Рішення
від 04.12.2020 по справі 314/3581/20
ВІЛЬНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 314/3581/20

Провадження № 2/314/1168/2020

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25.11.2020 року м.Вільнянськ

Вільнянський районний суд Запорізької області у складі головуючого судді Мануйлової Н.Ю., секретар судового засідання Рясна А.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку загального позовного провадження цивільну справу №314/3581/20 за позовом ОСОБА_1 до Привільненської сільської ради Вільнянського району Запорізької області, третя особа: Приватне підприємство Агрофірма Перше травня про поновлення порушеного права на земельну частку,

ВСТАНОВИВ:

У серпні 2020 року позивач звернулася до суду з позовом до Привільненської сільської ради Вільнянського району Запорізької області, в якому з урахуванням уточнення просила суд поновити порушене право на земельну частку (пай).

В обґрунтування своїх вимог позивач вказала, що 23.09.1993 КСП Перше травня було видано Державний акт на право колективної власності на землю. На час видачі державного акту на право колективної власності на землю КСП Перше травня за нею зберігалося членство в даному КСП, але її помилково не включили до списків членів КСП, які мали право на земельну частку (пай) та не видали відповідний сертифікат.

Посилаючись на Указ Президента України Про порядок паювання земель, переданих в колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям від 8 серпня 1995 року, позивач просила задовольнити її вимоги до Привільненської сільської ради Вільнянського району Запорізької області.

Представник позивача подала заяву, в якій просила розглянути справи без участі позивача та її представника, також просила задовольнити позовні вимоги.

Представник відповідача надіслав до суду заяву, в якій визнав позов у повному обсязі та просив суд розглядати справу без його участі.

Представник третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, ТОВ Агрофірма Перше травня , в судове засідання не з`явився, повідомлявся судом належним чином про дату на час судового засідання.

Суд, дослідивши письмові докази по справі, вважає за необхідне позов задовольнити, виходячи із наступних підстав.

Як встановлено судом та вбачається з матеріалів справи, позивач ОСОБА_1 була прийнята до КСП Перше травня з 02.07.1985, що підтверджується копією трудової книжки від 30.12.1985.

Згідно відповіді від 15.10.2020 № 0-8-0.26-2387/165-20 відділу у Вільнянському районі Головного управління Держгеокадастру у Запорізькій області Державний акт на право колективної власності серії ЗП № 00022 КСП Перше травня був зареєстрований 23.09.1993.

Згідно з відповіддю від 15.10.2020 2297/165-20 відділу у Вільнянському районі Головного управління Держгеокадастру у Запорізькій області відповідно до книги реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай), що видаються членам КСП Перше травня , ОСОБА_1 в списках щодо отримання сертифікату на право на земельну частку(пай) не значиться, при цьому відповідач не заперечував доводи позивача про те, що на час видачі державного акту на право колективної власності на землю (23.09.1993) КСП Перше травня , правонаступником якого є ПП Агрофірма Перше травня , за позивачем зберігалося членство у даному КСП.

Відповідно до ст. 22 Земельного кодексу України в редакції від 13 березня 1992 року, який діяв на час розпаювання земель колективної власності, право власності на землю або право користування наданою земельною ділянкою виникало після встановлення землевпорядними організаціями меж земельної ділянки в натурі на місцевості і одержання документа, що посвідчує це право.

Указом Президента України Про порядок паювання земель, переданих в колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям від 8 серпня 1995 року визначено коло осіб, які мають право на земельний пай, а саме право на земельну частку (пай) мають члени колективного сільськогосподарського підприємства, сільськогосподарського кооперативу, сільськогосподарського акціонерного товариства, в тому числі пенсіонери, які раніше працювали в ньому і залишаються членами зазначеного підприємства, кооперативу, товариства відповідно до списку, що додається до Державного акту на право колективної власності на землю .

Відповідно до ч. 1 ст. 1 Закону України Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв) право на земельну частку мають колишні члени колективних сільськогосподарських підприємств, сільськогосподарських кооперативів, сільськогосподарських акціонерних товариств, у тому числі створених на базі радгоспів та інших державних сільськогосподарських підприємств, а також пенсіонери з їх числа, які отримали сертифікати на право на земельну частку (пай) у встановленому законодавством порядку.

Згідно роз`яснень, викладених в п. 24 постанови Пленуму Верховного Суду України від 16 квітня 2004 року №7 Про практику застосування судами земельного законодавства при розгляді цивільних справ , член колективного сільськогосподарського підприємства (далі КСП), включений до списку, що додається до державного акта на право колективної власності на землю, набуває права на земельну частку (пай) з дня видачі цього акта, і в разі його смерті успадкування права на земельний пай здійснюється за нормами ЦК, у тому числі й у випадку, коли з різних причин ця особа не отримала сертифікат на право на земельну частку (пай). Невнесення до зазначеного вище списку особи, яка була членом КСП на час передачі у колективну власність землі, не може позбавити її права на земельну частку.

При неможливості надати такій особі земельну частку (пай) з колективної власності через відсутність необхідної для цього землі остання відповідно до пункту 7 Указу Президента України від 8 серпня 1995 р. № 720/95 Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям має бути надана із земель запасу, створеного місцевою радою під час передачі землі у колективну власність.

Позови громадян, пов`язані з паюванням земель (зокрема, про визнання права на земельну частку (пай), її розмір, незаконність відмови у видачі сертифіката, виділення паю в натурі), можуть бути предметом розгляду судів. Відповідачами в таких справах є КСП, сільськогосподарські кооперативи, районна державна адміністрація, яка затверджувала розмір паю, вирішувала питання про видачу сертифіката, а також виконавчий орган чи орган місцевого самоврядування, що має вирішувати питання про виділення земельної частки (паю) в натурі, тощо.

Оскільки позивач на час одержання колективним сільськогосподарським підприємством Перше травня державного акта на право колективної власності на землю станом на 23.09.1993 була членом даного КСП, то вона мала право на земельний пай і на її ім`я помилково не видали сертифікат на право на земельну частку (пай) при розпаюванні землі.

Загальновідомим є факт, що колишні члени КСП Перше травня вже отримали сертифікати на право на земельну частку (пай) та в подальшому державні акти на земельну частку (пай).

Відповідно до ч. 3 ст. 1 Закону України Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв) право особи на земельну частку (пай) може бути встановлено в судовому порядку.

Рішення суду про визнання права на земельну частку (пай) відповідно до ч. 1 ст. 2 вищевказаного Закону є документом, що посвідчує право на земельну частку (пай).

Згідно ч. 2 ст. 5 Закону України Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв) сільські, селищні, міські ради приймають рішення щодо виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв) у межах населених пунктів, а районні державні адміністрації за межами населених пунктів.

Захист прав громадян та юридичних осіб на земельні ділянки здійснюється шляхом визнання прав ( п. а ч. 3 ст. 152 ЗК України).

Оскільки право позивача на земельну частку (пай) в землях колективної власності колишнього КСП Перше травня було порушено, суд виходячи з принципу земельного законодавства щодо забезпечення рівності права власності на землю громадян, що визначено п. б) ч. 1 ст. 5 ЗК України, вважає за необхідне задовольнити вимоги позивача шляхом поновлення його права на земельну частку (пай).

Згідно заяви представника позивача судові витрати у вигляді сплаченого судового збору суд відносить на рахунок позивача.

Враховуючи вищевикладене та керуючись ст.ст. 12,13,81, 258-259, 263-265 ЦПК України, ст.ст. 5, 152 ч. 3 п. а) ЗК України, ст.ст. 2, 5 Указу Президента України Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям від 08.08.1995 року, ст.ст. 22, 23 Земельного кодексу України в редакції від 13 березня 1992 року, ст.ст. 1, 2, 3, 5 Закону України Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв) , суд

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 , місце проживання: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , до Привільненської сільської ради Вільнянського району Запорізької області, місцезнаходження: Запорізька область, Вільнянський район, с.Привільне, вул.Щаслива, буд. 16, код ЄДРПОУ 25222109, третя особа: Приватне підприємство Агрофірма Перше травня , місцезнаходження: Запорізька область, Вільнянський район, с.Привільне, вул. Шкільна, буд.2, код ЄДРПОУ 30796674, про поновлення порушеного права на земельну часткузадовольнити.

Поновити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , місце проживання: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , порушене право на земельну частку (пай).

Рішення може бути оскаржене до Запорізького апеляційного суду через Вільнянський районний суд Запорізької області. Апеляційна скарга на рішення суду першої інстанції подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду. Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 ЦПК України.

Повний текст рішення складено 04 . 12.2020 .

Суддя Наталія Юріївна Мануйлова

04.12.2020

Дата ухвалення рішення04.12.2020
Оприлюднено05.01.2021
Номер документу93993639
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —314/3581/20

Рішення від 04.12.2020

Цивільне

Вільнянський районний суд Запорізької області

Мануйлова Н. Ю.

Рішення від 04.12.2020

Цивільне

Вільнянський районний суд Запорізької області

Мануйлова Н. Ю.

Рішення від 25.11.2020

Цивільне

Вільнянський районний суд Запорізької області

Мануйлова Н. Ю.

Ухвала від 15.10.2020

Цивільне

Вільнянський районний суд Запорізької області

Мануйлова Н. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні