Ухвала
від 16.12.2020 по справі 757/42943/20-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/42943/20-к

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

16 грудня 2020 року Печерський районний суд м. Києва у складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

за участю секретарів ОСОБА_2 ,

сторін кримінального провадження:

прокурора ОСОБА_3 ,

підозрюваної ОСОБА_4 ,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в м.Києві кримінальне провадження, внесене до ЄРДР за № 32020100000000446 від 15.09.2020 р., за обвинуваченням

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки м. Києва, громадянки України, з базовою загальною середньою освітою, яка одружена, має неповнолітню доньку 2011 р.н., не працює, зареєстрована та фактично проживає за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимої, -

у вчиненні кримінального проступку, передбаченого ч. 2 ст. 205-1 КК України,-

В С Т А Н О В И В :

Згідно висунутого обвинувачення ОСОБА_4 , перебуваючи у першій половині листопада 2017 року неподалік станції метро «Печерська» у м. Києві, отримала від невстановленої особи пропозицію внести за грошову винагороду у документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдиві відомості та подати їх державному реєстратору.

Усвідомлюючи протиправний характер запропонованих їй дій, діючи у порушення вимог вищенаведених нормативних актів, ОСОБА_4 з корисливих мотивів погодилась на таку пропозицію, вступивши таким чином у попередню змову із зазначеною особою і до початку кримінального проступку домовилась про спільне його вчинення.

Реалізуючи спільний протиправний умисел, направлений на внесення у документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдивих відомостей, та подання їх державному реєстратору, ОСОБА_4 , перебуваючи поблизу станції метро «Печерська» у м. Києві, діючи за попередньою змовою з вказаною особою, на наступний день надала останній свій паспорт громадянки України серії НОМЕР_1 , виданий 10.08.1999 Шевченківським РУ ГУ МВС України в м. Києві, та картку платника податку №3192826069, необхідні для складання документів, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи товариства з обмеженою відповідальністю (далі ТОВ) «Макробізнес» (код ЄДРПОУ 41544242).

З метою подальшої реалізації заздалегідь обумовленого з вказаною особою спільного протиправного умислу ОСОБА_4 14.11.2017 зустрілась поблизу тієї ж станції метро «Печерська» у м. Києві з невстановленою особою та отримала від останньої попередньо складені за невстановлених обставин у встановленій законом формі проекти документів про придбання нею суб`єкта підприємницької діяльності юридичної особи ТОВ «Макробізнес» та про представлення її інтересів як службової особи ТОВ «Макробізнес», а саме:

- договір купівлі-продажу частки у статутному капіталі ТОВ «Макробізнес» від 14.11.2017, який містив завідомо неправдиві відомості про придбання ОСОБА_4 частки у статутному капіталі товариства у розмірі 2 000 грн., що становить 100%;

- довіреність ТОВ «Макробізнес» від 15.11.2017, який містив завідомо неправдиві відомості про уповноваження ОСОБА_4 як директором товариства ОСОБА_5 представляти інтереси ТОВ «Макробізнес» перед державними, кооперативними та іншими підприємствами, установами, організаціями, юридичними та фізичними особами незалежно від форм власності і підпорядкування з питань реєстрації, реєстрації змін, внесення змін в установчі документи, відомості в реєстр та інші відомості, які стосуються діяльності довірителя.

Усвідомлюючи про відсутність навиків і досвіду для виконання обов`язків службової особи та засновника підприємства, а також підприємницької діяльності у цілому, не маючи наміру здійснювати таку діяльність від імені ТОВ «Макробізнес», достовірно розуміючи, що надані їй на підпис проекти реєстраційних документів ТОВ «Макробізнес» містять завідомо неправдиві відомості, ОСОБА_4 , продовжуючи реалізацію спільних з невстановленими особами протиправних намірів, перебуваючи біля станції метро «Печерська» у м. Києві засвідчила власним підписом договір купівлі-продажу частки у статутному капіталі ТОВ «Макробізнес» від 14.11.2017 у графі «Покупець» та довіреність ТОВ «Макробізнес» від 15.11.2017 у графі «Директор ТОВ «Макробізнес», наділивши їх таким чином необхідними реквізитами, тобто вчинила їх підроблення.

Надалі з метою подальшої реалізації заздалегідь обумовленого спільного протиправного умислу всередині листопада 2017 року невстановлена особа за невстановлених обставин передала зазначені договір купівлі-продажу частки у статутному капіталі ТОВ «Макробізнес» від 14.11.2017 та довіреність ТОВ «Макробізнес» від 15.11.2017 уповноваженому цією довіреністю ОСОБА_5 .

У свою чергу, ОСОБА_5 , уповноважений на підставі вказаної довіреності діяти від імені ОСОБА_4 як засновника та керівника ТОВ «Макробізнес» і який не був обізнаний про протиправні наміри ОСОБА_4 та невстановленої особи, склав та підписав від її імені офіційний документ, який відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації змін до відомостей юридичної особи ТОВ «Макробізнес», а саме:

- заяву від 16.11.2017 про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань, яка містила завідомо неправдиві відомості щодо ОСОБА_4 як учасника товариства.

Після цього, ОСОБА_4 завершуючи реалізацію спільного з невстановленою особою протиправного умислу, отримавши вищенаведені реєстраційні документи про придбання нею суб`єкта підприємницької діяльності юридичної особи ТОВ «Макробізнес», разом з невстановленою особою 16.11.2017 забезпечила їх подання до відділу з питань державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців Печерської районної у м. Києві державної адміністрації за адресою: м. Київ, вул. М. Омеляновича-Павленка, 19, для проведення реєстраційної дії «Державна реєстрація змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань».

Незважаючи на те, що ТОВ «Макробізнес» зареєстроване в державних органах влади як суб`єкт підприємницької діяльності юридична особа, ОСОБА_4 взяла участь у його придбанні не з метою здійснення підприємницької діяльності, як передбачено статутом, а з метою отримання грошової винагороди за вказані незаконні дії.

Під час підготовчого судового засідання прокурором заявлено клопотання про звільнення ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності за вчинення злочину, передбаченого ч. 2 ст.205-1 КК України, на підставі ст. 49 КК України у зв`язку з закінченням строків притягнення до кримінальної відповідальності, оскільки як вбачається з матеріалів провадження, злочинні діяння ОСОБА_4 завершені 16.11.2017 року, а відтак на момент судового розгляду минуло понад три роки.

Обвинувачена ОСОБА_4 підтримала клопотання прокурора, при цьому беззаперечно визнала свою винуватість у вчиненні кримінального проступку, передбаченого ч. 2 ст. 205-1 КК України за фактичних обставин, викладених у обвинувальному акті. При цьому ОСОБА_4 судом були роз`яснені правові наслідки закриття кримінального провадження з нереабілітуючих підстав, що обвинувачена визнала зрозумілим і просила задовольнити клопотання прокурора і звільнити її від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінчення строку давності.

Розглядаючи вказане питання, суд виходить із положень ч. 3 ст. 314 КПК України, роз`яснень Пленуму Верховного Суду України, що містяться у п.1 постанови «Про практику застосування судами України законодавства про звільнення особи від кримінальної відповідальності» № 12 від 23 грудня 2005 року, згідно яких, звільнення особи від кримінальної відповідальності із закриттям провадження у справі можливе на будь-яких стадіях судового розгляду справи, у тому числі під час підготовчого судового засідання, за умови вчинення особою суспільно-небезпечного діяння, яке містить склад злочину, передбачений Особливою частиною Кримінального кодексу України, та за наявності визначених законом матеріально-правих підстав звільнення особи від кримінальної відповідальності.

Частиною 1 ст. 285 КПК України передбачено, що особа звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

Згідно з п. 2 ч. 1 ст. 49 КК України, особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею кримінального правопорушення і до дня набрання вироком законної сили минули три роки - у разі вчинення кримінального проступку, за який передбачено покарання у виді обмеження волі, чи у разі вчинення нетяжкого злочину, за який передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк не більше двох років.

Звільнення особи від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням давності є обов`язковим для суду.

ОСОБА_4 оголошено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 205-1 КК України, який є нетяжким злочином ( ч.4 ст. 12 КК України).

Санкція інкримінованого ОСОБА_4 кримінального правопорушення (ч. 2 ст. 205-1 КК України в редакції від 12.08.2015) передбачає покарання у вигляді штрафу від тисячі до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк від трьох до п`яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого, що відповідно до положень ст. 12 КК України є проступком.

Виходячи з фактичних обставин, так як вони викладені в повідомленні про підозру, подія злочину мала місце 16.11.2017 року, відтак на час судового розгляду сплинув, передбачений п. 2 ч. 1 ст. 49 КК України 3-х річний строк притягнення особи до кримінальної відповідальності, у зв`язку з чим суд, за наявності згоди ОСОБА_4 на закриття кримінального провадження, приходить до висновку про необхідність звільнення

ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 205-1 КК України, у зв`язку з закінченням строків давності.

Долю речових доказів суд вирішує у відповідності до вимог ч.9 ст. 100 КПК України.

Керуючись ст. 49 КК України, ч. 2, 7 ст. 284, ст. 285, 286, п. 2 ч. 3 ст. 314, 369, 371, 372 КПК України, суд, -

У Х В А Л И В :

Клопотання прокурора відділу Київської міської прокуратури ОСОБА_3 задовольнити.

ОСОБА_4 звільнити від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст.205-1 КК України, на підставі ст. 49 КК України у зв`язку з закінченням строків притягнення до кримінальної відповідальності.

Кримінальне провадження, внесене до ЄРДР за № 32020100000000446 від 15.09.2020 р., за обвинуваченням ОСОБА_4 ч. 2 ст.205-1 КК України, закрити у зв`язку із закінчення строків давності притягнення останньої до кримінальної відповідальності.

Речові докази, а саме: документи реєстраційної справи ТОВ «Макробізнес» (код ЄДР 41544242), які 30.09.2020 вилучені під час проведення тимчасового доступу до речей і документів, у приміщенні Печерської районної в місті Києві державній адміністрації, відповідно до протоколу огляду від 30.09.2020, - які зберігаються у матеріалах кримінального провадження № 32020100000000446 від 15.09.2020, залишити там же.

Ухвала може бути оскаржена до Київського апеляційного суду через Печерський районний суд м. Києва протягом семи днів з дня її проголошення.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення16.12.2020
Оприлюднено14.02.2023
Номер документу94174785
СудочинствоКримінальне
СутьОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки м. Києва, громадянки України, з базовою загальною середньою освітою, яка одружена, має неповнолітню доньку 2011 р.н., не працює, зареєстрована та фактично проживає за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимої, - у вчиненні кримінального проступку, передбаченого ч. 2 ст. 205-1 КК України

Судовий реєстр по справі —757/42943/20-к

Ухвала від 16.12.2020

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Константінова К. Е.

Ухвала від 12.10.2020

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Константінова К. Е.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні