Рішення
від 19.01.2021 по справі 221/9839/19
ВОЛНОВАСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

221/9839/19

2/221/43/2021

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 січня 2021 року м. Волноваха

Волноваський районний суд Донецької області у складі:

головуючого судді Безрук Т.В.,

за участю секретаря судового засідання Чемезової Г.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Волноваха в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу 221/9839/19 за позовом товариства з обмеженою відповідальністю Донецькі електричні послуги до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за спожиту електричну енергію,

ВСТАНОВИВ :

Позивач звернувся до суду з позовом до відповідача про стягнення заборгованості за спожиту електричну енергію.

На обґрунтування своїх вимог позивач посилається на те, що ОСОБА_1 є споживачем послуг з електропостачання за адресою: АДРЕСА_1 , на ім`я якої відкритий особовий рахунок споживача електроенергії № НОМЕР_1. Фактичне споживання ОСОБА_1 відповідних обсягів електричної енергії свідчить про її приєднання до умов договору постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг, з яких виникли зобов`язання. Станом на 01.08.2019року заборгованість відповідача за особовим рахунком № НОМЕР_1 на показання засобу комерційного обліку 42027 кВт/г становить 8528,46 грн., яка утворилась за період з 01 січня 2019 року по 01 серпня 2019 року.

У зв`язку із чим, керуючись ст. ст. 164, 174-177, 184 ЦПК України, просить суд стягнути з відповідача заборгованість на користь ТОВ Донецькі енергетичні послуги за спожиту електричну енергію за період з 01 січня 2019 року по 01 серпня 2019 року у розмірі 8528,46 грн. та судовий збір 1921 грн.

Відповідач своїм правом на подачу відзиву не скористалася.

Ухвалою Волноваського районного суду Донецької області від 13 лютого 2020року відкрито провадження у справі, розгляд указаної цивільної справи вирішено проводити у порядку спрощеного позовного провадження, роз`яснено учасникам їх право та строки на подачу відзиву на позов та відповіді на відзив.

Від представника позивача до суду надійшла заява про розгляд справи за її відсутності, в якій вона не заперечувала проти заочного вирішення справи.

Відповідач у судове засідання повторно не з`явилася з невідомих суду причин, про час та місце розгляду справи належним чином повідомлена. Заяви про розгляд справи за її відсутністю або відзив суду не надала, про причини неявки не повідомила, що, відповідно до ст. 223 ЦПК України, не перешкоджає розгляду справи по суті.

Судом досліджуються саме представлені позивачем письмові докази на підтвердження тих обставин, на які він посилається, інших суду не представлено та про їх витребування перед судом не порушувалося клопотань.

Суд, вирішуючи питання, передбачені ст. ст. 12, 264 ЦПК України, виходить з такого.

Правовідносини з постачання фізичним особам електричної енергії регулюються ст. 714 ЦК України, Законом України Про ринок електричної енергії , Постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг № 312 від 14 березня 2018 року Про затвердження Правил роздрібного ринку електричної енергії (далі ПРРЕЕ).

Судом встановлено, що ОСОБА_1 є споживачем послуг з електропостачання за адресою: АДРЕСА_1 , на ім`я якої відкритий особовий рахунок споживача електроенергії № НОМЕР_1.

Ухвалою Волноваського районного суду Донецької області від 08.10.2019 року ТОВ Донецькі енергетичні послуги відмовлено у видачі судового наказу про стягнення із ОСОБА_1 заборгованості за спожиту електричну енергію (а.с.8) Згідно з розрахунком заборгованості за адресою: АДРЕСА_1 , за спожиту електричну енергію за період з 01 січня 2019 року по 01 серпня 2020 року становить 8528,46 грн (а.с.7)

Відповідно до інформації голови Рибинської селищної ради Волноваського району ОСОБА_1 зареєстрована за вказаною адресою.

Згідно із положеннями ст. 322 ЦК України власник зобов`язаний утримувати майно, що йому належить, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до ст. 319 ЦК України власність зобов`язує, а отже власники мають не лише суб`єктивні права, але й несуть відповідальність перед громадою, суспільством за належне використання цих прав.

Таким чином, саме на власника покладається обов`язок сплачувати послуги з електропостачання.

Предметом спору (зміст спірних правовідносин) у справі є стягнення заборгованості за послугами електропостачання.

У суду відсутні мотиви для відхилення представлених доказів та про їх відхилення не заявлено клопотань жодною із сторін.

Представлені суду докази відповідають замісту статей 77 80 ЦПК України щодо належності, допустимості, достовірності кожного з них окремо та у своїй сукупності, та відповідно достатності їх для прийняття у справі законного та справедливого рішення.

Проводячи оцінку аргументів сторін, які ґрунтуються на поданих доказах, суд приходить до висновку, що у своїй сукупності вони вказують на наявність підстав для захисту прав позивача, оскільки у позасудовому порядку відповідач добровільно не погасила заборгованість за послуги електропостачання.

Щодо порушеного права та ким воно порушено, то суд виходить з того, що права позивача порушені відповідачем, який не виконує умови договору, та вони підлягають захисту у заявлений спосіб.

Згідно п. 3.1.5 Правил роздрібного ринку електричної енергії, затверджених постановою НКРЕКП від 14.03.2018 № 312 (далі ПРРЕЕ), електропостачальник розміщує у відкритому доступі форму відповідного договору, який пропонується споживачам до укладення. До договору про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг відповідний електропостачальник має розробити з урахуванням вимог законодавства публічні комерційні пропозиції та розмістити їх на своїх офіційних веб-сайтах. Вищезазначений договір є публічним договором приєднання та укладається сторонами з урахуванням ст. ст. 633, 634, 641, 642 ЦК України.

Згідно зі ст.633ЦК України публічним є договір, в якому одна сторона - підприємець взяла на себе обов`язок здійснювати продаж товарів, виконання робіт або надання послуг кожному, хто до неї звернеться.

Договором приєднання є договір, умови якого встановлені однією із сторін у формулярах або інших стандартних формах, який може бути укладений лише шляхом приєднання другої сторони до запропонованого договору в цілому. Друга сторона не може запропонувати свої умови договору (ч. 1 ст. 634 ЦК України).

Публічний договір розміщується на відповідному сайті або іншим шляхом, доступним до будь-якого покупця товарів і споживача послуг. Він містить загальні умови купівлі-продажу товару, робіт, послуг, які є однаковими для всіх покупців і споживачів. Безпосередньо предмет договору, сам вид товару (послуг), їх кількість можуть оформлюватися шляхом подання відповідної заяви - приєднання. Прийняття та підтвердження такої заяви є невід`ємною частиною (обов`язковою умовою) публічного договору. Роблячи відповідну заявку на купівлю товару (послуги) і здійснюючи відповідну оплату в спосіб, передбачений публічним договором, покупець (споживач послуги) фактично акцептує умови публічного договору. Таким чином, укладення договору відбувається шляхом загальнодоступної публікації публічного договору (оферти) з боку продавця товару (послуг) і згоди на такі умови з боку покупця через вибір товару (послуг) та оплати.

Відповідно до п. 7 Постанови НКРЕКП (далі ПРРЕЕ) від 14 березня 2018 року № 312 договір про постачання електричної енергії з постачальником універсальних послуг укладається шляхом приєднання до умов договору про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг, опублікованого в засобах масової інформації та на веб-сайті постачальника, шляхом оплати рахунка, отриманого від постачальника універсальної послуги, або фактичного споживання будь-яких обсягів електричної енергії, або підписання заяви-приєднання до умов договору про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг.

Фактичне споживання відповідачем відповідних обсягів електричної енергії, оплата рахунків або підписання заяви-приєднання, свідчить про його приєднання до умов про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг. Таким чином, між позивачем та відповідачем існують зобов`язання.

Відповідно до ч. 1 ст.714ЦК України за договором постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу одна сторона (постачальник) зобов`язується надавати другій стороні (споживачеві, абонентові) енергетичні та інші ресурси, передбачені договором, а споживач (абонент) зобов`язується оплачувати вартість прийнятих ресурсів та дотримуватись передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного та іншого обладнання.

Пунктом 4.12 ПРРЕЕ передбачено, що плата за спожиту протягом розрахункового періоду електричну енергію вноситься не пізніше 20 числа наступного місяця, якщо договором не встановлено іншого терміну.

За змістом п. 4.19 ПРРЕЕ розрахунки споживача за електричну енергію здійснюються за розрахунковий період, який, як правило, становить календарний місяць відповідно до умов договору.

Пункт 5.5.5 ПРРЕЕ передбачає, що споживач електричної енергії зобов`язаний, в тому числі, користуватися електричною енергією виключно на підставі договору (договорів), сплачувати за електричну енергію та надані йому послуги відповідно до укладених договорів тощо.

За невиконання або неналежне виконання своїх зобов`язань сторони несуть відповідальність, передбачену договором та чинним законодавством (п. 9.1 ПРРЕЕ).

Згідно зі ст.901 ЦК України за договором надання послуг одна сторона (виконавець) зобов`язується надати послугу, яка споживається у процесі здійснення певної дії або здійснення певної діяльності, а інша сторона зобов`язується сплатити виконавцю дану послугу, якщо інше не встановлено договором.

Відповідно до ст.509ЦК України зобов`язанням є правовідносини, у яких одна сторона (боржник) зобов`язана здійснити на користь іншої сторони (кредитора) певні дії (передати майно, виконати роботу, сплатити послуги тощо), а кредитор має право вимагати від боржника виконання його зобов`язання.

Статтею 526 ЦК України передбачено, що зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Так, відповідно до розрахунку заборгованості за спожиту енергію за особовим рахунком № НОМЕР_1 на показання засобу комерційного обліку 42027 кВт/г споживача ОСОБА_1 становить 8528,46 грн., яка утворилась за період з 01 січня 2019 року по 01 серпня 2020 року.

Доказів, які б спростовували обставини, викладені у розрахунку заборгованості, відповідачем не надано та про наявність таких доказів не зазначено.

Суду не надано доказів на підтвердження того, що нарахована сума спожитої електроенергії у розмірі 8528,46 грн. до теперішнього часу сплачена відповідачем.

Враховуючи викладене, суд погоджується з розрахунком заборгованості, наданим позивачем та вважає, що позовні вимоги є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню в повному обсязі.

Відповідно до ч. 1 ст. 141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно задоволених позовних вимог.

При подачі позову до суду позивачем сплачений судовий збір у розмірі 1921 грн. і такий у відповідності до положень ст. 141 ЦПК України підлягає стягненню з відповідача..

На підставі ст.ст. 64,67,68 ЖК України, Постанови КМУ від 21.07.2005 р.№ 630, керуючись ст. ст. 3,4,12,19,141, 263-265, 280-282 ЦПК України,

УХВАЛИВ :

Позовну заяву товариства з обмеженою відповідальністю Донецькі електричні послуги до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за спожиту електричну енергію задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП - НОМЕР_2 , що зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 на користь товариства з обмеженою відповідальністю Донецькі електричні послуги (код ЄДРПОУ 42086719) заборгованість у розмірі 8528 гривень 46 копійок.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП - НОМЕР_2 на користь товариства з обмеженою відповідальністю Донецькі електричні послуги (код ЄДРПОУ 42086719), судовий збір у розмірі 1921 гривні 00 копійок.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, яка може бути подана протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Апеляційна скарга на рішення подається до Донецького апеляційного суду через Волноваський районний суд протягом 30 днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому рішення суду не було вручено у день його проголошення має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому відповідного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя Т.Безрук

Дата ухвалення рішення19.01.2021
Оприлюднено20.01.2021
Номер документу94239613
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості за спожиту електричну енергію

Судовий реєстр по справі —221/9839/19

Рішення від 19.01.2021

Цивільне

Волноваський районний суд Донецької області

Безрук Т. В.

Ухвала від 13.02.2020

Цивільне

Волноваський районний суд Донецької області

Безрук Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні