Вирок
від 06.01.2021 по справі 164/1815/20
МАНЕВИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 164/1815/20

п/с 1-кп/164/51/2021

Категорія: 411100000

В И Р О К

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

6 січня 2021 року Маневицький районний суд Волинської області

в складі: головуючого-судді ОСОБА_1 ,

з участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

обвинуваченого ОСОБА_4 ,

потерпілих ОСОБА_5 , ОСОБА_6 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт. Маневичі кримінальне провадження, внесене в Єдиний реєстр досудових розслідувань за № 12020030160000412 від 19 жовтня 2020 року, про обвинувачення ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Рудники Маневицького району Волинської області, жителя АДРЕСА_1 , українця, громадянина України, з професійно-технічною освітою, одруженого, має на утриманні двоє неповнолітніх дітей, непрацюючого, раніше не судимого, запобіжний захід у вигляді домашнього арешту щодо обвинуваченого застосовувався ухвалою Маневицького районного суду Волинської області від 19 жовтня 2020 року на термін 60 днів до 17 грудня 2020 року включно,

у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст.345 КК України, -

В С Т А Н О В И В:

Обвинувачений ОСОБА_4 умисно заподіяв працівникам правоохоронного органу легкі тілесні ушкодження за наступних обставин.

18 жовтня 2020 року згідно графіку чергувань нарядів Маневицького відділу поліції Головного управління Національної поліції у Волинській області (далі - Маневицький ВП ГУНП у Волинській області), затвердженого 16 жовтня 2020 року тимчасово виконуючим обов`язки начальника Маневицького ВП ГУНП у Волинській області ОСОБА_7 , поліцейський сектору реагування патрульної поліції (далі - СРПП) № 3 Маневицького ВП ГУНП у Волинській області старший сержант поліції ОСОБА_5 та поліцейський СРПП № 1 Маневицького ВП ГУНП у Волинській області рядовий поліції ОСОБА_6 заступили о 8 год. на добове чергування у складі наряду „Мотор-12. Біля 22 год. 40 хвилин на портативний планшетний пристрій, який закріплений за нарядом, надійшло повідомлення оператора лінії „102 щодо вчинення домашнього насильства відносно ОСОБА_8 її чоловіком - ОСОБА_4 . У зв`язку з цим, поліцейський СРПП № 3 старший сержант поліції ОСОБА_5 та поліцейський СРПП № 1 рядовий поліції ОСОБА_6 , виконуючи свої службові обов`язки, передбачені Законом України „Про Національну поліцію, на службовому автомобілі „Renault Dokker, реєстраційний номерний знак НОМЕР_1 , здійснили виїзд за адресою: АДРЕСА_1 .

По приїзду на місце виклику, вказані працівники поліції, які відповідно до Закону України „Про державний захист працівників суду і правоохоронних органів є працівниками правоохоронного органу, були одягнуті у формений одяг із відповідними знаками розрізнення, зайшли разом із заявницею, яка чекала на них біля свого помешкання, до житлового будинку по АДРЕСА_1 . Побачивши ОСОБА_4 , вони представились останньому та повідомили підставу свого приїзду, після чого розпочали документування адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 173-2 КУпАП.

В подальшому, біля 23 год. 10 хвилин, ОСОБА_4 , перебуваючи за місцем свого проживання, що по АДРЕСА_1 , в стані алкогольного сп?яніння, достовірно знаючи, що перед ним знаходяться працівники поліції, умисно, для припинення документування вчиненого ним адміністративного правопорушення, з метою заподіяння працівнику правоохоронного органу тілесних ушкоджень у зв?язку з виконанням ним своїх службових обов?язків, підійшовши до поліцейського СРПП № 3 Маневицького ВП ГУНП у Волинській області старшого сержанта поліції ОСОБА_5 , наніс останньому один удар кулаком руки в область лівої частини обличчя та декілька ударів ногою в область правого бедра.

Працівники поліції, які виконували свої службові обов`язки, застосували заходи фізичного впливу та спеціальні засоби, зокрема кайданки, попередивши перед цим про намір їх застосування, з метою припинення протиправної поведінки ОСОБА_4 . Разом з тим, останній, протидіючи вказаним заходам працівників поліції, здійснив умисні активні дії, які виразились у вириванні кайданок з рук ОСОБА_5 . Внаслідок вищевказаних протиправних дій ОСОБА_4 поліцейському СРПП № 3 Маневицького ВП ГУНП у Волинській області старшому сержанту поліції ОСОБА_5 було спричинено тілесні ушкодження у вигляді внутрішньошкірного крововиливу лівої суборбітальної ділянки обличчя, підшкірного крововиливу лівої скроневої ділянки волосистої частини голови, поверхневого циркулярного осаднення шкіри ділянки правого променево-зап`ясного суглобу, які згідно висновку судово-медичної експертизи № 59 від 19 жовтня 2020 року належать до категорії легких тілесних ушкоджень.

Крім того, продовжуючи свої протиправні дії, ОСОБА_4 умисно наніс кілька ударів ногою в область лівої гомілки та один удар кулаком руки в область потилиці поліцейському ОСОБА_6 , а в ході застосування до ОСОБА_4 вищевказаних заходів фізичного впливу - спричинив ОСОБА_6 подряпини правої кисті. Внаслідок вищевказаних протиправних дій ОСОБА_4 поліцейському СРПП № 1 Маневицького ВП ГУНП у Волинській області рядовому поліції ОСОБА_6 було спричинено тілесні ушкодження у вигляді множинних (4 шт.) дрібних саден правої кисті, які згідно висновку судово-медичної експертизи № 58 від 19 жовтня 2020 року належать до категорії легких тілесних ушкоджень.

Такі дії обвинуваченого ОСОБА_4 органом досудовогорозслідування кваліфікованіза ч.2ст.345КК України,як умисне заподіяння працівникам правоохоронного органу легких тілесних ушкоджень у зв`язку з виконанням цими працівниками службових обов`язків.

14грудня 2020року міжпотерпілими ОСОБА_5 , ОСОБА_6 з однієїсторони таобвинуваченим ОСОБА_4 з іншої було укладено угоду про примирення, що відповідає вимогам ст. 471 КПК України, за умовами якої сторони дійшли згоди щодо правової кваліфікації дій ОСОБА_4 за ч. 2 ст. 345 КК України, істотних для даного кримінального провадження обставин. Сторонами також узгоджено міру покарання, яке повинен понести ОСОБА_4 , - за ч. 2 ст. 345 КК України у виді 2 (два) роки обмеження волі із звільненням на підставі ст. 75 КК України від відбування призначеного покарання з випробуванням та встановленням іспитового строку. В угоді передбачені наслідки укладення та затвердження угоди про примирення, встановлені ст. 473 КПК України, та наслідки її невиконання, передбачені ст. 476 КПК України.

Розглядаючи питання про затвердження угоди про примирення, суд виходить з наступного.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 468 КПК України у кримінальному провадженні може бути укладена угода про примирення між потерпілим та підозрюваним чи обвинуваченим.

Згідно ч. 3 ст. 469 КПК України угода про примирення між потерпілим та підозрюваним чи обвинуваченим може бути укладена у провадженні щодо кримінальних проступків, нетяжких злочинів та у кримінальному провадженні у формі приватного обвинувачення.

Судом встановлено, що ОСОБА_9 обґрунтовано обвинувачується у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 345 КК України, який згідно ст. 12 КК України є нетяжким злочином.

При цьому судом з`ясовано, що обвинувачений ОСОБА_9 цілком розуміє права, визначені п. 1 ч. 5 ст. 474 КПК України, наслідки укладення та затвердження даної угоди, передбачені п. 1 ч. 1 ст. 473 КПК України, характер обвинувачення, вид покарання, а також інші заходи, які будуть застосовані до нього в разі затвердження угоди судом.

Потерпілі ОСОБА_5 , ОСОБА_6 також розуміють наслідки укладення та затвердження даної угоди, визначені п. 2 ч. 1 ст. 473 КПК України.

Суд переконався, що укладення угоди сторонами є добровільним, тобто не є наслідком застосування насильства, примусу, погроз або наслідком обіцянок чи дії будь-яких інших обставин, ніж ті, що передбачені в угоді.

Також судом встановлено, що умови даної угоди відповідають вимогам Кримінального процесуального кодексу України та Кримінального кодексу України.

Виходячи звикладеного,суд дійшоввисновку проможливість затвердженняугоди пропримирення міжпотерпілими ОСОБА_5 , ОСОБА_6 з однієїсторони таобвинуваченим ОСОБА_10 з іншої і призначення останньому узгодженої сторонами міри покарання.

Керуючись ст.ст. 110, 369-371, 373-374, 395, 468, 471-475 КПК України, суд, -

У Х В А Л И В:

Затвердити угоду про примирення від 14 грудня 2020 року, укладену між потерпілими ОСОБА_5 , ОСОБА_6 з однієї сторони та обвинуваченим ОСОБА_4 з іншої в кримінальному провадженні, внесеному в Єдиний реєстр досудових розслідувань за № 12020030160000412 від 19 жовтня 2020 року.

ОСОБА_4 визнати винуватим у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 345 КК України, призначивши покарання - 2 (два) роки обмеження волі.

На підставі ст. 75 КК України засудженого ОСОБА_11 від відбування призначеного покарання у виді обмеження волі звільнити з випробуванням, якщо він протягом 1 (одного) року іспитового строку не вчинить нового злочину і виконає покладені на нього обов`язки.

На підставі ст. 76 КК України зобов`язати засудженого ОСОБА_11 повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації.

На вирок може бути подана з підстав, передбачених ст. 394 КПК України, апеляція до Волинського апеляційного суду через Маневицький районний суд протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Суддя районного суду ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення06.01.2021
Оприлюднено27.01.2023
Номер документу94044814
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —164/1815/20

Вирок від 06.01.2021

Кримінальне

Маневицький районний суд Волинської області

Невар О. В.

Ухвала від 28.12.2020

Кримінальне

Маневицький районний суд Волинської області

Невар О. В.

Ухвала від 01.12.2020

Кримінальне

Маневицький районний суд Волинської області

Невар О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні