Ухвала
від 11.01.2021 по справі 757/41661/20-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/41661/20-к

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 січня 2021 року Печерський районний суд м. Києва у складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

за участю секретаря ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

підозрюваного ОСОБА_4

провівши в приміщенні Печерського районного суду м. Києва підготовче судове засідання на підставі клопотання прокурора відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби Київської міської прокуратури ОСОБА_5 про звільнення від кримінальної відповідальності ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Києва, громадянина України, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого, підозрюваного у вчиненні злочину, передбаченого ч.2 ст.205-1 КК України, у зв`язку із закінченням строків давності притягнення його до кримінальної відповідальності за вказаний злочин,

В С Т А Н О В И В :

28.09.2020 року до Печерського районного суду м. Києва від прокурора надійшло клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 32020100000000472 від 18.09.2020 підозрюваного ОСОБА_4 , за ознаками злочину, передбаченого ч.2 ст. 205-1 КК України.

Цього ж дня ухвалою вказане клопотання про звільнення ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності було призначене до підготовчого судового засідання, згідно вимог ч. 1 ст. 314 КПК України 2012 року.

У підготовчому судовому засіданні прокурор просив звільнити ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності на підставі ст. 285-287 КПК України у зв`язку із закінченням строків давності притягнення його до кримінальної відповідальності за вказаний злочин, а кримінальне провадження закрити, підозрюваний підтримав думку прокурора.

ОСОБА_6 надав свою згоду на звільнення його від кримінальної відповідальності на підставі ст. 285-287 КК України та підтвердив суду, що він не оспорює фактичні дані вчинення злочину, в якому він підозрюється, правильно розуміє значення своїх дій і просить звільнити його від кримінальної відповідальності з названих підстав.

Суд, заслухавши думку учасників судового засідання, вивчивши матеріали кримінального провадження №32020100000000472, приходить наступних висновків.

Дане кримінальне провадження підсудне Печерському районному суду м. Києва відповідно до ст. 32, 33 КПК України 2012 року.

В кінці 2016 року ОСОБА_4 , перебуваючи біля станції метро «Печерська», зустрівся із невстановленою досудовим розслідуванням особою, який повідомив останньому про можливість зареєструвати на його ім`я підприємства за грошову винагороду, без справжнього наміру ведення господарської діяльності, шляхом внесення в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації змін до відомостей про юридичних осіб, завідомо неправдивих відомостей.

Усвідомлюючи протиправний характер дій, запропонованих йому невстановленою досудовим розслідуванням особою, ОСОБА_4 з корисливих спонукань, погодився на таку пропозицію.

В подальшому, через декілька днів, ОСОБА_4 , реалізуючи злочинний намір, направлений на внесення в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації змін до відомостей про юридичних осіб, завідомо неправдивих відомостей, зустрівшись із невстановленою досудовим розслідуванням особою біля станції метро «Печерська», де надав копії сторінок паспорту громадянина України на своє ім`я серії НОМЕР_1 , виданий Дніпровським РУ ГУ МВС України в м. Києві від 13.10.2009 та копію довідки про присвоєння їй ідентифікаційного номеру НОМЕР_2 , на підставі яких невстановлена досудовим розслідуванням особа змогла підготувати проекти установчих та реєстраційних документів ТОВ «ІНВЕСТБУД-МЕТАЛ» та ТОВ «КЕРМІЗ ГРУП», які містили завідомо неправдиві відомості.

На наступний день, ОСОБА_4 , перебуваючи за адресою: м. Київ, проспект Перемоги, 24, в присутності невстановленої досудовим розслідуванням особи, отримав наступні документи:

Договір купівлі-продажу частки у статутному ТОВ «ІНВЕСТБУД-МЕТАЛ» від 09 лютого 2016 року який містить неправдиві відомості щодо: передачі ОСОБА_7 50% своєї частки у статутному капіталі Товариства, що складає 2 000 грн. ОСОБА_4 та визнання ОСОБА_4 власником 50% капіталу товариства;

Договір купівлі-продажу частки у статутному ТОВ «ІНВЕСТБУД-МЕТАЛ» від 09 лютого 2016 року який містить неправдиві відомості щодо: передачі ОСОБА_8 50% своєї частки у статутному капіталі Товариства, що складає 2 000 грн. ОСОБА_4 та визнання ОСОБА_4 власником 50% капіталу товариства;

Протокол № 09/02/2016 загальних зборів учасників ТОВ «ІНВЕСТБУД-МЕТАЛ» від 09 лютого 2016 року який містить неправдиві відомості щодо: призначення директором ТОВ «ІНВЕСТБУД-МЕТАЛ» ОСОБА_9 ; передачі статутного капіталу товариства в розмірі 4 000,00 грн ОСОБА_4 ; визначення ОСОБА_4 власником частки товариства в розмірі 100%; визначення ОСОБА_4 уповноваженою особою на проведення державної перереєстрації товариства;

Довіреність, яка уповноважує ОСОБА_10 , ОСОБА_11 на проведення державної перереєстрації юридичної особи засновником ТОВ «ІНВЕСТБУД-МЕТАЛ», в яку були внесені неправдиві відомості щодо виконання ОСОБА_4 повноважень власника підприємства.

Договір купівлі-продажу частки у статутному ТОВ «КЕМРІЗ ГРУП» від 09 лютого 2016 року який містить неправдиві відомості щодо: передачі ОСОБА_7 50% своєї частки у статутному капіталі Товариства, що складає 2 000 грн. ОСОБА_4 та визнання ОСОБА_4 власником 50% капіталу товариства;

Договір купівлі-продажу частки у статутному ТОВ «КЕМРІЗ ГРУП» від 09 лютого 2016 року який містить неправдиві відомості щодо: передачі ОСОБА_8 50% своєї частки у статутному капіталі Товариства, що складає 2 000 грн. ОСОБА_4 та визнання ОСОБА_4 власником 50% капіталу товариства;

Протокол № 09/02/2016 загальних зборів учасників ТОВ «КЕМРІЗ ГРУП» від 09 лютого 2016 року який містить неправдиві відомості щодо: призначення директором ТОВ «КЕМРІЗ ГРУП» ОСОБА_9 ; передачі статутного капіталу товариства в розмірі 4 000,00 грн ОСОБА_4 ; визначення ОСОБА_4 власником частки товариства в розмірі 100%; визначення ОСОБА_4 уповноваженою особою на проведення державної перереєстрації товариства;

Довіреність, яка уповноважує ОСОБА_10 , ОСОБА_11 на проведення державної перереєстрації юридичної особи засновником ТОВ «КЕМРІЗ ГРУП» (ЄДРПОУ 39981209), в яку були внесені неправдиві відомості щодо виконання ОСОБА_4 повноважень власника підприємства.

Достовірно усвідомлюючи, що надані йому на підпис проекти установчих документів ТОВ «ІНВЕСТБУД-МЕТАЛ» (ЄДРПОУ 39977543) та ТОВ «КЕРМІЗ ГРУП» містять завідомо неправдиві відомості та необхідні для створення підприємств, ОСОБА_4 діючи з корисливих спонукань, засвідчив їх своїм підписом, наділивши їх таким чином значенням документів, тобто вчинив їх підроблення.

На підставі вищевказаних установчих документів, засвідчених ОСОБА_4 як засновником ТОВ «ІНВЕСТБУД-МЕТАЛ» та ТОВ «КЕРМІЗ ГРУП», невстановлена досудовим розслідуванням особа 10.02.2016 внесла відомості про юридичну особу, до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців щодо реєстрації змін до відомостей про юридичних осіб ТОВ «ІНВЕСТБУД-МЕТАЛ» та ТОВ «КЕРМІЗ ГРУП», тобто здійснив на ім`я ОСОБА_4 державну реєстрацію змін до відомостей про юридичних осіб ТОВ «ІНВЕСТБУД-МЕТАЛ» та ТОВ «КЕРМІЗ ГРУП» у державного реєстратора відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців Києво-Святошинського району реєстраційної служби Головного управління юстиції в Київській області, за адресою: Київська область, м. Вишневе, вул. Лесі Українки, 88, про що внесено записи у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб підприємців.

Таким чином, ОСОБА_4 своїми умисними діями, які виразились у внесенні в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи завідомо неправдивих відомостей, вчинене за попередньою змовою групою осіб, тобто скоїв кримінальний проступок, передбачений ч. 2 ст. 205-1 КК України.

28.09.2020 року прокурор відділу Київської міської прокуратури ОСОБА_5 подав клопотання про звільнення ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності на підставі ст. 49 КК України у зв`язку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності.

Згідно зі ст. 12 КК України, злочин у вчиненні якого підозрюється ОСОБА_4 відноситься до злочину середньої тяжкості.

Відповідно до ст. 49 КК України, особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею злочину і до дня набрання вироком законної сили минуло п`ять років - у разі вчинення злочину середньої тяжкості, за який передбачене покарання менш суворе, ніж обмеження волі.

Санкція ч.2 ст.205-1 КК України передбачає покарання у вигляді штрафу від восьми тисяч до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Інкриміноване ОСОБА_4 діяння вчинене ниму 2016 році, тобто перебіг давності строків притягнення до кримінальної відповідальності закінчився.

У судовому засіданні встановлено, що строк давності притягнення до кримінальної відповідальності за злочин, який вчинив ОСОБА_4 не зупинявся та не переривався, в зв`язку з чим строк притягнення його до кримінальної відповідальності за ч.2ст.205-1КК України закінчився.

Згідно зі ст. 286 КПК України питання, щодо звільнення підозрюваного від кримінальної відповідальності віднесено до компетенції суду, при умові, що обвинувачений згоден на його звільнення від кримінальної відповідальності.

Враховуючи вищевикладене, судом встановлені підстави для звільнення ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності притягнення його до кримінальної відповідальності.

Відповідно до вимог п.1 ч. 2 ст. 284 КПК України кримінальне провадження закривається судом у зв`язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності.

Частиною 3 статті 288 КПК України визначено, що суд своєю ухвалою закриває кримінальне провадження та звільняє підозрюваного від кримінальної відповідальності у випадку встановлення підстав, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

На підставі викладеного, керуючись ст. 284, 288, 314, 369, 371 КПК України, ст. 49 КК України,

У Х В А Л И В :

ОСОБА_4 , від кримінальної відповідальності за ч.2 ст.205-1 КК України на підставі ст. 49 КК України звільнити, а кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань №32020100000000472 - закрити.

Ухвала набирає законної сили через сім днів з моменту її проголошення, у разі не подачі на неї апеляції.

Ухвала може бути оскаржено до Київського апеляційного суду шляхом подачі протягом 7 днів з дня її проголошення апеляційної скарги, через Печерський районний суд м. Києва.

Копію ухвали негайно вручити прокурору та підозрюваному.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення11.01.2021
Оприлюднено27.01.2023
Номер документу94139977
СудочинствоКримінальне
Сутьзвільнення від кримінальної відповідальності ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Києва, громадянина України, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого, підозрюваного у вчиненні злочину, передбаченого ч.2 ст.205-1 КК України, у зв`язку із закінченням строків давності притягнення його до кримінальної відповідальності за вказаний злочин

Судовий реєстр по справі —757/41661/20-к

Ухвала від 11.01.2021

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Білоцерківець О. А.

Ухвала від 28.09.2020

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Білоцерківець О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні