Рішення
від 05.01.2021 по справі 914/1213/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

79014, м. Львів, вул. Личаківська, 128

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05.01.2021 справа № 914/1213/19

Господарський суд Львівської області у складі головуючого судді Горецької З.В. за участю секретаря судового засідання Марінченко Р.І., розглянув у відкритому судовому засіданні справу

за позовом: Заступника прокурора Львівської області, м. Львів, в інтересах держави в особі

позивача: Солонківської сільської ради, с. Солонка

до відповідача: Приватного підприємства Катерина , с. Солонка, Пустомитівський район Львівської області

про визнання укладеним договору про пайову участь та стягнення 256 027,60 грн. пайового внеску.

Представники сторін:

від прокуратури : Панькевич Роман Васильович;

від позивача : не з`явився;

від відповідача : не з`явився.

Заяв про відвід судді не надходило. Фіксування судового процесу здійснювалось за допомогою програмно-апаратного комплексу Акорд .

ІСТОРІЯ РОЗГЛЯДУ СПРАВИ

У провадженні Господарського суду Львівської області знаходиться справа за позовом Заступника прокурора Львівської області в інтересах держави в особі позивача Солонківської сільської ради до Приватного підприємства Катерина про визнання укладеним договору про пайову участь та стягнення 256 027,60 грн. пайового внеску.

Ухвалою суду від 01.07.2019 року відкрито та зупинено провадження у справі до набрання законної сили судовим рішенням Великої Палати Верховного Суду у справі № 587/430/16-ц. Ухвалою суду від 04.11.2019 року поновлено провадження у справі та призначено до розгляду у підготовчому засіданні на 26.11.2019 року. Ухвалою суду від 26.11.2019 року зупинено провадження у справі до закінчення перегляду в касаційному порядку Великою Палатою Верховного Суду справи № 912/2385/18.

Ухвалою суду від 25.08.2020 року поновлено провадження у справі та призначено підготовче засідання у справі на 25.08.2020 року. Розгляд справи відкладався на 22.09.2020 року та на 06.10.2020 року.

Ухвалою суду від 06.10.2020 року продовжено строк підготовчого провадження у справі № 914/1213/19 на 30 днів, підготовче засідання відкладено на 24.11.2020 року.

У підготовче судове засідання 24.11.2020 року з"явився прокурор, представники позивача та відповідача явку повноважних представників не забезпечили. Ухвалою від 24.11.2020 року закрито підготовче провадження по справі, розгляд справи відкладено на 15.12.2021 року.

Ухвалою від 15.12.2020 року розгляд справи відкладено на 05.01.2021 року.

Враховуючи, що зібраних в матеріалах справи доказів достатньо для з`ясування обставин справи і прийняття судового рішення, господарським судом Львівської області 05.01.2021 року проголошено вступну та резолютивну частину рішення.

АРГУМЕНТИ СТОРІН

Аргументи прокуратури

09.06.2017 року Департаментом державної архітектурно - будівельної інспекції у Львівській області за № ЛВ 143171601663 зареєстровано декларацію ПП Катерина про готовність об`єкта до експлуатації - будівництво багатоквартирного житлового будинку на вул. Людкевича, 8А в с. Солонка, Пустомитівського району Львівської області, 81131.

Згідно п. 2.2. Порядку залучення, розрахунку розміру і використання коштів

пайової участі у розвитку інфраструктури сіл Солонківської сільської ради, затвердженого рішенням Солонківської сільської ради №387 від 20.04.2012 року із змінами, внесеними рішенням №466 від 16.12.2016 року, розмір пайової участі у розвитку інфраструктури сіл Солонківської сільської ради з урахуванням інших передбачених законом відрахувань для житлових будинків становить 2 відсотки загальної кошторисної вартості.

Відповідно до вказаної декларації кошторисна вартість будівництва за затвердженою проектною документацією становить 12 801,380 тис. грн., загальна площа будівлі - 2 244,0 кв.м. Відтак, пайовий внесок становить 256 027, 60 грн.

Незважаючи на наведене, договір про пайову участь у створенні і розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури населених пунктів Солонківської сільської ради Відповідачем не укладено, коштів пайової участі до місцевого бюджету сплачено не було.

Крім того, між позивачем та відповідачем укладено договір №17 про пайову участь у створенні і розвитку інженерно - транспортної та соціальної інфраструктури населених пунктів Солонківської сільської ради від 17.09.2019 року.

Аргументи позивача

Солонківської сільською радою долучено заяву №3295 від 14.12.2020 року, що станом на 14 грудня 2020 року Приватне підприємство Катерина не сплачено по договору пайової участі у розвитку інфраструктури сіл Солонківської сільської ради 256 027,60 грн. по вул. Людкевича, 8А в с. Солонка, Пустомитівського району Львівської області.

Аргументи відповідача

Відповідач правом на подання відзиву не скористався, явку повноважного представника в судове засідання не забезпечив, належним чином повідомлений про час та місце розгляду справи.

ОБСТАВИНИ ВСТАНОВЛЕНІ СУДОМ ТА ПІДТВЕРДЖЕННЯ ЇХ ДОКАЗАМИ

Відповідно до ст. 11 Цивільного Кодексу України, цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов`язки. Цивільні права та обов`язки можуть виникати безпосередньо з актів цивільного законодавства.

Статтею 509 ЦК України, визначено, що зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Відповідно до ст. 526 ЦК України, зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Згідно ч. 1 ст. 174 ГК України господарські зобов`язання можуть виникати, в тому числі, безпосередньо із закону або іншого нормативно-правового акта, що регулює господарську діяльність.

У відповідності до ст. 73 Закону України Про місцеве самоврядування в Україні , акти ради, сільського, селищного, міського голови, голови районної в місті ради, виконавчого комітету сільської, селищної, міської, районної у місті (у разі її створення) ради, прийняті в межах наданих їм повноважень, є обов`язковими для виконання всіма розташованими на відповідній території органами виконавчої влади, об`єднаннями громадян, підприємствами, установами та організаціями, посадовими особами.

Аналогічні положення закону зазначені в ч. 1 ст.193 ГК України, згідно якої, суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Відповідно до ч. 1 ст.175 ГК України, майново-господарськими визначаються цивільно-правові зобов`язання, що виникають між учасниками господарських відносин при здійсненні господарської діяльності, в силу яких зобов`язана сторона повинна вчинити певну господарську дію на користь другої сторони або утриматися від певної дії, а управлена сторона має право вимагати від зобов`язаної сторони виконання її обов`язку.

У відповідності до ст. 173 ГК України, господарським зобов`язанням визнається зобов`язання, що виникає між суб`єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим Кодексом, в силу якого один суб`єкт (зобов`язана сторона, у тому числі боржник) зобов`язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб`єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо).

У відповідності до ч. 3 ст. 40 Закону України Про регулювання містобудівної діяльності , пайова участь у розвитку інфраструктури населеного пункту полягає у перерахуванні замовником до прийняття об`єкта будівництва в експлуатацію до відповідного місцевого бюджету коштів для створення і розвитку зазначеної інфраструктури.

За змістом ст. 1 Закону України Про регулювання містобудівної діяльності , замовником є фізична або юридична особа, що має намір щодо забудови території (однієї чи декількох земельних ділянок) і подала у встановленому законодавством порядку відповідну заяву.

З урахуванням наведених положень законодавства встановлено, що Відповідач у справі є замовником будівництва багатоквартирного житлового будинку, а отже, на нього поширюється дія Закону України Про регулювання містобудівної діяльності .

Відповідно до частин 2, 3 ст. 40 даного Закону, замовник, який має намір

щодо забудови земельної ділянки у відповідному населеному пункті, зобов`язаний взяти участь у створенні і розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури населеного пункту, крім випадків, передбачених частиною 4 цієї статті. Пайова участь у розвитку інфраструктури населеного пункту полягає у перерахуванні замовником до прийняття об`єкта будівництва в експлуатацію до відповідного місцевого бюджету коштів для створення і розвитку зазначеної інфраструктури.

Частиною 9 ст. 40 цього Закону, визначено строки, упродовж яких мають укладатися договори про пайову участь - не пізніше ніж 15 робочих днів з дня з реєстрації звернення замовника будівництва щодо його укладення, але до прийняття об`єкта будівництва в експлуатацію.

Відповідно до абз. 3 ч. 9 ст. 40 вищевказаного Закону визначено, що кошти пайової участі у розвитку інфраструктури населеного пункту сплачуються в повному обсязі до прийняття об`єкта будівництва в експлуатацію єдиним платежем або частинами за графіком, що визначається договором.

Враховуючи наведене, обов`язковість пайової участі (внеску) замовника у створенні і розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури населеного пункту, передбачена Законом України Про регулювання містобудівної діяльності , Порядку залучення, розрахунку розміру і використання коштів пайової участі у розвитку інфраструктури сіл Солонківської сільської ради, затвердженого рішенням Солонківської сільської ради №387 від 20.04.2012 року із змінами, внесеними рішенням №466 від 16.12.2016 року.

09.06.2017 року Департаментом державної архітектурно - будівельної інспекції у Львівській області за № ЛВ 143171601663 зареєстровано декларацію ПП Катерина про готовність об`єкта до експлуатації - будівництво багатоквартирного житлового будинку на вул. Людкевича, 8А в с. Солонка, Пустомитівського району Львівської області, 81131.

Кошторисна вартість будівництва відповідно до зазначеної вище декларації становить 12 801,380 тис. грн., а пайовий внесок в свою чергу становить 2 %, що складає 256 027,60 грн.

Враховуючи вищевикладене, Відповідач безпідставно ухилився від сплати до місцевого бюджету 256 027,60 грн. пайової участі.

Факт укладення Сторонами Договору про пайову участь 17.09.2019 зумовлює відсутність предмету спору стосовно позовної вимоги про визнання укладеним правочину і, відповідно, - наявність підстав, передбачених нормою п.2 ч.1 ст.231 ГПК України, для закриття провадження у справі стосовно позовної вимоги про визнання укладеним Договору.

Згідно з нормою ч.9 ст.129 ГПК України, наявні підстави для покладення на Приватне підприємство Катерина у повному обсязі судових витрат у справі, так як спір виник з вини Відповідача.

Керуючись ст. 13, 74, 76, 77, 78, 86, 129, 236-241, 327 ГПК України, суд

УХВАЛИВ:

1. Провадження у справі 914/1213/19 щодо позовної вимоги про визнання договору укладеним закрити.

2. Стягнути з Відповідача - приватного підприємства Катерина (81131, Львівська область, Пустомитівський район, с. Солонка, вул. Першого Листопада, 27, код СДРПОУ 20769783) на користь Позивача - Солонківської сільської ради (81131, Львівська область, Пустомитівський район, с. Солонка, вул. Центральна, 3, ЄДРПОУ 38047883) пайового внеску в сумі 256 027,60 грн.

4. Стягнути з Приватного підприємства Катерина (81131, Львівська область, Пустомитівський район, с. Солонка, вул. Першого Листопада, 27; ідент.код 20769783) на користь Львівської обласної прокуратури (79000, м. Львів, проспект Шевченка, 17-19; ідент.код 02910031) витрати на судовий збір у сумі 5 761,42 грн.

5. Накази видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення набирає законної сили в порядку та строк, передбачені ст.241 Господарського процесуального кодексу України.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку в порядку та строки, визначені главою 1 розділу IV Господарського процесуального кодексу України.

Інформацію по справі, яка розглядається можна отримати за наступною веб-адресою: http://lv.arbitr.gov.ua/sud5015.

Повний текст рішення складено 15.01.2021 року.

Суддя З.В. Горецька

Дата ухвалення рішення05.01.2021
Оприлюднено16.01.2021

Судовий реєстр по справі —914/1213/19

Рішення від 05.01.2021

Господарське

Господарський суд Львівської області

Горецька З. В.

Ухвала від 15.12.2020

Господарське

Господарський суд Львівської області

Горецька З. В.

Ухвала від 24.11.2020

Господарське

Господарський суд Львівської області

Горецька З. В.

Ухвала від 06.10.2020

Господарське

Господарський суд Львівської області

Горецька З. В.

Ухвала від 22.09.2020

Господарське

Господарський суд Львівської області

Горецька З. В.

Ухвала від 25.08.2020

Господарське

Господарський суд Львівської області

Горецька З. В.

Ухвала від 05.08.2020

Господарське

Господарський суд Львівської області

Горецька З. В.

Ухвала від 26.11.2019

Господарське

Господарський суд Львівської області

Горецька З. В.

Ухвала від 04.11.2019

Господарське

Господарський суд Львівської області

Горецька З. В.

Ухвала від 01.07.2019

Господарське

Господарський суд Львівської області

Горецька З. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні