Ухвала
від 21.01.2021 по справі 758/524/21
ПОДІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Подільський районний суд міста Києва

Справа № 758/524/21

У Х В А Л А

про надання дозволу на проведення обшуку

21 січня 2021 року Слідчий суддя Подільського районного суду м.Києва ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , розглянувши клопотання прокурора Київської місцевої прокуратури №7 ОСОБА_3 , про надання дозволу на проведення обшуку, в рамках кримінального провадження № 42020101070000230 від 25.09.2020, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України, -

В С Т А Н О В И В :

Прокурор Київської місцевої прокуратури №7 ОСОБА_3 звернувся до Подільського районного суду м.Київа з клопотанням про надання дозволу на проведення обшуку у приміщенні, де фактично знаходиться адміністрація КП «Міський магазин» тобто у нежитлових приміщеннях з № 1 по № 9 (групи приміщень № 45) літераА,А) загальною площею 115,60 м2, що належить на праві приватної власності, відповідно до інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно від 02.12.2020 ОСОБА_4 у якої згідно з договором оренди № 10/09/2018 від 10.09.2018 КП «Міський магазин» в особі директора ОСОБА_5 орендує вказане нежитлове приміщення, яке розташоване на другому поверсі двоповерхового будинку та знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 в рамках кримінального провадження № 42020101070000230 від 25.09.2020, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України.

В обґрунтування клопотання прокурор зазначив, що досудовим розслідуванням встановлено, що в.о. директора Департаменту промисловості та розвитку підприємства Київської міської держаної адміністрації код ЄДРПОУ 24250279) ОСОБА_6 спільно з посадовими особами комунального підприємства «Міський магазин» виконавчого органу Київської міської держаної адміністрації (код ЄДРПОУ 36927573, юридична адреса: м. Київ, вул. Басейна, 1/2А) в особі директора ОСОБА_5 , заступника директора ОСОБА_7 та головного бухгалтера ОСОБА_8 зловживаючи своїм службовим становищем впродовж 2019-2020 років в ході проведення державних закупівель забезпечують перемогу підконтрольних їм підприємств, після чого підписуються акти виконаних робіт та інші документи, в які вносять завідомо неправдиві відомості щодо обсягів виконаних робіт на підставі яких здійснюється перерахування бюджетних коштів, частина з яких привласнюється.

04.02.2019 відбулись торги на закупівлю робіт за державні кошти «Реставрація з пристосування нежитлового приміщення в житловому будинку (пам`ятка архітектури, містобудування, історії місцевого значення, охоронний № 3814) за адресою: м. Київ, вул. Велика Васильківська, 6». Замовником робіт виступало КП «Міський магазин», переможцем в торгах не дивлячись на наявність порушень передбачених ч. 3 ст. 22, ч. 1 ст. 5, ч. 1 ст. 30, ч. 4 ст. 36 Закону України № 922-VIII, у редакції від 01.01.2019 року, які у подальшому були зафіксовані та викладені у висновку Держаудитслужби визнано ТОВ «Будівельно-монтажна компанія» «Вавілон». Відповідно до умов договору ТОВ «БК «Вавілон» повинно здійснити реставрацію об`єкта (підвального приміщення) з пристосуванням під сучасні потреби загальною площею 87.8 м2 ціна договору 2 890 000 грн.

Водночас, кошти в розмірі близько 2.6 млн. грн. перераховано на рахунки ТОВ «БК «Вавілон», однак роботи ще не завершені. Поряд з тим, з метою привласнення коштів комунального підприємства в проектно-кошторисній документації було значно завищено вартість виконання робіт. Крім цього, самі роботи не виконані в належному об`ємі та якості. Отримані в результаті такої діяльності кошти, з метою переведення в готівку та виведення в тіньовий сектор економіки, було перераховано на ряд підприємств з ознаками фіктивності, а саме: ТОВ «Джетпоінт Компані», ТОВ «Український Будівельний Експерт» та ТОВ «Бенефіт Експлорейшн» за виконання вказаних робіт, які фактично не виконувались.

Зокрема, встановлено факт невиконання робіт, який підтверджуються показами свідків ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 з яких встановлено, відсутня дозвільна документація з ДАБІ, що свідчить про заборону виконання будь яких робіт, в наслідок чого завдано шкоду понад 2,9 млн. грн.

Поряд з тим, вищевказані комерційні структури створено з метою штучного формування податкового кредиту з ПДВ, ухилення від сплати податків та виведення коштів в тіньовий сектор економіки.

Крім того, під час досудового розслідування встановлено, що директор КП «Міський магазин» ОСОБА_5 спільно із заступником директора ОСОБА_7 та головним бухгалтером ОСОБА_8 запровадили злочинний механізм виводу та привласнення коштів комунального підприємства, який полягає у поверненні у готівковому вигляді грошових коштів, які нараховані підлеглим працівникам за виконання обов`язків інших посад за суміщенням.

Окремим напрямком вказаного злочинного механізму є оформлення фіктивних договорів на виконання робіт з фізичними особами, які фактично не виконувались. Також оформлення в штат підприємства зокрема у відділ по роботі з ярмарками осіб, які вважалися працевлаштованими, але обов`язків взагалі не виконували. Заробітна плата їм нараховувалась на карткові рахунки 70% з якої у подальшому поверталась керівництву.

З метою проведення всебічного, повного і об`єктивного досудового розслідування, для виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, виникла необхідність у проведенні обшуку у приміщенні де фактично знаходиться адміністрація КП «Міський магазин» тобто у нежитлових приміщеннях з № 1 по № 9 (групи приміщень № 45) літера А,А) загальною площею 115,60 м2, що належить на праві приватної власності, відповідно до інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно від 02.12.2020 ОСОБА_4 у якої згідно з договором оренди № 10/09/2018 від 10.09.2018 КП «Міський магазин» в особі директора ОСОБА_5 орендує вказане нежитлове приміщення, яке розташоване на другому поверсі двоповерхового будинку та знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , з метою відшукання та вилучення для проведення відповідних експертних досліджень наступних речей та документів: - документів, які відображають фінансово господарські відносини КП «Міський магазин» (код ЄДРПОУ 36927573) з ТОВ «Будівельно-монтажна компанія» «Вавілон» (код ЄДРПОУ 41297367), ТОВ «Джетпоінт Компані» (код ЄДРПОУ 43206774), ТОВ «Український Будівельний Експерт» (код ЄДРПОУ 42318927), ТОВ «Бенефіт Експлорейшн» (код ЄДРПОУ 41096532), а також відповідне обчислення податків, а саме: договорів (контрактів, угод) з додатками, специфікацій, податкових накладних, видаткових накладних, рахунків-фактур, платіжних доручень, актів виконаних робіт, актів здачі-прийняття робіт (надання послуг), реєстрів виданих та отриманих податкових накладних, товарно-транспортних накладних, заявок-доручень, сертифікатів якості (відповідності) на придбані (надані) товарно-матеріальні цінності, журналу-ордеру по рахунку № 361 (Розрахунки з вітчизняними покупцями), журналу-ордеру по рахунку № 281 (Товари на складі), карток складського обліку, документів за результатами проведення інвентаризацій за весь період взаємовідносин, чорнових записів, які використовувалися у ході злочинної діяльності, документів, наказів, листів стосовно прийняття, звільнення, преміювання працівників комунального підприємства, їх особові справи

В судовому засіданні прокурор ОСОБА_3 клопотання підтримав з підстав, в ньому зазначених, просив задовольнити.

Заслухавши прокурора, розглянувши клопотання та докази на його обгрунтування, слідчий суддя дійшов наступного висновку.

Київською місцевою прокуратурою № 7 здійснюється процесуальне керівництво у кримінальному провадженні № 42020101070000230 відомості, про яке 25.09.2020 внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що в.о. директора Департаменту промисловості та розвитку підприємства Київської міської держаної адміністрації код ЄДРПОУ 24250279) ОСОБА_6 спільно з посадовими особами комунального підприємства «Міський магазин» виконавчого органу Київської міської держаної адміністрації (код ЄДРПОУ 36927573, юридична адреса: м. Київ, вул. Басейна, 1/2А) в особі директора ОСОБА_5 , заступника директора ОСОБА_7 та головного бухгалтера ОСОБА_8 зловживаючи своїм службовим становищем впродовж 2019-2020 років в ході проведення державних закупівель забезпечують перемогу підконтрольних їм підприємств, після чого підписуються акти виконаних робіт та інші документи, в які вносять завідомо неправдиві відомості щодо обсягів виконаних робіт на підставі яких здійснюється перерахування бюджетних коштів, частина з яких привласнюється.

Згідно ч. 1 ст. 234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Згідно ч. 5 ст. 234 КПК України, слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що: 1) було вчинено кримінальне правопорушення; 2) відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування; 3) відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; 4) відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи; 5) за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб, а також заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи.

Так, клопотання прокурора відповідає вимогам встановленим ч. 3 ст. 234 КПК України. До клопотання додані копії документів, якими прокурор обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального правопорушення, в рамках якого подається клопотання.

Речі та документи, відповідно до вимог ст. 84 КПК України, які прокурор просить відшукати можуть бути використані як докази у кримінальному провадженні для встановлення фактів та обставин, що відповідно до ст. 91 КПК України, підлягають доказуванню.

З матеріалів кримінального провадження вбачається, що вказані речі та документи, які підлягають експертному дослідженню і можуть зберігатися у приміщенні де фактично знаходиться адміністрація КП «Міський магазин» тобто за адресою: м. Київ, вул. Пушкінська, 32 А.

Вказана інформація підтверджується відомостями, зафіксованими у протоколі допиту свідка, інформацією з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та іншими доказами, зібраними під час досудового розслідування у кримінальному провадженні, зокрема проведенням тендеру на послуги з наданням доступу до мережі Інтернет за адресами: АДРЕСА_1 на період до 31.12.2021 включно та АДРЕСА_2 на період до 31.12.2021 включно.

Враховуючи, що із матеріалів кримінального провадження встановлено наявність достатніх підстав вважати, що вказані речі і документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, а відомості які містяться у зазначених речах і документах, у подальшому, можуть бути використані як докази, необхідно отримати безпосередній доступ до вказаних речей і документів з можливістю вилучення, для долучення їх до матеріалів кримінального провадження, слідчий суддя вважає, що клопотання є обґрунтованим.

В інший спосіб, ніж шляхом проведення обшуку за вказаною адресою, неможливо виявити та зафіксувати відомості про обставини вчинення кримінального правопорушення, а в разі відсутності перелічених вище речей та документів, не буде об`єктивної можливості виконати завдання кримінального провадження щодо захисту особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорони прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення повного і неупередженого розслідування.

Разом з тим, здійснення тимчасового доступу до вищезазначених речей і документів або застосування інших заходів забезпечення кримінального провадження, приведе до обізнаності осіб, задіяних у протиправній схемі злочинної діяльності щодо наявності інформації у правоохоронних органів про таку діяльність та надасть можливість змінити зміст документів, знищити їх, припинити на деякий час злочинну діяльність або іншим чином перешкодити встановленню обставин, що мають значення у кримінальному провадженні.

На підставі вищенаведеного та керуючись ст. 234, 235,237, 309 КПК України,

П О С Т А Н О В И В :

Клопотання прокурора Київської місцевої прокуратури №7 ОСОБА_3 , про надання дозволу на проведення обшуку, в рамках кримінального провадження № 42020101070000230 від 25.09.2020, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України задовольнити.

Надати дозвіл на проведення обшуку у кримінальному провадженні № 42020101070000230 відомості про яке 25.09.2020 внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України, прокурорам Київської місцевої прокуратури № 7, а саме: ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_3 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , та слідчим слідчого відділу УП в метрополітені ГУ НП у місті Києві : ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , у приміщенні, де фактично знаходиться адміністрація КП «Міський магазин» тобто у нежитлових приміщеннях з № 1 по № 9 (групи приміщень № 45) літера А,А) загальною площею 115,60 м2, що належить на праві приватної власності, відповідно до інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно від 02.12.2020 ОСОБА_4 у якої згідно з договором оренди № 10/09/2018 від 10.09.2018 КП «Міський магазин» в особі директора ОСОБА_5 орендує вказане нежитлове приміщення, яке розташоване на другому поверсі двоповерхового будинку та знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знарядь кримінального правопорушення, майна, яке здобуте у результаті його вчинення, а саме:

- документів, які відображають фінансово господарські відносини КП «Міський магазин» (код ЄДРПОУ 36927573) з ТОВ «Будівельно-монтажна компанія» «Вавілон» (код ЄДРПОУ 41297367), ТОВ «Джетпоінт Компані» (код ЄДРПОУ 43206774), ТОВ «Український Будівельний Експерт» (код ЄДРПОУ 42318927), ТОВ «Бенефіт Експлорейшн» (код ЄДРПОУ 41096532), а також відповідне обчислення податків, а саме: договорів (контрактів, угод) з додатками, специфікацій, податкових накладних, видаткових накладних, рахунків-фактур, платіжних доручень, актів виконаних робіт, актів здачі-прийняття робіт (надання послуг), реєстрів виданих та отриманих податкових накладних, товарно-транспортних накладних, заявок-доручень, сертифікатів якості (відповідності) на придбані (надані) товарно-матеріальні цінності, журналу-ордеру по рахунку № 361 (Розрахунки з вітчизняними покупцями), журналу-ордеру по рахунку № 281 (Товари на складі), карток складського обліку, документів за результатами проведення інвентаризацій за весь період взаємовідносин, чорнових записів, які використовувалися у ході злочинної діяльності, документів, наказів, листів стосовно прийняття, звільнення, преміювання працівників комунального підприємства, їх особові справи.

Строк дії ухвали до 21 лютого 2021 року.

Ухвала остаточна, в апеляційному порядку оскарженню не підлягає.

Cлідчий суддя Подільського районного суду м. КиєваОСОБА_1

Дата ухвалення рішення21.01.2021
Оприлюднено30.01.2023
Номер документу94314049
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення обшуку, в рамках кримінального провадження № 42020101070000230 від 25.09.2020, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України

Судовий реєстр по справі —758/524/21

Ухвала від 21.01.2021

Кримінальне

Подільський районний суд міста Києва

Головчак М. М.

Ухвала від 21.01.2021

Кримінальне

Подільський районний суд міста Києва

Головчак М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні