Ухвала
від 30.11.2020 по справі 757/52548/20-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/52548/20-к

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 листопада 2020 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у судовому засіданні в залі суду в м. Києві клопотання старшого слідчого в особливо важливих справах Головного слідчого управління Національної поліції України ОСОБА_3 про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні № 42019000000001208 від 04.06.2019 за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 272, ч. 1 ст. 367 КК України, -

В С Т А Н О В И В :

30.11.2020 на розгляд слідчого судді надійшло клопотання старшого слідчого в особливо важливих справах Головного слідчого управління Національної поліції України ОСОБА_3 про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні № 42019000000001208 від 04.06.2019 за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 272, ч. 1 ст. 367 КК України, на дванадцять місяців.

В обґрунтування клопотання зазначено, що Головним слідчим управлінням Національної поліції України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42019000000001208 від 04.06.2019 за фактами неправомірних дій службових осіб ряду видобувних підприємств, які не узгодивши плани розвитку гірничих робіт на 2019 рік через наявні порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою, не усунувши порушення здійснюють гірничі роботи з видобування корисних копалин, під час яких мають місце травмування та загибелі людей, за ознаками злочинів, передбачених ч. 2 ст. 272, ч. 1 ст. 367 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що службові особи видобувних підприємств ДП «Торецьквугілля» (код ЄДРПОУ 33839013), ДП «Мирноградвугілля» (код ЄДРПОУ 32087941), ДП «Селидиввугілля» (код ЄДРПОУ 33426253), ДП «Шахтоуправління «Південнодонбаське № 1» (код ЄДРПОУ 34032208), ДП «Шахта ім. М.С. Сургая» (код ЄДРПОУ 40695853), ДП «Шахта ім. Д.С. Коротченка» (код ЄДРПОУ 35527931), ВП «Донецька ВДШЛ», ДП ОК «Укрвуглереструктуризація» (код ЄДРПОУ 39244468), ТОВ «Краснолиманське» (код ЄДРПОУ 32281519), ТДВ ОП «Шахта імені святої Матрони Московської» (код ЄДРПОУ 36182252), ТОВ «Донбасвуглерозробка» (код ЄДРПОУ 33161575), шахта імені Святителя Василя Великого, ТОВ «Шахта 1/3 «Новогродивська» (код ЄДРПОУ 37909199), ПрАТ «Краматорський цементний завод-Пушка» (код ЄДРПОУ 00292942), ПрАТ «Словянський крейдо-вапняний завод» (код ЄДРПОУ 00290587), виробничий підрозділ «Хлібодарівський кар`єр» Філія Центр управління промисловістю) (код ЄДРПОУ 40081389) та ПАТ «Укрзалізниця» не узгодивши з Головним управлінням Державної служби з питань праці у Донецькій області плани розвитку гірничих робіт на 2019 рік через наявні порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою, не усунувши порушення здійснюють гірничі роботи з видобування корисних копалин, під час яких мають місце факти травмування та загибелі людей. Такі дії вчиняються також за сприяння голови та інших службових осіб Державної служби України з питань праці, які в інтересах видобувних підприємств виносять рішення про тимчасове припинення для них вимог пунктів нормативно-правового акту з охорони праці.

Крім цього, службові особи ряду вказаних видобувних підприємств неналежно виконують службові обов`язки щодо усунення порушень правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою та узгодження планів розвитку гірничих робіт на 2019 рік, при цьому здійснюють гірничі роботи з видобування корисних копалин, що завдає істотної шкоди державним інтересам, охоронюваним законом правам та інтересам окремих громадян.

В ході проведення досудового розслідування у вказаному кримінальному провадженні виконано ряд слідчих (розшукових) та інших процесуальних дій, серед яких:

- допитано в якості свідка ОСОБА_4 з приводу відомих йому обставин вчинення кримінального правопорушення;

- в порядку ст. 40 КПК України надано доручення оперативним співробітникам на встановлення кола осіб, причетних до вчинення вищевказаного злочину;

- в порядку статті 93 КПК України скеровано ряд запитів про надання інформації в кримінальному провадженні та витребувано інформацію і копії документів щодо видобування корисних копалин суб`єктами господарювання.

Окрім цього, у даному кримінальному провадженні необхідно виконати наступні слідчі (розшукові) та інші процесуальні дій, серед яких:

- встановити осіб, які вчинили вказані кримінальні правопорушення;

- провести ряд тимчасових доступів, з метою вилучення необхідних органу досудового розслідування документів;

- у разі відсутності або відмови володільця документів видавати їх, провести ряд обшуків, з метою відшукання необхідних органу досудового розслідування документів;

- допитати службових осіб Головного управління Державної служби з питань праці у Донецькій області, які безпосередньо приймали участь у розгляді планів розвитку гірничих робіт з питань причин відмов у їх погодженні, звітування підприємствами про виконання виявлених порушень правил безпеки, відтермінування службовими особами Державної служби України з питань праці рішень про встановлення іншого строку застосування вимог нормативних актів з охорони праці;

- допитати службових осіб Державної служби України з питань праці з питань прийняття протягом 2018-2020 років рішень про встановлення іншого строку застосування вимог нормативних актів з охорони праці стосовно підприємств Донецької області, звітування керівництвом підприємств, стосовно того, які рішення були прийняті про усунення виявлених порушень;

- допитати службових осіб Державної служби геології та надр України щодо обставин звернення підприємств Донецької області з питанням продовження строків дії спеціальних дозволів користування надрами, їх продовження, відмови у продовженні, відтермінування строку дії, з огляду на закінчення з 30.04.2018 дії Антитерористичної операції;

- шляхом проведення процесуальних дій встановити, чи проводились правоохоронними органами досудові розслідування за фактами травмування (у тому числі смертельних випадків) працівників підприємств, на яких виявлені порушення правил безпеки, якщо так, то які процесуальні рішення були прийняті;

- у разі наявності достатніх підстав, повідомити про підозру особам, які причетні до вчинення зазначених кримінальних правопорушень;

- виконати інші слідчі та процесуальні дії, потреба у яких виникне в ході досудового розслідування.

Вказані процесуальні та слідчі дії мають доказове значення для досудового розслідування та судового розгляду та не могли бути здійснені раніше у зв`язку із тим, що цьому перешкоджало не встановлення до цього часу всіх осіб, що можуть бути причетними до вчинення кримінального правопорушення, місцезнаходження речових доказів. Крім того, проведенню зазначених дій перешкоджало використання особами, що можуть бути причетними до вчинення злочину, загальних неформальних правил поведінки, зокрема обов`язкове виконання вимог конспірації під час спілкування, що унеможливлює на даний час встановити всі обставини вчиненого правопорушення та винних осіб. Тривалість слідства у тому числі обумовлюється значною кількістю запланованих слідчих та процесуальних дій.

Ступінь тяжкості кримінального правопорушення (злочину), що розслідується у даному кримінальному провадженні, передбаченого ч. 2 ст. 272 КК України, який у відповідності до ст. 12 КК України, класифікується, як тяжкий злочин.

Зважаючи на вищевикладене, слідчий вважає, що закінчити досудове розслідування та прийняти законне і обґрунтоване рішення у даному кримінальному провадженні в строк до 04.12.2020 не представилось за можливе з об`єктивних причин.

Слідчий суддя, заслухавши думку слідчого, дослідивши матеріали клопотання, дійшов таких висновків.

Згідно ч. 1 ст. 294 КПК України, якщо досудове розслідування злочину до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений у частині другій статті 219 цього Кодексу, вказаний строк може бути продовжений неодноразово слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановлений пунктами 2 і 3 частини четвертої статті 219 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 219 КПК України строк досудового розслідування обчислюється з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня звернення до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності або до дня ухвалення рішення про закриття кримінального провадження. Строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру становить: дванадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо нетяжкого злочину; вісімнадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Згідно ст.295-1 КПК України, слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про продовження строку досудового розслідування до повідомлення особі про підозру у разі його протиправності та необґрунтованості.

З урахуванням матеріалів клопотання, пояснень, наданих слідчим у судовому засіданні, враховуючи ті слідчі та процесуальні дії, які слід вчинити в кримінальному провадженні, слідчий суддя вважає клопотання слідчого про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні № 42019000000001208 обґрунтованим, а відтак наявними підстави для його задоволення.

Керуючись, ст. ст. 219, 294, 295-1 КПК України, слідчий суддя,-

У Х В А Л И В :

Клопотання задовольнити.

Продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні № 42019000000001208 від 04.06.2019 за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 272, ч. 1 ст. 367 КК України, на дванадцять місяців, тобто до 04 грудня 2021 року.

Ухвала слідчого судді оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення30.11.2020
Оприлюднено14.02.2023
Номер документу94205558
СудочинствоКримінальне
Сутьпродовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні № 42019000000001208 від 04.06.2019 за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 272, ч. 1 ст. 367 КК України

Судовий реєстр по справі —757/52548/20-к

Ухвала від 30.11.2020

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Шапутько С. В.

Ухвала від 30.11.2020

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Шапутько С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні