Рішення
від 04.01.2021 по справі 589/2244/20
ШОСТКИНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 589/2244/20

Провадження № 2/589/202/21

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 січня 2021 року м.Шостка

Шосткинський міськрайонний суд Сумської області в особі головуючого судді Лєвші С.Л., розглянувши за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін (письмове провадження) цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення аліментів на малолітню дитину,-

ВСТАНОВИВ:

15 липня 2020 року позивач ОСОБА_1 звернулася до Шосткинського міськрайонного суду Сумської області з позовом, який було змінено 17 липня 2020 року, до ОСОБА_2 у якому просить стягнути аліменти на малолітню доньку - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в розмірі 1/4 частини від усіх видів заробітку (доходу) відповідача, але не менше 50 відсотків прожиткового мінімуму на дитину, відповідного віку, щомісяця, до досягнення дитиною повноліття.

В обґрунтування позову зазначила, що з початку 2015 року перебувала у шлюбних відносинах з відповідачем. Від цього шлюбу ІНФОРМАЦІЯ_2 народилася донька - ОСОБА_3 .

З листопада 2019 року шлюбні відносини між сторонами припинені, вони проживають окремо. Дитина залишилася проживати з позивачем. Відповідач матеріальної допомоги на утримання дочки не надає. Самій позивачу матеріально утримувати дитину важко, оскільки на її утриманні перебуває друга неповнолітня дитина. Відповідач працездатним, офіційно працює, отримує заробітну плату, а тому зможе сплачувати аліменти на утримання доньки.

20 серпня 2020 року ухвалою суду прийнято справу до розгляду та відкрито провадження про розгляд справи в спрощеному позовному провадженні без повідомлення осіб, у якій роз`яснено відповідачу право подати заяву із запереченнями проти розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження та відзив на позов протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення ухвали.

Ухвалу про відкриття провадження від 20 серпня 2020 року разом із позовною заявою та додатками до неї було надіслано відповідачу рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення на адресу зареєстрованого місця проживання, які відповідач отримав 19.10.2020. (а.с.23)

26 жовтня 2020 року до суду надав відзив на позовну заяву, в якому погодився в добровільному порядку сплачувати аліменти на утримання доньки в розмірі 1/4 частини від усіх видів заробітку, але не менше 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. До відзиву надав довідку про місце роботи та довідку про доходи. (а.с.25-30)

Заперечення проти розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження від сторін у справі, не надходили.

Відповідно до ч. 13 ст. 7 Цивільного процесуального кодексу України (далі - ЦПК України), розгляд справи здійснюється в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами, якщо цим Кодексом не передбачено повідомлення учасників справи. У такому випадку судове засідання не проводиться.

Суд, дослідивши матеріали справи, прийшов до наступного.

Судом встановлені такі факти та відповідні їм правовідносини.

Так, із свідоцтва про народження, серія НОМЕР_1 , виданого 04 листопада 2016 року Шосткинським міським відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Сумській області, вбачається, що ОСОБА_3 народилася ІНФОРМАЦІЯ_2 , про що 04 листопада 2016 року цим Відділом складено відповідний актовий запис №497 і її батьками є: батько - ОСОБА_2 , мати - ОСОБА_1 . (а.с.3)

Відповідно до довідки про склад сім`ї виданої 23 червня 2020 року КП Укржитлкомфорт , ОСОБА_1 , її донька ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , та її син ОСОБА_4 , 2003 року народження, зареєстровані за адресою: АДРЕСА_1 . (а.с.4)

З довідки №34 виданої 21 жовтня 2020 року Приватним підприємством Український центр управління нерухомістю , вбачається, що ОСОБА_2 працює в ПП Український центр управління нерухомістю з 01 липня 2020 року і по теперішній час. (а.с.28)

Як вбачається з довідки про доходи ОСОБА_2 , то загальна сума його доходу за період з липня 2020 року по вересень 2020 року становить 31748 грн 98 коп. (а.с.29)

У відповідності до положень ст. 180 Сімейного кодексу України (далі - СК України) батьки зобов`язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

Згідно із ст. 181 СК України, способи виконання батьками обов`язку утримувати дитину визначаються за домовленістю між ними. За домовленістю між батьками дитини той із них, хто проживає окремо від дитини, може брати участь у її утриманні в грошовій і (або) натуральній формі.

Відповідно до частини 1 статті 182 СК України, при визначенні розміру аліментів суд враховує:

1) стан здоров`я та матеріальне становище дитини;

2) стан здоров`я та матеріальне становище платника аліментів;

3) наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина;

3-1) наявність на праві власності, володіння та/або користування у платника аліментів майна та майнових прав, у тому числі рухомого та нерухомого майна, грошових коштів, виключних прав на результати інтелектуальної діяльності, корпоративних прав;

3-2) доведені стягувачем аліментів витрати платника аліментів, у тому числі на придбання нерухомого або рухомого майна, сума яких перевищує десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи, якщо платником аліментів не доведено джерело походження коштів;

4) інші обставини, що мають істотне значення.

Крім того, відповідно до частини 2 статті 182 СК України, розмір аліментів має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини та мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Статтею 191 СК України визначено, що аліменти на дитину присуджуються за рішенням суду від дня пред`явлення позову.

Так, між сторонами відсутня домовленість щодо виконання відповідачем обов`язку утримання малолітньої доньки.

Враховуючи вищенаведені обставини справи, та беручи до уваги що відповідач не відмовляється сплачувати аліменти на утримання доньки в зазначеному у позові розмірі, суд приходить до висновку що позовна заява підлягає до задоволення. Аліменти необхідно стягувати з відповідача в розмірі 1/4 частини зі всіх видів заробітку (доходів), але не менше 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, щомісячно на утримання малолітньої доньки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , починаючи стягнення з дня подачі позову до суду і до досягнення дитиною повноліття.

Згідно ст. 141 ЦПК України з відповідача підлягає стягненню на користь держави судовий збір за задоволені вимоги про стягнення аліментів на дитину.

Керуючись ст. 24, ч. 1 ст. 75, ч. 180-182, 191 СК Українист, 12, 13, 76-81, 89, 141, 258, 259, 263-265, 274-279 ЦПК України, суд,-

УХВАЛИВ:

Позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення аліментів на малолітню дитину задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_4 , ІПН НОМЕР_2 , адреса зареєстрованого місця проживання: АДРЕСА_2 ) на користь ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_5 , ІПН НОМЕР_3 , адреса зареєстрованого місця проживання: АДРЕСА_3 ) аліменти на утримання доньки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в розмірі 1/4 частини від усіх видів заробітку (доходу) відповідача, але не менше 50 відсотків прожиткового мінімуму на дитину, відповідного віку, щомісяця, починаючи стягнення з 15 липня 2020 року та до досягнення дитиною повноліття.

Допустити негайне виконання рішення суду в частині стягнення аліментів у межах суми платежу за один місяць.

Стягнути з ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_4 , ІПН НОМЕР_2 , адреса зареєстрованого місця проживання: АДРЕСА_2 ) на користь держави судовий збір в сумі 840 (вісімсот сорок) гривень 80 копійок.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга подається до Сумського апеляційного суду через Шосткинський міськрайонний суд Сумської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя Шосткинського міськрайонного суду

Сумської області С.Л.Лєвша

СудШосткинський міськрайонний суд Сумської області
Дата ухвалення рішення04.01.2021
Оприлюднено12.01.2021
Номер документу94058630
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —589/2244/20

Рішення від 04.01.2021

Цивільне

Шосткинський міськрайонний суд Сумської області

Лєвша С. Л.

Ухвала від 20.08.2020

Цивільне

Шосткинський міськрайонний суд Сумської області

Лєвша С. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні