Ухвала
від 18.01.2021 по справі 280/5095/20
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

ПРО ЗАЛИШЕННЯ ПОЗОВНОЇ ЗАЯВИ БЕЗ РУХУ

18 січня 2021 року Справа № 280/5095/20 ПР/280/4/21 м.Запоріжжя

Суддя Запорізького окружного адміністративного суду Конишева О.В., перевіривши матеріали адміністративної справи

за позовом Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Тищенка 2 (ОСББ Тищенка 2) (71112, Запорізька область, м. Бердянськ, вул. Тищенка, буд.2, код ЄДРПОУ 40225773)

до Бердянського міськрайонного відділу державної виконавчої служби Південно - Східного міжрегіонального управління міністерства юстиції (м. Дніпро) (71100, Запорізька область, м. Бердянськ, вул. свободи, 60, код ЄДРПОУ 35036491)

про визнання протиправною та скасування постанови,

ВСТАНОВИВ:

29.07.2020 до Запорізького окружного адміністративного суду надійшла позовна заява Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Тищенка 2 (далі - позивач) до Бердянського міськрайонного відділу державної виконавчої служби Південно - Східного міжрегіонального управління міністерства юстиції (м. Дніпро) (далі - відповідач), в якій позивач просить суд: визнати протиправною та скасувати постанову відповідача від 17.02.2020 у виконавчому провадженні №62602551 про стягнення з позивача виконавчого збору у сумі 18892,00 грн.

Ухвалою Запорізького окружного адміністративного суду від 03.08.2020 позовну заяву Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Тищенка 2 (ОСББ Тищенка 2) до Бердянського міськрайонного відділу державної виконавчої служби Південно - Східного міжрегіонального управління міністерства юстиції (м. Дніпро) повернуто позивачеві.

Постановою Третього апеляційного адміністративного суду від 10.12.2020 апеляційну скаргу Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Тищенка 2 - задоволено. Ухвалу Запорізького окружного адміністративного суду від 03.08.2020 скасовано та направлено справу для продовження розгляду до суду першої інстанції.

13.01.2021 матеріали вищезазначеної справи надійшли до Запорізького окружного адміністративного суду.

В зв`язку з тим, що провадження у справі відкрито не було суд вирішує питання щодо відкриття провадження у справі.

Відповідно до ч.1 ст.171 КАС України, суддя після одержання позовної заяви з`ясовує, зокрема, чи: відповідає позовна заява вимогам, встановленим статтями 160, 161, 172 цього Кодексу; подана позовна заява особою, яка має адміністративну процесуальну дієздатність; немає інших підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви або відмови у відкритті провадження в адміністративній справі, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до частини 1 статті 43 КАС України здатність мати процесуальні права та обов`язки в адміністративному судочинстві (адміністративна процесуальна правоздатність) визнається за громадянами України, іноземцями, особами без громадянства, органами державної влади, іншими державними органами, органами влади Автономної Республіки Крим, органами місцевого самоврядування, їх посадовими і службовими особами, підприємствами, установами, організаціями (юридичними особами).

За приписами частини 3 статті 43 КАС України здатність особисто здійснювати свої адміністративні процесуальні права та обов`язки, у тому числі доручати ведення справи представникові (адміністративна процесуальна дієздатність), належить органам державної влади, іншим державним органам, органам влади Автономної Республіки Крим, органам місцевого самоврядування, їх посадовим і службовим особам, підприємствам, установам, організаціям (юридичним особам).

Відповідно до положень частини 3 статті 55 КАС України, юридична особа, суб`єкт владних повноважень, який не є юридичною особою, бере участь у справі через свого керівника або члена виконавчого органу, уповноваженого діяти від її (його) імені відповідно до закону, статуту, положення (самопредставництво юридичної особи), або через представника.

Таким чином, керівник юридичної особи має право на звернення до суду від її імені лише на підставі документів, що безпосередньо підтверджують його повноваження.

Судом встановлено, що позовну заяву підписано головою правління ОСББ Тищенка 2 Токаренко Оленою Миколаївною. В матеріалах адміністративної справи міститься витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань відповідно до якого ОСОБА_1 -керівник, дата запису -21.01.2016, номер запису - 10991020000005506.

Проте, суд вважає за необхідне зазначити, що згідно відкритих даних з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань керівником Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Тищенка 2 (ОСББ Тищенка 2), код ЄДРПОУ 40225773, значиться ОСОБА_2 (дата запису - 21.01.2016, номер запису - 10991020000005506).

Враховуючи вищевикладене, позивачу необхідно подати до суду докази, що підтверджують факт призначення ОСОБА_1 головою правління ОСББ Тищенка 2 та докази на підтвердження повноважень діяти від імені позивача (установчі документи, статут, положення, протокол про обрання, наказ про призначення тощо); повний витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань зі змінами з якого можливо встановити керівника Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Тищенка 2 (ОСББ Тищенка 2) у зв`язку із тим, що в загальному доступі в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань керівником ОСББ Тищенка 2 значиться ОСОБА_2 .

Крім того, суд зазначає, що згідно до ч.1 ст.161 КАС України до позовної заяви додаються її копії, а також копії доданих до позовної заяви документів відповідно до кількості учасників справи,

В силу приписів ч. 4 ст. 161 КАС України, позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази - позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

За приписами ч. 2 ст. 94 КАС України письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не визначено цим Кодексом.

Відповідно до вимог ч.ч. 4, 5 ст. 94 КАС України копії документів вважаються засвідченими належним чином, якщо їх засвідчено в порядку, встановленому чинним законодавством.

Учасник справи, який подає письмові докази в копіях (електронних копіях), повинен зазначити про наявність у нього або іншої особи оригіналу письмового доказу.

Учасник справи підтверджує відповідність копії письмового доказу оригіналу, який знаходиться у нього, своїм підписом із зазначенням дати такого засвідчення.

В зв`язку з поверненням позовної заяви з додатками позивачу, в матеріалах справи відсутня копія позовної заяви для відповідача, а також належним чином засвідчені копії документів (згідно з додатком), які позивач додавав до позову для суду та для відповідача.

Відповідно до вимог ч. ч. 1, 2 ст. 169 КАС України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, встановлених статтями 160, 161 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня подання позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

З огляду на викладене, суд дійшов висновку, що адміністративний позов слід залишити без руху.

Згідно ч.3 ст.169 КАС України якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до адміністративного суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 171 цього Кодексу.

Керуючись ст.ст. 160, 161, 169, 171, 243, 248 КАС України, суддя

УХВАЛИВ:

Позовну заяву Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Тищенка 2 (ОСББ Тищенка 2) (71112, Запорізька область, м. Бердянськ, вул. Тищенка, буд.2, код ЄДРПОУ 40225773) до Бердянського міськрайонного відділу державної виконавчої служби Південно - Східного міжрегіонального управління міністерства юстиції (м. Дніпро) (71100, Запорізька область, м. Бердянськ, вул. свободи, 60, код ЄДРПОУ 35036491) -залишити без руху.

Надати позивачу строк для усунення недоліків позовної заяви строком 10 днів від дня одержання ухвали суду про залишення позовної заяви без руху.

Недоліки позовної заяви можуть бути усунуті шляхом подання до суду:

доказів, що підтверджують факт призначення ОСОБА_1 головою правління ОСББ Тищенка 2 та докази на підтвердження повноважень діяти від імені позивача (установчі документи, статут, положення, протокол про обрання, наказ про призначення тощо); повний витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань зі змінами з якого можливо встановити керівника Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Тищенка 2 (ОСББ Тищенка 2);

оригіналу позовної заяви з належним чином завіреними документами, згідно переліку додатків та копії позовної заяви з доданими до неї документами (належним чином завіреними) відповідно до кількості учасників справи.

Копію ухвали надіслати позивачу.

Роз`яснити позивачу, що відповідно до п.1 ч.4 ст.169 КАС України позовна заява повертається позивачеві, якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви, яку залишено без руху, у встановлений судом строк.

Ухвала набирає законної сили з моменту підписання та оскарженню не підлягає. Заперечення на ухвалу можуть бути викладені в апеляційній скарзі на рішення суду.

Суддя О.В.Конишева

СудЗапорізький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення18.01.2021
Оприлюднено20.01.2021
Номер документу94232046
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —280/5095/20

Ухвала від 16.02.2021

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Конишева Олена Василівна

Ухвала від 18.01.2021

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Конишева Олена Василівна

Постанова від 10.12.2020

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Бишевська Н.А.

Ухвала від 11.09.2020

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Бишевська Н.А.

Ухвала від 11.09.2020

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Бишевська Н.А.

Ухвала від 03.08.2020

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Конишева Олена Василівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні