Рішення
від 24.12.2020 по справі 310/6156/20
БЕРДЯНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 310/6156/20

2/310/2125/20

РІШЕННЯ

Іменем України

24 грудня 2020 року м.Бердянськ

Бердянський міськрайонний суд Запорізької області у складі:

головуючого: судді - Черткової Н.І.,

за участю секретаря судового засідання - Димової Л.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Бердянську в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Андрівської сільської об`єднаної територіальної громади Бердянського району Запорізької області, третя особа: Бердянська районна державна нотаріальна контора про визнання права власності в порядку спадкування за законом, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся до суду з позовом до Андрівської сільської об`єднаної територіальної громади Бердянського району Запорізької області, третя особа: Бердянська районна державна нотаріальна контора про визнання права власності в порядку спадкування за законом.

Позов мотивує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла її бабуся ОСОБА_2 , після смерті якої відкрилася спадщина на будинок, який належав їй на праві власності, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 . У ОСОБА_2 були два сини - спадкоємці першої черги за законом: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 . Однак, ані ОСОБА_3 , ані ОСОБА_4 за життя не оформили право власності на спадкове майно після смерті їх матері ОСОБА_2 та не отримали свідоцтва про право на спадщину.

Позивач зазначила, що є донькою ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_4 , після смерті якого спадкового майна не було, а ІНФОРМАЦІЯ_5 помер її дядько - ОСОБА_4 , який спадкоємців першої черги не мав, тому саме вона успадкувала все належне йому майно.

Вказала, що ОСОБА_4 також за життя не оформив спадщину після ОСОБА_2 , хоча прийняв спадщину після смерті матері, оскільки з 2003 року по ІНФОРМАЦІЯ_5 фактично проживав за адресою АДРЕСА_1 , однак не отримав правовстановлюючого документу, тому будинок в АДРЕСА_1 , не був включений до свідоцтва про право на спадщину від 25.07.2009 р.

ОСОБА_1 зазначила, що 06.08.2020 року державним нотаріусом винесено постанову про відмову у вчиненні нотаріальної дії, у зв`язку із тим, що вона пропустила строк для прийняття спадщини.

В судове засідання позивач не з`явився, надав судові відповідну заяву з проханням розглянути справу у його відсутність, підтримання позовних вимог у повному обсязі.

Представник відповідача в судове засідання не з`явився, надав судові заяву про розгляд справи у його відсутність. Представник третьої особи в судове засідання не з`явився, надав судові заяву про розгляд справи у його відсутність. Суд, дослідивши матеріали цивільної справи, вважає позов підлягаючим задоволенню з огляду на таке.

Згідно свідоцтва про смерть серія НОМЕР_1 , виданого виконавчим комітетом Андрівської сільської ради Бердянського району Запорізької області, ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , після смерті якої, відкрилася спадщина на будинок, який належав їй на праві власності, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 , що також підтверджується свідоцтвом про право власності на нерухоме майно серія НОМЕР_2 від 08.09.2003 року та витягом про реєстрацію права власності на нерухоме майно № 1424544 від 08.09.2003 року. Судом встановлено, що у ОСОБА_2 було два сини - спадкоємці першої черги за законом: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтвердужється копією свідоцтвом про народження від 23.01.1949 року; ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , що підтверджується свідоцтвом про народження № НОМЕР_3 від 08.01.1952 року.

Відповідно до свідоцтва про народження серії НОМЕР_4 , ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 є донькою ОСОБА_3 .

Згідно свідоцтва про укаледння шлюбу, позивач 11.08.1995 року уклала шлюб з ОСОБА_6 та змінила прізвище з " ОСОБА_1 " на " ОСОБА_1 ".

Відповідно до свідоцтва про смерть серії НОМЕР_5 , батько позивача ОСОБА_3 помер ІНФОРМАЦІЯ_4 , після смерті якого спадкового майна не було, оскільки за життя він не оформив спадщину після смерті ОСОБА_2 .

Разом з тим, встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_5 помер ОСОБА_4 , дядько позивача, який спадкоємців першої черги не мав.

Відповідно до спадкової справи № 43 за 2009 рік, заведеної Бердянською районною державною нотаріальною конторою Запорізької області, ОСОБА_1 успадкувала все належне йому майно, у зв`язку з чим, 25.07.2009 року їй було видане свідоцтво про право на спадщину на земельну ділянку, яка розташована на території ДП № 11, п.181 КСП Дружба , Андрівської сільської ради Бердянського району Запорізької області.

З`ясовано, що ОСОБА_4 також за життя не оформив спадщину після смерті ОСОБА_2 , однак, як встанволено в судовому засіданні прийняв спадщину після смерті матері, оскільки з 2003 року по ІНФОРМАЦІЯ_5 фактично проживав зі спадкодавицею за адресою АДРЕСА_1 , що підтверджується довідкою, виданою виконавчим комітетом Андрівської сільської ради від 29.07.2020 року за номером 537.

Таким чином, оскільки ОСОБА_4 не отримав правовстановлюючі документи, то будинок в АДРЕСА_1 , не був включений до свідоцтва про право на спадщину від 25.07.2009 року.

Згідно постанови про відмову у вчиненні нотаріальної дії від 06.08.2020 року, виданої державним нотаріусом Бердянської районної державної нотаріальної контори державним нотаріусом винесено постанову про відмову у вчиненні нотаріальної дії, у зв`язку із тим, що ОСОБА_1 пропустила строк для прийняття спадщини після смерті ОСОБА_9 .

Згідно положень ст. 1216 ЦК України, спадкуванням є перехід прав та об (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

За ст. 1218 ЦК України, до складу спадщини входять всі права та обов`я належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслід смерті.

В той же час, відповідно до ч.ч. 1, 3 ст. 1268 ЦК України спадкоємець за заповіт законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Спадкоємець, який і проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не за) відмову від неї.

Відповідно до ч. 5 ст. 1268 ЦК України незалежно від часу прийняття спадщи належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини згідно ст. 1220 ЦК України.

Відповідно до ч. З ст. 1296 ЦК України відсутність свідоцтва про право на спадщину не позбавляє спадкоємця права на спадщину.

Таким чином, в силу вказаних вище норм права, ОСОБА_4 є таким, що прийняв спадщину, оскільки постійно проживав на день смерті разом із спадкодавцем- ОСОБА_2 , після смерті якої відкрилася спадщина у вигляді будинку, розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , однак не оформив спадщину за життя та не отримав правовстановлюючі документи, хоча спадщина належить ОСОБА_4 з часу її відкриття, тобто з 23.12.2004 року - з дня смерті ОСОБА_2 , а відсутність у нього свідоцтва не позбавляє його права на спадщину.

В ході судового розгляду встановлено, що ОСОБА_1 , як спадкоємиць всієї частки майна ОСОБА_4 , також має право на успадкування будинку, який розташований за адресою АДРЕСА_1 , оскільки його право на спадкування входить до складу його спадщини, однак за відсутності у спадкодавця ( ОСОБА_4 ) правовстановлюючого документу на нього, позивач позбавлена можливості отримати свідоцтво про право на спадщину за законом, а після смерті ОСОБА_2 , ОСОБА_1 пропущений строк для прийняття спадщини, оскільки на день смерті ОСОБА_2 спадкоємцями першої черги були її сини: ОСОБА_3 та ОСОБА_4 .

Відповідно до п.23 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 30.05.2008 року № 7 Про судову практику у справах про спадкування свідоцтво про право на спадщину видається за письмовою заявою спадкоємців, які прийняли спадщину в порядку, установленому цивільним законодавством. За наявності умов для одержання в нотаріальній конторі свідоцтва про право на спадщину вимоги про визнання права на спадщину судовому розгляду не підлягають.

У разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Таким чином, суд, оцінивши всі докази в їх сукупності, вважає позовні вимоги законними і обґрунтованими.

На підставі вищевикладеного та керуючись ст.ст. 259, 263, 264, 265, 268, 273, 354 ЦПК України, суд,-

УХВАЛИВ :

Позов ОСОБА_1 до Андрівської сільської об`єднаної територіальної громади Бердянського району Запорізької області, третя особа: Бердянська районна державна нотаріальна контора про визнання права власності в порядку спадкування за законом,- задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на житловий будинок АДРЕСА_1 в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_5 .

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 ЦПК України.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Якщо справу розглянуто за заявою осіб, визначених частиною другою статті 4 ЦПК України рішення суду, що набрало законної сили, є обов`язковим для особи, в інтересах якої було розпочато справу. Якщо після набрання рішенням суду законної сили, яким з відповідача присуджені періодичні платежі, зміняться обставини, що впливають на визначені розміри платежів, їх тривалість чи припинення, кожна сторона має право шляхом пред`явлення нового позову вимагати зміни розміру, строків платежів або звільнення від них.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6, р.н.о.к.п.п. НОМЕР_6 , АДРЕСА_2 ;

Відповідач: Андрівська сільська об`єднана територіальна громада Бердянського району Запорізької області, код ЄДРПОУ 04351920, вул. Центральна, 51, с. Андрівка Бердянського району Запорізької області.

Третя особа: Бердянська районна державна нотаріальна контора, код ЄДРПОУ 02884061, пр. Перемоги, 15/32, м. Бердянськ, Запорізька область.

Повний текст рішення суду складено 05 січня 2021 року.

Суддя Н. І. Черткова

СудБердянський міськрайонний суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення24.12.2020
Оприлюднено06.01.2021
Номер документу94011775
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —310/6156/20

Рішення від 24.12.2020

Цивільне

Бердянський міськрайонний суд Запорізької області

Черткова Н. І.

Рішення від 24.12.2020

Цивільне

Бердянський міськрайонний суд Запорізької області

Черткова Н. І.

Рішення від 24.12.2020

Цивільне

Бердянський міськрайонний суд Запорізької області

Черткова Н. І.

Ухвала від 25.09.2020

Цивільне

Бердянський міськрайонний суд Запорізької області

Черткова Н. І.

Ухвала від 01.09.2020

Цивільне

Бердянський міськрайонний суд Запорізької області

Черткова Н. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні