Вирок
від 04.01.2021 по справі 555/2272/20
БЕРЕЗНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 555/2272/20

Номер провадження 1-кп/555/83/21

В И Р О К

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

04 січня 2021 року м.Березне

Березнівський районний суд Рівненської області у складі:

головуючого судді ОСОБА_1

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2

розглянув в порядку спрощеного провадження, кримінальне провадження внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12020185060000160 від 01 листопада 2020 року відносно ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , українця, громадянина України, уродженця с.Друхів, Березнівського району, Рівненської області, жителя АДРЕСА_1 , одруженого, на утриманні має трьох неповнолітніх дітей, непрацездатних осіб та осіб похилого віку не має, з повною загальною середньою освітою, непрацюючого, не депутата, раніше не судимого, за обвинуваченням у вчиненні кримінального проступку,передбаченого ч.1ст.185 КК України,-

В С Т А Н О В И В :

31.10.2020 року приблизно 18:45 годині громадянин ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , житель АДРЕСА_1 перебуваючи по вул. Поштовій в с.Моквин, Березнівського району, Рівненської області переслідуючи корисливиймотив,спрямований нанезаконне збагачення за рахунок чужого майна, побачивши дерев`яну конструкцію вирішив її викрасти. Реалізуючи свій протиправний намір гр. ОСОБА_3 , в той же час, усвідомлюючи суспільну небезпечність своїх злочинних дій, керуючись корисливим мотивом спрямованим на незаконне збагачення за рахунок чужого майна, скориставшись тимчасовою відсутністю власника майна, переконавшись, що його дії не будуть помічені іншими сторонніми особами, забрав дерев`яну конструкцію вартістю 2500,00 грн., яка належала Моквинській сільській раді тобто умисно, таємно, викрав чуже майно, привласнив його та розпорядився ним на свій розсуд, чим завдав Моквинській сільській раді майнової шкоди на вказану суму.

Таким чином, ОСОБА_3 вчинив кримінальний проступок, передбачений ч. 1ст. 185 КК України таємне викрадення чужого майна (крадіжка).

Суд вважає вину обвинуваченого ОСОБА_3 доведеною, і кваліфікує його дії за ч.1 ст.185 КК України, як таємне викрадення чужого майна (крадіжка).

Зазначені обставини встановлені органом досудового розслідування і викладені в обвинувальному акті, який затверджено прокурором, який звернувся до суду з клопотанням про його розгляд у спрощеному провадженні, не оспорюються обвинуваченим, про що ним подана відповідна заява за участю захисника.

Обвинувачений ОСОБА_3 та його захисник, адвокат ОСОБА_4 не оспорювали встановлені під час дізнання обставини і згідні з розглядом обвинувального акту у спрощеному провадженні без проведення судового розгляду в судовому засіданні за їх відсутності.

Представник Моквинської сільської ради ОСОБА_5 також не заперечує щодо розгляду кримінального провадження у спрощеному провадженні, матеріальна шкода Моквинській сільській раді відшкодована в повному обсязі.

Враховуючи, що обвинувачений ОСОБА_3 свою вину визнав повністю, не оспорював фактичні обставини справи, згідний на розгляд обвинувального акту за його відсутності, а також те, що прокурор звернувся до суду з клопотанням про розгляд обвинувального акту у спрощеному порядку без проведення судового розгляду в судовому засіданні, обвинувачений та потерпіла сторона не заперечують щодо розгляду кримінального провадження у спрощеному провадженні, у відповідності до ч. 2 ст.382 КПК України суд ухвалив обвинувальний акт розглядати у спрощеному провадженні без проведення судового розгляду в судовому засіданні за відсутності учасників судового провадження, на підставі вивчення обвинувального акту та доданих до нього матеріалів із ухваленням вироку без зазначення доказів на підтвердження встановлених обставин.

Відповідно до ч. 4ст. 107 КПК Україниу разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цьогоКодексусудове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Суд, вивчивши обвинувальний акт та додані до нього матеріали кримінального провадження, дійшов до висновку про доведеність вини ОСОБА_3 у вчиненні кримінального проступку, передбаченого ч.1ст. 185 КК України.

При призначанні покарання обвинуваченому суд враховує ступінь тяжкості кримінального правопорушення, особу винного та обставини, що пом`якшують та обтяжують покарання.

Обвинувачений ОСОБА_3 вчинив умисне кримінальне правопорушення, яке згідно ізст. 12 КК Україниє кримінальним проступком, раніше не судимий, не працює, одружений, на утриманні має трьох неповнолітніх дітей, непрацездатних осіб та осіб похилого віку не має, на обліку лікаря психіатра та нарколога не перебуває, за місцем проживання характеризується задовільно.

Обставиною, яка пом`якшує покарання, суд визнає щире каяття, активне сприяння розкриттю кримінального правопорушення. Обставин, які обтяжують покарання обвинуваченого судом не встановлено.

З урахуванням наведеного, вивчивши матеріали обвинувального акту та матеріали кримінального провадження, керуючись законом та оцінюючи кожний доказ з точки зору належності, допустимості, достовірності, а сукупність зібраних доказів з достатності та взаємозв`язку для прийняття відповідного рішення, суд дійшов висновку, що подія кримінального проступку мала місце, вина обвинуваченого ОСОБА_3 у скоєнні кримінального проступку, передбаченого ч.1ст.185 КК України, знайшла своє підтвердження і доведена повністю поза розумним сумнівом. Дії обвинуваченого ОСОБА_3 кваліфіковані вірно за ч.1ст.185КК України, як таємне викрадення чужого майна (крадіжка).

Згідно зст. 65 КК Україниособі, яка вчинила кримінальне правопорушення, має бути призначене покарання, необхідне й достатнє для її виправлення та попередження нових кримінальних правопорушень, а відповідно дост. 50 КК Українипокарання має на меті не тільки кару, а й виправлення засуджених, а також запобігання вчиненню нових кримінальних правопорушень як засудженими, так і іншими особами.

Враховуючи особу обвинуваченого, суд приходить до переконання про призначення ОСОБА_3 іншого більш м`якого покарання ніж громадські роботи, буде суперечити принципу справедливості покарання і не відповідатиме його метівиправлення засудженого та запобігання вчиненню нових злочинів як ним, так і іншими особами.

Суд також вважає, що таке покарання відповідатиме тяжкості правопорушення, та не буде становити «особистий надмірний тягар для обвинуваченого та відповідатиме справедливому балансу між загальними інтересами суспільства вимогам захисту основоположних прав особи". За цих же обставин, суд не вбачає підстав для призначення обвинуваченому покарання більш м`якого, ніж передбачено статтею та законом.

Саме виконання громадських робіт (виконання суспільно-корисних робіт, безоплатно у вільний від роботи (навчання) час та без урахування побажань засудженого) на благо суспільства, зможуть змусити обвинуваченого усвідомити необхідність правомірної поведінки.

Враховуючи наведені обставини справи, особу винного, суд вважає, що виправлення та перевиховання обвинуваченої можливе шляхом призначення покарання у виді громадських робіт.

Суд вважає, що визначене покарання буде необхідним і достатнім для виправлення обвинуваченого, попередження нових злочинів.

Обставин, передбачених ч. 3 ст. 56 КК України, що унеможливлювали б призначення обвинуваченому ОСОБА_3 покарання у виді громадських робіт, не встановлено.

Витрати назалучення експертавідсутні. Цивільний позов по справі не заявлявся. Запобіжний захід щодо ОСОБА_3 , не обирався. Долю речових доказів суд вирішує відповідно дост.100 КПК України.

Керуючись ст.ст.368-370,373,374,381,382 КПК України, ст.ст. 12, 185 КК України суд,-

У Х В А Л И В:

ОСОБА_3 визнати винним у вчиненні кримінального проступку, передбаченого ч. 1ст. 185 КК України,та призначитийому покарання у виді 80 (вісімдесяти) годин громадських робіт.

Речовий доказ: дерев`яна конструкція, яка передана на відповідальне зберігання власнику Моквинській сільській раді, що по вул. Надслучанській, буд. 4, Березнівського району, Рівненської області, після набрання вироком законної сили залишити у розпорядженні власника.

Витрати назалучення експертавідсутні. Цивільний позов по справі не заявлявся. Запобіжний захід щодо ОСОБА_3 , не обирався.

Вирок суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги вирок, якщо його не було скасовано, набирає законної сили після прийняття рішення судом апеляційної інстанції.

На вирок протягом тридцяти днів з дня отримання копії вироку, ухваленого за результатами спрощеного провадження, може бути подана апеляційна скарга до Рівненського апеляційного суду через Березнівський районний суд, окрім оскарження з підстав розгляду провадження за відсутності учасників судового провадження, не дослідження доказів у судовому засіданні або з метою оспорити встановлені досудовим розслідуванням обставини.

Відповідно до ч.4ст.382 КПК Україникопію вироку не пізніше дня, наступного за днем його ухвалення, надіслати учасникам судового провадження.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення04.01.2021
Оприлюднено27.01.2023
Номер документу94007902
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —555/2272/20

Вирок від 04.01.2021

Кримінальне

Березнівський районний суд Рівненської області

Собчук А. Ю.

Ухвала від 28.12.2020

Кримінальне

Березнівський районний суд Рівненської області

Собчук А. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні