О. В.

Ухвала від 12.11.2020

Цивільне

Маневицький районний суд Волинської області

Невар О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні