Ухвала
від 18.01.2021 по справі 607/830/21
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

18.01.2021 Справа №607/830/21 Провадження №1-кс/607/463/2021 м.Тернопіль

Слідчий суддя Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , старшого слідчого відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУНП в Тернопільській області ОСОБА_3 ,

розглянувши у закритому судовому засіданні в залі суду, в місті Тернополі клопотання старшого слідчого відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУНП в Тернопільській області ОСОБА_3 про проведення обшуку,

ВСТАНОВИВ:

Старший слідчий відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУНП в Тернопільській області ОСОБА_4 , за погодженням прокурора відділу Тернопільської обласної прокуратури ОСОБА_5 , звернувся до суду в рамках кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12020210000000481 від 24.11.2020 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.364 КК України, із клопотанням про проведення обшуку в приміщенні Чемеровецької селищної ради об`єднаної територіальної громади, що за адресою: Хмельницька обл.. Чемеровецький район, смт Чемерівці, вул. Центральна, буд. 40, а саме першому та другому поверсі, загальною площею 1082,7 кв.м., з метою відшукання комп`ютерної техніки, на якій з електронної поштової скриньки ІНФОРМАЦІЯ_1 було завантажено пакет документів стосовно учасника закупівлі твердого палива (вугілля кам`яне) в системі публічних торгів «Prozzoro» за ідентифікатором UA-2020-05-29-000504-а ТОВ «ПРОМТОПРЕСУРС» (код ЄДРПОУ 41513188), а саме: необхідні технічні, якісні та кількісні характеристики предмета закупівлі, технічну специфікацію та марку кам`яного вугілля ДГКО 25-80, дозвільні документи та сертифікати якості, предметом якого було закупівля твердого палива (вугілля кам`яне) в системі публічних торгів «Prozzoro» за ідентифікатором UA-2020-05-29-000504-а, з можливістю вилучення вищевказаних документів.

В обґрунтування поданого клопотання посилається на те, що 29.05.2020 відділом освіти, молоді та спорту Чемеровецької селищної ради, Хмельницької області оголошено тендер (відкриті торги), предметом якого було закупівля твердого палива (вугілля кам`яне) в системі публічних торгів «Prozzoro» за ідентифікатором UA-2020-05-29-000504-a, сумою вказаних торгів 819 000,00 гривень із місцевого бюджету. У вказаній процедурі закупівлі приймало участь п`ять юридичних осіб. : ПП «ВУГЛЕДАРЕНЕРГОПЛЮС» (код ЄДРПОУ 33124465), ТОВ «Еско-Захід» (код ЄДРПОУ 42935084), ТОВ «ЗАКАРПАТОБЛПАЛИВО» (код ЄДРПОУ 42386101), ПП «ЛІДЕР АКТИВ» (код ЄДРПОУ 39123006) та ТОВ «ПРОМТОПРЕСУРС» (код ЄДРПОУ 41513188).

Водночас вказав, що проведеними слідчими та негласними слідчими (розшуковими) діями встановлено, що працівники відділу освіти, молоді та спорту Чемеровецької селищної ради, зловживаючи владою та своїм службовим становищем, з метою одержання неправомірної вигоди для себе та іншої фізичної чи юридичної особи напередодні оголошення тендерної пропозиції, з метою спотворення результатів торгів та проведення анти конкурентних торгів здійснювали цілеспрямовані узгодженні дії направлені на перемогу ТОВ «ПРОМТОПРЕСУРС» код ЄДРПОУ 41513188.

Досудовим розслідуванням встановлено, що працівники відділу освіти, молоді та спорту Чемеровецької селищної ради напередодні оголошення тендерної пропозиції, а саме 25.05.2020 отримали від ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , жителя АДРЕСА_1 документи, які були завчасно підготовлені працівниками ТОВ «ПРОМТОПРЕСУРС», а саме вимоги до учасників тендеру, необхідні технічні, якісні та кількісні характеристики предмета закупівлі, технічна специфікація, марка кам`яного вугілля, дозвільні документи та сертифікати якості на вказаний предмет, які в подальшому були висвітлені в оголошенні тендерної пропозиції та фактично підлаштовані лише на ТОВ «ПРОМТОПРЕСУРС». Дані документи ОСОБА_6 надіслав каналами електронного зв`язку на електронну адресу ІНФОРМАЦІЯ_3 , якою користується ОСОБА_7 , секретар тендерного комітету відділу освіти молоді та спорту Чемеровецької сільської ради. Внаслідок вищевказаних узгоджених дій засіданням тендерного комітету і відділу освіти, молоді та спорту Чемеровецької селищної ради було прийнято рішення про відхилення тендерних пропозицій інших юридичних осіб, а саме ПП «ВУГЛЕДАРЕНЕРГОПЛЮС», ТОВ «Еско-Захід», ТОВ «ЗАКАРПАТОБЛПАЛИВО», ПП «ЛІДЕР АКТИВ», як такі, що не відповідають вимогам тендерної документації та за результатами вказаних торгів 27.07.2020 року переможцем було визначено ТОВ «ПРОМТОПРЕСУРС» (код ЄДРПОУ 41513188) із ціновою пропозицією 818 610,00 гривень.

Оскільки з наявних матеріалів досудового розслідування вбачається, що в приміщенні Чемеровецької селищної ради - об`єднаної територіальної громади, що за адресою: Хмельницька обл., Чемеровецький район, смт Чемерівці, вул. Центральна, буд. 40, можуть зберігатися речі, які мають значення для кримінального провадження, зокрема комп`ютерна техніка, на якій з електронної поштової скриньки ІНФОРМАЦІЯ_1 було завантажено пакет документів стосовно учасника закупівлі ТОВ «ПРОМТОПРЕСУРС» (код ЄДРПОУ 41513188), а саме: необхідні технічні, якісні та кількісні характеристики предмета закупівлі, технічну специфікацію та марку кам`яного вугілля ДГКО 25-80, дозвільні документи та сертифікати якості, предметом якого було закупівля твердого палива (вугілля кам`яне) в системі публічних торгів «Prozzoro» за ідентифікатором UA-2020-05-29-000504-a, з метою запобігання зміни і знищення зазначених відомостей та документів, які можуть бути використані для встановлення осіб, які вчинили вказані правопорушення, слідчий просив клопотання задовольнити.

Згідно Інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна приміщення за адресою АДРЕСА_2 , а саме перший та другий поверх, загальною площею 1082,7 кв.м, є комунальною власністю.

У судовому засіданні слідчий ОСОБА_4 клопотання підтримав, просив його задовольнити.

Заслухавши пояснення слідчого, вивчивши клопотання та додані до нього матеріали кримінального провадження, слідчий суддя вважає, що клопотання підлягає задоволенню, з таких підстав.

Слідчим суддею встановлено, що слідчим управлінням Головного управління Національної поліції в Тернопільській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12020210000000481 від 24.11.2020 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.364 КК України. Статтею 30 Конституції України та статтею 13 КПК України гарантовано недоторканність житла чи іншого володіння особи. Не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим судовим рішенням, крім випадків, передбачених цим Кодексом.

Згідно з положеннями ст. 233 КПК України, ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді, крім випадків, установлених частиною третьою цієї статті, тобто лише у невідкладних випадках, пов`язаних із врятуванням життя людей та майна чи з безпосереднім переслідуванням осіб, які підозрюються у вчиненні злочину.

Відповідно до правил проведення обшуку, встановлених ст. 234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб. У відповідному клопотанні, серед іншого, повинно бути зазначено підстави для обшуку; житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку; особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться; індивідуальні або родові ознаки речей, документів, іншого майна або осіб, яких планується відшукати, а також їхній зв`язок із вчиненим кримінальним правопорушенням; обґрунтування того, що доступ до речей, документів або відомостей, які можуть у них міститися, неможливо отримати органом досудового розслідування у добровільному порядку шляхом витребування речей, документів, відомостей відповідно до частини другої статті 93 цього Кодексу, або за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом, а доступ до осіб, яких планується відшукати, - за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом.

В ході розгляду даного клопотання слідчим суддею враховано надані в судовому засіданні слідчим пояснення та долучені до клопотання матеріали, з яких вбачається наявність обставин, які свідчать про можливе вчинення працівниками відділу освіти, молоді та спорту Чемеровецької селищної ради, зловживаючи владою та своїм службовим становищем цілеспрямованих узгоджених дій щодо спотворення результатів торгів та проведення анти конкурентних торгів направлених на перемогу ТОВ «ПРОМТОПРЕСУРС». Зазначені обставини об`єктивно вбачається з долучених до клопотання матеріалів, зокрема, протоколу за результатами проведення негласних слідчих (розшукових) дій зняття інформації з транспортних телекомунікаційних мереж від 21.09.2020, проведеного в рамках кримінального провадження №12019210050000275 від 23.09.2019, дозвіл на використання інформації з якого та долучення до матеріалів кримінального провадження №12020210000000481 від 24.11.2020 надано ухвалою слідчого судді Тернопільського апеляційного суду від 25.11.2020.

З урахуванням викладеного, слідчий суддя приходить до переконання про наявність підстав для дослідження комп`ютерної техніки, на якій з електронної поштової скриньки octovber 1980@ukrnet було завантажено пакет документів стосовно учасника закупівлі ТОВ «ПРОМТОПРЕСУРС» (код ЄДРПОУ 41513188) в системі публічних торгів «Prozzoro» за ідентифікатором UA-2020-05-29-000504-a.

Слідчим суддею також встановлено, що згідно Інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна приміщення за адресою АДРЕСА_2 , а саме перший та другий поверх, загальною площею 1082,7 кв.м, є комунальною власністю.

Досліджені обставини в сукупності вказують на те, що в органу досудового розслідування немає іншого ефективного процесуального способу отримати доступ до речей, зокрема, у добровільному порядку (шляхом витребування речей, документів, відомостей відповідно до положень про збирання доказів в порядку ч. 2 ст. 93 КПК України або шляхом застосування заходів забезпечення кримінального провадження).

Беручи до уваги надані пояснення щодо заявленого клопотання, зважаючи на обставини вчинення кримінального правопорушення, про які зазначає сторона обвинувачення в межах заявленого клопотання, що дозволять органам досудового розслідування провести подальше розслідування кримінального провадження, враховуючи ризики знищення та/або приховування речей та документів, які можуть мати значення речових доказів у даному кримінальному провадженні, та неможливість отримати їх внаслідок проведення інших слідчих дій, встановивши передбачені ч. 5 ст. 234 КПК України обставини, які підлягають обов`язковому доказуванню під час розгляду клопотання про проведення обшуку, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання про проведення обшуку в приміщенні Чемеровецької селищної ради об`єднаної територіальної громади, що за адресою: Хмельницька обл.. Чемеровецький район, смт Чемерівці, вул. Центральна, буд. 40, а саме першому та другому поверсі, загальною площею 1082,7 кв.м., з метою відшукання комп`ютерної техніки, на якій з електронної поштової скриньки ІНФОРМАЦІЯ_1 було завантажено пакет документів стосовно учасника закупівлі твердого палива (вугілля кам`яне) в системі публічних торгів «Prozzoro» за ідентифікатором UA-2020-05-29-000504-а ТОВ «ПРОМТОПРЕСУРС» (код ЄДРПОУ 41513188), підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст.13, 233, 234, 309 КПК України, слідчий суддя,

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання старшого слідчого відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУНП в Тернопільській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором відділу Тернопільської обласної прокуратури ОСОБА_5 , про проведення обшуку задовольнити.

Надати старшому слідчому СУ ГУНП в Тернопільській області ОСОБА_8 , заступнику начальника відділу СУ ГУНП в Тернопільській області ОСОБА_9 , слідчому СУ ГУНП в Тернопільській області ОСОБА_10 , слідчому СУ ГУНП в Тернопільській області ОСОБА_11 , слідчому СУ ГУНП в Тернопільській області ОСОБА_12 , слідчому СУ ГУНП в Тернопільській області ОСОБА_13 , слідчому СУ ГУНП в Тернопільській області ОСОБА_14 , заступнику начальника відділу СУ ГУНП в Тернопільській області ОСОБА_15 , старшому слідчому в ОВС СУ ГУНП в Тернопільській області ОСОБА_16 , старшому слідчому в ОВС СУ ГУНП в Тернопільській області ОСОБА_17 , старшому слідчому в ОВС СУ ГУНП в Тернопільській області ОСОБА_18 , слідчому СУ ГУНП в Тернопільській області ОСОБА_19 , слідчому СУ ГУНП в Тернопільській області ОСОБА_20 , слідчому СУ ГУНП в Тернопільській області ОСОБА_21 дозвіл на проведення обшуку в приміщенні Чемеровецької селищної ради об`єднаної територіальної громади, що за адресою: Хмельницька обл.. Чемеровецький район, смт Чемерівці, вул. Центральна, буд. 40, а саме першому та другому поверсі, загальною площею 1082,7 кв.м., що згідно Інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна, є комунальною власністю, з метою відшукання комп`ютерної техніки, на якій з електронної поштової скриньки ІНФОРМАЦІЯ_1 було завантажено пакет документів стосовно учасника закупівлі твердого палива (вугілля кам`яне) в системі публічних торгів «Prozzoro» за ідентифікатором UA-2020-05-29-000504-а ТОВ «ПРОМТОПРЕСУРС» (код ЄДРПОУ 41513188), а саме: необхідні технічні, якісні та кількісні характеристики предмета закупівлі, технічну специфікацію та марку кам`яного вугілля ДГКО 25-80, дозвільні документи та сертифікати якості, предметом якого було закупівля твердого палива (вугілля кам`яне) в системі публічних торгів «Prozzoro» за ідентифікатором UA-2020-05-29-000504-а та вилучення з цієї комп`ютерної техніки вищевказаних документів.

Строк дії ухвали - один місяць з дня постановлення ухвали.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення18.01.2021
Оприлюднено30.01.2023
Номер документу94312414
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку

Судовий реєстр по справі —607/830/21

Ухвала від 18.01.2021

Кримінальне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Царук І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні