Рішення
від 11.01.2021 по справі 920/1177/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

11.01.2021 Справа № 920/1177/20 м. Суми

Господарський суд Сумської області у складі судді Жерьобкіної Є.А.,

розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників за наявними матеріалами справу № 920/1177/20

за позовом Комунального підприємства "Міськводоканал" Сумської міської ради (вул. Білопільський шлях, 9, м. Суми, 40009),

до відповідача Приватного підприємства фірми "Євфрат" (вул. Замостянська, буд. 1, м. Суми, 40007),

про стягнення 31251 грн. 79 коп. заборгованості,

УСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду з позовною заявою, в якій просить стягнути з відповідача 31251 грн. 79 коп., в тому числі 30924 грн 34 коп. заборгованості за надані послуги відповідно до укладеного між сторонами договору № 392 від 01.03.2020 про надання послуг з централізованого постачання холодної води і водовідведення, 323 грн 06 коп. пені, 4 грн 39 коп. 3% річних.

Ухвалою господарського суду Сумської області від 30.11.2020 відкрите провадження у справі № 920/1177/20; визначено, що справа підлягає розгляду в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами; відповідачу наданий п`ятнадцятиденний строк з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі для подання відзиву на позовну заяву; зазначено, що клопотання про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням сторін відповідач має подати в строк для подання відзиву, а позивач - разом з позовом або не пізніше п`яти днів з дня отримання відзиву (ч. 6 ст. 252 ГПК України); наданий позивачу семиденний строк з дня отримання відзиву на позовну заяву для подання відповіді на відзив відповідно до ст. 166 ГПК України; визначено, що заяви, клопотання і заперечення подаються сторонами в письмовій формі.

Відповідно до ст. 252 ГПК України розгляд справи по суті в порядку спрощеного провадження починається через тридцять днів з дня відкриття провадження у справі, якщо судове засідання не проводиться.

Ухвала господарського суду Сумської області від 30.11.2020 про відкриття провадження у справі № 920/1177/20 отримана відповідачем 04.12.2020, про що свідчить повідомлення про вручення поштового відправлення.

У період з 04.01.2021 по 06.01.2021 суддя Жерьобкіна Є.А. перебувала у відпустці.

Відповідач відзиву на позовну заяву, будь-яких клопотань чи заяв станом на 11.01.2021 не подав.

Відповідно до ч. 9 ст. 165 Господарського процесуального кодексу України, у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Враховуючи достатність часу, наданого сторонам для подання доказів в обґрунтування своїх позицій по справі, приймаючи до уваги принципи змагальності та диспозитивності господарського процесу, господарським судом, в межах наданих йому повноважень, створені належні умови для реалізації учасниками процесу своїх прав.

Оцінюючи подані докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об`єктивному розгляді всіх обставин справи в їх сукупності, суд приходить до наступних висновків.

01.03.2020 між сторонами укладено договір про надання послуг з централізованого постачання холодної води і водовідведення № 392, за умовами якого позивач зобов`язався своєчасно надавати відповідачу відповідної якості послуги з централізованого постачання холодної води і водовідведення за об`єктом суб`єкта користування послугами за адресою вул. 1-а Замостянська (лічильник холодної води № 0702329150), а споживач зобов`язується своєчасно оплачувати надані послуги за встановленими тарифами у строки і на умовах, що передбачені договором.

За умовами пунктів 2.1., 2.2. договору, розмір щомісячної плати за надані послуги: 1) з централізованого водопостачання 11,976 грн. в т.ч. ПДВ за куб. метр; 2) з централізованого водовідведення 12,264 грн. в т.ч. ПДВ за куб. метр; 3) з централізованого постачання холодної води об`єктів (з використанням внутрішньобудинкових систем) 8,880 грн. в т.ч. ПДВ за куб метр; 4) з централізованого водовідведення від об`єктів (з використанням внутрішньобудинкових систем) 7,656 грн. в.т. ПДВ за куб. метр. Розмір щомісячної плати за надані послуги з централізованого постачання холодної води і водовідведення, у випадках передбачених чинним законодавством, визначається згідно з нормативами (нормами) споживання та на момент укладення цього договору становить: 1) з централізованого водопостачання 11,976 грн. в т.ч. ПДВ за куб. метр; 2) з централізованого водовідведення 12,264 грн. в т.ч. ПДВ за куб. метр; 3) з централізованого постачання холодної води об`єктів (з використанням внутрішньобудинкових систем) 8,880 грн. в т.ч. ПДВ за куб. метр; 4) з централізованого водовідведення від об`єктів (з використанням внутрішньобудинкових систем) 7,656 грн. в.т. ПДВ за куб. метр. При здійсненні розрахунку за послуги згідно з нормативами (нормами) споживання, сторони керуються рішенням виконавчого комітету Сумської міської ради від 20.04.1999 № 172. Відповідно до наданого споживачем розрахунку, норма водоспоживання на момент укладання договору становить: 6.6 м 3 .

За умовами пункту 2.5. договору, плата за надані послуги з централізованого постачання холодної води і водовідведення за наявності засобів обліку води справляється за їх показаннями згідно з Правилами надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затверджених постановою КМУ № 630 від 21.07.2005. Облік відпущеної питної води та прийнятих стоків здійснюється виконавцем і споживачем засобами вимірювальної техніки, які занесені до Державного реєстру або пройшли державну метрологічну атестацію згідно з п. 5.1 Правил користування системами централізованого комунального водопостачання та водовідведення в населених пунктах України, затверджених наказом Мінжитлокомунпгоспу від 27.06.2008 № 190 (далі - Правила 190).

Передача показників засобів обліку виконавцю здійснюється самим споживачем щомісячно з 10 по 25 число місяця (п. 2.6. договору).

Відповідно до п. 3.1. договору, розрахунковим періодом є календарний місяць. Між сторонами застосовується щомісячна система оплати послуг з централізованого постачання холодної води і водовідведення, платежі вносяться споживачем не пізніше 20-го числа місяця, що настає за розрахунковим. Платіжні документи за розрахунковий період "Споживач" забирає нарочним з 1 по 5 число, щоб уникнути конфліктів з питань оплати рахунків.

За умовами п. 4.2.1 договору, споживач зобов`язаний оплачувати послуги в установлений договором строк.

Договір укладається з 01.01.2020 та діє до 31.12.2020, і вважається щорічно продовженим, якщо за місяць до закінчення терміну не надійде заява однієї зі сторін про розірвання договору, а в частині фінансових зобов`язань до їх повного виконання. Сторонами погоджено, що умови договору застосовуються до відносин між ними, які виникли до його укладення (ч. 3 ст. 631 ЦК України) починаючи з 01.01.2019.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на те, що відповідач не виконав належним чином договірних зобов`язань щодо повної оплати наданих послуг, у зв`язку з чим у нього виникла заборгованість перед позивачем в сумі 30 924 грн 34 коп. за період з січня по жовтень 2020 року.

Згідно з ч. 2 ст. 11 ЦК України підставами виникнення цивільних прав та обов`язків є, зокрема договори та інші правочини.

За ст. ст. 626, 627 ЦК України договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків. Сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.

Статтею 901 ЦК України визначено, що за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов`язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов`язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором. Положення цієї глави можуть застосовуватися до всіх договорів про надання послуг, якщо це не суперечить суті зобов`язання.

Частина перша статті 903 ЦК України визначає, що у разі, коли договором передбачено надання послуг за плату, замовник зобов`язаний оплатити надану йому послугу в розмірі, у строки та в порядку, що встановлені договором.

Згідно зі ст. 526, 629 Цивільного кодексу України, п. 1 ст. 193 Господарського кодексу України, зобов`язання повинні виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться, одностороння відмова від зобов`язання не допускається; договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Статтею 530 Цивільного кодексу України встановлено, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

За приписами ст. 610 Цивільного кодексу України, порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Згідно з частиною першою статті 222 Господарського кодексу України, учасники господарських відносин, що порушили майнові права або законні інтереси інших суб`єктів, зобов`язані поновити їх, не чекаючи пред`явлення їм претензії чи звернення до суду.

Факт наявності у відповідача заборгованості з оплати послуг, наданих позивачем за період з січня по жовтень 2020 року підтверджується обіговою відомістю по особовому рахунку відповідача з зазначенням номера лічильника, об`ємів води та стоків, розрахунком заборгованості, виставленим рахунком № 392 від 30.09.2020. Відповідач не розрахувався за надані послуги у повному обсязі у встановлений договором строк, чим порушив права та охоронювані законом інтереси позивача.

Враховуючи факт неналежного виконання відповідачем договірних зобов`язань щодо повної оплати наданих позивачем послуг, суд вважає правомірними, обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню вимоги позивача щодо стягнення з відповідача 30 924 грн 34 коп. основного боргу.

Статтею 625 Цивільного кодексу України визначено, що боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Відповідно до частини 1 статті 546 Цивільного кодексу України виконання зобов`язання, зокрема, може забезпечуватися неустойкою.

За змістом статті 549 Цивільного кодексу України пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов`язання за кожен день прострочення виконання.

Відповідно до ст. 3 Закону України "Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов`язань" № 2921-ІІІ від 10.01.2002р., розмір пені обчислюється від суми простроченого платежу та не може перевищувати подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла у період за який сплачується пеня.

За умовами п. 3.6. договору, за несвоєчасне внесення плати із споживача стягується пеня у розмірі подвійної облікової ставки НБУ від суми простроченого платежу за кожен день прострочення.

Відповідно до п. 5.2.1 договору, споживач несе відповідальність за несвоєчасне внесення платежів за послуги - шляхом сплати пені у розмірі подвійної облікової ставки НБУ від суми простроченого платежу за кожен день прострочення платежу; сплати суми боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також 3% річних від суми заборгованості.

Згідно з поданим розрахунком, за несвоєчасну оплату послуг за січень 2020 року відповідачеві нарахована пеня в сумі 323 грн. 06 коп. та 3% річних в сумі 35 грн. 81 коп. за період з 21.02.2020 по 11.03.2020, виходячи з суми заборгованості в розмірі 21 836 грн. 74 коп.

Судом встановлено, що у розрахунку пені позивачем не вірно застосований розмір облікової ставки НБУ, який у період з 21.02.2020 по 11.03.2020 становив 11% (розмір подвійної облікової ставки НБУ в день - 0, 0601092896174863 (не округлене значення)). За період з 21.02.2020 по 11.03.2020 пеня у розмірі подвійної облікової ставки НБУ, виходячи з суми заборгованості за січень 2020 року, складає 262 грн. 52 коп. Також, за період з 21.02.2020 по 11.03.2020, виходячи з суми заборгованості в розмірі 21 836 грн. 74 коп., 3% річних, із застосуванням при розрахунку не округлених значень, складають 35 грн. 80 коп.

Розрахунки перевірені судом за допомогою програми ЛІГА:ЗАКОН ЕЛІТ 9.5.3 Інформаційно-аналітичний центр "ЛІГА", ТОВ "ЛІГА: ЗАКОН", 2021.

У позовній заяві позивач заявив до стягнення з відповідача 3% річних у розмірі 4 грн. 39 коп.

На підставі викладеного, враховуючи встановлений судом факт несвоєчасної оплати відповідачем наданих послуг, суд вважає правомірними, обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню вимоги позивача щодо стягнення з відповідача 3% річних в сумі 4 грн. 39 коп. (в межах заявленої до стягнення суми), пені в сумі 262 грн 52 коп.

У задоволенні позову в частині стягнення з відповідача пені в сумі 60 грн. 54 коп. суд відмовляє за їх необґрунтованістю.

Відповідно до ч. 9 ст. 129 ГПК України витрати по сплаті судового збору покладаються на відповідача.

Керуючись ст. ст. 2, 123, 129, 232, 233, 236, 237, 238, 240, 241, 252 Господарського процесуального кодексу України, суд

В И Р І Ш И В :

1. Позов задовольнити частково.

2. Стягнути з Приватного підприємства фірми "Євфрат" (вул. Замостянська, буд. 1, м. Суми, 40007, код ЄДРПОУ 14006124) на користь Комунального підприємства "Міськводоканал" Сумської міської ради (вул. Білопільський шлях, 9, м. Суми, 40009, код ЄДРПОУ 03352455) 30 924 грн 34 коп. заборгованості, 262 грн 52 коп. пені, 4 грн 39 коп. 3% річних, 2102 грн 00 коп. витрат по сплаті судового збору.

3. У задоволенні позову в іншій частині - відмовити.

4. Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

5. Відповідно до ст. ст. 241, 256, 257 ГПК України, рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів з дня складення повного судового рішення до Північного апеляційного господарського суду, з урахуванням пп. 17.5. п. 17 Розділу XI Перехідних положень ГПК України.

Повне рішення складене та підписане суддею 15.01.2021.

Суддя Є.А. Жерьобкіна

Дата ухвалення рішення11.01.2021
Оприлюднено15.01.2021

Судовий реєстр по справі —920/1177/20

Рішення від 11.01.2021

Господарське

Господарський суд Сумської області

Жерьобкіна Євгенія Анатоліївна

Ухвала від 30.11.2020

Господарське

Господарський суд Сумської області

Жерьобкіна Євгенія Анатоліївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні