Ухвала
від 05.01.2021 по справі 760/8/21
СОЛОМ'ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

справа № 760/8/21

провадження №1-кс/760/174/21

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05.01.2021 року м. Київ

Слідчий суддя Солом`янського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю старшого слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у закритому судовому засіданні, в залі суду в м. Києві, клопотання старшого слідчого з ОВС 2-го ВРКП СУ ГУ ДФС у Київській області ОСОБА_3 про надання дозволу на обшук в кримінальному провадженні №32020110000000118 від 17.09.2020 за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 212 КК України, -

В С Т А Н О В И В:

До слідчого судді Солом`янського районного суду м. Києва надійшло клопотання старшого слідчого з ОВС 2-го ВРКП СУ ГУ ДФС у Київській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби Київської обласної прокуратури ОСОБА_4 , про надання дозволу на проведення обшуку нежитлових приміщень за місцями фактичного розташування ТОВ "ХОЗХІМСЕРВІС" (код ЄДР 24157485) за адресою: Донецька область, м. Лиман, вул. Переїздна, будинок 1в, що належать ТОВ "ХОЗХІМСЕРВІС" (код ЄДР 24157485) на праві власності, з метою встановлення та вилучення документів, предметів та речей, що мають значення для розкриття даного кримінального правопорушення.

В обґрунтування слідчий вказав, що службові особи ТОВ "ХОЗХІМСЕРВІС" (код ЄДР 24157485) за участю невстановлених осіб, протягом 2019-2020 років, діючи на території Київської області та використовуючи реквізити підприємств з ознаками «фіктивності», а саме: ТОВ "СЕЛЬТА ТРЕЙД" (код ЄДР 42496792), ТОВ "БЕНТЕРО ГРІФ" (код ЄДР 43203223), ТОВ "ФІЛТОН МАКС" (код ЄДР 43232301), ТОВ "МЕЙСПРОДАКТ" (код ЄДР 43117229), ТОВ "ДОНАКТИВТОРГ" (код ЄДР 41659769), ТОВ "ЛАЙНЕР ТРЕЙД" (код ЄДР 42861814), ТОВ "ТОРГОВА КОМПАНІЯ КОРИСТО" (код ЄДР 43039476), ТОВ "БУДІВЕЛЬНИЙ ДІМ "ВІЗИТ ДОМ" (код ЄДР 43122862), шляхом безпідставного формування податкового кредиту з податку на додану вартість по операціям, що мали безтоварний характер та не супроводжувались настанням реальних результатів підприємницької діяльності, умисно ухилились від сплати податків в сумі 38 491 932 грн., що призвело до фактичного ненадходження до бюджету коштів в особливо великих розмірах.

Аналізом фінансово-господарської діяльності вищевказаних підприємств з ознаками «фіктивності» встановлено, що вказані юридичні особи фактично не володіють жодними виробничими потужностями, автомобільним транспортом, складськими приміщеннями, що свідчить про відсутність у зазначених СГД обов`язкових ознак господарської діяльності, передбачених у Господарському Кодексі України та в сукупності чітко вказує на їх фактичне використання у схемах ухилення від сплати податків підприємств реального сектору економіки.

17.09.2020 року відомості про вчинене кримінальне правопорушення внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32020110000000118, за ч.3 ст.212 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що посадові особи Управління будівництва, житлово-комунального господарства, інфраструктури та транспорту Броварської міської ради Київської області (код ЄДР 26146617) здійснюють використання первинних документів, що містять відомості про обставини проведення господарських операцій, складених від імені юридичної особи - замовника тендерних закупівель по взаємовідносинам з ТОВ "ХОЗХІМСЕРВІС" (код ЄДР 24157485), які, в свою чергу, по ланцюгу постачання документально відобразили придбання товарів, робіт (послуг), використовуючи реквізити вищевказаних підприємств з ознаками «фіктивності» без фактичного їх руху, що, як наслідок, призвело до ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах.

Вказані особи, здійснюють діяльність від імені юридичної особи, що є розпорядником бюджетних коштів, пов`язану з проведенням процедур публічних закупівель на підставі цивільно-правових угод з ТОВ "ХОЗХІМСЕРВІС" (код ЄДР 24157485), які по ланцюгу придбання товарів, робіт (послуг) оформлюються лише документально товариством-переможцем процедур публічних закупівель, а також здійснюють усунення перешкод службовим особам вказаного підприємства, що створює умови для ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах.

Під час досудового розслідування встановлено, що за адресою фактичного місцезнаходження ТОВ "ХОЗХІМСЕРВІС" (код ЄДР 24157485): Донецька область, м. Лиман, вул. Переїздна, будинок 1в, зберігаються первинні податкові та бухгалтерські документи ТОВ "ХОЗХІМСЕРВІС" (код ЄДР 24157485) по взаємовідносинам з Управлінням будівництва, житлово-комунального господарства, інфраструктури та транспорту Броварської міської ради Київської області (код ЄДР 26146617) та вищевказаними підприємствами з ознаками «фіктивності» за період 2019 2020 років, а також - комп`ютерна техніка, електронні носії інформації, жорсткі диски, чорнові записи, печатки, штампи, кліше підприємств з ознаками «фіктивності», готівкові кошти, отримані в результаті вчинення кримінального правопорушення.

Відповідно до відомостей з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, право власності на нежитлові приміщення за вказаною адресою належать ТОВ "ХОЗХІМСЕРВІС" (код ЄДР 24157485).

Враховуючи, що відшукання предметів та документів, які містять на собі сліди вчинення кримінального правопорушення, можуть бути речовими доказами у кримінальному провадженні, та в подальшому можуть бути знищені з метою укриття слідів злочину, в органу досудового розслідування постала необхідність у проведенні обшуку нежитлових приміщень за місцями фактичного розташування ТОВ "ХОЗХІМСЕРВІС" (код ЄДР 24157485) за адресою: Донецька область, м. Лиман, вул. Переїздна, будинок 1в, оскільки отримати відомості про всі обставини даного злочину, а також повне коло осіб, які причетні до його вчинення, неможливо в інший спосіб, окрім як проведенням даної слідчої дії.

Також, слідчий вказує, що для встановлення усіх обставин здійснення господарської діяльності необхідно вилучити первинні документи, які складались за наслідком фінансово-господарських операцій з контрагентами, чорнові записи, які можуть бути підтвердженням незаконної діяльності пов`язаної з ухиленням від сплати податків.

Вилучення фінансово-господарських документів, чорнових записів та засобів, за допомогою яких здійснюється незаконна діяльність, є єдиною можливістю встановити фактичні дані вчинення злочину.

Також, слідчий просив надати дозвіл на проведення обшуку з метою знаходження предметів, документів, речей та цінностей, а також грошових коштів, отриманих від здійснення незаконної діяльності, в тому числі в іноземній валюті.

В суді слідчий клопотання підтримав та просив його задовольнити.

Дослідивши клопотання та додані до нього копії матеріалів кримінального провадження, вважаю, що клопотання підлягає частковому задоволенню за таких підстав.

Відповідно до ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Доводи, обставини вчинення імовірного злочину, викладені слідчим в клопотанні, надані письмові докази (у тому числі висновок аналітичного дослідження фінансово-господарської діяльності Управління будівництва, житлово-комунального господарства, інфраструктури та транспорту Броварської міської ради Київської області, протокол огляду первинних документів замовника тендерних закупівель Управління будівництва, житлово-комунального господарства, інфраструктури та транспорту Броварської міської ради Київської області по взаємовідносинам з ТОВ «ХОЗХІМСЕРВІС» та протокол огляду місцевості) достатньо обґрунтовують наявність підстав для проведення обшуку в нежитлових приміщеннях за місцем фактичного розташування ТОВ "ХОЗХІМСЕРВІС" (код ЄДР 24157485) за адресою: Донецька область, м. Лиман, вул. Переїздна, будинок 1в, з метою відшукання та вилучення документів, а саме: реєстрів обліку проведених операцій; платіжних доручень; виписок по рахунках; договорів з додатками та додатковими угодами, проекти договорів; рахунків-фактур; товарних накладних; товарно-транспортних накладних; довіреностей на отримання товару; книг (реєстрів) обліку придбання та реалізації товару (робіт, послуг); книг (реєстрів) реєстрації довіреностей; книг (реєстрів) складського обліку; актів звірок взаєморозрахунків; податкових накладних; видаткових накладних; актів прийому-передачі товару (робіт, послуг), проектно-кошторисної документації, локальних кошторисів, зведених кошторисних розрахунків, відомостей ресурсів, дефектних актів, актів приймання-передачі виконаних робіт форми КБ-2в, довідок про вартість виконаних робіт форми КБ-3, журналів ведення технічного нагляду, журналів та інших документів з охорони праці та пропуску працівників на будівельні майданчики, вказівок і приписів підряднику за результатами технічного нагляду, журналів ведення робіт, робочих та виконавчих документацій щодо виконання робіт, листувань, актів взаємозвірок, графіків виконання робіт, а також пластикових банківських платіжних карток, серверів, електронних інформаційних систем або їх частин; печаток, штампів, факсиміле підприємств юридична адреса яких не знаходиться за обшукуваною адресою, бланків документів з відтисками печаток та штампів; комп`ютерної техніки, електронних носіїв інформації, жорстких дисків, сім карт, мобільних телефонів.

На думку слідчого судді за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування.

Вимоги слідчого в частині надання дозволу на проведення обшуку з метою знаходження грошових коштів, отриманих від здійснення незаконної діяльності, в тому числі в іноземній валюті, слідчим не обґрунтовано та не вмотивовано.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст.234, 235 КПК України, слідчий суддя -

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити частково.

Надати старшому слідчому з ОВС 2-го ВРКП СУ ГУ ДФС у Київській області ОСОБА_3 , старшому слідчому з ОВС 2-го ВРКП СУ ГУ ДФС у Київській області ОСОБА_5 , заступнику начальника 2-го ВРКП СУ ГУ ДФС у Київській області ОСОБА_6 , старшому слідчому з ОВС 2-го ВРКП СУ ГУ ДФС у Київській області ОСОБА_7 , старшому слідчому з ОВС 2-го ВРКП СУ ГУ ДФС у Київській області ОСОБА_8 , слідчим слідчої групи у кримінальному провадженні №32020110000000118, дозвіл на проведення обшуку в нежитлових приміщеннях, що використовуються ТОВ "ХОЗХІМСЕРВІС" (код ЄДР 24157485) за адресою: Донецька область, м. Лиман, вул. Переїздна, будинок 1в, які на праві власності належать ТОВ "ХОЗХІМСЕРВІС" (код ЄДР 24157485), з метою відшукання та вилучення документів ТОВ "ХОЗХІМСЕРВІС" (код ЄДР 24157485) по фінансово-господарським взаємовідносинам з ТОВ "СЕЛЬТА ТРЕЙД" (код ЄДР 42496792), ТОВ "БЕНТЕРО ГРІФ" (код ЄДР 43203223), ТОВ "ФІЛТОН МАКС" (код ЄДР 43232301), ТОВ "МЕЙСПРОДАКТ" (код ЄДР 43117229), ТОВ "ДОНАКТИВТОРГ" (код ЄДР 41659769), ТОВ "ЛАЙНЕР ТРЕЙД" (код ЄДР 42861814), ТОВ "ТОРГОВА КОМПАНІЯ КОРИСТО" (код ЄДР 43039476), ТОВ "БУДІВЕЛЬНИЙ ДІМ "ВІЗИТ ДОМ" (код ЄДР 43122862), Управлінням будівництва, житлово-комунального господарства, інфраструктури та транспорту Броварської міської ради Київської області (код ЄДР 26146617), а саме: реєстрів обліку проведених операцій; платіжних доручень; виписок по рахунках; договорів з додатками та додатковими угодами, проекти договорів; рахунків-фактур; товарних накладних; товарно-транспортних накладних; довіреностей на отримання товару; книг (реєстрів) обліку придбання та реалізації товару (робіт, послуг); книг (реєстрів) реєстрації довіреностей; книг (реєстрів) складського обліку; актів звірок взаєморозрахунків; податкових накладних; видаткових накладних; актів прийому-передачі товару (робіт, послуг), проектно-кошторисної документації, локальних кошторисів, зведених кошторисних розрахунків, відомостей ресурсів, дефектних актів, актів приймання-передачі виконаних робіт форми КБ-2в, довідок про вартість виконаних робіт форми КБ-3, журналів ведення технічного нагляду, журналів та інших документів з охорони праці та пропуску працівників на будівельні майданчики, вказівок і приписів підряднику за результатами технічного нагляду, журналів ведення робіт, робочих та виконавчих документацій щодо виконання робіт, листувань, актів взаємозвірок, графіків виконання робіт, а також пластикових банківських платіжних карток, серверів, електронних інформаційних систем або їх частин; печаток, штампів, факсиміле підприємств, юридична адреса яких не знаходиться за обшукуваною адресою, бланків документів з відтисками печаток та штампів; комп`ютерної техніки, електронних носіїв інформації, жорстких дисків, сім карт, мобільних телефонів.

Ухвала діє протягом одного місяця з дня її постановлення, до 04.02.2021 року.

Ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи з підстав, зазначених у клопотанні прокурора, слідчого, надає право проникнути до житла та іншого володіння особи лише один раз.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення05.01.2021
Оприлюднено27.01.2023
Номер документу94028161
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на обшук в кримінальному провадженні №32020110000000118 від 17.09.2020 за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 212 КК України

Судовий реєстр по справі —760/8/21

Ухвала від 05.01.2021

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Бурлака О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні