Ухвала
від 19.10.2020 по справі 405/6401/20
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КІРОВОГРАДА

Справа № 405/6401/20

1-кс/405/3006/20

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 жовтня 2020 року слідчий суддя Ленінського районного суду м. Кіровограда ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 , розглянувши клопотання старшого слідчого ВР ЗСГСД СУ ГУНП в Кіровоградській області ОСОБА_3 у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 22.08.2019 р. за № 42019121010000071, про надання дозволу на проведення обшуку,

ВСТАНОВИВ:

слідчий запогодженням ізпрокурором звернувсядо судуз клопотаннямпро наданнядозволу напроведення обшуку в житловому будинку, з господарсько-побутовими будівлями за адресою: АДРЕСА_1 , який на праві власності належить ОСОБА_4 РНОКПП НОМЕР_1 з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення та відшукання і вилучення речей, документів, а саме: договорів укладених ПП «Удача», код ЄДРПОУ 36735088 з ПТУ № 36 смт. Новгородка предметом яких є надання послуг щодо проведення робіт по обробітку земельних ділянок (проведення культивації, посіву зернових культур, обробка гербіцидами та збір врожаю), договорів купівлі-продажу укладених предметом яких є продаж незавершеного сільськогосподарського виробництва посіву зернових культур врожаю 2019-2020 років та акти прийому передачі, документи що підтверджують взаєморозрахунки за укладеними договорами, що стосуються врожаю 2019-2020 року, первинні бухгалтерські документів щодо оприбуткування або списання ТМЦ, робіт, послуг, а саме платіжних документів, накладних, товаротранспортних накладних, супровідних документів на придбані ТМЦ (добрива, посівний матеріал, ПММ тощо), актів приймання передачі ТМЦ, актів щодо їх списання (використання), документи щодо реалізації зернових, реалізації поточного біологічного активу (договорів, доручень, платіжних документів, актів приймання - передачі, проведення конкурсів, аукціонів, запиту цінових пропозицій, формування ціни, проведення експертних оцінок реалізованих активів, за договорами ускладненими ПП «Удача», код ЄДРПОУ 36735088 з ПТУ № 36 смт. Новгородка.

Наобгрунтування клопотанняслідчий зазначив,що у провадженні СУ ГУ Національної поліції в Кіровоградській області перебувають матеріали кримінального провадження, відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42019121010000071 від 22.08.2019 від 22.08.2019 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст.364 КК України.

Відповідно до матеріалів УСБУ у Кіровоградській області встановлено, що у ряду навчальних закладів на території Кіровоградської області у праві постійного користування перебувають земельні ділянки сільськогосподарського призначення, які всупереч вимогам земельного законодавства неправомірно використовуються, зокрема наступні навчальні заклади: Професійно-технічне училище № 36 код ЄДРПОУ 02544974, Професійно-технічне училище № 16 м. Мала Виска, Професійно-технічне училище № 38 смт. Голованівськ, код ЄДРПОУ 02544997, Професійно-технічне училище № 30 (с. Торговиця), код ЄДРПОУ 02545005, Гайворонський професійний аграрний ліцей, код ЄДРПОУ 02545005.

В ході досудового розслідування встановлено, що також, мають місце факти фіктивного списання посівів, як таких що були начебто втрачені під час впливу природних явищ (буревіїв, опадів, заморозків, тощо). При надані послуг у виконанні сільгоспробіт, комерційним структурами в подальшому здійснюється викуп незавершеного матеріального активу за цінами значно нижчими від ринкових, отримуючи при цьому надприбутки після реалізації зернових. Окрім цього, мають місце факти користування юридичними та фізичними особами землями установ та закладів культури і науки Управління взагалі без оформлення будь яких правочинів.

За наявними даними, у підпорядкуванні Управління освіти, науки молоді та спорту Кіровоградської обласної державної адміністрації знаходиться 10 закладів освіти та науки, які використовують біля 4,5 тис. га земель сільськогосподарського призначення комунальної та державної власності, що були передані їм у постійне користування для здійснення наукової та освітньої діяльності.

Так, зокрема встановлено, що у Професійно-технічного училища № 36 смт.Новгородка, код ЄДРПОУ 02544974, юридична адреса: Кіровоградська область, Новгородківський район, смт. Новгородка, вул. Криворізька, 44 (директор ОСОБА_5 ), орган, до сфери управління якого належить заклад освіти являється Департамент освіти і науки Кіровоградської обласної державної адміністрації, перебувають у власності земельні ділянки з кадастровими номерами:

- 3523455100:02:001:9125 площа 260,87 га, розташована на території Новгородківського району, Кіровоградської області;

- 3525884900:02:00:000:9101 площа 190,68 га, розташована на території Інгульської сільської ради, Устинівського району, Кіровоградської області;

- 3525884900:02:00:000:9100 площа 146,06 га, розташована на території Інгульської сільської ради, Устинівського району, Кіровоградської області.

Обробіток земельних ділянок на території Інгульської сільської ради, Устинівського району, Кіровоградської області та вирощування на ній врожаю в період з 2017 по 2019 рік здійснювало ПП «Удача», код ЄДРПОУ 36735088, директором якого є ОСОБА_4 , який за попередньою змовою з директором Професійно-технічного училища № 36, смт. Новгородка, ОСОБА_6 занижують врожайність зібраного врожаю та вносять до офіційних документів завідомо неправдиві відомості щодо кількості зібраного врожаю, який в подальшому реалізовується без обліку.

Вказані відомості підтвердженні оперативним шляхом в рамках здійснення оперативного супроводження зазначених матеріалів кримінального провадження, зокрема матеріалами виконаного доручення працівниками 3-го відділу УСР в Кіровоградській області ДСР НП України, показами свідків та матеріалами кримінального провадження в цілому. Допитані свідки показали, що ПП «Удача» під час обробітку земельних ділянок належних ПТУ № 36 вноситься менша кількість гербіцидів та мінеральних добрив, а в документах відображається та кількість яку потрібно, крім того восени під час збору врожаю, частина машин з зібраним врожаєм вивозиться не до господарства ПП «Удача» а у невідомому мені напряму. Відповідно до зібраних матеріалів та показів свідків встановлено, що ПП«Удача» здійснювало збір врожаю зернових культур на протязі 2018-2019 років.

В ході досудового розслідування виникла необхідність в документуванні факту привласнення грошових коштів отриманих внаслідок заниження врожайності зібраного врожаю та продажу сільськогосподарської продукції за заниженими цінами, а також фактів виконання робіт за завищеними цінами під час обробітку земельних ділянок службовими особами Професійно-технічне училище № 36 смт. Новгородка та ПП «Удача» так, як операції з такими грошовими коштами можуть містити ознаки фінансових операцій з коштами або іншим майном, одержаними внаслідок вчинення суспільно небезпечного протиправного діяння.

Крім того, встановлено, що до вчинення вказаного кримінального правопорушення причетні: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , являється директором ПП «Удача», код ЄДРПОУ 36735088, зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_1 та ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , являється директором Професійно-технічного училища № 36, смт. Новгородка.

Також, в ході проведення досудового розслідування призначено судово-економічну експертизу виконання якої доручено експертам Кропивницького відділення Київського науково дослідного інституту судових експертиз в Кіровоградській області в ході виконання якої від експерта надійшло клопотання про надання додаткових матеріалів, які на даний час органом досудового розслідування не отримано.

Таким чиномв ходідосудового розслідуванняу органудосудового розслідуванняє достатньопідстав вважати,що заадресою:Кіровоградська область,Устинівський район,с.Ганно-Требинівка,вул.Центральна,2,де здійснюєсвою господарськудіяльність ПП«Удача»,код ЄДРПОУ36735088,можуть зберігатисьречі тадокументи,які містятьвідомості прообставини кримінальногоправопорушення тапідтверджують фактпротиправних дій пов`язаних з привласненням грошових коштів отриманих внаслідок заниження врожайності зібраного врожаю та продажу сільськогосподарської продукції за заниженими цінами, а також фактів виконання робіт за завищеними цінами під час обробітку земельних ділянок службовими особами Професійно-технічного училища №36 та ПП «Удача».

Вказані документи та відомості, мають істотне значення для досудового розслідування та будуть використовуватись як доказ в даному кримінальному провадженні.

Згідно інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно № 227451146 встановлено, житловий будинок, з господарсько-побутовими будівлями, об`єкт житлової нерухомості: Загальна площа (кв.м): 216.2, житлова площа (кв.м): 153.4, Опис: Літера А - житловий будинок; літера кр - ґанок; літера Б - гараж; літера В - літня кухня; літера Г - погріб; літера Д - котельня; літера Е - туалет; літера Ж - сарай-склад; літера К - басейна; огорожа позначена №-№ 5, за адресою: АДРЕСА_1 на праві приватної власності належить ОСОБА_4 , реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_1 .

При розгляді слідчим суддею клопотання слідчий підтримав його повністю.

Заслухавши слідчого та вивчивши надані стороною кримінального провадження матеріали слідчий суддя вважає необхідним відмовити у задоволенні клопотання про обшук.

Відповідно до п. 8 ч. 3 ст. 234 КПК України у разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке повинно містити відомості про обґрунтування того, що доступ до речей, документів або відомостей, які можуть у них міститися, неможливо отримати органом досудового розслідування у добровільному порядку шляхом витребування речей, документів, відомостей відповідно до частини другої статті 93 цього Кодексу, або за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом, а доступ до осіб, яких планується відшукати, - за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом. Зазначена вимога не поширюється на випадки проведення обшуку з метою відшукання знаряддя кримінального правопорушення, предметів і документів, вилучених з обігу.

Крім того,відповідно доч.5ст.234КПК Українислідчий суддявідмовляє узадоволенні клопотанняпро обшук,якщо прокурор,слідчий недоведе наявністьдостатніх підставвважати,що: 1)було вчиненокримінальне правопорушення; 2)відшукувані речіі документимають значеннядля досудовогорозслідування; 3)відомості,які містятьсяу відшукуванихречах ідокументах,можуть бутидоказами підчас судовогорозгляду; 4) відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи; 5) за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб, а також заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи.

Згідно ч.1 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

При цьому слідчий суддя відзначає, що слідчим під час звернення до слідчого судді з даним клопотанням та під час його розгляду не надано будь-яких доказів та не наведено доводів, що доступ до вказаних документів неможливо отримати у інший спосіб.

В зв`язку з цим слідчим суддею відзначається, що з метою недопущення порушення прав сторони кримінального провадження, питання про вилучення необхідних речей і документів можливо вирішити при розгляді клопотання про тимчасовий доступ до речей та документів за участю сторони кримінального провадження, а тому відсутні визначені законом підстави для проведення обшуку за даним клопотанням слідчого.

Керуючись ст. 234- 235, 369-372 КПК України, слідчий суддя,

П О С Т А Н О В И В :

відмовити у задоволенні клопотання старшого слідчого ВР ЗСГСД СУ ГУНП в Кіровоградській області ОСОБА_3 у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 22.08.2019 р. за № 42019121010000071, пронадання дозволуна проведенняобшуку заадресою АДРЕСА_1 .

Ухвала не оскаржується.

Слідчий суддя

Ленінського районного суду

м. Кіровограда ОСОБА_7

Дата ухвалення рішення19.10.2020
Оприлюднено14.02.2023
Номер документу94182817
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення обшуку

Судовий реєстр по справі —405/6401/20

Ухвала від 19.10.2020

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Безсмолий Є. Б.

Ухвала від 19.10.2020

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Безсмолий Є. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні