Ухвала
від 15.12.2020 по справі 757/55404/20-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/55404/20-к

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 грудня 2020 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві клопотання старшого слідчого в ОВС Головного слідчого управління Національної поліції України ОСОБА_4 про продовження строку досудового розслідування № 42018000000002542,

ВСТАНОВИВ:

Старший слідчийв ОВСГоловного слідчогоуправління Національноїполіції України ОСОБА_4 звернувся до суду із клопотанням про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні № 42018000000002542 від 18.10.2018 на дванадцять місяців, тобто до 18.12.2021 включно.

Означене клопотання обґрунтовано наступним.

18.10.2018 Генеральною прокуратурою України до ЄРДР внесені відомості про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України, і зареєстровано кримінальне провадження за № 42018000000002542, за фактом розтрати і привласнення державних коштів в особливо великих розмірах службовими особами низки підприємств з державною часткою шляхом зловживання своїм службовим становищем під виглядом укладання і виконання договорів страхування ризиків, настання яких малоймовірне, з подальшим переведенням цих коштів на рахунки інших підприємств у якості оплати за придбання неліквідних цінних паперів.

Слідчий вказує, що Підставами для реєстрації кримінального правопорушення в ЄРДР послужило повідомлення від 17.10.2018 Головного управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю Служби безпеки України, надіслане на адресу Генеральної прокуратури України, про виявлення вчиненого кримінального правопорушення.

19.10.2018 відповідно до постанови заступника Генерального прокурора ОСОБА_5 здійснення досудового розслідування у кримінальному провадженні № 42018000000002542 від 18.10.2018 доручено слідчим Головного слідчого управління Національної поліції України.

12.02.2020 матеріали досудового розслідування у кримінальному провадженні № 42018000000002542 від 18.10.2018 надійшли до Головного слідчого управління Національної поліції України.

03.03.2020 кримінальне провадження прийняте до провадження старшим слідчим в ОВС Головного слідчого управління Національної поліції України ОСОБА_4 .

Відповідно до матеріалів досудового розслідування встановлено, що посадові особи ПрАТ «СК «Альянс» протягом липня-вересня 2018 року уклали низку договорів страхування з групою підприємств з державною часткою щодо страхування ризиків, настання яких малоймовірне, на загальну суму 180 000 000 грн. У подальшому, ПрАТ СК «Альянс» перераховано вказані вище кошти у вигляді платежів за перестрахування ризиків на рахунки ПрАТ «СК «Галицька», яке в свою чергу, одразу здійснювало операції з придбання цінних паперів у ТОВ «ФК «Манібокс», емітентом яких є ПАТ «ЗНВКІФ «Інноваційні технології». Після цього зазначені фінансові ресурси перерахувались на рахунки підконтрольних фізичних та юридичних осіб, які отримували готівкові кошти через каси банківських установ та в подальшому ці кошти привласнювались організаторами цієї фінансової оборудки.

При цьому, реєстраційні і банківські реквізити ПрАТ «СК «Альянс» (код ЄДРПОУ 32495221), ПрАТ «СК «Галицька» (ЄДРПОУ 22186790), ТОВ «ФК «Манібокс» (ЄДРПОУ 41767279) та інших суб`єктів підприємницької діяльності фактично використовуються невстановленою групою осіб у протиправних фінансових механізмах, направлених на привласнення коштів державних підприємств, мінімізацію податків на прибуток в інтересах підприємств реального сектору економіки, протиправне переведення коштів у готівку та легалізацію доходів, одержаних злочинним шляхом.

Зокрема, отримано відомості про те, що з метою виведення капіталів у тіньовий сектор економіки, надання легального вигляду операціям, направленим на мінімізацію податку на прибуток, добросовісними суб`єктами господарювання укладаються угоди страхування ризиків, настання яких є малоймовірне, з ПрАТ «СК «Альянс» (код ЄДРПОУ 32495221) та ПрАТ «СК «Галицька» (ЄДРПОУ 22186790). У подальшому, на підставі згаданих договорів, суб`єктами господарювання перераховуються на рахунки страхових компаній кошти у вигляді страхової премії. По бухгалтерському обліку підприємств зазначені операції відображаються як видатки. Разом з цим, того ж дня ці кошти перераховуються страховими компаніями на рахунки ТОВ «ФК «Манібокс» у якості оплати за малоцінні цінні папери. При цьому, придбання ПрАТ «СК «Галицька» цінних паперів у ТОВ «ФК «Манібокс» здійснюється за ціною, яка у 10 разів перевищує дійсну вартість таких цінних паперів, а фактично цінні папери на рахунки у цінних паперах страхових компаній не зараховувалися. У свою чергу ТОВ «ФК «Манібокс» перераховує отримані кошти на рахунки фізичних осіб ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 та інших як фізичних так і юридичних осіб, які підконтрольні групі невстановлених осіб, у якості надання кредитів за кредитними договорами або надання позик, після чого кошти отримуються з рахунків фізичних осіб готівкою та присвоюються організаторами цих фінансових операцій.

При цьому всі юридичні та фізичні особи, реєстраційні і банківській реквізити яких використовуються під час проведення цих операцій, є пов`язаними між собою особами, а управління їх банківськими рахунками здійснюється однією групою невстановлених осіб, з числа мешканців Запорізької і Дніпропетровської областей.

Таким чином, представники замовників фактично ухиляються від сплати податку на прибуток, а кошти виводяться в тіньовий сектор економіки у вигляді готівки. У випадку використання цього механізму підприємствами з державною часткою, за результатами здійснення вищевказаних фінансових операцій фактично привласнюються державні кошти.

Зокрема, отримано дані, що лише протягом серпня-вересня 2018 року ПрАТ «СК «Галицька» перераховано на рахунки ТОВ «ФК «Манібокс» понад 200 млн. грн. за цінні папери. У свою чергу ТОВ «ФК «Манібокс» лише з одного банківського рахунку на рахунки фізичних осіб ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 та ОСОБА_9 перераховано понад 45 млн. грн. в якості надання кредитів за кредитними договорами. З цього ж рахунку перераховано близько 30 млн. грн. на рахунки підконтрольних юридичних осіб ТОВ «Дарус» (ЄДРПОУ 41382698) та ТОВ «Марітон» (код ЄДРПОУ 41569995).

При цьому, за результатами аналізу пов`язаних осіб встановлено, що ОСОБА_9 є також директором та засновником ТОВ «Нутіва» (код ЄДРПОУ 42072507, м. Запоріжжя, Північне шосе, 22д), на користь якої ТОВ «ФК «Манібокс» протягом вказаного періоду часу продало цінні папери на загальну суму близько 34 млн. грн., які в подальшому також було переведено в готівку та привласнено організаторами оборудки.

Аналізуючи отримані під час досудового розслідування дані щодо руху коштів по рахунках ПрАТ «СК «Галицька» і ТОВ «Манібокс» встановлено, що протягом 2018-2019 років службовими особами вказаної страхової компанії, шляхом зловживання ними своїм службовим становищем, за попередньою змовою із службовими особами ТОВ «Манібокс», вчинено розтрату і заволодіння коштів страхових резервів і оборотних коштів страхової компанії під виглядом добросовісного придбання неліквідних цінних паперів, які фактично на рахунки в цінних паперах ПрАТ «СК «Галицька» не зараховувалися. В результаті вчинення таких фінансових операцій ПрАТ «СК «Галицька» позбавлене можливості здійснювати страхові виплати своїм клієнтам застрахованим особам, і таким чином акціонерне товариство фактично доведено службовими особами до банкрутства та припинило здійснювати свою фінансово-господарську діяльність.

Також, встановлено, що одним з міноритарних акціонерів ПрАТ «СК «Галицька» є державне підприємство НАК «Нафтогаз України», єдиним власником якого є держава в особі Кабінету Міністрів України. У зв`язку з цим розкрадання і заволодіння коштами ПрАТ «СК «Галицька» і доведення товариства до банкрутства призвело до заподіяння майнової шкоди державі у вигляді позбавлення можливості отримувати дивіденди за результатами фінансово-господарської діяльності та позбавлення фінансового активу державного підприємства.

Під час здійснення кримінального провадження проведено наступні слідчі (розшукові) та інші процесуальні дії, зокрема:

1. До Головного управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю Служби безпеки України направлено ряд доручень щодо встановлення кола осіб, причетних до організації вчинення вказаного кримінального правопорушення, встановлення реєстраційних даних та банківських рахунків суб`єктів підприємницької діяльності, які використовувалися у згаданій схемі фінансових операцій.

2. Згідно отриманих матеріалів виконання наданих у порядку ст. 36 КПК України доручень прокурора оперативному підрозділу встановлено, що до злочинної схеми розкрадання і заволодіння коштами причетні близько 30 суб`єктів підприємницької діяльності та 10 фізичних осіб.

3. Допитано як свідка начальника 3 відділу 1 управління ГУБКОЗ Служби безпеки України ОСОБА_10 щодо встановлених під час обставин вчинення кримінального правопорушення в ході здійснення оперативного супроводу досудового розслідування кримінального провадження.

4. На підставі ухвал Печерського районного суду м. Києва здійснено тимчасовий доступ до речей і документів у 5 банківських установах по 9 юридичних.

5. Накладено арешт на кошти, що знаходяться на банківських рахунках ТОВ «Дарус», ТОВ «Агентство «Кайрос», ТОВ «Нутіва», ТОВ «Манібокс», ТОВ «Вестгал», ТОВ «Марітон», ПрАТ «СК «Галицька», ОСОБА_8 , ОСОБА_11 , ОСОБА_7 , ОСОБА_9 , ОСОБА_12 , ОСОБА_6 .

6. У порядку ст. 93 КПК України направлено запити до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку і Національного депозитарію України та отримано інформацію про проведенні ПрАТ «СК «Альянс», ПрАТ «СК «Галицька» і ТОВ «Манібокс» операції з цінними паперами.

7. У порядку ст. 93 КПК України до Нацкомфінпослуг направлено запити з та отримано інформацію щодо стану та фінансово-господарської діяльності ПрАТ «СК «Альянс» і ПрАТ «СК «Галицька».

8. У порядку ст. 93 КПК України до ПрАТ «СК «Альянс», ПрАТ «СК «Галицька», ТОВ «Манібокс» направлено запити з метою отримання відомостей і копій фінансово-господарських документів по операціях, пов`язаних із страхуванням і перестрахуванням ризиків підприємств з державною часткою, а також по операціях з цінними паперами. Відповідей від ПрАТ «СК «Галицька» і ТОВ «Манібокс» не отримано, підприємства за місцем реєстрації не знаходяться, а ПрАТ «СК «Альянс» відмовлено у наданні запитуваних документів з посиланням про можливість надання запитуваної інформації на підставі ухвали слідчого судді у порядку, визначеному главою 15 КПК України.

9. У порядку ст. 93 КПК України, ст. 23 Закону України «Про Національну поліцію» та ст. 62 Закону України «Про банки та банківську діяльність» направлено запити (вимоги) до АТ «Райффайзен Банк Аваль», ТОВ «ФК «ОБЕРІГ», АТ «ОЩАДБАНК», АТ «КБ «Приватбанк», ПАТ «АБ «Південний», АТ «Універсал Банк», АТ «Банк Інвестицій та заощаджень», АТ «Мотор-Банк», АТБ «Індустріалбанк», АТ «Крісталбанк», АТ «Банк Кредит Дніпро», АТ «АКБ «Конкорд», АТ «Банк Січ», АТ «Кредобанк», АБ «Укргазбанк», АТ «Банк Альянс», АТ «ТАСКОМБАНК», ПАТ «Банк Восток», АТ «Укрексімбанк», ПУАТ «КБ «Акордбанк», АТ «Ідея Банк», АТ «Мегабанк», АТ «Укрсиббанк», АТ «АБ «Радабанк», АТ «ОТП Банк», АТ «Полтава-Банк», АТ «Піреус Банк МКБ», АБ «Кліринговий Дім» та отримано інформацію стосовно банківських операцій проведених по рахунках ПрАТ «СК «Альянс», ПрАТ «СК «Галицька», ТОВ «Манібокс», ТОВ «Дарус» (ТОВ «Доннеа Офіс»), ТОВ «Вестіга», ТОВ «Нутіва», ТОВ «Агентство «Кайрос». Здійснено аналіз отриманої інформації.

10. У порядку ст. 93 КПК України до Державної податкової служби України направлено запити з метою отримання відомостей про звітність ПАТ «СК «Галицька», ТОВ «ФК «Манібокс», ТОВ «Агентство «Кайрос», відкриті цими товариствами рахунки та інформації щодо окремої групи фізичних осіб про отримувані ними доходи і зареєстровані на їх імена юридичні особи.

11. У порядку ст. 93 КПК України до Національного банку України направлено запит з метою отримання відомостей про діяльність фінансових установ ПАТ «СК «Галицька», ТОВ «ФК «Манібокс», ТОВ «Агентство «Кайрос», їх звітність, видачу і анулювання свідоцтв щодо реєстрації фінансової установи.

12. Направлено лист до Державної служби фінансового моніторингу України щодо здійснення аналізу фінансових операцій, проведених ПАТ «СК «Галицька», ТОВ «ФК «Манібокс», ТОВ «Агентство «Кайрос», і фізичними особами: ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_12 , ОСОБА_9 , ОСОБА_11 , ОСОБА_8 , ОСОБА_7 . Очікується відповідь на нього.

13. Відповідно до ухвал Печерського районного суду м. Києва надано дозвіл на здійснення тимчасового доступу до документів реєстраційних і звітних справ ПАТ «СК «Галицька», ТОВ «ФК «Манібокс», ТОВ «Вестгал», володільцями яких є державні податкові інспекції і відділи державної реєстрації відповідних територіальних підрозділів за місцем реєстрації цих товариств.

14. У порядку ст. 36 КПК України оперативним працівникам Служби безпеки України надано доручення на встановлення, допит та/або виклик повісткою для допиту осіб, причетних до вчинення вказаного кримінального правопорушення.

15. Проведено інші слідчі (розшукові) та процесуальні дії.

На даний час за результатами проведення слідчих (розшукових), процесуальних дій та прийнятих рішень у кримінальному провадженні не зібрано достатньо відомостей для прийняття рішення в порядку статей 276, 284 КПК України.

Для прийняття законного рішення у кримінальному провадженні відповідно до ст. 283 КПК України до закінчення строку досудового розслідування необхідно виконати ряд об`ємних за обсягом слідчих (розшукових) і процесуальних дій, зокрема пов`язаних з отриманням ухвал суду та здійсненням тимчасових доступів до речей та документів, а саме реєстраційних справ наступних юридичних осіб: ТОВ «Манібокс Мастер», ПАТ «Івано-Франківськцемент», ТзОВ «Івано-Франківськцемент-Етерніт»; отримання ухвал суду та здійснення тимчасових доступів до речей та документів, серед яких податкова звітність, яка подавалась до податкових органів за період з 2015 по 2020 року такими юридичними особами як: ТОВ «Манібокс Мастер», ПАТ «Івано-Франківськцемент», ТзОВ «Івано-Франківськцемент-Етерніт», а також до податкової звітності річних декларацій про доходи, що подавались ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 ОСОБА_6 , ОСОБА_12 , ОСОБА_9 , ОСОБА_11 , ОСОБА_8 , ОСОБА_7 , за місцем їх реєстрації та/або проживання до податкових органів за період з 2015 по 2020 року; отримання ухвал суду для здійснення тимчасового доступу до речей та документів, володільцем яких є Пенсійний фонд України, де у Реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов`язкового державного соціального страхування зберігаються індивідуальні відомості про застрахованих осіб ОК-7, за весь період, який зберігається у відповідному реєстрі, щодо наступних громадян: ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 ОСОБА_6 , ОСОБА_12 , ОСОБА_9 , ОСОБА_11 , ОСОБА_8 , ОСОБА_7 ; допитати як свідків ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 ОСОБА_6 , ОСОБА_12 , ОСОБА_9 ; проаналізувати отримані виписки по рахункам відкритих у різних банківських установах, з зазначенням конкретної операції, реквізитів рахунків, дати, суми та призначення платежу, у разі необхідності вирішити питання про отримання ухвал суду та проведення тимчасових доступів до рахунків у банківських установах України, отримані відомості з яких можуть бути використані як докази вчинення даного кримінально правопорушення. Крім того за результатами вивчення і огляду матеріалів, які будуть отримані під час зазначених тимчасових доступів до документів, необхідно допитати значну кількість службових осіб загаданих юридичних осіб та фізичних осіб, які були задіяні для вчинення кримінального правопорушення, а також провести у кримінальному провадженні необхідні економічні і почеркознавчі експертизи та технічні експертизи документів.

Слідчий ОСОБА_3 у судовому засіданні клопотання підтримав, просить задовольнити.

Вислухавши пояснення слідчого та дослідивши матеріали провадження приходжу до наступних висновків.

Відповідно до ч. 1 ст. 294 КПК України, якщо досудове розслідування злочину або кримінального проступку до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений в абзаці другому частини першої статті 219 цього Кодексу, вказаний строк може бути неодноразово продовжений слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановлений пунктами 1-3 частини другої статті 219 цього Кодексу.

Як визначено положеннями ч. 1 ст. 219 КПК України строк досудового розслідування обчислюється з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня звернення до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності або до дня ухвалення рішення про закриття кримінального провадження. Строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру становить: шість місяців - у кримінальному провадженні щодо кримінального проступку; дванадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо злочину невеликої або середньої тяжкості; вісімнадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Відповідно до п. 3 ч. 2 ст. 219 КПК України, строк досудового розслідування може бути продовжений у порядку, передбаченому параграфом 4 глави 24 вказаного Кодексу. При цьому загальний строк досудового розслідування не може перевищувати дванадцяти місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого злочину.

З урахуванням доводів викладених у клопотанні та враховуючи те, що у кримінальному провадженні необхідно вчинити ряд слідчих дій, слідчий суддя приходить до переконання про обґрунтованими підставами для продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні № 42018000000002542 від 18.10.2018 на дванадцять місяців, тобто до 18.12.2021 включно.

Керуючись ст.ст. 219, 294, 295-1 КПК України, слідчий суддя -

ПОСТАНОВИВ :

Клопотання старшого слідчого в ОВС Головного слідчого управління Національної поліції України ОСОБА_4 про продовження строку досудового розслідування № 42018000000002542 задовольнити.

Продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні № 42018000000002542 від 18.10.2018 на дванадцять місяців, тобто до 18.12.2021 включно.

Ухвала слідчого судді оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення15.12.2020
Оприлюднено14.02.2023
Номер документу94048475
СудочинствоКримінальне
Сутьпродовження строку досудового розслідування № 42018000000002542

Судовий реєстр по справі —757/55404/20-к

Ухвала від 15.12.2020

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Вовк С. В.

Ухвала від 15.12.2020

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Вовк С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні