Рішення
від 11.01.2021 по справі 910/16554/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11.01.2021Справа № 910/16554/20

Господарський суд міста Києва у складі судді Щербакова С.О., розглянувши матеріали господарської справи

за позовом Приватного підприємства "Торгівельно-виробниче підприємство Юлко"

до Товариства з обмеженою відповідальністю "КРАТІЯ ЛТД"

про стягнення 77 413, 66 грн.

Без повідомлення (виклику) учасників справи

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Приватне підприємство "Торгівельно-виробниче підприємство Юлко" (далі -позивач) звернулося до Господарського суду міста Києва з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "КРАТІЯ ЛТД" (далі -відповідач) про стягнення авансу за ненадані послуги у розмірі 77 413, 66 грн.

Позовні вимоги обґрунтовані неналежним виконанням відповідачем своїх зобов`язань за договором про надання послуг № 403/19 від 03.04.2019.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 02.11.2020 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі. Приймаючи до уваги малозначність справи в розумінні частини 5 статті 12 Господарського процесуального кодексу України, враховуючи ціну позову та характер спірних правовідносин, судом вирішено розгляд справи здійснювати за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін, у зв`язку з чим надано відповідачу строк для подання відзиву на позовну заяву, а позивачу - для подання відповіді на відзив.

При цьому, судом повідомлено відповідача, що останній протягом п`яти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі може подати заяву із обгрунтованими запереченнями проти розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження (у разі їх наявності).

Частиною 5 статті 176 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що ухвала про відкриття провадження у справі надсилається учасникам справи, а також іншим особам, якщо від них витребовуються докази, в порядку, встановленому статтею 242 цього Кодексу, та з додержанням вимог частини четвертої статті 120 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 6 ст. 242 Господарського процесуального кодексу України у випадку розгляду справи за матеріалами в паперовій формі судові рішення надсилаються в паперовій формі рекомендованим листом з повідомленням про вручення.

26.11.2020 через відділ автоматизованого документообігу суду від Товариства з обмеженою відповідальністю "КРАТІЯ ЛТД" надійшов відзив на позовну заяву, в якому відповідач зазначає, що позивач не надав усіх вихідних документів необхідних для реєстрації лікарського засобу, що відтермінувало надання послуг та, відповідно, відповідачем були надані такі послуги з урахуванням отриманих від позивача документів, про що відповідачем складені акти приймання-передачі послуг, які були надіслані позивачу.

Крім того, суд зазначає, що відповідно до ст. 248 Господарського процесуального кодексу України, суд розглядає справи у порядку спрощеного позовного провадження протягом розумного строку, але не більше шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі.

Як вбачається з матеріалів справи, провадження у даній справі відкрито ухвалою суду від 02.11.2020, тож двомісячний строк для винесення рішення припадає на 02.01.2021, проте враховуючи що суддя Щербаков С.О. у період з 30.12.2020-06.01.2021 перебував у відпустці, при цьому 07.01.2021 є святковим днем, а 08.01.2021 - вихідним, у зв`язку з чим рішення у даній справі винесено 11.01.2021.

Згідно з частиною 4 статті 240 Господарського процесуального кодексу України у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи суд підписує рішення без його проголошення.

Дослідивши матеріали справи, всебічно і повно з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об`єктивно оцінивши надані суду докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, Господарський суд міста Києва -

ВСТАНОВИВ:

03.04.2019 між Товариством з обмеженою відповідальністю "КРАТІЯ ЛТД" (далі - виконавець) та Приватним підприємством "Торгівельно-виробниче підприємство Юлко" (далі - замовник) укладено договір про надання послуг № 403/19, умовами якого передбачено, що замовник замовляє та оплачує, а виконавець приймає на себе зобов`язання виконати роботи та/або надати послуги, у порядку та на умовах, визначених цим договором.

Перелік, вартість послуг та строки їх виконання узгоджуються сторонами в додатках до даного договору, які є його невід`ємною частиною (п. 1.2. договору).

Відповідно до п. 3.1. договору, оплата наданих послуг здійснюється у наступному порядку:

3.1.1. вартість фактично виконаних робіт/наданих послуг встановлюється виходячи із вартості послуг, узгоджених сторонами в додаткових угодах.

3.1.2. виконавець протягом 3-х робочих днів з моменту виконання робіт надає замовнику відповідний рахунок, якщо інший порядок оплати не передбачено у додатковій угоді.

3.1.3. оплата послуг здійснюється на підставі рахунку виконавця, який замовник зобов`язується оплатити протягом 15 банківських днів з дати підписання обома сторонами акту наданих послуг.

Згідно п. 3.3. договору, оплата за цим договором здійснюється в гривнях, у безготівковій формі на банківський рахунок виконавця вказаний у цьому договорі.

Цей договір вступає в силу з дати його підписання та скріплення печатками сторін. Строк дії даного договору автоматично подовжується на кожний наступний календарний рік, за умови, якщо жодна із сторін письмово не повідомить іншу сторону про бажання розірвати цей договір не пізніше ніж за 30 календарних днів до дати припинення його дії (п. 4.3. договору).

02.10.2019 Товариством з обмеженою відповідальністю "КРАТІЯ ЛТД" (виконавець) та Приватним підприємством "Торгівельно-виробниче підприємство Юлко" (замовник) погоджено замовлення № 2 до договору про надання послуг № 403/19 від 03.04.2019 відповідно до якого сторони погодили, що виконавець зобов`язується виконати наступні послуги за погодженням з замовником: надання необхідних консультацій щодо чинного законодавства, підготовка реєстраційного досьє, переклад документації, підготовка заявки, розробка (локалізація) документації, організація процедури державної реєстрації лікарського засобу та представлення інтересів замовника в Міністерстві охорони здоров`я України та експертних організаціях, а саме: Бендамустин-Аксиос: INN: Bendamustine hydrochloride; Dosage: 2.5 mg/ml; Medicinal form: powder for a concentrate for solution for infusion; Manufacturer: AxioNovo GmbH, Kammerichstrasse 39, 33647 Bielefeld, Germany.

Відповідно до п. 3 замовлення № 2, замовник зобов`язується: надати виконавцю матеріали реєстраційного досьє у форматі ІСН СТD (Common Technical Document); своєчасно, в строк не більше 15 календарних днів, оплатити рахунки (Інвойси) державних органів та експертних організацій; своєчасно, в строк не більше 50 календарних днів, відповідати на зауваження державних органів України, на зауваження та рекомендації виконавця; своєчасно, в строк не більше 20 календарних днів, надати зразки лікарського засобу, референтні (фармакопейні) стандарти, плацебо, хроматографічні колонки у будь-які інші матеріали, згідно запиту уповноваженої лабораторії; належним чином оплатити послуги за роботи виконавця, компенсувати узгоджені витрати.

Згідно п. 4 замовлення № 2, термін виконання послуг (робіт) виконавця:

4.1. термін підготовки заявки, мікро-досьє та належним чином оформленого досьє до державної реєстрації - не більше 60 календарних днів з моменту отримання всіх необхідних документів та оплати від замовника.

4.2. строк державної експертизи та отримання висновку про реєстрацію лікарського засобу на території України - не більше 210 робочих днів з моменту подачі документації/досьє до Державного експертного центру. Даний термін не включає в себе термін, необхідний замовнику для підготовки відповідей на зауваження, термін доставки зразків і термін апробації методів контролю якості.

4.3. всі затримки з боку замовника пов`язані з наданням необхідних матеріалів і зразків, офіційні свята і період відпусток повинні відповідно продовжувати термін надання послуг.

Пунктом 5 замовлення № 2 передбачено, що роботи виконавця вважаються виконаними після надання замовнику рішення Державного експертного центру щодо реєстрації лікарського засобу.

За умовами п. 6 замовлення № 2, розрахунок вартості робіт і послуг виконавця, а також - додаткових витрат:

6.1. вартість роботи (послуг) виконавця становить гривневий еквівалент 7 000 євро 00 центів з ПДВ.

6.2. додаткові пов`язані витрати, не включені до вартості робіт (послуг) виконавця та їх вартість: переклад документації; засвідчення перекладу документації; друк/копіювання документації; організація ввезення та митного оформлення зразків; розробка та підготовка частин досьє для процедури реєстрації.

6.3. всі державні платежі і збори, необхідні для проведення державної реєстрації, не включені у вартість робіт і послуг виконавця.

Згідно п. 7 замовлення № 2, порядок оплати:

- перший платіж у розмірі 20 % від узгодженої вартості послуг виконавця у п. 6.1. оплачується замовником після підписання даного додатку, на підставі рахунку наданого виконавцем протягом 10 календарних днів;

- другий платіж у розмірі 40 % від узгодженої вартості послуг виконавця у п. 6.1. оплачується замовником після подачі досьє для реєстрації лікарського засобу на підставі рахунку наданого виконавцем протягом 10 календарних днів.

- третій платіж у розмірі 40 % від узгодженої вартості послуг виконавця у п. 6.1. оплачується замовником після передачі виконавцем рішення щодо реєстрації лікарського засобу на підставі рахунку наданого виконавцем протягом 10 календарних днів;

- оплата додаткових витрат, понесених виконавцем, згідно умов п 6.2. даного додатка оплачується замовником на підставі інвойсів і деталізованої специфікації виконавця, час від часу, на розсуд виконавця на підставі рахунку наданого виконавцем протягом 10 календарних днів.

Оплата робіт та послуг виконавця відбувається в гривнях, по курсу НБУ і змінюється відповідно до змін офіційного курсу Євро, вказаного на сайті НБУ http://www.bank.gov.ua на час та дату виставлення відповідного рахунку, що в свою чергу, не потребує від сторін підписання окремої письмової угоди про внесення змін.

Також, 17.12.2019 Товариством з обмеженою відповідальністю "КРАТІЯ ЛТД" (виконавець) та Приватним підприємством "Торгівельно-виробниче підприємство Юлко" (замовник) погоджено замовлення № 3 до договору про надання послуг № 403/19 від 03.04.2019, яким сторони погодили, що виконавець зобов`язується виконати наступні послуги за погодженням з замовником: аналіз та оформлення додаткової документації, для оформлення досьє для процедури державної реєстрації лікарського засобу, а саме: Бендамустин-Аксиос: INN: Bendamustine hydrochloride; Dosage: 2.5 mg/ml; Medicinal form: powder for a concentrate for solution for infusion; Manufacturer: axios Pharma GmbH, Kammerichstrasse 39, 33647 Bielefeld, Germany.

Послуги та роботи виконавця включають в себе: надання послуг включає в себе перевірку отриманої документації на відповідність законодавчим вимогам до документів, що подаються на державну реєстрацію лікарського засобу, ведення переписки щодо досягнення відповідності комплектності реєстраційних матеріалів вимогам законодавствам (п. 2 замовлення № 3).

Відповідно до п. 3 замовлення № 3, замовник зобов`язується: надати виконавцю матеріали реєстраційного досьє у форматі ІСН СТD (Common Technical Document); належним чином оплатити послуги за роботи виконавця, компенсувати узгоджені витрати.

Згідно п. 4.1. замовлення № 3, термін виконання послуг (робіт) виконавця: термін підготовки - не більше 30 календарних днів з моменту отримання всіх необхідних документів та оплати від замовника.

Пунктом 5 замовлення № 3 передбачено, що роботи виконавця вважаються виконаними після надання замовнику сформованого досьє згідно вимог чинного законодавства.

За умовами п. 6 замовлення № 3, вартість роботи (послуг) виконавця становить гривневий еквівалент 1 500 євро 00 центів з ПДВ.

6.2. додаткові пов`язані витрати, не включені до вартості робіт (послуг) виконавця та їх вартість: переклад документації; друк/копіювання документації; розробка та підготовка частин досьє для процедури реєстрації.

6.3. всі державні платежі і збори, необхідні для проведення державної реєстрації, не включені у вартість робіт і послуг виконавця.

Згідно п. 7 замовлення № 3, порядок оплати:

- платіж у розмірі 100 % від узгодженої вартості послуг виконавця у п. 6.1. оплачується замовником після підписання даного додатку, на підставі рахунку наданого виконавцем протягом 10 календарних днів;

- оплата додаткових витрат, понесених виконавцем, згідно умов п 6.2. даного додатка оплачується замовником на підставі інвойсів і деталізованої специфікації виконавця, час від часу, на розсуд виконавця на підставі рахунку наданого виконавцем протягом 10 календарних днів.

Оплата робіт та послуг виконавця відбувається в гривнях, по курсу НБУ і змінюється відповідно до змін офіційного курсу Євро, вказаного на сайті НБУ http://www.bank.gov.ua на час та дату виставлення відповідного рахунку, що в свою чергу, не потребує від сторін підписання окремої письмової угоди про внесення змін.

Як зазначає позивач, останнім на виконання умов договору, з метою отримання послуг з підготовки досьє для реєстрації лікарського засобу, було перераховано відповідачу в якості попередньої оплати 77 413, 66 грн., що підтверджується платіжними дорученнями № 111 від 08.10.2019 на суму 38 140, 10 грн та № 70 від 23.04.2020 на суму 39 273, 56 грн

Проте, відповідач не надав передбачені договором послуги з підготовки досьє для реєстрації лікарського засобу у строки, визначені замовленнями № 2 та № 3.

Позивачем на адресу відповідача направлявся лист від 03.06.2020, відповідно до якого позивач в односторонньому порядку розриває договір № 403/19 від 03.04.2019 та просив відповідача не пізніше 03.07.2020 завершити всі роботи, за які були здійснені платежі та передати позивачу всі матеріали, який отриманий відповідачем 03.06.2020 згідно відмітки на листі.

Крім того, позивачем на адресу відповідача направлялася претензія № 391 від 07.09.2020, в якій позивач зазначив, що послуги згідно договору так і не виконані, у зв`язку з чим позивач просив відповідача протягом 5 робочих днів з дати отримання цієї претензії відшкодувати позивачу збитки у вигляді фактично сплачених авансів за ненадані послуги у розмірі 77 413, 66 грн., що підтверджується описом вкладення у цінний лист, з відтиском календарного штемпеля поштового відділення - 07.09.2020 та копією фіскального чеку від 07.09.2020.

Відповідач на зазначену вище претензію відповіді не надав, грошові кошти не повернув.

Обґрунтовуючи свої вимоги, позивач зазначає, що відповідачем оплачені послуги надані не були, а тому останній зобов`язаний повернути перераховані йому кошти у розмірі 77 413, 66 грн., що відповідач в свою чергу не зробив.

Оцінюючи подані докази та наведені обґрунтування за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об`єктивному розгляді в судовому засіданні всіх обставин справи в їх сукупності, суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню, виходячи з наступного.

Згідно зі ст. 11 ЦК України, цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов`язки; підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Проаналізувавши зміст укладеного між сторонами договору № 01-09 на розроблення технічної продукції від 07.09.2017, суд дійшов висновку, що за своєю правовою природою він є договором про надання послуг.

Згідно частини першої статті 509 Цивільного кодексу України, зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Частинами 1, 3, 5 ст. 626 Цивільного кодексу України встановлено, що договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків. Договір є двостороннім, якщо правами та обов`язками наділені обидві сторони договору. Договір є відплатним, якщо інше не встановлено договором, законом, або не випливає із суті договору.

У відповідності до положень ст.ст. 6, 627 Цивільного кодексу України, сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.

Згідно зі ст. 628 Цивільного кодексу України, зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов`язковими відповідно до актів цивільного законодавства.

Відповідно до ст. 901 Цивільного кодексу України, за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов`язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов`язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

Частиною 2 ст. 901 Цивільного кодексу України визначено, що положення глави 63 Цивільного кодексу України можуть застосовуватись до всіх договорів про надання послуг, якщо це не суперечить суті зобов`язання.

Згідно ст. 902 Цивільного кодексу України, виконавець повинен надати послугу особисто. У випадках, встановлених договором, виконавець має право покласти виконання договору про надання послуг на іншу особу, залишаючись відповідальним в повному обсязі перед замовником за порушення договору.

Частиною 1 статті 903 Цивільного кодексу України встановлено, що якщо договором передбачено надання послуг за плату, замовник зобов`язаний оплатити надану йому послугу в розмірі, у строки та в порядку, що встановлені договором.

Частина 1 статті 193 Господарського кодексу України встановлює, що суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться і до виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Частиною 2 статті 193 Господарського кодексу України визначено, що кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов`язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу. Порушення зобов`язань є підставою для застосування господарських санкцій, передбачених цим Кодексом, іншими законами або договором.

Положеннями статті 526 Цивільного кодексу України передбачено, що зобов`язання повинні виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом (ст. 525 Цивільного кодексу України).

Договір, відповідно до ст. 629 Цивільного кодексу України, є обов`язковим для виконання сторонами.

Відповідно до ч. 1 ст. 73 Господарського процесуального кодексу України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Як встановлено судом вище, відповідно до умов договору відповідач зобов`язаний був надати послуги направлені на аналіз документації, підготовку досьє для нової реєстрації лікарського засобу, подання досьє до державних органів для державної реєстрації лікарського засобу, а саме препарату: Бендамустин-Аксиос (INN: Bendamustine hydrochloride; Dosage: 2.5 mg/ml; Medicinal form: powder for a concentrate for solution for infusion; Manufacturer: AxioNovo GmbH, Kammerichstrasse 39, 33647 Bielefeld, Germany).

Відповідно до п. 3.1.3. договору, оплата послуг здійснюється на підставі рахунку виконавця, який замовник зобов`язується оплатити протягом 15 банківських днів з дати підписання обома сторонами акту наданих послуг.

Матеріалами справи підтверджується, що позивач на виконання умов договору перерахував відповідачеві 77 413, 66 грн., в якості попередньої оплати за договором, що підтверджується платіжними дорученнями платіжними дорученнями № 111 від 08.10.2019 на суму 38 140, 10 грн та № 70 від 23.04.2020 на суму 39 273, 56 грн.

Судом встановлено, що відповідач оплачені позивачем послуги не надав.

При цьому, суд не приймає до уваги заперечення відповідача, викладені у відзиві на позовну заяву, щодо ненадання позивачем усіх вихідних документів необхідних для реєстрації лікарського засобу, що відтермінувало надання послуг, оскільки у матеріалах справи відсутні докази звернення відповідача до позивача з відповідними запитами/листами щодо відсутності документації, необхідної для реєстрації лікарського засобу та/або щодо затримки з боку замовника у наданні необхідних матеріалів і зразків та/або з проханням надати усі документи необхідні для виконання умов договору, як підставу ненадання передбачених договором послуг.

Крім того, суд зазначає, що долучені до відзиву на позовну заяву акти надання послуг № 27 та № 44 датовані 03.04.2020 та 02.06.2020 були надіслані позивачу 25.11.2020, тобто після звернення позивача до суду з даним позовом, у зв`язку з чим суд не приймає до уваги такі акти як належні та допустимі докази виконання відповідачем своїх зобов`язань за договором, при цьому відповідач, зазначаючи у відзиві на позову заяву, що вказані акти були повторно надіслані позивачу, не надав суду докази направлення таких актів раніше, до звернення позивача до суду з вказаним позовом або неодноразового звернення до позивача з проханням розглянути та підписати такі акти.

Пунктом 5 замовлення № 2 передбачено, що роботи виконавця вважаються виконаними після надання замовнику рішення Державного експертного центру щодо реєстрації лікарського засобу.

Таким чином, результатом надання послуг з державної реєстрації лікарського засобу є факт здійснення такої реєстрації і отримання реєстраційного посвідчення на лікарський засіб, проте, у матеріалах справи відсутні докази реєстрації лікарського засобу а саме препарату: Бендамустин-Аксиос (INN: Bendamustine hydrochloride; Dosage: 2.5 mg/ml; Medicinal form: powder for a concentrate for solution for infusion; Manufacturer: AxioNovo GmbH, Kammerichstrasse 39, 33647 Bielefeld, Germany), на підтвердження виконання відповідачем своїх зобов`язань за договором.

Частиною 2 статті 570 Цивільного кодексу України визначено, що якщо не буде встановлено, що сума, сплачена в рахунок належних з боржника платежів, є завдатком, вона вважається авансом.

За приписами положень чинного в Україні законодавства, авансом є грошова сума, яку перераховують згідно з договором наперед у рахунок майбутніх розрахунків за товари (роботи, послуги), які мають бути отримані (виконані, надані). На відміну від завдатку аванс - це спосіб платежу. Він не виконує забезпечувальної функції. Аванс сплачується боржником у момент настання обов`язку платити та виконує функцію попередньої оплати.

Тобто, у разі невиконання зобов`язання, за яким передавався аванс, незалежно від того, з чиєї вини це відбулося, аванс підлягає поверненню особі, яка його сплатила.

Аналогічні висновки містяться у постанові Верховного Суду від 21.02.2018 у справі №910/45382/17.

Як встановлено ст. 530 Цивільного кодексу України, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін). Зобов`язання, строк (термін) виконання якого визначений вказівкою на подію, яка неминуче має настати, підлягає виконанню з настанням цієї події.

Якщо строк (термін) виконання боржником обов`язку не встановлений або визначений моментом пред`явлення вимоги, кредитор має право вимагати його виконання у будь-який час. Боржник повинен виконати такий обов`язок у семиденний строк від дня пред`явлення вимоги, якщо обов`язок негайного виконання не випливає із договору або актів цивільного законодавства.

Позивачем на адресу відповідача направлялася претензія № 391 від 07.09.2020, в якій позивач зазначив, що послуги згідно договору так і не виконані, у зв`язку з чим позивач просив відповідача протягом 5 робочих днів з дати отримання цієї претензії відшкодувати позивачу збитки у вигляді фактично сплачених авансів за ненадані послуги у розмірі 77 413, 66 грн., що підтверджується описом вкладення у цінний лист, з відтиском календарного штемпеля поштового відділення - 07.09.2020 та копією фіскального чеку від 07.09.2020.

Згідно зі ст. 610 Цивільного кодексу України, порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання.

Враховуючи вищенаведене, з урахуванням положень ст. 530 Цивільного кодексу України, суд приходить до беззаперечного висновку, що боржник вважається таким, що прострочив виконання зобов`язання з повернення перерахованих позивачем коштів у сумі 77 413, 66 грн. в якості передоплати.

Частиною 1 ст. 614 Цивільного кодексу України визначено, що особа, яка порушила зобов`язання, несе відповідальність за наявності її вини (умислу або необережності), якщо інше не встановлено договором або законом. Особа є невинуватою, якщо вона доведе, що вжила всіх залежних від неї заходів щодо належного виконання зобов`язання. При цьому відсутність своєї вини відповідно до ч. 2 ст. 614 Цивільного кодексу України доводить особа, яка порушила зобов`язання.

Статтею 74 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається, як на підставу своїх вимог та заперечень.

Відповідно до ст.ст. 76, 77 Господарського процесуального кодексу України, належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування. Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Відповідачем не надано до суду належних доказів на спростування своєї вини в невиконанні зобов`язання щодо повернення позивачеві перерахованих коштів. Факт наявності заборгованості у відповідача перед позивачем належним чином доведений, документально підтверджений, у зв`язку чим суд вважає заявлені вимоги про стягнення з відповідача 77 413, 66 грн. обґрунтованими, а отже такими, що підлягають задоволенню.

Витрати по сплаті судового збору відповідно до ч. 4 ст. 129 Господарського процесуального кодексу України, покладаються на відповідача.

Крім того, позивач просив суд покласти на відповідача витрати, пов`язані із правовою допомогою.

Згідно ст. 30 Закону України "Про адвокатуру і адвокатську діяльність" гонорар є формою винагороди адвоката за здійснення захисту, представництва та надання інших видів правової допомоги клієнту. Порядок обчислення гонорару (фіксований розмір, погодинна оплата), підстави для зміни розміру гонорару, порядок його сплати, умови повернення тощо визначаються в договорі про надання правової допомоги. При встановленні розміру гонорару враховуються складність справи, кваліфікація і досвід адвоката, фінансовий стан клієнта та інші істотні обставини. Гонорар має бути розумним та враховувати витрачений адвокатом час.

Відповідно до ст. 123 Господарського процесуального кодексу України судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи. Розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом.

До витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать витрати:

1) на професійну правничу допомогу;

2) пов`язані із залученням свідків, спеціалістів, перекладачів, експертів та проведенням експертизи;

3) пов`язані з витребуванням доказів, проведенням огляду доказів за їх місцезнаходженням, забезпеченням доказів;

4) пов`язані з вчиненням інших процесуальних дій, необхідних для розгляду справи або підготовки до її розгляду.

Згідно ст. 126 Господарського процесуального кодексу України, витрати, пов`язані з правничою допомогою адвоката, несуть сторони, крім випадків надання правничої допомоги за рахунок держави.

За результатами розгляду справи витрати на професійну правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами.

Для цілей розподілу судових витрат:

1) розмір витрат на професійну правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу професійну правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката, визначається згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою;

2) розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі відповідних доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат.

Для визначення розміру витрат на професійну правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги.

Розмір витрат на оплату послуг адвоката має бути співмірним із: 1) складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг); 2) часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг); 3) обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт; 4) ціною позову та (або) значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи.

Відшкодування цих витрат здійснюється господарським судом шляхом зазначення про це у рішенні, ухвалі, постанові за наявності документального підтвердження витрат, як-от угоди про надання послуг щодо ведення справи у суді та/або належно оформленої довіреності, виданої стороною представникові її інтересів у суді, платіжного доручення або іншого документа, який підтверджує сплату відповідних послуг, а також копії свідоцтва адвоката, який представляв інтереси відповідної сторони, або оригінала ордеру адвоката, виданого відповідним адвокатським об`єднанням, з доданням до нього витягу з договору, в якому зазначаються повноваження адвоката як представника або обмеження його прав на вчинення окремих процесуальних дій.

У разі неподання відповідних документів у господарського суду відсутні підстави для покладення на іншу сторону зазначених сум.

Вирішуючи питання про такий розподіл, господарський суд має враховувати, що розмір відшкодування судових витрат, не пов`язаних зі сплатою судового збору, не повинен бути неспіврозмірним, тобто явно завищеним порівняно з ціною позову. У зв`язку з цим суд з урахуванням конкретних обставин, зокрема ціни позову, може обмежити даний розмір з огляду на розумну необхідність судових витрат для даної справи.

При визначенні суми відшкодування суд має виходити з критерію реальності адвокатських витрат (встановлення їхньої дійсності та необхідності), а також критерію розумності їхнього розміру, виходячи з конкретних обставин справи та фінансового стану обох сторін. Ті самі критерії застосовує Європейський суд з прав людини, присуджуючи судові витрат на підставі ст. 41 Конвенції. Зокрема, згідно з його практикою заявник має право на компенсацію судових та інших витрат, лише якщо буде доведено, що такі витрати були фактичними і неминучими, а їхній розмір - обґрунтованим (рішення у справі "East/West Alliance Limited" проти України", заява N 19336/04).

У рішенні Європейського суду з прав людини у справі "Лавентс проти Латвії" зазначено, що відшкодовуються лише витрати, які мають розумний розмір.

Аналогічна правова позиція викладена у постановах Верховного Суду від 24.01.2019 у справі № 910/15944/17, від 25.07.2019 у справі №904/66/18.

Як вбачається з матеріалів справи, 07.08.2020 між Приватним підприємством "Торгівельно-виробниче підприємство Юлко" (клієнт) та Адвокатським бюро Любаренко та Партнери (адвокатське бюро) укладено договір № 1230820 про надання правничої допомоги, предметом якого є судовий супровід спору клієнта з ТОВ "КРАТІЯ ЛТД", що виникає у зв`язку із неналежним наданням послуг за договором № 403/19 від 03.04.2019.

Клієнт доручає, а адвокатське бюро приймає на себе зобов`язання надавати юридичну допомогу обсягом та на умовах, передбачених даним договором (п. 1.2. договору).

Відповідно до п. 4.1. договору, правничу допомогу, що надається адвокатським бюро, по судовій справі клієнта, клієнт оплачує в гривнях шляхом перерахування грошових коштів на розрахунковий рахунок адвокатського бюро в розмірі, зокрема 10 000, 00 грн за супровід справи клієнта в кожній судовій інстанції (за кожну судову інстанцію окремо).

Даний договір укладений на безстроковий термін на набирає чинності з моменту його підписання (п. 7.1. договору).

Позивачем також додано до матеріалів справи акт надання послуг № 216 від 16.09.2020..

З матеріалів справи вбачається, що 22.09.2020 позивачем здійснено оплату послуг адвоката згідно договору договір № 1230820 про надання правничої допомоги від 07.08.2020, що підтверджується платіжним дорученням № 210 на суму 10 000,00 грн.

Таким чином, перевіривши подані позивачем докази, враховуючи співмірність заявленої позивачем суми із складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг), оскільки позовні вимоги задоволені у повному обсязі, суд приходить до висновку про обґрунтованість вимог позивача в частині стягнення з відповідача 10 000, 00 грн. витрат на правову допомогу адвоката.

Керуючись статтями 74, 76-80, 129, 236-242 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва

ВИРІШИВ :

1. Позовні вимоги Приватного підприємства "Торгівельно-виробниче підприємство Юлко" - задовольнити.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "КРАТІЯ ЛТД" (вул. Куренівська, буд. 18, м. Київ, 04073, ідентифікаційний код - 38002596) на користь Приватного підприємства "Торгівельно-виробниче підприємство Юлко" (вул. Німанська, буд. 10, м. Київ, 01103, ідентифікаційний код - 32046554) 77 413 (сімдесят сім тисяч чотириста тринадцять) грн. 66 коп. - передоплати, 2 102 (дві тисячі сто дві) грн. 00 коп. - судового збору та 10 000 (десять тисяч) грн 00 коп. - витрат на професійну правничу допомогу.

3. Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

У разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Згідно з пунктом 17.5 розділу ХІ "Перехідні положення" Господарського процесуального кодексу України, апеляційна скарга на рішення суду подається до апеляційного господарського суду або через відповідний місцевий господарський суд.

Суддя С. О. Щербаков

Дата ухвалення рішення11.01.2021
Оприлюднено15.01.2021

Судовий реєстр по справі —910/16554/20

Постанова від 28.04.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Ходаківська І.П.

Ухвала від 01.03.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Ходаківська І.П.

Рішення від 11.01.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Щербаков С.О.

Ухвала від 02.11.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Щербаков С.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні