Ухвала
від 15.01.2021 по справі 757/1667/21-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/1667/21-к

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 січня 2021 року

Слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва: ОСОБА_1 ,

при секретарі: ОСОБА_2 ,

за участю:

слідчого: не з`явився,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві провадження за клопотання Старшого слідчого в особливо важливих справах першого відділу Управління з досудового розслідування кримінальних правопорушень, вчинених працівниками правоохоронних органів та суддями, Головного слідчого управління Державного бюро розслідувань ОСОБА_3 про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні № 62019000000001087 від 19.07.2019 року, -

В С Т А Н О В И В :

Старший слідчий в особливо важливих справах першого відділу Управління з досудового розслідування кримінальних правопорушень, вчинених працівниками правоохоронних органів та суддями, Головного слідчого управління Державного бюро розслідувань ОСОБА_3 за погодженням з Заступником начальника другого відділу процесуального керівництва управління процесуального керівництва у кримінальних провадженнях Спеціалізованої прокуратури у військовій та оборонній сфері Офісу Генерального прокурора ОСОБА_4 звернулась до слідчого судді з клопотанням про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні № 62019000000001087 від 19.07.2019 року.

В обґрунтування клопотання слідчий зазначає, що Першим відділом Управління з досудового розслідування кримінальних правопорушень, вчинених працівниками правоохоронних органів та суддями, Головного слідчого управління Державного Бюро розслідувань здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 19.07.2019 року за № 62019000000001087 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що службові особи Департаменту охорони державної таємниці і ліцензування Служби безпеки України (далі - ДОДТЛ СБУ) наприкінці 2018 року організували та впровадили механізм систематичного вимагання та одержання неправомірної вигоди від суб`єктів господарювання під час проведення спеціальних експертиз, планових та позапланових перевірок, режимно-секретної діяльності.

Встановлено, що перший заступник начальника Департаменту охорони державної таємниці і ліцензування Служби безпеки України орієнтував підлеглих працівників на ретельне проведення перевірок підприємств, установ, організацій з метою виявлення максимальної кількості порушень та подальшого схиляння керівників суб`єктів господарювання до надання грошових коштів в якості неправомірної вигоди за не складання протоколів за порушення законодавства про державну таємницю. При цьому, представникам підприємств, установ, організацій, що перевірялися, з метою надання вигляду законності одержання від них грошових коштів, надавалися листи від благодійної організації «Фонд підтримки національної безпеки України» (код ЄДРПОУ 26052365) з пропозицією надати благодійну допомогу. У випадку перерахування грошових коштів на рахунок благодійної організації службові особи ДОДТЛ СБУ не вживали заходів для притягнення винних осіб до передбаченої законом відповідальності за порушення законодавства про державну таємницю. При цьому, у разі відмови суб`єктів господарювання від перерахунку грошових коштів до благодійного фонду, співробітники ДОДТЛ СБ України здійснювали перешкоди в діяльності підприємств, установ, організацій шляхом скасування допуску до державної таємниці та спеціального дозволу на провадження діяльності, пов`язаної з державною таємницею.

Серед іншого, встановлено, що діючи на виконання припису СБ України проведено перевірку стану охорони державної таємниці у Приватному акціонерному товаристві «ДАТАГРУП» (код ЄДРПОУ 31720260). За результатами проведеної перевірки виявлено суттєві порушення, однак протокол за порушення працівниками ПрАТ «ДАТАГРУП» законодавства про державну таємницю службовими особами ДОДТЛ СБУ не складався, спеціальний дозвіл на провадження діяльності, пов`язаної з державною таємницею, не зупинявся та не скасовувався.

Одночасно з цим, 23.04.2019 року з рахунку ПрАТ «ДАТАГРУП» на підставі листа від благодійної організації «Фонд підтримки національної безпеки України» від 18.04.2019 року № 135 на її рахунок перераховано грошові кошти в сумі 100 000 грн., які можуть бути неправомірною вигодою, наданою на вимогу службових осіб ДОДТЛ СБУ за не складання протоколу за порушення працівниками ПрАТ «ДАТАГРУП» законодавства про державну таємницю та не зупинення (скасування) спеціального дозволу на провадження діяльності, пов`язаної з державною таємницею.

Крім того, на виконання припису СБ України у період з 26.07.2019 року по 30.07.2019 року комісією у складі службових осіб ДОДТЛ СБУ та підприємства проведено планову тематичну перевірку стану охорони державної таємниці у ТОВ ФІРМА «ВАЛТЕК». За результатами проведеної перевірки також виявлено суттєві порушення, однак протокол за порушення працівниками ТОВ ФІРМА «ВАЛТЕК» законодавства про державну таємницю службовими особами ДОДТЛ СБУ не складався, спеціальний дозвіл на провадження діяльності, пов`язаної з державною таємницею, не зупинявся та не скасовувався.

Одночасно з цим, 09.09.2019 року з рахунку ТОВ ФІРМА «ВАЛТЕК», на підставі листа від благодійної організації «Фонд підтримки національної безпеки України» від 06.09.2019 року № 213, на її рахунок перераховано грошові кошти в сумі 20 000 грн., які можуть бути неправомірною вигодою, наданою на вимогу службових осіб ДОДТЛ СБУ за не складання протоколу за порушення працівниками ТОВ ФІРМА «ВАЛТЕК» законодавства про державну таємницю та не зупинення (скасування) спеціального дозволу на провадження діяльності, пов`язаної з державною таємницею. На підтвердження оплати грошових коштів, фото платіжного доручення невстановленою на даний час особою було відправлено на мобільний телефон першого заступника начальника ДОДТЛ СБУ ОСОБА_5 .

За результатами аналізу матеріалів кримінального провадження встановлено, що на рахунок вказаної благодійної організації грошові кошти ймовірно в якості неправомірної вигоди за вказівкою службових осіб ДОДТЛ СБУ упродовж 2019 року перераховували з ТОВ «Автор» (код ЄДРПОУ 32248356), ТОВ «УКРОП» (код ЄДРПОУ 39445329), ТОВ «НВФ Криптон» (код ЄДРПОУ 19136506), ТОВ «Авіаційна виробнича компанія «Скаетон» (код ЄДРПОУ 34181079), ТОВ «Айті-Солюшнс» (код ЄДРПОУ 38239436), ТОВ «Термал Віжн Технолоджис» (код ЄДРПОУ 37201841) та інші.

При цьому, допитаний як свідок виконавчий директор благодійної організації «Фонд підтримки національної безпеки України» ОСОБА_6 повідомив, що листи до зазначених суб`єктів господарської діяльності з пропозицією надати благодійну допомогу безпосередньо працівниками благодійної організації не готувалися, а приносилися службовими особами ДОДТЛ СБУ ОСОБА_6 для підпису та відповідної реєстрації в книзі обліку вихідної кореспонденції.

На даний час у кримінальному провадженні необхідно провести певний обсяг слідчих та процесуальних дій, спрямованих на перевірку всіх обставин вчиненого кримінального правопорушення.

Під час досудового розслідування було проведено ряд слідчих та процесуальних дій, проте не отримано достатніх доказів для підтвердження або спростовування причетності конкретних осіб до вчинення вищевказаного кримінального правопорушення, а відтак завершити досудове розслідування до спливу вісімнадцятимісячного терміну досудового розслідування, який закінчується 19.01.2021 року, неможливо. У зв`язку з чим, слідчий просить продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні № 62019000000001087 від 19.07.2019 року на 18 місяців, тобто до 19.07.2022 року.

В судове засідання слідчий не з`явився, про день, час, місце розгляду клопотання повідомлений належним чином, подав заяву про розгляд клопотання за його відсутності, в якій вимоги клопотання підтримав в повному обсязі, просив задовольнити.

Згідно ч. 4 ст. 107 КПК України, під час розгляду клопотання фіксування судового процесу за допомогою технічних засобів не здійснювалась.

Вивчивши клопотання та дослідивши долучені до нього документи, слідчий суддя дійшов наступного висновку.

Слідчим суддею встановлено, що Першим відділом Управління з досудового розслідування кримінальних правопорушень, вчинених працівниками правоохоронних органів та суддями, Головного слідчого управління Державного Бюро розслідувань здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 19.07.2019 року за № 62019000000001087 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України.

Відповідно до ч. 1 ст. 219 КПК України, строк досудового розслідування обчислюється з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня звернення до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності або до дня ухвалення рішення про закриття кримінального провадження. Строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру становить вісімнадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Згідно ч. 1 ст. 294 КПК України, якщо досудове розслідування злочину до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений у частині другій статті 219 цього Кодексу, вказаний строк може бути продовжений неодноразово слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановлений пунктами 2 і 3 частини четвертої статті 219 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 1 ст. 295-1 КПК України, у випадках, передбачених статтею 294 цього Кодексу, продовження строку досудового розслідування здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, постановленої за відповідним клопотанням прокурора або слідчого.

Правова кваліфікація кримінального правопорушення у межах кримінального провадження № 62019000000001087 ч. 3 ст. 368 КК України, відповідно до ст. 12 КК України є тяжким злочином. Отже, досудове розслідування злочинів такої категорії, завершити яке неможливо до спливу вісімнадцяти місяців з дня внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань, на підставі ч. 1 ст. 294 КПК України, п. 3 ч. 4 ст. 219 КПК України, може бути продовжене до дванадцяти місяців.

Отже, строк вісімнадцять місяців, на який орган досудового розслідування просить продовжити досудове розслідування у кримінальному провадженні № 62019000000001087, є необгрунтованими, суперечить нормам кримінального процесуального закону, а відтак не підлягає задоволенню.

Так, в обґрунтування клопотання слідчий зазначає, що закінчити досудове розслідування у кримінальному провадженні № 62019000000001087 від 19.07.2019 року у межах вісімнадцятимісячного строку немає можливості, оскільки існує потреба у проведенні низки слідчих та процесуальних дій, а саме:

- здійснити тимчасовий доступ до документів, які перебувають у володінні Акціонерного товариства «Правекс Банк» (МФО 380838, код ЄДРПОУ 14360920, м. Київ, вул. Кловський узвіз, 9/2), які містять банківську таємницю щодо клієнта ТОВ Фірма «ВАЛТЕК»;

- на клопотання експерта в порядку, передбаченому для тимчасового доступу до речей і документів, відібрати вільні зразки підпису та почерку ОСОБА_7 ;

- на клопотання експерта в порядку, передбаченому для тимчасового доступу до речей і документів, відібрати вільні зразки підпису та почерку ОСОБА_5 ;

- провести огляд усієї інформації отриманої під час негласних слідчих (розшукових) дій;

- призначити та провести експертизу матеріалів і засобів відео-звукозапису (фоноскопічна експертиза);

- на клопотання експерта відібрати зразки голосу;

- призначити та провести семантико-лінгвістичну експертизу;

- з метою усунення протиріч у показаннях провести одночасні допити виконавчого директора благодійної організації «Фонд підтримки національної безпеки України» ОСОБА_6 із іншими свідками у провадженні;

- допитати як свідка Голову наглядової ради благодійної організації «Фонд підтримки національної безпеки України»;

- отримати дозвіл суду та провести тимчасовий доступ до документів, які становлять банківську таємницю щодо перерахування ТОВ ФІРМА «ВАЛТЕК» грошових коштів на рахунки благодійної організації «Фонд підтримки національної безпеки України»;

- отримати дозвіл суду та провести тимчасовий доступ до документів, які становлять банківську таємницю щодо перерахування ПрАТ «ДАТАГРУП» грошових коштів на рахунки благодійної організації «Фонд підтримки національної безпеки України»;

- отримати дозвіл суду та провести тимчасовий доступ до документів, які становлять банківську таємницю щодо перерахування ТОВ «Автор» грошових коштів на рахунки благодійної організації «Фонд підтримки національної безпеки України»;

- отримати дозвіл суду та провести тимчасовий доступ до документів, які становлять банківську таємницю щодо перерахування ТОВ «УКРОП» грошових коштів на рахунки благодійної організації «Фонд підтримки національної безпеки України»;

- отримати дозвіл суду та провести тимчасовий доступ до документів, які становлять банківську таємницю щодо перерахування ТОВ «НВФ Криптон» грошових коштів на рахунки благодійної організації «Фонд підтримки національної безпеки України»;

- отримати дозвіл суду та провести тимчасовий доступ до документів, які становлять банківську таємницю щодо перерахування ТОВ «Авіаційна виробнича компанія «Скаетон» грошових коштів на рахунки благодійної організації «Фонд підтримки національної безпеки України»;

- отримати дозвіл суду та провести тимчасовий доступ до документів, які становлять банківську таємницю щодо перерахування ТОВ «Айті-Солюшнс» грошових коштів на рахунки благодійної організації «Фонд підтримки національної безпеки України»;

- отримати дозвіл суду та провести тимчасовий доступ до документів, які становлять банківську таємницю щодо перерахування ТОВ «Термал Віжн Технолоджис» грошових коштів на рахунки благодійної організації «Фонд підтримки національної безпеки України»;

- провести інші слідчі (розшукові) дії, які виникнуть під час досудового розслідування.

Крім того, слідчий суддя приймає до уваги п. 42 рішення Європейського Суду з прав людини від 13.01.2011 року у справі «Михалкова та інші проти України» в якому зазначено, що розслідування має бути ретельним, безстороннім і сумлінним. Розслідування повинне забезпечити встановлення винних осіб та їх покарання. Органи державної влади повинні вжити всіх заходів для отримання всіх наявних доказів, які мають відношення до події, показань очевидців, доказів експертиз. Будь-які недоліки у розслідуванні, які підривають його здатність встановити відповідальну особу, створюють ризик недодержання такого стандарту.

За таких обставин, беручи до уваги, що з метою одержання доказів, які будуть використані під час судового розгляду, а також для завершення проведення слідчих та процесуальних дій, які не могли бути здійснені та завершені раніше з об`єктивних на те причин, слідчий суддя вважає за необхідне продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні № 62019000000001087 від 19.07.2019 року до восьми місяців, а саме, до 19.09.2021 року.

Враховуючи викладене та керуючись ст.ст. 107, 219, 294, 295, 295-1, 309, 376 Кримінального процесуального кодексу України, слідчий суддя, -

У Х В А Л И В :

Клопотання Старшого слідчого в особливо важливих справах першого відділу Управління з досудового розслідування кримінальних правопорушень, вчинених працівниками правоохоронних органів та суддями, Головного слідчого управління Державного бюро розслідувань ОСОБА_3 про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні № 62019000000001087 від 19.07.2019 року, задовольнити частково.

Продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні № 62019000000000558 від 26.04.2019 року до 19.09.2021 року включно.

В іншій частині клопотання відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення15.01.2021
Оприлюднено30.01.2023
Номер документу94205575
СудочинствоКримінальне
Сутьпродовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні № 62019000000001087 від 19.07.2019 року

Судовий реєстр по справі —757/1667/21-к

Ухвала від 18.02.2021

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Хайнацький Є. С.

Ухвала від 15.01.2021

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Хайнацький Є. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні