Рішення
від 07.10.2020 по справі 314/251/20
ВІЛЬНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 314/251/20

Провадження № 2/314/653/2020

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02.10.2020 м. Вільнянськ

Справа № 314/251/20;

провадження № 2/314/653/2020;

Вільнянський районний суд Запорізької області у складі:

головуючого судді Кіяшко В.О.,

секретар судового засідання Якубовська Т.М.,

учасники справи:

- позивач ОСОБА_1 ;

- відповідачі Максимівська сільська рада Вільнянського району Запорізької області;

- відповідач ОСОБА_2 ;

- відповідач ОСОБА_3 ;

- відповідач ОСОБА_4 ;

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Максимівської сільської ради Вільнянського району Запорізької області, ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 про визнання права власності в порядку спадкування,

стислий виклад позицій сторін.

Позивач ОСОБА_1 звернулася до суду 22.01.2020 року з позовом до Максимівської сільської ради Вільнянського району Запорізької області, ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , в якому просить визнати за собою в порядку спадкування після померлої бабусі ОСОБА_5 право власності на земельну ділянку в селі Козаче Вільнянського району Запорізької області, призначену для ведення особистого підсобного господарства. Свої вимоги мотивує тим, що прийняла спадщину після ОСОБА_5 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 , відповідно до положень п. 1 ч. 1 ст. 549 ЦК УРСР в ред. 1963 року, вступивши у фактичне управління спадковим майном.

Іншого способу захисту, аніж в судовому, у позивача немає.

Представник позивача та позивач у судове засідання не з`явилися, надали до суду заяву про те, що на позовних вимогах наполягають, просять розглянути справу без їх участі.

Представник відповідача Максимівської сільської ради та відповідачі ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 у судове засідання не з`явилися, надали заяви про визнання позову та про розгляд справи за їх відсутності.

Заяви, клопотання інші процесуальні дії у справі.

Ухвалою суду від 04.03.2020 відкрито провадження у справі за правилами загального позовного провадження, призначено підготовче судове засідання в приміщенні Вільнянського районного суду Запорізької області та витребувано із Вільнянської держаної нотаріальної контори інформацію стосовно спадкової справи після смерті ОСОБА_5 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

12.06.2020 року на виконання ухвали суду від 04.03.2020 року до канцелярії суду надійшла інформаційна довідка, в якій повідомлялося, що після смерті ОСОБА_5 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , спадкова справа не заводилася.

Ухвалою суду від 03.08.200 закрито підготовче судове засідання, справу призначено до судового розгляду.

Інших процесуальних дій у справі (забезпечення доказів, вжиття заходів забезпечення позову) не вчинялось, провадження не зупинялось.

Фактичні обставини, встановлені судом, та зміст спірних правовідносин.

Суд, дослідивши матеріали справи та з`ясувавши обставини, дослідивши наявні в справі докази в їх сукупності,

встановив

ІНФОРМАЦІЯ_2 померла ОСОБА_5 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 , виданим Максимівською сільською радою Вільнянського району Запорізької області. За свого життя ОСОБА_5 не скористалася своїх правом на складання заповіту, тому після її смерті користуватися та сплачувати податок за спадкове майно у вигляді земельної ділянки площею 0,53 га, яка розташована на території с. Козаче Максимівської сільської ради та призначена для ведення особистого підсобного господарства, стала ОСОБА_1 . Даний факт підтверджується актом обстеження житлово-побутових умов від 11.12.2019 р. № 640 та заявою Максимівської сільської ради Вільнянського району Запорізької області про визнання позовних вимог.

Факт родинних відносин між Позивачкою та покійною, ОСОБА_5 , підтверджується свідоцтвом про народження ОСОБА_6 , серії НОМЕР_2 від 18.12.1957 р., свідоцтвом про одруження серії НОМЕР_3 від 14.10.1980 р., свідоцтвом про народження ОСОБА_7 серії НОМЕР_4 від 06.12.2019 р., свідоцтвом про шлюб серії НОМЕР_5 від 25.11.2010 р.

Згідно довідки ПП Укрпошта про відсутність забудови від 19.12.2019 р. зазначено, що при обстеженні земельної ділянки площею 0,53 га, яка розташована на території с. Козаче Максимівської сільської ради та призначена для ведення особистого підсобного господарства, встановлено, що земельна ділянка вільна від забудови, будівельні роботи не ведуться.

У зв`язку із чим предметом спадкування є лише земельна ділянка площею 0,53 га, яка розташована на території села Козаче Максимівської сільської ради та призначена для ведення особистого підсобного господарства.

Згідно з наданою Вільнянською державною нотаріальною конторою інформаційною довідкою щодо заведення спадкової справи після смерті ОСОБА_5 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , спадкова справа не заводилася.

Оцінка аргументів учасників справи та доводів щодо порушення прав, застосовані норми права.

Визначаючись із заявленою вимогою щодо права позивача ОСОБА_1 на спадкове майно після смерті ОСОБА_5 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , суд вважає доводи позивача обґрунтованими з таких підстав.

Згідно з пунктом 1 Постанови Пленуму Верховного суду України Про судову практику у справах про спадкування від 30.05.2008 N 7 відносини спадкування регулюються правилами ЦК України, якщо спадщина відкрилася не раніше 1 січня 2004 року.

У разі відкриття спадщини до зазначеної дати застосовується чинне на той час законодавство, зокрема, відповідні правила Цивільного кодексу Української РСР (далі -ЦК УРСР), у тому числі щодо прийняття спадщини, кола спадкоємців за законом. У разі коли спадщина, яка відкрилася до набрання чинності ЦК України і строк на її прийняття не закінчився до 1 січня 2004 року, спадкові відносини регулюються цим Кодексом.

Згідно зі ст. 525 ЦК УРСР часом відкриття спадщини визнається день смерті спадкодавця, а при оголошенні його померлим - день, зазначений в статті 21 цього Кодексу.

Частина 1 ст. 548 ЦК УРСР 1963 р. встановлює правило - для придбання спадщини необхідно, щоб спадкоємець її прийняв. Не допускається прийняття спадщини під умовою або застереженням.

Відповідно до ст. 549 ЦК Української РСР 1963 р., який був чинний на момент відкриття спадщини, внаслідок смерті спадкодавця визнається, що спадкоємець прийняв спадщину, якщо він протягом 6 місяців з дня її відкриття фактично вступив в управління або володіння спадковим майном, або подав до нотаріальної контори за місцем відкриття спадщини заяву про прийняття спадщини.

Таким чином, за ст. 549 ЦК УРСР 1963р., як рівнозначні в юридичному розумінні розглядалися два способи прийняття спадщини: фактичний вступ в управління або володіння спадковим майном ; подання нотаріусу за місцем відкриття спадщини заяви про прийняття спадщини.

При цьому під фактичним вступом у володіння спадковим майном розуміються будь-які дії спадкоємця по управлінню, розпорядженню й використанню цього майна, підтриманню його в належному стані.

Отже, щодо спадщини, яка відкрилася до 1 січня 2004р., допускається фактичний вступ у володіння нею.

Відтак, з огляду на зазначену правову норму для придбання спадщини необхідно, щоб спадкоємець її прийняв, а саме вчинив певні передбачені законом дії, які свідчать про його волевиявлення на прийняття спадщини.

Суд встановив, що ОСОБА_1 користується земельною ділянкою площею 0,53 га, яка розташована на території с. Козаче Максимівської сільської ради та призначена для ведення особистого підсобного господарства, шляхом фактичного вступу в управління та володіння даним майном , що підтверджується актом обстеження житлово-побутових умов від 11.12.2019 р. № 640, заявою Максимівської сільської ради Вільнянського району Запорізької області від 17 липня 2020 р.

Отже, факт прийняття спадщини ОСОБА_1 земельної ділянки площею 0,53 га, яка розташована на території села Козаче Максимівської сільської ради та призначена для ведення особистого підсобного господарства, в цілому знайшов своє підтвердження.

Судові витрати.

Судові витрати у справі складаються із судового збору, вони понесені та сплачені позивачем і в силу ст. 141 ЦПК України підлягають зарахуванню на користь держави.

На підставі викладеного, керуючись ст. 549 ЦК УРСР, пункту 1 Постанови Пленуму Верховного суду України Про судову практику у справах про спадкування від 30.05.2008 N 7, ст.ст. 141, 258, 259, 263-265, 268, 273, 280-289, 315, 354 ЦПК України, суд, -

вирішив:

1.Цивільний позов задовольнити.

1.Встановити факт прийняття спадщини ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 (зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_6 ) та визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , право власності в порядку спадкування на земельну ділянку, площею 0,53 га, яка розташована на території села Козаче Максимівської сільської ради, призначену для ведення особистого підсобного господарства, що належала ОСОБА_5 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку через суд першої інстанції шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом тридцяти днів з дня отримання копії рішення.

Якщо в судовому засіданні було проголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складання повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст рішення суду складено 07.10.2020.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_6 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 .

Відповідач: Максимівська сільська рада Вільнянського району Запорізької області, код ЄДРПОУ 04353221 , адреса: Запорізька область, Вільнянський район, село Максимівка, вулиця Центральна, будинок 18.

Відповідач: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , РНОКПП НОМЕР_7 , який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 .

Відповідач: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , РНОКПП НОМЕР_8 , яка зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 .

Відповідач: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , РНОКПП НОМЕР_9 , який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_3 .

Суддя Вікторія Олександрівна Кіяшко

07.10.2020

Дата ухвалення рішення07.10.2020
Оприлюднено11.01.2021
Номер документу94030340
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —314/251/20

Рішення від 07.10.2020

Цивільне

Вільнянський районний суд Запорізької області

Кіяшко В. О.

Рішення від 07.10.2020

Цивільне

Вільнянський районний суд Запорізької області

Кіяшко В. О.

Рішення від 02.10.2020

Цивільне

Вільнянський районний суд Запорізької області

Кіяшко В. О.

Ухвала від 03.08.2020

Цивільне

Вільнянський районний суд Запорізької області

Кіяшко В. О.

Ухвала від 04.03.2020

Цивільне

Вільнянський районний суд Запорізької області

Кіяшко В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні