Рішення
від 21.01.2021 по справі 677/1412/20
КРАСИЛІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 січня 2021 року м.Красилів

Красилівський районний суд Хмельницької області

в складі головуючого - судді Гладій Л.М.,

за участі секретаря судового засідання Владюк Н.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду цивільну справу за заявою ОСОБА_1 про встановлення факту батьківства, заінтересована особа - управління соціального захисту населення Красилівської районної державної адміністрації Хмельницької області,-

ВСТАНОВИВ:

Заявник ОСОБА_1 звернулась до суду з заявою про встановлення факту батьківства, заінтересована особа - управління соціального захисту населення Красилівської районної державної адміністрації Хмельницької області, посилаючись на те, що з метою отримання виплат на доньку по втраті годувальника, після померлого ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , та для звернення до управління соціального захисту населення за призначенням пенсії дитині по втраті годувальника їй необхідно встановити даний факт, оскільки вона не може до кінця підтвердити батьківство ОСОБА_2 відносно їх доньки, тому, що вони з 2012 року з ОСОБА_2 перебували у фактичних шлюбних відносинах і на час реєстрації доньки в органах РАЦС ОСОБА_2 перебував на заробітках, тому доньку зареєстрували на її прізвище і прізвище батька також вказали ОСОБА_2 . Разом з тим, ОСОБА_2 визнав себе батьком дитини і до дня своєї смерті піклувався про неї та матеріально її утримував.

За цих обставин вона не може оформити пенсію дитині по втраті годувальника, тому, вимушена звернутися до суду з цією заявою про встановлення факту батьківства.

Заявник ОСОБА_1 в судовому засіданні вимоги, викладені в заяві підтримала, просила їх задовольнити.

Представник заінтересованої особи - управління соціального захисту населення Красилівської районної державної адміністрації Хмельницької області у судове засідання не з`явився, надав до суду заяву про розгляд справи за його відсутності, вимоги заяви визнав в повному обсязі.

Заслухавши заявника, покази свідків ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку про те, що заявлені вимоги обґрунтовані та підлягають задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ч. 1 ст. 293 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Згідно ч. 2 ст. 315 ЦПК України у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Заяви про встановлення фактів батьківства чи визнання батьківства розглядаються судом, якщо у свідоцтві про народження певна особа не зазначена батьком дитини (запис про батька відсутній або здійснено за вказівкою матері), і можуть бути подані матір`ю, опікуном, піклувальником дитини чи нею самою після досягнення повноліття.

Статтею 130 СК України передбачено, що у разі смерті чоловіка, який не перебував у шлюбі з матір`ю дитини, факт його батьківства може бути встановлений за рішенням суду. Заява про встановлення факту приймається судом, якщо запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень вчинено відповідно до частини 1 ст. 135 СК України.

Пленум Верховного Суду України в п. 15 Постанови № 5 від 31 березня 1995 року Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення зазначив, що суд розглядає заяви про встановлення факту батьківства в разі смерті особи, яку заявник вважає батьком дитини. Заяви про встановлення фактів батьківства чи визнання батьківства розглядаються судом, якщо у свідоцтві про народження певна особа не вказана батьком дитини.

В п. 13 вказаної Постанови, Пленум Верховного Суду України вказав, що факт батьківства може бути встановлено за наявності однієї з таких обставин: 1) спільне проживання батьків дитини і ведення ними спільного господарства, яке не припинилось до її зачаття; 2) спільне виховання дитини; 3) спільне утримання дитини; 4) докази, що з вірогідністю підтверджують визнання відповідачем батьківства.

У відповідності до п. 9 Постанови Пленуму ВСУ від 15.05.2006 року № 3 Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів визначено, що питання щодо походження дитини суд вирішує на підставі будь-яких доказів про це. Визнання батьківства (материнства) має ґрунтуватися на всебічно перевірених судом даних, що підтверджують або спростовують заявлені вимоги чи заперечення проти них.

Відповідно до норм статті 89 ЦПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Обґрунтованим є рішення, ухвалене на підставі повно і всебічно з`ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні (стаття 263 ЦПК України).

Доказами визнання батьківства можуть бути листи, заяви, анкети, інші документи, а також показання свідків, пояснення самих сторін, які достовірно підтверджують визнання відповідачем батьківства. Батьківство може бути визнано як у період вагітності матері (наприклад, висловлення бажання мати дитину, піклування про матір майбутньої дитини тощо), так і після народження дитини.

Спільне проживання та ведення спільного господарства в зазначених випадках може підтверджуватися наявністю обставин, характерних для сімейних відносин (проживання в одному жилому приміщенні, спільне харчування, спільний бюджет, взаємне піклування, придбання майна для спільного користування тощо).

Спільне виховання дитини має місце, коли вона проживає з матір`ю та особою, яку остання вважає (або яка вважає себе) батьком дитини, або коли ця особа спілкується з дитиною, проявляє батьківську турботу щодо неї.

Під спільним утриманням дитини слід розуміти як перебування її на повному утриманні матері й особи, яку остання вважає (або яка вважає себе) батьком дитини, так і, як правило, систематичне надання цією особою допомоги в утриманні дитини незалежно від розміру допомоги.

Згідно свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 виданого 16 січня 2014 року, ОСОБА_7 народилась ІНФОРМАЦІЯ_2 , батьками якої зазначені ОСОБА_2 та ОСОБА_1 .

Відомості про батька до актового запису внесені зі слів матері, що підтверджується витягом з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про народження із зазначенням відомостей про батька відповідно до частини першої статті 135 СК України від 21 січня 2021 року № 00029276150.

Відповідно до свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2 , ОСОБА_2 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Свідок ОСОБА_6 в судовому засіданні зазначила, що ОСОБА_2 та ОСОБА_1 проживали разом однією сім`єю з 2012 року до дня смерті ОСОБА_2 . Весь цей час вони проживали разом спочатку в його квартирі, потім в її квартирі, вели спільне господарство, разом виховували доньку ОСОБА_7 , яку ОСОБА_2 дуже любив, оскільки це була його єдина дитина.

Свідок ОСОБА_5 в судовому засіданні зазначив, що з 2012 року ОСОБА_2 та ОСОБА_1 проживали однією сім`єю без реєстрації шлюбу, вели спільний побут та домашнє господарство, робили ремонти, святкували спільні родинні свята. ОСОБА_2 періодично працював за кордоном. На момент народження доньки він перебував за межами України, тому реєстрація народження відбулась на підставі слів матері і батьком дитини записали ОСОБА_2 , оскільки працівники реєстраційної служби пояснили, що ОСОБА_2 вони не можуть записати.

В період з 2012 року ОСОБА_2 та ОСОБА_1 проживали однією сім`єю без реєстрації шлюбу, вели спільний побут та домашнє господарство, ІНФОРМАЦІЯ_2 в них народилася донька ОСОБА_7 про яку вони разом піклувалися, що підтверджується фотографіями, оглянутими в ході судового засідання.

Таким чином, дослідивши надані заявником докази, суд приходить до висновку, що заява ОСОБА_1 про встановлення факту батьківства підлягає задоволенню, оскільки встановлено юридично значимі обставини, такі як: спільне проживання і ведення спільного господарства ОСОБА_2 та ОСОБА_1 ; спільне виховання дитини; спільне утримання дитини батьками та визнання ОСОБА_2 дитини та свого батьківства.

Керуючись ст.ст. 293, 294, 315, 319 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В :

Заяву ОСОБА_1 задовольнити.

Встановити факт, що ОСОБА_2 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_3 та помер ІНФОРМАЦІЯ_1 в місті Красилові, є батьком ОСОБА_7 , яка народилася ІНФОРМАЦІЯ_2 в місті Красилові.

Заявник ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_3 .

Заінтересована особа - управління соціального захисту населення Красилівської районної державної адміністрації Хмельницької області, місцезнаходження: 31000, Хмельницька область, м. Красилів, вул. Центральна, 38, ЄДРПОУ 03198445.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Хмельницького апеляційного суду через Красилівський районний суд Хмельницької області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Суддя Л.М. Гладій

Дата ухвалення рішення21.01.2021
Оприлюднено22.01.2021
Номер документу94310307
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —677/1412/20

Рішення від 21.01.2021

Цивільне

Красилівський районний суд Хмельницької області

Гладій Л. М.

Ухвала від 16.12.2020

Цивільне

Красилівський районний суд Хмельницької області

Гладій Л. М.

Ухвала від 09.11.2020

Цивільне

Красилівський районний суд Хмельницької області

Вознюк Р. В.

Ухвала від 19.10.2020

Цивільне

Красилівський районний суд Хмельницької області

Вознюк Р. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні