Ухвала
від 14.01.2021 по справі 537/104/21
КРЮКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРЕМЕНЧУКА

Провадження № 1-кс/537/18/2021

Справа № 537/104/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14.01.2021 слідчий суддя Крюківського районного суду міста Кременчука Полтавської області ОСОБА_1 , за участі секретаря судового засідання ОСОБА_2 , старшого слідчого ОСОБА_3 , потерпілої ОСОБА_4 , представника володільця майна ОСОБА_5 адвоката ОСОБА_6 , розглянувши у судовому засіданні в залі суду у м. Кременчуці клопотання заступника начальника СВ ВП №1 КРУП ВП ГУ НП в Полтавській області ОСОБА_7 про надання дозволу на тимчасовий доступ до речей і документів,

встановив:

Заступник начальника СВ ВП №1 КРУП ВП ГУ НП в Полтавській області ОСОБА_7 звернувся до слідчого судді із клопотанням, у встановленому законом порядку погодженим з прокурором Кременчуцької місцевої прокуратури, про надання тимчасового доступу до оригіналів документів, а саме: протоколу засідання членів Громадської організації « ІНФОРМАЦІЯ_1 » « ІНФОРМАЦІЯ_2 » на якому було прийнято рішення про проведення геодезичної зйомки, договір № 18 від 19.03.2020 року щодо комплексу робіт із землеустрою, посадові інструкції керівника Громадської організації « ІНФОРМАЦІЯ_2 », документація, що пов`язана з проведенням комплексу робіт із землеустрою в 2020 році, квитанції по оплаті членами Громадської організації « ІНФОРМАЦІЯ_2 » грошових коштів за проведення геодезичної зйомки, журнали реєстрацій оплати членами кооперативу проведення геодезичної зйомки, для ознайомлення з ними та їх вилучення, які перебувають у володінні Громадської організації « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код юридичної особи - НОМЕР_1 ), юридична адреса: АДРЕСА_1 , та фактично розташоване за адресою, АДРЕСА_2 та АДРЕСА_3 .

На обґрунтування вказаного вище клопотання зазначено, що в провадженні ВП №1 Кременчуцького районного управління поліції ВП ГУ НП в Полтавській області перебувають матеріали досудового розслідування за №12020170110001425 від 03.12.2020 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 191 КК України. В ході досудового розслідування встановлено, що 02.12.2020 року до ВП №1 КВП ГУ НП в Полтавській області надійшла письмова заява від ОСОБА_4 , в якій вказано, що на її думку голова садового кооперативу " ІНФОРМАЦІЯ_2 " ЄДРПОУ НОМЕР_1 м. Кременчука, привласнив грошові кошти членів вказаного товариства.

В ході проведення досудового розслідування було допитано свідків які являються членами Громадської організації « ІНФОРМАЦІЯ_2 », які повідомила, що їм надали кватинції на оплату послуг, однак ні договору на проведення геодезійної зйомки, ні протоколу засідання членів кооперативу, на якому було прийнято дане рішення їм не надали для ознайомлення. Враховуючи вищевикладене, беручи до уваги те, що досудовим слідством для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, необхідно отримати тимчасовий доступ до оригіналів документів, що вказані в клопотанні, які перебувають у володінні Громадської організації « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код юридичної особи - НОМЕР_1 ), юридична адреса: АДРЕСА_1 , та фактично розташоване за адресою, Полтавська область, м. Кременчук, набережна Лейтенанта Дніпрова, між рестораном « ІНФОРМАЦІЯ_3 », за адресою: АДРЕСА_2 та СТО, за адресою: АДРЕСА_3 , та досудовим розслідуванням іншими способами отримати вищевказані документи не представляється можливим, прохає клопотання задовольнити.

Старший слідчий СВ ВП №1 КРУП ВП ГУНП в Полтавській області ОСОБА_3 клопотання підтримала з підстав зазначених у клопотанні та прохала задовольнити.

Від прокурора, з яким погоджено дане клопотання, мається заява про розгляд клопотання без його участі, клопотання підтримує та прохає задовольнити в повному обсязі.

Особа у володінні якого знаходяться необхідні слідству документи - ОСОБА_5 у судове засідання не з`явився, про дату, час та місце розгляду клопотання повідомлений належним чином.

За викладених підстав, згідно з нормами ч. 4 ст. 163 КПК України клопотання розглядається за його відсутності.

Представник особи у володінні якої знаходяться документи, відносно яких подано клопотання - ОСОБА_6 в судовому засіданні прохав відмовити в задоволенні клопотання у повному обсязі у зв`язку з його недоведеністю вказавши, що інформація вказана в заяві потерпілої до ВП не відповідає дійсності, у потерпілої та свідка є дві земельні ділянки тобто 8 соток землі, і виходячи з даної площі, і була видана квитанція на сплату 3200 грн. Дана сума була вирахована на підставі засідання правління ГО 07.03.2020 року і 15.03.2020 року на загальних зборах кооперативу рішення якого підписали 54 члени. Всі документи маються у вільному доступі, та в приміщенні правління. 19.03.2020 року за рішенням загальних зборів був укладений договір з ФОП « ОСОБА_8 » на проведення вказаних робіт. Враховуючи що 1/3 частина членів ГО не користуються ділянками взагалі, а 1/3 періодично, тому вся необхідна сума була розділена на 1/3 частину членів кооперативу, які користуються вказаними ділянками. Вказані внески сплачуються, або готівковими коштами, які заносяться в один журнал, або наданням чеків на сплату виданих квитанцій, які вносяться в інший журнал. На даний час зібрана невелика сума коштів, а роботи по землеустрою тривають.

Потерпіла ОСОБА_4 в судовому засіданні підтвердила обставини викладені в протоколі допиту, вказавши, що головою кооперативу їй було видано квитанцію на сплату 3200 грн. не пояснивши хто так вирішив, на яких зборах, не надавши договору з виконавцем робіт і на їх вимогу за заявою надати вказані документи було відмовлено, а заяву порвано. В приміщенні правління на дошці оголошень та у «Фейсбуці» відсутні оголошення про збори та про всі прийняті рішення.

Свідок ОСОБА_9 в судовому засіданні підтвердила обставини викладені у протоколі допиту від 14.12.2020.

Заслухавши учасників розгляду клопотання, вивчивши клопотання та представлені в суд матеріали подані в його обґрунтування, слідчий суддя дійшов таких висновків.

Слідчим суддею достовірно встановлено, що ВП № 1 Кременчуцького ВП ГУ НП в Полтавській області проводиться досудове розслідування по кримінальному провадженню №12020170110001425 від 03.12.2020 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 191 КК України.

Згідно витягу з кримінального провадження вбачається, що 02.12.2020 року до ВП №1 КВП ГУ НП в Полтавській області надійшла письмова заява від ОСОБА_4 , в якій вказано, що на її думку голова садового кооперативу " ІНФОРМАЦІЯ_2 " ЄДРПОУ НОМЕР_1 м. Кременчука, привласнив грошові кошти членів вказаного товариства.

На час розгляду клопотання письмове повідомлення про підозру у вчиненні кримінального правопорушення за описаним вище фактом, будь-якій визначеній фізичній особі не вручено.

Згідно наданих ініціатором клопотання протоколів допиту свідків від 14.12.2020 року останні вказали що мають земельні ділянки в ГО « ІНФОРМАЦІЯ_2 », головою якого є ОСОБА_5 .. Їм відомо, що в березні на засіданні членів кооперативу було прийнято рішення про залучення спеціалістів для здійснення геодезійної зйомки ділянок з метою подальшого оформлення права власності на земельні ділянки. Однак вказаного рішення вони не бачили, договору також не бачили, при цьому їм сказали заплатити по 400 грн. за 0,1 га та надали реквізити куди сплатити, а суму яку підлягає сплатити писав сам голова кооперативу.

Згідно положень ч. 1 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до ч. 5 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи, самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

В силу ч. 6 ст. 163 КПК України слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ять цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Згідно ч. 7 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Слідчий суддя, беручи до уваги надані в судовому засіданні пояснення учасників справи, доводи викладені в клопотанні, матеріали, подані в обґрунтування необхідності отримання дозволу на тимчасовий доступ до документів, з яких слідує наявність ознак кримінального правопорушення, відомості про яке внесено до ЄРДР за №12020170110001425, дійшов висновку, що клопотання є обґрунтованим та підтвердженим, зокрема, доданими до нього матеріалами в їх сукупності та встановлених в ході розгляду клопотання.

Враховуючи вищевикладене, а також те, що вказані в клопотанні документи самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подано клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, при цьому доведеною є можливість використання витребуваних відомостей, як доказів у кримінальному провадженні та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих документів, одночасно належним чином доведено необхідність їх вилучення, слідчий суддя вважає, що клопотання є законним, обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 159, 160, 163, 164, 376 КПК України, слідчий суддя,-

постановив:

Клопотання заступника начальника СВ ВП №1 КРУП ВП ГУ НП в Полтавській області ОСОБА_7 про надання дозволу на тимчасовий доступ до речей і документів, - задовольнити.

Надати заступнику начальника ВП №1 КРУП ГУ НП в Полтавській області - начальникові слідчого відділення ОСОБА_10 , заступнику начальника СВ ВП №1 КРУП ВП ГУ НП в Полтавській області ОСОБА_7 , слідчому СВ ВП №1 КРУП ВП ГУ НП в Полтавській області ОСОБА_11 , старшому слідчому СВ ВП №1 КРУП ВП ГУНП в Полтавській області ОСОБА_3 , старшому слідчому СВ ВП №1 КРУП ВП ГУ НП в Полтавській області ОСОБА_12 , слідчому СВ ВП №1 КРУП ВП ГУ НП в Полтавській області ОСОБА_13 , слідчому СВ ВП №1 КРУП ВП ГУ НП в Полтавській області ОСОБА_14 , тимчасовий доступ до оригіналів документів, а саме: протоколу засідання членів Громадської організації « ІНФОРМАЦІЯ_1 » « ІНФОРМАЦІЯ_2 » на якому було прийнято рішення про проведення геодезичної зйомки, договір № 18 від 19.03.2020 року щодо комплексу робіт із землеустрою, посадові інструкції керівника Громадської організації « ІНФОРМАЦІЯ_2 », документація, що пов`язана з проведенням комплексу робіт із землеустрою в 2020 році, квитанції по оплаті членами Громадської організації « ІНФОРМАЦІЯ_2 » грошових коштів за проведення геодезичної зйомки, журнали реєстрацій оплати членами кооперативу проведення геодезичної зйомки, для ознайомлення з ними та їх вилучення, які перебувають у володінні Громадської організації « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код юридичної особи - НОМЕР_1 ), юридична адреса: АДРЕСА_1 , та фактично розташоване за адресою, АДРЕСА_2 та АДРЕСА_3 .

Відповідальних за забезпечення тимчасового доступу попередити про те, що в разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Заступнику начальника СВ ВП №1 КРУП ВП ГУ НП в Полтавській області ОСОБА_7 , про в порядку положень ч. 4 ст. 535 КПК України, повідомити слідчого суддю про виконання даної ухвали.

З цієї ухвали виготовлено лише дві копії.

Ухвала діє до 14.03.2021.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Повний текст ухвали складений та проголошений 18.01.2021 року о 08.00 год.

СудКрюківський районний суд м.Кременчука
Дата ухвалення рішення14.01.2021
Оприлюднено30.05.2024
Номер документу94228797
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —537/104/21

Ухвала від 14.01.2021

Кримінальне

Крюківський районний суд м.Кременчука

Хіневич В. І.

Ухвала від 14.01.2021

Кримінальне

Крюківський районний суд м.Кременчука

Хіневич В. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні