Ухвала
від 22.01.2021 по справі 756/16982/20
ОБОЛОНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 756/16982/20

УКРАЇНА

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 січня 2021 року місто Київ

Оболонський районний суд міста Києва в складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

за участю секретар судового засідання ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

підозрюваного ОСОБА_4 ,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі судових засідань № 5 Оболонського районного суду міста Києва клопотання прокурора, яке подане в рамках кримінального провадження, яке внесене 21.08.2020 до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 32020110000000102, про звільнення від кримінальної відповідальності:

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця міста Києва, громадянина України, який зареєстрований за адресою АДРЕСА_1 , мешкає за адресою АДРЕСА_2 ,

підозрюваного у вчинені кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 205-1 КК України,

УСТАНОВИВ:

23 грудня 2020 року до Оболонського районного суду міста Києва надійшло клопотання прокурора про звільнення від кримінальної відповідальності ОСОБА_4 в кримінальному провадженні, яке внесене 21.08.2020 до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 32020110000000102, який підозрюється у вчинені кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 205-1 КК України.

Як видно з клопотання, ОСОБА_4 підозрюється у тому, що відповідно до відомостей Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ІПН НОМЕР_1 , є засновником, головним бухгалтером та директором TOB «Укрпродакорд ОР». Встановлено, що TOB «Укрпродакорд ОР» зареєстроване Васильківською районною державною адміністрацією 23.11.2005 (номер запису в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних підприємців про проведення державної реєстрації № 10651020000004609, код Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців (далі - код) 33882399), та взято на податковий облік до ГУ ДПС у Київській області.

Водночас установлено, що ОСОБА_4 вніс за попередньою змовою групою осіб завідомо неправдиві відомості у документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, без мети здійснення подальшої діяльності, передбаченої Статутом, тобто вчинив кримінальне правопорушення у сфері господарської діяльності, при наступних обставинах.

Так, в липні 2019 року, ОСОБА_4 м. Києві, у невстановленому місці, зустрівся із невстановленою досудовим розслідуванням особою на ім`я ОСОБА_5 , який повідомив останньому про можливість зареєструвати на його ім`я підприємство, шляхом внесення завідомо неправдивих відомості в установчі документи, без справжнього наміру ведення господарської діяльності.

Усвідомлюючи протиправний характер такої пропозиції запропонованої невстановленою особою, ОСОБА_4 , з корисливих спонукань, перебуваючи у скрутному матеріальному становищі, погодився на такі дії, вступивши таким чином у попередню змову із зазначеною особою.

У подальшому, ОСОБА_4 , реалізуючи злочинний намір надав особі на ім`я ОСОБА_5 , копії власного паспорту громадянина України серії НОМЕР_2 , виданий Святошинським РВ ГУ ДМС України в місті Києві та копію картки фізичної особи - платника податків з ідентифікаційним номером НОМЕР_1 для виготовлення реєстраційних документів ТОВ «Укрпродакорд ОР».

На підставі вище зазначених документів, невстановлена особа на ім`я ОСОБА_5 підготував ряд документів, а саме: Акт приймання-передачі частки у статуному капіталі TOB «Укрпродакорд ОР» від 18.07.2019, статут «Укрпродакорд ОР» від 18.07.2019, рішення учасника № 5 ТОВ «Укрпродакорд ОР» від 18.07.2019, довіреність від імені ОСОБА_4 від 19.07.2019, заяву про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в ЄДР від 19.07.2019, в яких ОСОБА_4 , був зазначений як засновник та директор підприємства.

У подальшому ОСОБА_4 , реалізовуючи свій злочинний умисел і усвідомлюючи відсутність навиків та досвіду для виконання обов`язків директора та засновника підприємства, а також підприємницької діяльності у цілому, не маючи наміру здійснювати таку діяльність від імені ТОВ «Укрпродакорд ОР», відповідно до попередньої домовленості із нестановленою досудовим розслідуванням особою на ім`я ОСОБА_5 , 18.07.2019 перебуваючи в офісі приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу ОСОБА_6 за адресою: м. Київ, Оболонська площа, 3, оф. 6, де отримав для підпису установчі документи ТОВ «Укрпродакорд ОР», які містили недостовірні відомості, а саме:

- акт приймання-передачі частки у статутному капіталі ТОВ «УКРПРОДАКОРД ОР» від 18.07.2019 (відповідно до якого ОСОБА_4 прийняв частку у Статутному капіталі товариства в розмірі 100%, що в грошовому еквіваленті становить 1000 гривень) проте ОСОБА_4 частку в статутному капіталі ніколи не отримував);

- рішення учасника № 5 TOB «УКРПРОДАКОРД ОР» від 18.07.2019 (відповідно до якого змінено місце знаходження Товариства на місто Васильків, вулиця Миру, будинок, 3; призначено директором Товариства ОСОБА_7 ), проте ОСОБА_4 , не мав на меті змінювати місце реєстрацію товариства та здійснювати будь-яку подальшу фінансово-господарську діяльність);

- довіреність від 18.07.2019 (відповідно до якої ОСОБА_4 уповноважує вказаних осіб представляти інтереси в усіх органах державної влади). Однак ОСОБА_4 не уповноважував нікого на представлення інтересів - зазначені особи йому не відомі;

- заяву про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в ЄДР від 19.07.2019.

ОСОБА_4 достовірно усвідомлюючи, що надані йому на проекти установчих документів TOB «Укрпродакорд ОР» містять завідомо неправдиві відомості, діючи з корисливих спонукань, засвідчив їх підписом власноручно виконавши підпис, чим надав юридичну силу вищевказаним документам, які містять неправдиві відомості. Після підписання всіх вищевказаних документів ОСОБА_4 відразу ж передав їх невстановленій слідством особі на ім`я ОСОБА_5 розуміючи, що вони будуть подані до державного реєстратора, для подальшої державної реєстрації підприємства, відповідно до раніше узгодженої домовленості. У подальшому, 30.07.2019 при невстановлених слідством обставинах державним реєстратором проведено державну реєстрацію змін до установчих документів юридичної особи TOB «УКРПРОДАКОРД ОР» (код 882399), про що вчинено відповідні записи у Єдиному державному юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців зроблено відповідний запис під № 13531050035005968.

Дії ОСОБА_4 органом досудового розслідування кваліфіковані за ч. 2 ст. 205-1 КК України (у редакції закону № 835-VIII від 26.11.2015) як внесення за попередньою змовою групою осіб неправдивих відомостей у документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи.

У судовому засіданні прокурор підтримав клопотання просив його задовольнити та звільнити ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності за ч. 2 ст. 205-1 КК України. При цьому прокурор просив врахувати, що ч. 2 ст. 205-1 КК України на час вчинення ОСОБА_4 кримінального правопорушення, а саме 18.07.2019, передбачала покарання у виді обмеження волі, а отже відповідно до положень ст. 5, 12 КК України наразі відноситься саме до категорії проступків.

Підозрюваний ОСОБА_4 у судовому засіданні підтримав клопотання прокурора, просив його задовольнити. Крім того ОСОБА_4 підтвердив, що він раніше до кримінальної відповідальності не притягувався, за місцем проживання характеризується позитивно, уперше вчинив кримінальний проступок, активно співпрацював з органом досудового розслідування надав дізнанню щирі та ґрунтовні покази, його безпосередніми діями не було завдано шкоди, і він повідомив про всі відомі йому обставини даного проступку, а отже щиро покаявся, повністю визнає свою провину.

Вислухавши заявлене прокурором клопотання, думку підозрюваного, дослідивши клопотання та відповідні йому матеріали кримінального провадження, суд дійшов наступного висновку.

Відповідно до ч. 1 ст. 285 КПК України у випадках передбачених законом України про кримінальну відповідальність, особа звільняється від кримінальної відповідальності.

Згідно з п. 1 ч. 2 ст. 284 КПК України кримінальне провадження закривається судом у зв`язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності, при цьому відповідно до частини восьмої цієї статті, закриття кримінального провадження не допускається, якщо обвинувачений проти цього заперечує.

Відповідно до ч. 1 ст. 45 КК України особа, яка вперше вчинила кримінальний проступок або необережний нетяжкий злочин, крім корупційних кримінальних правопорушень, звільняється від кримінальної відповідальності, якщо вона після вчинення кримінального правопорушення щиро покаялася, активно сприяла розкриттю кримінального правопорушення і повністю відшкодувала завдані нею збитки або усунула заподіяну шкоду.

Згідно з п. 2 ч. 3 ст. 314 КПК України у підготовчому судовому засіданні суд має право закрити провадження у випадку встановлення підстав, передбачених пунктами 4-8, 10 частини першої або частиною другою статті 284 цього Кодексу.

Отже, при встановленні підстав, передбачених законом України про кримінальну відповідальність, суд, відповідно до ч. 3 ст. 288 КПК України, своєю ухвалою закриває кримінальне провадження та звільняє підозрюваного, обвинуваченого від кримінальної відповідальності, при цьому відповідно до ч. 4 ст. 286 КПК України, суд має невідкладно розглянути клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності обвинуваченого, якщо під час здійснення судового провадження щодо провадження, яке надійшло до суду з обвинувальним актом, сторона кримінального провадження звернеться до суду з таким клопотанням.

Однак, для прийняття рішення про звільнення від кримінальної відповідності суд повен перевірити підстави такого звільнення.

Як видно з клопотання прокурора, підставою звільнення від кримінальної відповідальності ОСОБА_4 є те, що останній вчинив вперше кримінальний проступок, щиро покаявся, надав дізнанню щирі та ґрунтовні показання. При цьому судом встановлено, що дії ОСОБА_4 було кваліфіковано за ч. 2 ст. 205-1 КК України як внесення за попередньою змовою групою осіб неправдивих відомосте й у документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи.

Відповідно до санкції ч. 2 ст. 205-1 КК України, за вчинення вказаного кримінального правопорушення передбачено покарання у виді штрафу від восьми тисяч до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням волі на строк від трьох до п`яти років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.

Між тим, з поданого клопотання видно, що інкриміноване ОСОБА_4 кримінальне правопорушення мало місце 18.07.2019. Як видно з положень Кримінального кодексу, які діяли на час вчинення інкримінованих подій, санкція ч. 2 ст. 205-1 КК України передбачала покарання у виді штрафу від тисячі до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк від трьох до п`яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.

Згідно з ч. 1-4 ст. 12 КК України кримінальні правопорушення поділяються на кримінальні проступки і злочини.

Кримінальним проступком є передбачене цим Кодексом діяння (дія чи бездіяльність), за вчинення якого передбачене основне покарання у виді штрафу в розмірі не більше трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або інше покарання, не пов`язане з позбавленням волі.

Злочини поділяються на нетяжкі, тяжкі та особливо тяжкі.

Нетяжким злочином є передбачене цим Кодексом діяння (дія чи бездіяльність), за вчинення якого передбачене основне покарання у виді штрафу в розмірі не більше десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавлення волі на строк не більше п`яти років.

Відповідно до ст. 5 КК України Закон про кримінальну відповідальність, що скасовує злочинність діяння, пом`якшує кримінальну відповідальність або іншим чином поліпшує становище особи, має зворотну дію у часі, тобто поширюється на осіб, які вчинили відповідні діяння до набрання таким законом чинності, у тому числі на осіб, які відбувають покарання або відбули покарання, але мають судимість.

Закон про кримінальну відповідальність, що встановлює злочинність діяння, посилює кримінальну відповідальність або іншим чином погіршує становище особи, не має зворотної дії в часі.

Закон про кримінальну відповідальність, що частково пом`якшує кримінальну відповідальність або іншим чином поліпшує становище особи, а частково посилює кримінальну відповідальність або іншим чином погіршує становище особи, має зворотну дію у часі лише в тій частині, що пом`якшує кримінальну відповідальність або іншим чином поліпшує становище особи.

Якщо після вчинення особою діяння, передбаченого цим Кодексом, закон про кримінальну відповідальність змінювався кілька разів, зворотну дію в часі має той закон, що скасовує злочинність діяння, пом`якшує кримінальну відповідальність або іншим чином поліпшує становище особи.

Отже, в силу того, що частина 2 статті 205-1 КК України станом на час інкримінованих подій ОСОБА_4 передбачала покарання у виді обмеження волі та штраф до трьох тисяч не оподатковуваних мінімумі доходів громадян, вказане кримінальне правопорушення в силу вимог ст. 5 КК України є проступком.

Аналізуючи положення ст. 45 КК України можна дійти висновку, що для звільнення від кримінальної відповідальності за цієї статтею слід дотриматися трьох складових:

- особа вперше вчинила кримінальне правопорушення;

- правопорушенням є проступком або іншим необережним нетяжким злочином, крім корупційних кримінальних правопорушень;

- після вчинення кримінального правопорушення особа щиро покаялася, активно сприяла розкриттю кримінального правопорушення і повністю відшкодувала завдані нею збитки або усунула заподіяну шкоду.

На думку суду, при складанні клопотання прокурором, було дотримано усіх складових елементів ст. 45 КК України, зокрема судом беззаперечно встановлено, що дії ОСОБА_4 кваліфіковано за ч. 2 ст. 205-1 КК України станом на 18.07.2019, яке враховуючи це є кримінальним проступком, а отже положення статті 45 КК України можуть бути застосовані до статті, яка інкримінується ОСОБА_4 , і відповідно бути підставою для звільнення від кримінальної відповідальності останнього.

Крім того, судом встановлено, що ОСОБА_4 вперше вчинив кримінальне правопорушення, після вчинення кримінального правопорушення щиро покаявся, активно сприяв розкриттю кримінального правопорушення, а його діями шкоди чи збитків не завдано.

Ураховуючи наведені висновки, суд дійшов висновку, що є законні підстави для звільнення від кримінальної відповідальності ОСОБА_4 підозрюваного у вчинені проступку, передбаченого ч. 2 ст. 205-1 КК України, а отже і для задоволення клопотання прокурора.

Керуючись ст. 7, 284, 285, 288, 369-372, 376 КПК України

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання прокурора, яке подане в рамках кримінального провадження, внесене 21.08.2020 до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 32020110000000102, про звільнення від кримінальної відповідальності ОСОБА_4 підозрюваного у вчинені злочину, передбаченого ч. 2 ст. 205-1 КК України задовольнити.

Звільнити ОСОБА_4 в рамках кримінального провадження, яке внесене 21.08.2020 до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 32020110000000102, від кримінальної відповідальності, передбаченої ч. 2 ст. 205-1 КК України на підставі ст. 45 КК України у зв`язку з дійовим каяттям.

Кримінальне провадження, яке внесене 21.08.2020 до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 32020110000000102, за підозрою ОСОБА_4 у вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 205-1 КК України закрити.

Ухвала може бути оскаржена до Київського апеляційного суду через Оболонський районний суд міста Києва шляхом подання апеляційної скарги протягом семи днів з дня її проголошення.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення22.01.2021
Оприлюднено30.01.2023
Номер документу94333016
СудочинствоКримінальне
Сутьзвільнення від кримінальної відповідальності: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця міста Києва, громадянина України, який зареєстрований за адресою АДРЕСА_1 , мешкає за адресою АДРЕСА_2 , підозрюваного у вчинені кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 205-1 КК України

Судовий реєстр по справі —756/16982/20

Ухвала від 22.01.2021

Кримінальне

Оболонський районний суд міста Києва

Пономаренко А. А.

Ухвала від 23.12.2020

Кримінальне

Оболонський районний суд міста Києва

Пономаренко А. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні