Постанова
від 04.01.2021 по справі 487/7564/20
ЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. МИКОЛАЄВА

Справа № 487/7564/20

Провадження № 1-кс/487/231/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04.01.2021 року м. Миколаїв

Слідчий суддя Заводського районного суду м. Миколаєва ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Миколаєва клопотання старшого слідчого в ОВС СУ ГУНП в Миколаївській області ОСОБА_3 по кримінальному провадженню №12020150030002852 від 14.09.2020 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.364-1 КК України про тимчасовий доступ до речей і документів,-

ВСТАНОВИВ:

11.12.2020 року старший слідчий в ОВС СУ ГУНП в Миколаївській області ОСОБА_3 , за погодженням з прокурором Заводського відділу Миколаївської місцевої прокуратури №1 звернувся до слідчого судді із зазначеним клопотанням, в якому просив надати т.в.о. заступника начальника відділу СУ ГУНП в Миколаївській області ОСОБА_4 , старшому слідчому в ОВС СУ ГУНП в Миколаївській області ОСОБА_3 , старшому слідчому в ОВС СУ ГУНП в Миколаївській області ОСОБА_5 , старшому слідчому СУ ГУНП в Миколаївській області ОСОБА_6 , слідчому СУ ГУНП в Миколаївській області ОСОБА_7 , старшому слідчому СУ ГУНП в Миколаївській області ОСОБА_8 , старшому слідчому СУ ГУНП в Миколаївській області ОСОБА_9 , старшому слідчому СУ ГУНП в Миколаївській області ОСОБА_10 , старшому слідчому СУ ГУ НП в Миколаївській області ОСОБА_11 , слідчому СУ ГУНП в Миколаївській області ОСОБА_12 , старшому слідчому СУ ГУНП в Миколаївській області ОСОБА_13 , слідчому СУ ГУНП в Миколаївській області ОСОБА_14 , слідчому СУ ГУНП в Миколаївській області ОСОБА_15 тимчасовий доступ до оригіналів документів, а саме: рішень про створення ГФ, статутів, наказів про призначення посадових осіб, посадових інструкцій, списків членів ГФ, протоколів зборів ГФ, документів особових справ членів (зокрема: заяви про вступ до ГФ, довідки про несудимість, довідки/сертифікати, медичні довідки лікарів наркологів та психіатрів, довідки про проходження відповідної правової та спеціальної підготовки в органах національної поліції згідно ст. 12 ЗУ «Про участь громадян у схронів громадського порядку і державного кордону»), листувань між управління превентивної діяльності ГУНП в Миколаївській області в період з 20.12.2019 по теперішній час включно, наказів/розпоряджень/журналів про виділення членів ГФ для охорони громадського порядку, журналів реєстрації заяв та повідомлень фізичних осіб (вхідної та вихідної кореспонденції) в період з 20.12.2019 по теперішній час включно, дані щодо сплати членських внесків та звітування щодо використання грошових коштів ГФ, з можливістю їх вилучення (виїмкою), які знаходяться у володінні та зберігаються в Миколаївському міському Громадському формуванні з охорони громадського порядку «Бузький Гард» (код ЄДРПОУ 41444151), за адресою: м. Миколаїв, вул. Свиридова, 7, кв. 101.

Клопотання слідчий обґрунтовує тим, що вказані документи та відомості, що у них містяться, необхідні для встановлення відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, долучення їх до матеріалів кримінального провадження та проведення відповідних експертиз.

До судового засідання слідчий не з`явився, надав заяву про розгляд справи у його відсутність, клопотання підтримав, просив про його задоволення.

Відповідно до ст. 163 КПК України, клопотання розглянуто без участі особи у володінні якої знаходяться речі та документи.

Дослідивши клопотання та докази, якими воно обґрунтовується, слідчий суддя дійшов до наступних висновків.

Із матеріалів клопотання встановлено, що слідчими СУ ГУНП в Миколаївській області у складі слідчої групи здійснюється досудове розслідування в рамках кримінального провадження, внесеного 14.09.2020 до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12020150030002852 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364-1 КК України.

Крім того, досудовим розслідуванням встановлено, що 20.12.2019 відповідно до рішення ММР № 56/64 було затверджено комплексну Програму «Сприяння діяльності правоохоронних органів на території міста Миколаєва на 2020-2022 роки» (далі - Програма).

Відповідно до п. 1.3. Програма за своїм змістом, окрім іншого, включає наступні напрямки забезпечення правоохоронної діяльності:

- сприяння діяльності правоохоронних органів, громадських формувань з охорони громадського порядку, організація їх взаємодії з органами місцевого самоврядування, іншими установами та організаціями з питань планування та реалізації спільних заходів щодо забезпечення громадського порядку, законних прав громадян на території міста, здійснення профілактичних заходів з протидії рецидивній злочинності та проведення планової роботи з населенням міста, заходи з протидії терористичним загрозам.

Метою даної Програми є реалізація на території міста державної політики в питаннях зміцнення законності і правопорядку, оздоровлення криміногенної обстановки, забезпечення профілактики правопорушень, громадської безпеки громадян, захисту їхніх законних прав та інтересів, вирішення питань щодо матеріально-технічного забезпечення правоохоронних органів міста Миколаєва.

Відповідно до п. 6. фінансування заходів Програми передбачається здійснювати за рахунок коштів міського бюджету в межах можливостей його дохідної частини, виходячи з конкретних завдань, а також за рахунок інших джерел, не заборонених чинним законодавством які в свою чергу можуть змінюватися (коригуватись) в межах наявних фінансових ресурсів.

Відповідно до вказаної Програми її фінансування станом на 2020 рік склало понад 8 000 000 грн. Грошові кошти розподілені відповідно до п.п. 1-7 додатку № 2 до даної Програми.

Так встановлено, що на території міста Миколаєва, відповідно до інформації отриманої з офіційного сайту ММР, зареєстровано та діють громадські формування з охорони громадського порядку, зокрема: Громадське формування з ОГП Заводського р-ну м. Миколаєва Народна Дружина» (код ЄДРПОУ 26231659, директор - ОСОБА_16 );Громадське формуванняз ОГПКорабельного р-нум.Миколаєва «Каскад»(кодЄДРПОУ 26231808,директор ОСОБА_17 );Громадське формуванняз ОГПм.Миколаєва «Захист»(кодЄДРПОУ 26233457,директор ОСОБА_18 );Громадське формуванняз ОГПм.Миколаєва «Сокіл»(кодЄДРПОУ 26173425,директор ОСОБА_19 );Громадське формуванняз ОГПм.Миколаєва «Рубіж»(кодЄДРПОУ 36486603,директор ОСОБА_20 );Громадське формуванняз ОГПм.Миколаєва «Бастіон-Н»(кодЄДРПОУ 37157295,директор ОСОБА_21 );Громадське формуванняз ОГПм.Миколаєва «Захистта порядок»(кодЄДРПОУ 36535765,директор ОСОБА_22 );Громадське формуванняз ОГПі державногокордону «Спас»(кодЄДРПОУ 39228341,директор ОСОБА_23 );Миколаївське міськегромадське формуванняз ОГП«Кордон» (кодЄДРПОУ 39469491,директор ОСОБА_24 );Миколаївське міськегромадське формуванняз охоронипублічного порядку«Бастіон» (кодЄДРПОУ 39470748,директор ОСОБА_25 );Громадське формуванняз ОГП«Народна самооборона»(кодЄДРПОУ 39411698,директор ОСОБА_26 );Миколаївське міськегромадське формуванняз ОГПі державногокордону «Загінгромадської оборони«Скіф» (код ЄДРПОУ 39562828, директор ОСОБА_27 ); Миколаївське міське громадське формування з ОГП «Бузький гард» (код ЄДРПОУ 41444151, директор ОСОБА_28 ).

Відповідно до отриманої інформації, невстановлені особи міста Миколаєва та Миколаївської області за грошову винагороду звертаються до вищевказаних службових осіб з метою отримання в полегшеній формі дозволів на отримання права власності спеціальних засобів вітчизняного виробництва для відстрілу гумовими кулями, яку в подальшому використовують у власних цілях.

Окрім того відповідно до отриманої інформації вищевказані службові особи можливо причетні до іншого способу отримання грошової винагороди зловживаючи своїми службовими повноваженнями, зокрема останні переслідуючи мету наживи та незаконного збагачення вдаються до різних способів маскування та спотворення документальних відомостей щодо раціонального використання бюджетних котів під час виконання своїх обов`язків, пов`язаних з координацією зусиль виконавчих органів місцевого самоврядування та правоохоронних органів, підрозділів Національної гвардії України, інших юридичних та фізичних осіб при плануванні, організації і проведенні спільних заходів з профілактики правопорушень.

Відповідно до отриманої інформації з управління превентивної діяльності ГУНП в Миколаївській області всього зареєстровано 1943 члена громадських формувань, та загалом видано 2894 одиниці спеціальних засобів вітчизняного виробництва для відстрілу гумовими кулями, яку в подальшому використовують у власних цілях.

Однак, допитані як свідки службові особи вищевказаних громадських формувань (далі - ГФ) таку велику кількість знаходження в них членів формувань та видачу їм посвідчень членів ГФ не підтверджують.

Таким чином, в органу досудового розслідування виникла необхідність отримати тимчасовий доступ до оригіналів документів, та їх вилучення (виїмку), а саме рішень про створення ГФ, статутів, наказів про призначення посадових осіб, посадових інструкцій, списків членів ГФ, протоколів зборів ГФ, документів особових справ членів (зокрема: заяви про вступ до ГФ, довідки про несудимість, довідки/сертифікати, медичні довідки лікарів наркологів та психіатрів, довідки про проходження відповідної правової та спеціальної підготовки в органах національної поліції згідно ст. 12 ЗУ «Про участь громадян у схронів громадського порядку і державного кордону»), листувань між управління превентивної діяльності ГУНП в Миколаївській області в період з 20.12.2019 по теперішній час включно, наказів/розпоряджень/журналів про виділення членів ГФ для охорони громадського порядку, журналів реєстрації заяв та повідомлень фізичних осіб (вхідної та вихідної кореспонденції) в період з 20.12.2019 по теперішній час включно, дані щодо сплати членських внесків та звітування щодо використання грошових коштів ГФ, які знаходяться у володінні та зберігаються в Миколаївському міському Громадському формуванні з охорони громадського порядку «Бузький Гард» (код ЄДРПОУ 41444151), за адресою: АДРЕСА_1 .

Отримання вищевказаних документів необхідно для встановлення відомостей, що відображають факт законності отримання дозволів на право придбання, зберігання та носіння пристроїв вітчизняного виробництва для відстрілу набоїв споряджених гумовими кулями несмертельної дії; проведення почеркознавчих експертиз. Крім того, вищевказані документи можуть бути використані як докази вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364-1 КК України.

Тимчасовий доступ до речей і документів є одним із заходів забезпечення кримінального провадження який застосовується з метою досягнення дієвості цього провадження (ст. 131 КПК України).

Відповідно до ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Згідно з ч.5 ст. 163 КПК України, слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Частино 7 ст. 163 КПК України передбачено, що слідчий суддя в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Слідчим у клопотанні доведено наявність підстав, передбачених частинами 5,6 статті 163 КПК України.

За такого, з огляду на суть кримінального правопорушення, за яким здійснено правову кваліфікацію кримінального провадження та обсяг слідчих дій, які необхідно вчинити для проведення повного та всебічного досудового розслідування, суд дійшов висновку про те, що такий ступінь втручання щодо зазначених вище документів, повністю виправдовує потреби досудового розслідування, а мети доступу без їх вилучення досягти неможливо, тому клопотання належить задовольнити.

Керуючись ст. ст. 159-166 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Клопотання старшого слідчого в ОВС СУ ГУНП в Миколаївській області ОСОБА_3 по кримінальному провадженню №12020150030002852 від 14.09.2020 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.364-1 КК України про тимчасовий доступ до речей і документів задовольнити.

Надати т.в.о. заступника начальника відділу СУ ГУНП в Миколаївській області ОСОБА_4 , старшому слідчому в ОВС СУ ГУНП в Миколаївській області ОСОБА_3 , старшому слідчому в ОВС СУ ГУНП в Миколаївській області ОСОБА_5 , старшому слідчому СУ ГУНП в Миколаївській області ОСОБА_6 , слідчому СУ ГУНП в Миколаївській області ОСОБА_7 , старшому слідчому СУ ГУНП в Миколаївській області ОСОБА_8 , старшому слідчому СУ ГУНП в Миколаївській області ОСОБА_9 , старшому слідчому СУ ГУНП в Миколаївській області ОСОБА_10 , старшому слідчому СУ ГУ НП в Миколаївській області ОСОБА_11 , слідчому СУ ГУНП в Миколаївській області ОСОБА_12 , старшому слідчому СУ ГУНП в Миколаївській області ОСОБА_13 , слідчому СУ ГУНП в Миколаївській області ОСОБА_14 , слідчому СУ ГУНП в Миколаївській області ОСОБА_15 тимчасовий доступ до оригіналів документів, а саме: рішень про створення ГФ, статутів, наказів про призначення посадових осіб, посадових інструкцій, списків членів ГФ, протоколів зборів ГФ, документів особових справ членів (зокрема: заяви про вступ до ГФ, довідки про несудимість, довідки/сертифікати, медичні довідки лікарів наркологів та психіатрів, довідки про проходження відповідної правової та спеціальної підготовки в органах національної поліції згідно ст. 12 ЗУ «Про участь громадян у схронів громадського порядку і державного кордону»), листувань між управління превентивної діяльності ГУНП в Миколаївській області в період з 20.12.2019 по 04.01.2021 включно, наказів/розпоряджень/журналів про виділення членів ГФ для охорони громадського порядку, журналів реєстрації заяв та повідомлень фізичних осіб (вхідної та вихідної кореспонденції) в період з 20.12.2019 по 04.01.2021 включно, дані щодо сплати членських внесків та звітування щодо використання грошових коштів ГФ, з можливістю їх вилучення (виїмкою), які знаходяться у володінні та зберігаються в Миколаївському міському Громадському формуванні з охорони громадського порядку «Бузький Гард» (код ЄДРПОУ 41444151), за адресою: м. Миколаїв, вул. Свиридова, 7, кв. 101.

Ухвала дійсна до 04.02.2021року (включно).

Роз`яснити посадовим особам Миколаївського міського Громадського формування з охорони громадського порядку «Бузький Гард» положення частини 1 статті 166 КПК України, згідно яких, у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення04.01.2021
Оприлюднено30.01.2023
Номер документу94014565
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —487/7564/20

Постанова від 04.01.2021

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Боброва І. В.

Постанова від 04.01.2021

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Боброва І. В.

Постанова від 04.01.2021

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Боброва І. В.

Постанова від 04.01.2021

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Боброва І. В.

Постанова від 04.01.2021

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Боброва І. В.

Постанова від 04.01.2021

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Боброва І. В.

Постанова від 04.01.2021

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Боброва І. В.

Постанова від 04.01.2021

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Боброва І. В.

Постанова від 04.01.2021

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Боброва І. В.

Постанова від 04.01.2021

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Боброва І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні