Ухвала
від 06.01.2021 по справі 761/24/21
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/24/21

Провадження № 1-кс/761/926/2021

У Х В А Л А

Іменем України

06 січня 2021 року

слідчий суддя Шевченківського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 ,

розглянувши клопотання слідчого слідчого управління Національної поліції в Київській області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_3 , погоджене з прокурором відділу Київської міської прокуратури ОСОБА_4 , про продовження строку досудового розслідування кримінального провадження, внесеного до ЄРДР № 12019110040001217 від 10.07.2019, за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 3 ст.365-2 КК України,-

В С Т А Н О В И В :

В провадженні слідчого судді Шевченківського районного суду м. Києва перебуває вищевказане клопотання.

В обґрунтування свого клопотання слідчий зазначає, що у провадженні слідчого управління ГУ НП в Київській області перебувають матеріали кримінального провадження № 12019110040001217, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 10.07.2019, за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 3 ст.365-2 КК України.

Відповідно до статті 6 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань»:

1. Державним реєстратором може бути громадянин України, який має вищу освіту, відповідає кваліфікаційним вимогам, визначеним Міністерством юстиції України, та перебуває у трудових відносинах з суб`єктом державної реєстрації (крім нотаріусів), та нотаріус.

2. Державний реєстратор:

1) приймає документи;

1-1) встановлює черговість розгляду поданих документів для державної реєстрації;

2) перевіряє документи на наявність підстав для зупинення розгляду документів;

3) перевіряє документи на наявність підстав для відмови у державній реєстрації;

3-1) під час проведення реєстраційних дій у випадках, передбачених цим Законом, обов`язково використовує відомості реєстрів, автоматизованих інформаційних систем, держателем (розпорядником, володільцем, адміністратором) яких є державні органи, шляхом безпосереднього доступу до них, у тому числі відомості, що містять персональні дані особи, а також використовує відомості, отримані у порядку інформаційної взаємодії між Єдиним державним реєстром та інформаційними системами державних органів;

3-2) перевіряє дійсність довіреності, нотаріально посвідченої відповідно до законодавства України, за допомогою Єдиного реєстру довіреностей;

3-3) перевіряє використання спеціальних бланків нотаріальних документів, на яких викладені документи, що подаються для здійснення реєстраційних дій, за допомогою Єдиного реєстру спеціальних бланків нотаріальних документів;

4) проводить реєстраційну дію (у тому числі з урахуванням принципу мовчазної згоди) за відсутності підстав для зупинення розгляду документів та відмови у державній реєстрації шляхом внесення запису до Єдиного державного реєстру;

5) веде Єдиний державний реєстр;

6) веде реєстраційні справи;

6-1) надає в установленому порядку та у випадках, передбачених Законом України "Про виконавче провадження", інформацію органу державної виконавчої служби або приватному виконавцю;

7) здійснює інші повноваження, передбачені цим Законом.

Відповідно до пункту 2 статті 13 Закону України «Про електронні довірчі послуги»: користувачі електронних довірчих послуг зобов`язані:

- забезпечувати конфіденційність та неможливість доступу інших осіб до особистого ключа;

- невідкладно повідомляти надавача електронних довірчих послуг про підозру або факт компрометації особистого ключа;

- надавати достовірну інформацію, необхідну для отримання електронних довірчих послуг;

- своєчасно здійснювати оплату за електронні довірчі послуги, якщо така оплата передбачена договором між надавачем та користувачем електронних довірчих послуг;

- своєчасно надавати надавачу електронних довірчих послуг інформацію про зміну ідентифікаційних даних, які містить сертифікат відкритого ключа;

- не використовувати особистий ключ у разі його компрометації, а також у разі скасування або блокування сертифіката відкритого ключа.

Відповідно до пункту 6 статті 17 Закону України «Про електронні довірчі послуги»: використання електронних довірчих послуг не змінює порядку вчинення правочинів, встановленого законом. Правочини, що підлягають нотаріальному посвідченню та/або державній реєстрації у випадках, встановлених законом, вчиняються в електронній формі виключно із застосуванням кваліфікованих електронних довірчих послуг та у встановленому порядку.

Відповідно до пункту 4 статті 18 Закону України «Про електронні довірчі послуги»: кваліфікований електронний підпис має таку саму юридичну силу, як і власноручний підпис, та має презумпцію його відповідності власноручному підпису.

Відповідно до статті 19 Закону України «Про електронні довірчі послуги»: засоби кваліфікованого електронного підпису чи печатки повинні забезпечувати:

- належний рівень унікальності пари ключів, що ними генеруються;

- конфіденційність особистих ключів під час їх генерації, зберігання та створення кваліфікованого електронного підпису чи печатки;

- захист від доступу до особистих ключів сторонніх осіб.

Засоби кваліфікованого електронного підпису чи печатки не повинні змінювати електронні дані, з якими пов`язаний цей кваліфікований електронний підпис чи печатка, або перешкоджати доступу до них підписувача чи створювача (уповноваженого представника створювача) електронної печатки.

Засоби кваліфікованого електронного підпису чи печатки під час перевірки кваліфікованого електронного підпису чи печатки повинні надавати користувачеві електронних довірчих послуг результат процесу перевірки та виявляти всі події, що стосуються порушень захисту інформації.

Вимоги до засобів кваліфікованого електронного підпису чи печатки встановлюються Кабінетом Міністрів України.

Відповідність засобів кваліфікованого електронного підпису чи печатки зазначеним вимогам підтверджується документами про відповідність або позитивними експертними висновками за результатами їх державної експертизи у сфері криптографічного захисту інформації.

Встановлення обов`язкових вимог до засобів кваліфікованого електронного підпису чи печатки, а також перевірка їх дотримання здійснюються відповідно до вимог, установлених Кабінетом Міністрів України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_1 перебуваючи на посаді державний реєстратор КП «Реєстрація Плюс» (Код за ЄДРПОУ № 42431075) 18.12.2018 виїхала через КПВВ «Новотроїцьке» за межі державного кордону України та до цього часу на територію України не поверталась.

Так, в невстановлений досудовим розслідуванням час та невстановленому досудовим розслідуванням місці державний реєстратор КП «Реєстрація Плюс» (Код за ЄДРПОУ № 42431075) ОСОБА_5 в порушення вимог статті 13 та статті 19 Закону України «Про електронні довірчі послуги» та статті 6 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» зловживаючи повноваженнями державного реєстратора, умисно передала невстановленій досудовим розслідуванням особі власний кваліфікований електронний підпис доступу до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців та пароль доступу до нього з метою отримання неправомірної вигоди.

В подальшому, 10.04.2019 о 15:33:13 невстановлена досудовим розслідуванням особа в невстановлений досудовим розслідуванням час на території м. Одеса використовуючи кваліфікований електронний підпис доступу до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців державного реєстратора ОСОБА_5 та пароль доступу до нього здійснила несанкціоноване втручання до автоматизованої системи «Єдиний державний реєстр юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців» створивши реєстраційну дію №13561070008002541, якою внесла зміни до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формування, а саме змінила керівника СВК «Новоселицький» (ЄДРПОУ 32904374) ОСОБА_6 на ОСОБА_7 , спричинивши своїми діями тяжкі наслідки для СВК «Новоселицький».

10.01.2021 у відповідності до п. 3 ч. 1 ст. 219 КПК України закінчується вісімнадцятимісячний строк досудового розслідування у вказаному кримінальному провадженні, однак, закінчити розслідування до спливу вказаного строку неможливо, оскільки на даний час у кримінальному провадженні необхідно провести ряд слідчих та процесуальних дій, а тому слідчий просить продовжити строк досудового розслідування у даному кримінальному провадженні.

Слідчий просив проводити розгляд клопотання без його участі.

Слідчий суддя, заслухавши думку слідчого, дослідивши клопотання та долучені до нього матеріали кримінального провадження, прийшов до наступного висновку.

Так, відповідно до ч. 1, 2ст. 219 КПК України, строк досудового розслідування обчислюється з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня звернення до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності або до дня ухвалення рішення про закриття кримінального провадження.

Строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру становить:

1) дванадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо нетяжкого злочину;

2) вісімнадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо тяжкого або особливо тяжкого злочину.

З клопотання вбачається, що у провадженні слідчого управління ГУНП в Київській області перебувають матеріали кримінального провадження № 12019110040001217, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 10.07.2019, за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 3 ст.365-2 КК України.

Відповідно до ч. 5 ст. 12 КК України злочин передбачений ч. 3 ст. 365-2 КК України є тяжким.

Відповідно до п. 2 ч. 2 ст. 219 КПК України, строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру становить вісімнадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо тяжкого та особливо тяжкого злочину.

Відповідно до ч. 1 ст. 294 КПК України, якщо досудове розслідування злочину до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений участині другійстатті 219 цього Кодексу, вказаний строк може бути продовжений неодноразово слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановленийпунктами 2і3частини четвертої статті 219 цього Кодексу.

Як вбачаєтьсяз матеріалівклопотання,для закінченнядосудового розслідуванняу вказаномукримінальному провадженнінеобхідно провести ряд слідчих (розшукових) та процесуальних дії, зокрема:

-систематизувати та проаналізувати матеріали кримінального провадження;

-допитати свідків з урахуванням отриманих результатів в ході аналізу матеріалів кримінального провадження;

-встановити місцезнаходження державного реєстратора КП «Реєстрація плюс» ОСОБА_5 та допитати останню з приводу відомих їй обставин вчинення кримінального провадження;

-здійснити тимчасовий доступ до інформації, що перебуває у володінні ДП «НАІС», що розташоване за адресою: місто Київ, вулиця Бульварно-Кудрявська, 4, виписок (довідок) щодо отримання будь-яких електронних ключів доступу до автоматизованої системи «Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб підприємців, громадських формувань» уповноваженою особою державним реєстратором комунального підприємства «РЕЄСТРАЦІЯ ПЛЮС» ОСОБА_8 , із зазначенням відомостей щодо дати, часу, видів електронних ключів доступу, відомостей щодо надання, зміни паролів доступу; належним чином посвідчених копій документів, на підставі яких ОСОБА_5 було надано вище зазначені ключі доступу до вище зазначеного реєстру; відомостей щодо облікових записів електронної пошти, про які повідомляла ОСОБА_5 під час отримання будь-яких ключів доступу до державних реєстрів ДП «НАІС»; відомостей щодо історії входів облікового запису ОСОБА_5 до Єдиного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців, громадських формувань із зазначенням відомостей щодо дати, часу кожного входу, виходу до вище зазначеного реєстру, переліку виконаних реєстраційних дій з їхнім описом, в тому числі реєстраційної дії №13561070008002541 від 10.04.2019 із повним їх описом, сканованими копіями документів, на підставі яких виконана вище зазначена реєстраційна дія; відомостями щодо ІР-адрес та МАС-адрес кінцевого комп`ютерного обладнання, яке використовувалось під час проведення всіх реєстраційних дій державним реєстратором ОСОБА_5 в автоматизованій системі «Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців, громадських формувань» з моменту видачі ключа доступу та по теперішній час, в тому числі, із зазначенням відомостей щодо ІР-адреси та МАС-адреси кінцевого комп`ютерного обладнання, яке використовувалось під час проведення реєстраційної дії за номером «13561070008002541» від 10.04.2019.

-здійснити тимчасовий доступ до інформації, що перебуває у володінні ДП «НАІС», що розташоване за адресою: місто Київ, вулиця Бульварно-Кудрявська, 4, а саме належним чином посвідчені копії документів, що відображають відомості щодо історії входів облікового запису ОСОБА_5 до Єдиного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців, громадських формувань із зазначенням відомостей щодо дати, часу кожного входу, виходу до вище зазначеного реєстру, переліку виконаних реєстраційних дій з їхнім описом, в тому числі реєстраційних дій № 13391050002010999, № 13391070003010999, № 13391060004010999, № 10741050001033988, № 13391050015009763, № 13391070016009763, № 10681060023003498, № 10681050024003498, № 13561070008002541, № 10121070010000608, № 13391320002017322, № 13391050003017322, № 13391050004017322, № 13391070005017322, № 13391050006017322, № 13391070007017322, № 13399980008017322, № 13399980009017322, № 13399980010017322, № 13399980011017322, № 13399980012017322, № 13399980013017322, № 10739980026007439, № 12741050007012248, № 12741060008012248, № 12741070009012248, № 12761420166000226, № 12741070010012248 із повним їх описом, сканованими копіями документів, на підставі яких виконані вище зазначені реєстраційні дії; відомостями щодо ІР-адрес та МАС-адрес кінцевого комп`ютерного обладнання, яке використовувалось під час проведення всіх реєстраційних дій державним реєстратором ОСОБА_5 в автоматизованій системі «Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців, громадських формувань» з моменту видачі ключа доступу та по теперішній час, в тому числі, із зазначенням відомостей щодо ІР-адреси та МАС-адреси кінцевого комп`ютерного обладнання, яке використовувалось під час проведення вказаних реєстраційних дій.

-здійснити тимчасовий доступ інформації, що знаходиться у володінні ТОВ "ІНТЕР-ТЕЛЕКОМ" ЄДРПОУ 22927111, а саме до інформації та/або завіреної належним чином копії договору надання послуг абоненту, якому надавався доступ до мережі Інтернет за ІР-адресою НОМЕР_1

-виконати інші слідчі та процесуальні дії, які необхідні для прийняття рішення у даному кримінальному провадженні з урахуванням кінцевих отриманих доказів.

Вказані слідчі дії дадуть змогу встановити всі об`єктивні обставини справи, що допоможе у встановленні та причетності осіб, які вчинили кримінальне правопорушення.

Слідчий суддя при вирішенні клопотання бере до уваги складність кримінального провадження, яка пов`язана з дослідження великого обсягу інформації та необхідністю проведення великої кількості слідчих дій, а також необхідністю проведення інших слідчих та процесуальних дій, необхідних для встановлення істини у кримінальному провадженні.

Враховуючи конкретні обставини кримінального провадження, також те, що строк досудового розслідування закінчується 10 січня 2021 року, а провести вищевказані слідчі та процесуальні дії у передбачений законом строк не надається за можливе з об`єктивних причин, слідчий суддя приходить до висновку про обґрунтованість клопотання слідчого та наявність підстав для його задоволення.

На підставі викладеного та керуючись ст. 219, 294, 295, 295-1, 376 КПК України, слідчий суддя,-

У Х В А Л И В :

Клопотання слідчого слідчого управління Національної поліції в Київській області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_3 , погоджене з прокурором відділу Київської міської прокуратури ОСОБА_4 , про продовження строку досудового розслідування кримінального провадження, внесеного до ЄРДР № 12019110040001217 від 10.07.2019, за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 3 ст.365-2 КК України задовольнити.

Продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні № 12019110040001217 від 10.07.2019, за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 3 ст.365-2 КК України, на шість місяців, а саме до 10.07.2021 р., включно.

Контроль за виконанням ухвали покласти на слідчого та прокурора у кримінальному провадженні.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення06.01.2021
Оприлюднено27.01.2023
Номер документу94028217
СудочинствоКримінальне
Сутьпродовження строку досудового розслідування кримінального провадження, внесеного до ЄРДР № 12019110040001217 від 10.07.2019, за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 3 ст.365-2 КК України

Судовий реєстр по справі —761/24/21

Ухвала від 06.01.2021

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Бугіль В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні