Ухвала
від 13.01.2021 по справі 679/2/21
НЕТІШИНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження № 1-кс/679/3/2021

Справа № 679/2/21

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

13 січня 2021 року м.Нетішин

Слідчий суддя Нетішинського міського суду Хмельницької області ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м.Нетішин скаргу директора ТОВ «Укрнетвуд» ОСОБА_3 про невнесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань, -

ВСТАНОВИВ:

До слідчого судді Нетішинського міського суду Хмельницької області звернувся директор ТОВ «Укрнетвуд» ОСОБА_3 із скаргою на бездіяльність Нетішинського ВП Славутського ВП ГУНП в Хмельницькій області щодо невнесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань про вчинення кримінального правопорушення.

В обґрунтування скарги зазначив, що 08 грудня 2020 року ТОВ «Укрнетвуд» подано до Нетішинського відділення поліції Славутського відділу поліції ГУНП України в Хмельницькій області (далі Нетішинське ВП Славутського ВП ГУНП) повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення.

У вказаному повідомленні ними повідомлялось про наявність, на їхню думку, в діях ОСОБА_4 ознаки кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 190 КК України.

Так, в зв`язку із виробничою необхідністю ТОВ «УКРНЕТВУД», а саме для деревообробної діяльності обробки деревини «Акації», розглядало варіанти щодо придбання фрези мінішипувальнної.

Обираючи постачальника вказаних вище деталей ними переглянуто безліч Українських та світових виробників та постачальників деревообробного інструменту та зупинились на інструменті компанії «Leitz», як такого що найбільш відповідав їхнім вимогам, має хорошу репутацію та є одним із світовим лідерів із виробництва деревообробного інструменту.

Тому, з вказаною вище ціллю ми звернулись до офіційного представника компанії «Leitz» в Україні Товариства з обмеженою відповідальністю «ЛЕЙТЦ ІНСТРУМЕНТИ УКРАЇНА» (код ЄДРПОУ 35153021, вул. Соборна, 2-б, с. Петропавлівська Борщагівка, Києво-Святошинський район, Київської області, 08130).

Після проведення переговорів ТОВ «УКРНЕТВУД» підписали з ТОВ «ЛЕЙТЦ ІНСТРУМЕНТИ УКРАЇНА» договір поставки № 100019 від 30 червня 2020 року, та оплатили 26.06.2020 року аванс в сумі 4509,69 гривень за фрези мінішипувальні Marathon на шипоріз для обробки міні шипа.

Робота по формуванню попереднього замовлення проводилася з ОСОБА_5 - менеджером ТзОВ «ЛЕЙТЦ ІНСТРУМЕНТИ УКРАЇНА» по західному регіону.

Враховуючи довгий час доставки фрез з Німеччини, вони звернулися до ОСОБА_6 з проханням, щоб ТОВ «ЛЕЙТЦ ІНСТРУМЕНТИ УКРАЇНА» надало можливість скористатися вживаними фрезами для прискорення запуску лінії зрощення.

На початку липня 2020 року ОСОБА_7 доставив їм вживані фрези, які за словами останього мали залишковий ресурс 80%. Вказані вживані фрези опробували, але результат був негативний - три фрези з п`яти підпалювали площу різу.

Тому, ТОВ «УКРНЕТВУД» запропонувало, щоб ОСОБА_7 організував виконання ТОВ «ЛЕЙТЦ ІНСТРУМЕНТИ УКРАЇНА» сервісу вживаних фрез, про що в подальшому між ТОВ «ЛЕЙТЦ ІНСТРУМЕНТИ УКРАЇНА» та ТОВ «УКРНЕТВУД» було підписано Договір про надання сервісних послуг № 500262 від 16.07.2020 року та складено акт здачі-приймання робіт (надання послуг) № 1670 від 23.07.2020 р.

28.07.2020 року отримавши вживані фрези після сервісного обслуговування ОСОБА_7 особисто встановив їх на станок та продемонстрував їх роботу, проте не вказав нашому представнику про наявні дефекти фрез (сколоті зуби на чотирьох фрезах із п`яти). Після встановлення ОСОБА_8 вживаних фрез нами було виплачено готівкою для В.Бережка 800 евро, в гривні по курсу, документів про отримання коштів ОСОБА_7 не надав.

На наступний день майстром виробництва ТОВ «УКРНЕТВУД» було помічено дефекти зубів вживаних фрез. Після чого засновник ТОВ «УКРНЕТВУД» ОСОБА_9 (тел. НОМЕР_1 ) запропонував ОСОБА_10 повернути кошти, та отримати назад вживані фрези, але на таку пропозицію ОСОБА_7 в грубій формі відмовив.

Зважаючи на такі дії ОСОБА_6 , ТОВ «УКРНЕТВУД» звернулось до генерального директора ТОВ «ЛЕЙТЦ ІНСТРУМЕНТИ УКРАЇНА» ОСОБА_11 (тел. НОМЕР_2 ) та у розмові з`ясувало, що ТОВ «ЛЕЙТЦ ІНСТРУМЕНТИ УКРАЇНА» не має ніякого відношення до вживаних фрез, окрім їх сервісного обслуговування, отже як виявилось продавцем таких вживаних фрез ТОВ «ЛЕЙТЦ ІНСТРУМЕНТИ УКРАЇНА» не являється, а тому не може гарантувати та нести відповідальності за вживані фрези.

Тобто, В.Бережок постійно представляючись офіційним представником ТОВ «ЛЕЙТЦ ІНСТРУМЕНТИ УКРАЇНА» надав нам особисто, як фізична особа, зіпсовані фрези та зловживаючи нашою довірою до ТОВ «ЛЕЙТЦ ІНСТРУМЕНТИ УКРАЇНА», хоча при цьому не діяв від імені вказаної компанії, заволодів грошовими коштами ТОВ «УКРНЕТВУД» в сумі 26100 грн. чим завдав шкоди на вказану суму.

З огляду на вищезазначене, вважаємо, що в описаних вище діях ОСОБА_4 (тел. НОМЕР_3 ) міститься склад злочину, передбачений ч. 1 ст. 190 КК України, а саме заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману чи зловживання довірою (шахрайство).

Однак, 29.12.2020 року працівником ТОВ «УКРНЕТВУД» отримано за допомогою поштового зв`язку лист Нетішинського ВП № 11205/111/02-2020 (К-306) від 18.12.2020 року, за підписом т.в.о. начальника Нетішинського ВП Славутського ВП ГУНП, капітана поліції, ОСОБА_12 , з якого вбачається, що за вище вказаним повідомленням ТОВ «УКРНЕТВУД» про вчинене кримінальне правопорушення відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань України не внесено.

Вважає такі дії Нетішинського ВП Славутського ВП ГУНП в Хмельницькій області протиправними.

В судове засідання представник ТОВ «Укрнетвуд» ОСОБА_13 не з`явився, через канцелярію суду подав заяву про розгляд скарги без його участі.

Представник Нетішинського ВП Славутського ВП ГУНП в Хмельницькій області в судове засідання не з`явився, хоча був належним чином повідомлений.

Дослідивши матеріали скарги, слідчий суддя прийшов до висновку, що скарга підлягає задоволенню з наступних підстав.

Як вбачається з матеріалів скарги, 09.12.2020 року директор ТОВ «Укрнетвуд» ОСОБА_3 звернувся до Нетішинського ВП Славутського ВП ГУНП в Хмельницькій області з заявою про кримінальне правопорушення в порядку ст.214 КПК України. У своїй заяві просив внести відповідні відомості до ЄРДР, розпочати досудове розслідування та повідомити про початок кримінального провадження.

Відповідно до листа №11205/111/02-2020 від 18.12.2020 року директору ТОВ «Укрнетвуд» повідомлено, що Нетішинським ВП Славутського ВП ГУНП в Хмельницькій області заяву про кримінальне правопорушення зареєстровано, проте відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань не внесено.

Відповідно до п.1 ч.1 ст.303 КПК України на досудовому провадженні можуть бути оскарженні рішення, дії чи бездіяльність слідчого або прокурора, зокрема: бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, у неповерненні тимчасово вилученого майна згідно з вимогами статті 169 цього Кодексу, а також у нездійсненні інших процесуальних дій, які він зобов`язаний вчинити у визначений цим Кодексом строк, - заявником, потерпілим, його представником чи законним представником, підозрюваним, його захисником чи законним представником, володільцем тимчасово вилученого майна.

Статтею 214 КПК України передбачено, що слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати розслідування. Слідчий, який здійснюватиме досудове розслідування, визначається керівником органу досудового розслідування. Здійснення досудового розслідування до внесення відомостей до реєстру або без такого внесення не допускається і тягне за собою відповідальність, встановлену законом. Слідчий, прокурор, інша службова особа, уповноважена на прийняття та реєстрацію заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення, зобов`язані прийняти та зареєструвати таку заяву чи повідомлення. Відмова у прийнятті та реєстрації заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення не допускається.

Враховуючи наведене, слідчий суддя приходить до висновку, що уповноваженою особою Нетішинського ВП Славутського ВП ГУНП в Хмельницькій області допущено бездіяльність щодо розгляду заяви заявника, директора ТОВ «Укрнетвуд» ОСОБА_3 про вчинення кримінального правопорушення, а тому скарга підлягає задоволенню.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст.3, 214, 303-307, 372 КПК України, слідчий суддя

ПОСТАНОВИВ:

Скаргу директора ТОВ «Укрнетвуд» ОСОБА_3 про невнесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань - задовольнити повністю.

Зобов`язати начальника слідчого відділення Нетішинського відділення поліції Славутського відділу поліції ГУНП в Хмельницькій області внести відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань про кримінальне правопорушення на підставі заяви від 09.12.2020 року директора ТОВ «Укрнетвуд» ОСОБА_3 в порядку та в строки встановлені ст.214 КПК України.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її оголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення13.01.2021
Оприлюднено30.01.2023
Номер документу94115464
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за скаргами на дії та рішення правоохоронних органів, на дії чи бездіяльність слідчого, прокурора та інших осіб під час досудового розслідування бездіяльність слідчого, прокурора стосовно невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань

Судовий реєстр по справі —679/2/21

Ухвала від 13.01.2021

Кримінальне

Нетішинський міський суд Хмельницької області

Базарник Б. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні