Ухвала
від 05.01.2021 по справі 295/69/21
БОГУНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЖИТОМИРА

Справа №295/69/21

1-кс/295/45/21

УХВАЛА

Іменем України

05.01.2021 року м. Житомир

Слідчий суддя Богунського районного суду м. Житомира ОСОБА_1 ,

при секретарі судового засідання ОСОБА_2 ,

за участі заступника начальника 2 ВРКП слідчого управління ГУ ДФС у Житомирській області ОСОБА_3 ,

розглянувши внесене заступником начальника 2 ВРКП слідчого управління ГУ ДФС у Житомирській області капітаном податкової міліції ОСОБА_3 та погоджене прокурором відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби нагляду у кримінальному провадженні Житомирської обласної прокуратури молодшим радником юстиції ОСОБА_4 у кримінальному провадженні №32020060000000043 від 03.12.2020, клопотання про проведення обшуку, -

В С Т А Н О В И В :

Заступник начальника 2 ВРКП слідчого управління ГУ ДФС у Житомирській області ОСОБА_3 звернувся із указаним клопотанням, в якому послався на те, що слідчим управлінням ГУ ДФС у Житомирській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №32020060000000043, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 03 грудня 2020 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 204 КК України.

Досудове розслідування розпочато за матеріалами, які надійшли від ВПЗСОТАГ ГУ ДФС у Житомирській області, у відповідності до яких встановлено, що службові особи ПП «Борис» (код ЄДР 31688840) протягом 2020 року здійснюють на території Житомирської області незаконне виготовлення, зберігання, транспортування з метою збуту, збут незаконно виготовлених паливно-мастильних матеріалів, у результаті чого спричинили тяжкі наслідки, що становлять загрозу для життя та здоров`я людей.

За наданими матеріалами ВПЗСОТАГ ГУ ДФС у Житомирській області встановлено, що службові особи ПП «Борис» здійснюють свою діяльність за адресою: АДРЕСА_1 , на якій знаходиться огороджена територія, де розташований комплекс нежитлових споруд та безліч наземних резервуарів для зберігання та реалізації паливно-мастильних матеріалів.

Дана територія розташована між трьома земельними ділянками (кадастрові номери земельних ділянок):

1) № 1820881203:07:001:0021, згідно з інформацією Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру дана земельна ділянка на праві приватної власності належить ОСОБА_5 ;

2) № 1820881203:07:000:0061, згідно з інформацією Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру дана земельна ділянка на праві приватної власності належить ОСОБА_6 ;

3) № 1820881203:07:000:0026, згідно з інформацією Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру дана земельна ділянка на праві приватної власності належить ОСОБА_7 .

Крім того, співробітниками податкової міліції проведено огляд території, яка знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , у ході якого встановлено наявність наступних приміщень, а саме: нежитлова будівля, операторська з добудованими приміщеннями, гараж на два бокси та приблизно 14 наземних резервуарів для зберігання ПММ, паливно-роздавальна колонка.

За змістом клопотання, допитаний в якості свідка власник автомобіля, що здійснював заправку автотранспортного засобу за адресою: АДРЕСА_1 показав, що після заправки за вказаною адресою його автомобіль почав погано працювати та він змушений здійснити ремонт вказаного автотранспортного засобу, при цьому службові особи ПП «Борис» відмовились видати чек, розрахунок за ПММ відбувався готівковими коштами. Окремо свідок добровільно надав зразок придбаних паливно-мастильних матеріалів.

Проведеним оглядом загальнодоступної інформації, а саме: Єдиного державного реєстру суб`єктів господарювання, які отримали ліцензії на право виробництва, зберігання, оптової та роздрібної торгівлі пальними, та місць виробництв, зберігання, оптової та роздрібної торгівлі пальним встановлено, що ПП «Борис» права на роздрібну торгівлю пальним в органах ДПС України не отримував та інформація стосовно вказаного факту у реєстрі відсутня.

Разом з тим, на виконання листа ГУ ДФС у Житомирській області спеціалістами ТОВ «Глобус Петролеум» проведено дослідження (випробування) зразку дизельного палива на відповідність вимогам ДСТУ 7688:2015 «Дизельне паливо», яке придбано за адресою: Житомирська область, Бердичівський район, с. Мирне, вул. Козацька (колишня назва Володарського), 7 А у службових осіб ПП «Борис».

Відповідно до протоколу випробувань № 2351 від 21.11.2020 проведених спеціалістами ТОВ «Глобус Петролеум»: «За перевіреними показниками зразок палива дизельного не відповідає вимогам ДСТУ 7688:2015 «Паливо дизельне Євро. Технічні умови» зі зміною 1 за показником температура спалаху в закритому тиглі.

Співробітниками податкової міліції на виконання доручення слідчого здійснено огляд території, яка знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , у ході якого встановлено наявність нежитлових будівель, операторської з добудованими приміщеннями, гаражу на два бокси та приблизно 14 наземних резервуарів для зберігання ПММ, паливно-роздавальна колонка, вказана територія відповідно до інформації з Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру не має власного кадастрового номеру.

Слідчий вказує у клопотанні, що за адресою: АДРЕСА_1 , 7 А зберігаються незаконно виготовлені підакцизні товари (пальне), продукти нафтопереробки, що використовуються для його виготовлення (газойль, конденсати тощо), не облікована сировина та виготовлена з неї продукція, обладнання та інші засоби, що використовуються для незаконного зберігання та реалізації підакцизних товарів, установчі документи та документи фінансово-господарської діяльності ПП «Борис» (договори, додатки до договорів, видаткові та податкові накладні, товарно-транспортні накладні, акти приймання-передачі ТМЦ, довіреності на отримання ТМЦ, податкові та акцизні накладні з руху паливно-мастильних матеріалів; первинні документи та облікові регістри з обліку та руху (придбання, оприбуткування, реалізація, списання, залишки) паливно-мастильних матеріалів (звіти про рух нафтопродуктів, акти списання/прийому-передачі/оприбуткування тощо, журнали обліку нафтопродуктів, квитанції, лімітно-заправочні відомості для кожного ТЗ, відомості обліку видачі нафтопродуктів, подорожні листи, диспетчерські журнали, картки обліку витрачання палива ТЗ, особова картка водія, зведена відомість обліку витрат паливно-мастильних матеріалів ТЗ за місяць, інвентаризаційні описи про залишки паливно-мастильних матеріалів, акти зняття залишків палива, журнали та звіти РРО; оборотно-сальдові відомості, картки рахунків 20, 23, 28, 30, 31, 37, 63, 64, 79, 91-94), «чорнова» документація, яка підтверджує придбання, транспортування, прийом та збут незаконно виготовлених підакцизних товарів, чорнові записи, у яких містяться контакти виробників та відправників незаконно виготовлених підакцизних товарів та інша інформація, яка має значення для досудового розслідування: комп`ютерна техніка (матеріальні носії інформації), на якій зберігається загальна інформація щодо реалізації та закупівлі підакцизних товарів, сировини для їх незаконного виготовлення, грошові кошти, одержані від збуту незаконно виготовлених підакцизних товарів, а також інші документи, предмети та речі, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження.

На думку слідчого, вказані документи, предмети та речі, що планується відшукати, являються джерелом доказів та містять відомості, що є предметом доказування у кримінальному провадженні, тобто містять відомості щодо осіб, причетних до скоєння злочину, та кваліфікації їх дій. У свою чергу вилучення у ході обшуку зазначених у клопотанні речей та документів необхідне для припинення вчинення злочину, використання при проведенні слідчих дій в ході досудового розслідування по кримінальному провадженню як речових доказів, а також для ідентифікації інших осіб, які сприяли його вчиненню.

Окремо слідчий додав, що службовим особам ПП «Борис» достеменно відомо про протиправний характер своїх дій, а отже проведення інших слідчих та процесуальних дій, окрім обшуку, зашкодить досудовому розслідуванню, так як існує загроза знищення (переміщення) речових доказів, що унеможливить притягнення винних осіб у міру своєї вини. Так, доступ до речей, документів або відомостей, які можуть у них міститися, неможливо отримати у добровільному порядку шляхом витребування речей, документів, відомостей відповідно до ч.2 ст. 93 КПК України або за допомогою інших слідчих дій.

З огляду на викладене у клопотанні та з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, знаряддя кримінального правопорушення або майна, що було здобуте в результаті його вчинення, слідчий просить надати дозвіл на проведення обшуку в належних та які перебувають у користуванні ПП «Борис» (код ЄДР 31688840) приміщеннях, будівлях, спорудах та на земельній ділянці, що знаходяться за адресою: Житомирська область, Бердичівський район, с. Мирне, вул. Козацька (колишня назва Володарського), 7 А, із метою відшукання та вилучення наведених у клопотанні речей та документів.

В судовому засіданні заступник начальника 2 ВРКП СУ ГУ ДФС у Житомирській області ОСОБА_3 клопотання підтримав з підстав у ньому викладених, просив його задовольнити. Додав, що не звертався із подібним клопотанням про дозвіл на проведення обшуку в рамках даного кримінального провадження.

Заслухавши пояснення слідчого, дослідивши клопотання про проведення обшуку та додані до нього документи, слідчий суддя приходить до наступного висновку.

Згідно із ч. 1, 2 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб. Обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді місцевого загального суду, в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування.

Статтею 233 КПК України передбачено, що ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якої метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді. Під іншим володінням особи розуміються транспортний засіб, земельна ділянка, гараж, інші будівлі чи приміщення побутового, службового, господарського, виробничого та іншого призначення тощо, які знаходяться у володінні особи.

Як вбачається із витягу з кримінального провадження №32020060000000043 від 03.12.2020 року, слідчим управлінням ГУ ДФС у Житомирській області здійснюється досудове розслідування за фактом незаконного виготовлення, зберігання, транспортування з метою збуту, а також збуту незаконно виготовлених паливно-мастильних матеріалів на території Житомирської області, що становить загрозу для життя і здоров`я людей.

Із матеріалів клопотання вбачається, що до ГУ ДФС у Житомирській області із заявою від 17.11.2020 про припинення реалізації пального за адресою: АДРЕСА_1 звернувся гр. ОСОБА_8 , який заправляв свій автомобіль пальним за даною адресою та в подальшому вимушений був ремонтувати свій транспортний засіб у зв`язку із заправкою автомобіля неякісним пальним.

У доданому до матеріалів клопотання рапорті на ім`я в.о. начальника управління ПЕП ГУ ДФС у Житомирській області ОСОБА_9 ст. о/у з ОВС ВПЗСОТАГ УПЕП ГУ ДФС у Житомирській області ОСОБА_10 зазначає, що ним проводиться оперативне супроводження кримінального провадження №32020060000000043 від 03.12.2020 року на виконання доручення слідчого. В ході оперативного відпрацювання встановлено, що за адресою: АДРЕСА_1 ( АДРЕСА_1 ) службові особи ПП « ОСОБА_11 » (код ЄДРПОУ 31688840) продовжують здійснювати незаконну реалізацію паливно-мастильних матеріалів по безготівковому розрахунку. Станом на 14.12.2020 року в Єдиному державного реєстру суб`єктів господарювання, які отримали ліцензію на право виробництва, зберігання, оптової та роздрібної торгівлі пальним, та місць виробництва, зберігання, оптової та роздрібної торгівлі пальним, відсутня ліцензія на право роздрібної торгівлі пальним за адресою: АДРЕСА_1 ( АДРЕСА_1 ). Також відсутній касовий апарат для відображення операції щодо продажу товарів.

В обґрунтування своїх доводів та наведених у клопотанні обставин слідчим до клопотання про проведення обшуку, зокрема, були долучені протоколи оглядів, допиту свідка тощо.

Відповідно до інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна від 05.11.2020 №231291885, нежитлові приміщення (нежитлова будівля, операторська з добудованими приміщеннями, гараж на два бокси) за адресою: АДРЕСА_1 на праві власності належать ПП «Борис».

Слідчий суддя вважає за доцільне відмовити у задоволенні клопотання в частині надання дозволу на проведення обшуку з метою відшукання та вилучення інших знарядь та засобів вчинення кримінального правопорушення, предметів, які зберегли відомості щодо осіб, які вчинили кримінальне правопорушення та сприяли його вчиненню, а також речей, набутих кримінально протиправним шляхом, оскільки надання дозволу на вилучення таких неконкретизованих речей і документів суперечить вимогам КПК України, зокрема положенням п. 7 ч. 3 ст. 234 КПК України, та надасть можливість органу досудового розслідування вилучити фактично будь-яку річ. Решта вимог клопотання, на переконання слідчого судді, є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Зважаючи на викладені у клопотанні відомості, предмет та мету досудового розслідування, наведені у ч. 5 ст. 234 КПК України підстави для відмови у задоволенні клопотання, із урахуванням встановлених в судовому засіданні обставин справи, керуючись ст.ст. 234, 235 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити частково.

Надати прокурору відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби управління нагляду у кримінальному провадженні прокуратури Житомирської області ОСОБА_4 , заступнику начальника другого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління Головного управління ДФС у Житомирській області капітану податкової міліції ОСОБА_3 , старшому слідчому з особливо важливих справ другого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління Головного управління ДФС у Житомирській області майору податкової міліції ОСОБА_12 , слідчим слідчої групи у кримінальному провадженні дозвіл на проведення обшуку в приміщеннях, будівлях, спорудах та на земельній ділянці, що знаходяться за адресою: АДРЕСА_1 , з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, а також вилучення:

- незаконно виготовлених підакцизних товарів (дизельного пального, бензинів, інших видів ПММ, скрапленого газу);

- продуктів нафтопереробки (сировини), що використовуються для його виготовлення (газойль, конденсати тощо);

- обладнання та інших засобів, що використовуються для незаконного виготовлення (змішування), підакцизних товарів, його зберігання, транспортування, перекачування;

- установчих документів та документів фінансово-господарської діяльності ПП «Борис» (договори, додатки до договорів, видаткові та податкові накладні, товарно-транспортні накладні, акти приймання-передачі ТМЦ, довіреності на отримання ТМЦ, податкові та акцизні накладні з руху паливно-мастильних матеріалів; первинні документи та облікові регістри з обліку та руху (придбання, оприбуткування, реалізація, списання, залишки) паливно-мастильних матеріалів (звіти про рух нафтопродуктів, акти списання/прийому-передачі/оприбуткування тощо, журнали обліку нафтопродуктів, квитанції, лімітно-заправочні відомості для кожного ТЗ, відомості обліку видачі нафтопродуктів, подорожні листи, диспетчерські журнали, картки обліку витрачання палива ТЗ, особова картка водія, зведена відомість обліку витрат паливно-мастильних матеріалів ТЗ за місяць, інвентаризаційні описи про залишки паливно-мастильних матеріалів, акти зняття залишків палива, журнали та звіти РРО; оборотно-сальдові відомості, картки рахунків 20, 23, 28, 30, 31, 37, 63, 64, 79, 91-94);

- «чорнової» документації, яка підтверджує придбання, транспортування, прийом та збут незаконно виготовлених підакцизних товарів; чорнових записів, у яких містяться контакти виробників та відправників незаконно виготовлених підакцизних товарів та інша інформація, яка має значення для досудового розслідування;

- відомостей та документації залишків нафтопродуктів на момент проведення обшуку;

- комп`ютерної техніки та інших матеріальних носіїв інформації, на яких зберігається загальна інформація щодо реалізації та закупівлі підакцизних товарів та сировини для їх незаконного виготовлення, а також сформовані в електронному вигляді документи, які містять реквізити ПП «Борис»;

- журналів в`їзду-виїзду транспортних засобів на територію за вказаною адресою;

- пристроїв відеофіксації та охорони, на яких зафіксовано відомості щодо осіб, які вчинили кримінальне правопорушення, відомості щодо автотранспорту, який заїжджає та виїжджає з території за вказаною адресою з метою подальшого транспортування незаконно виготовлених підакцизних товарів, або інші дані, які можуть бути використані як докази;

- грошових коштів, одержаних від збуту незаконно виготовлених підакцизних товарів, або походження яких встановити під час проведення обшуку виявиться неможливим;

- мобільних телефонів (інших засобів зв`язку) у яких містяться контакти виробників та відправників незаконно виготовлених підакцизних товарів;

- транспортних засобів, які завантажені не облікованою сировиною, незаконно виготовленими, придбаними підакцизними товарами.

У задоволенні решти вимог клопотання відмовити.

Встановити строк дії ухвали до 04.02.2021 р.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя

СудБогунський районний суд м. Житомира
Дата ухвалення рішення05.01.2021
Оприлюднено27.01.2023
Номер документу94044931
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —295/69/21

Ухвала від 05.01.2021

Кримінальне

Богунський районний суд м. Житомира

Кузнєцов Д. В.

Ухвала від 05.01.2021

Кримінальне

Богунський районний суд м. Житомира

Кузнєцов Д. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні